Με το Ισραήλ «πιλοτικά» από την άνοιξη ελεύθερη διακίνηση πολιτών με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το Ισραήλ «πιλοτικά» από την άνοιξη ελεύθερη διακίνηση πολιτών με πιστοποιητικό εμβολιασμού
Πρωτοβουλία Μητσοτάκη με Αυστρία και Δανία για επιτάχυνση έγκρισης Astrazeneca.

Περισσότερα εμβόλια συντομότερα, και κοινοί κανόνες για να μην γίνει ‘μπάχαλο’ το καλοκαίρι μεταξύ των χωρών, -και όχι μόνο της Ευρώπης- είναι τα θέματα για τα οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε υψηλό επίπεδο ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Οι πρωτοβουλίες, κρύβουν πίσω τους ένα καλοδουλεμένο σχέδιο καθώς ξεδιπλώνονται βήμα-βήμα και αποκαλύπτουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πηγαίνει ως Δον Κιχώτης, αλλά στην πορεία εξασφαλίζει ηχηρές συμμαχίες: μαζί με την Δανία και την Αυστρία αφ’ ενός θέτει το ζήτημα της ταχύτερης έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ με το δυνατό νεύμα της κ. φον ντερ Λαίεν και τα ευνοϊκά σχόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού θα υπερασπιστεί την Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής την πρότασή του για κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η «κρυφή» είδηση όμως δεν είναι άλλη από την αποφασιστική κίνηση της κυβέρνησης να ξεκινήσει πιλοτικά με το Ισραήλ, την, χωρίς προϋποθέσεις αρνητικού PCR, διακίνηση πολιτών την άνοιξη, δηλαδή σε 3-4 μήνες.

Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη θα συζητηθεί την Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής όπως άλλωστε προκύπτει από την προσκλητήρια επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο ίδιος ο κ. Μισέλ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι υποστηρίζει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ανέφερε πως ήδη έχουν γίνει ανεπίσημες συνομιλίες με βάση δύο ερωτήματα: Εάν πρέπει να θεσπιστεί μία τέτοια πιστοποίηση και ποιος θα ήταν ο ιδανικός χρόνος να τεθεί σε ισχύ.

Ειδικά για το πιστοποιητικό εμβολιασμού , το insider ρώτησε χθες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη εάν φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα θα ζητάει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ για να εισέλθει στην χώρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει κάθε ενδεχόμενο για λειτουργήσει με ασφάλεια και υψηλά στάνταρντς φέτος ο τουρισμός., «Ας δούμε τι συνέβαινε το καλοκαίρι. Αυτό που συνέβαινε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα, ήταν να ζητείται όταν έρχεται κάποιος από μια χώρα άλφα σε μια χώρα βήτα, να κάνει τεστ covid. Είναι κάτι το οποίο δεν επιβάλλονταν» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που γίνονταν στις εισόδους της χώρας. « Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για κάποιον θα δείχνει ότι έχει εμβολιαστεί και να μην χρειάζεται να κάνει το τεστ. Κοινώς θα μειώσει τη γραφειοκρατία. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για μας, γιατί είμαστε μια τουριστική χώρα. Θέλουμε οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού» υπογράμμισε ο κ. Ταραντίλης.

Ελλάδα, Δανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ισραήλ, Αυστραλία και Τσεχία

Σε άλλες εποχές θα ήταν είδηση μόνο και μόνο ότι η Ελλάδα συνομιλεί και μετέχει σε σύσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group (χώρες που ηγούνται στην αντιμετώπιση της πανδημίας). Κι όμως, δεν ήταν αυτή η είδηση στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού με τους ομολόγους του από Δανία, Νορβηγία, Ισραήλ, Αυστρία, Αυστραλία και Τσεχία. Η είδηση είναι ότι μαζί με τους ομολόγους του της Δανίας και Αυστρίας εν προκειμένω , αναλαμβάνουν να ‘πιέσουν’ τις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων που περιμένουν για στον περίφημο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων).

Όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.

Στην ίδια σύσκεψη ο έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την πρωτοβουλία του τις προηγούμενες ημέρες, να θέσει επί τάπητος στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ιδέα δημιουργίας του κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Πιλότος» με Ισραήλ

Ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια σύσκεψη επανέλαβε ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ’ όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό, είτε αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό». Υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.

Η πρόθεση της Ελλάδας να ξεκινήσει «πιλοτικά» την είσοδο πολιτών με πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Ισραήλ, την μοναδική έως τώρα χώρα παγκοσμίως που έχει εμβολιάσει σχεδόν το 25% (24,6%) του πληθυσμού της δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει δυναμικά στην προετοιμασία για το φετινό καλοκαίρι.

Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group χθες οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα. Ενώ οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες, μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.

Ούτε δόση χαμένη στην Ελλάδα

Τέλος η καλή πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα εμπλουτίζεται και από την εμπειρία άλλων χωρών , θετική ή και αρνητική. Η κυβέρνηση απάντησε με άμεσα αντανακλαστικά στο φαινόμενο των «χαμένων δόσεων» εμβολίων καθώς η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι περίπου το 10% των ραντεβού για εμβολιασμό δεν γίνονται λόγω μη προσέλευσης, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται δόσεις. Προκειμένου να μην χαθούν δόσεις κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού. Πρόκειται για προληπτικό μηχανισμό που θα κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπου χάνονται ραντεβού.

Φυσικά υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα επαναπρογραμματισμού ραντεβού από τους πολίτες, όμως θα πρέπει να μεσολαβήσει ένας μήνας. Εξαίρεση αποτελούν όσοι δεν κατάφεραν να προσέλθουν στα σημεία εμβολιασμού το Σαββατοκύριακο λόγω της κακοκαιρίας, καθώς δεν θα χρειαστεί να περιμένουν έναν μήνα για τη νέα ημερομηνία εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider