Ανασχηματισμός με φρέσκα πρόσωπα σε θέσεις- κλειδιά

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανασχηματισμός με φρέσκα πρόσωπα σε θέσεις- κλειδιά
Παραμένουν Σταϊκούρας, Δένδιας, Χρυσοχοϊδης, Κικίλιας, Αδωνις, Παναγιωτόπουλος, Πιερρακάκης. Εκτός Θεοδωρικάκος. Στο Μαξίμου ο Λιβάνιος. Ολικό λίφτινγκ της ΚΟ της ΝΔ στην Βουλή.

Ανασχηματισμό διατήρησης των κορυφαίων στελεχών σε κρίσιμα υπουργεία, αλλά με πινελιές φρεσκάδας υπουργεία-κλειδιά αποφάσισε τελικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να δώσει ώθηση στο κυβερνητικό έργο. Οι βασικές εκπλήξεις είναι η απομάκρυνση του άλλοτε πολύ στενού συνεργάτη του κ. Τάκη θεοδωρικάκου από την κυβέρνηση, και η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας. Από εκεί και πέρα, όπως μετέδιδε το insider αμετακίνητο παραμένει το οικονομικό επιτελείο υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ το «πρόσωπο» της νέας κυβέρνησης είναι ο υπουργός Επικρατείας και πανεπιστημιακός Χρήστος Ταραντίλης. Ολικό είναι το ‘λίφτινγκ’ στην Βουλή τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων όσο και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Η αίσθηση φρεσκάδας στην κυβέρνηση δίνεται κυρίως από την προσθήκη σε θέσεις υφυπουργών προσώπων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ορισμένες μετακινήσεις- κλειδιά, όπως του τρικαλινού Κώστα Σκρέκα από το Αγροτικής Ανάπτυξης στην θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η τοποθέτηση του Θόδωρου Λιβάνιου δίπλα στον πολύπειρο Γιώργο Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου σε θέση υφυπουργού παρά τω υπουργώ. Από εκεί και πέρα τόσο η μη τοποθέτηση του κ. Θεοδωρικάκου σε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (πήγε ο Γιάννης Βρούτσης) , η μη-τοποθέτηση του Θοδωρή Ρουσούπουλου καθώς ακουγόνταν έντονα το όνομά του για υπουργοποίηση και η έξοδος του Γιώργου Κουμουτσάκου από την κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν βάθος σε ότι αφορά το παρασκήνιο.

Τέλος, εννιά γυναίκες σε 58 μέλη του υπουργικού συμβουλίου παραμένει χαμηλός αριθμός εκπροσώπησης στην κυβέρνηση.

Οι νέοι υπουργοί

Από το καλάθι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετακινούνται σε υπουργεία οι εξής: η κ. Ζέτα Μακρή εκ Μαγνησίας και ο Άγγελος Συρίγος στο υπουργείο Παιδείας. Η Μαρία Συρεγγέλα από την γραμματεία Ισότητας αναλαμβάνει υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής στο υπουργείο Εργασίας υπό τον Κωστή Χατζηδάκη. Ο Γιώργος Αμοιράς, προερχόμενος από το ‘Ποτάμι’ με έντονη περιβαλλοντική δράση πάει υφυπουργός Περιβάλλοντος υπό τον Κώστα Σκρέκα υπερυπουργό, ενώ ο Νικόλας Γιατρωμανωλάκης αναλαμβάνει τον σύγχρονο Πολιτισμό υπό την έμπειρη και αποτελεσματική Λίνα Μενδώνη στο ΥΠΠΟ.

Έκπληξη ο Γιώργος Στύλιος , βουλευτής Αρτας, στο Ψηφιακής Πολιτικής αρμόδιος για την ψηφιακή ολοκλήρωση του Κτηματολογίου , ενώ ο Γ. Κώτσηρας υφυπουργός στο Δικαιοσύνης.

Υφυπουργός Εσωτερικών ο Στέλιος Πέτσας υπό τον Μάκη Βορίδη, ενώ ο Σπήλιος Λιβανός της Αιτωλοακαρνανίας -που έδωσε μάχη για τις ελιές καλαμών του νομού του πρόσφατα στην Βουλή- αναλαμβάνει το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Σοφία Βούλτεψη αναλαμβάνει υπεύθυνη ενσωμάτωσης των προσφύγων υπό το Νότη Μηταράκη , ενώ ο Γιάννης Οικονόμου βουλευτής Φθιώτιδος πηγαίνει στο Αγροτικής ως υφυπουργός.

Στο Μαξίμου ο Λιβάνιος

Στο Μέγαρο Μαξίμου επίσης υπάρχουν σημαντικές αλλαγές καθώς η ομάδα δυναμώνει με την είσοδο του αθόρυβου αλλά αποτελεσματικού Θοδωρή Λιβάνιου δίπλα στον Γιώργο Γεραπετρίτη σε θέση υφυπουργού παρά τω υπουργώ.Ο Ακης Σκέρτσος παραμένει αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο Χρήστος Ταραντίλης είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος με αναπληρώτρια την Αριστοτελία Πελώνη.

Στην Βουλή

Ολικό λίφτινγκ στην εικόνα και λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στην Βουλή καθώς αλλάζει όλη η ομάδα: Γιάννης Βρούτσης, Θάνος Πλεύρης και Χρήστος Μπουκώρος οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ στην Βουλή ενώ στον κρίσιμο ρόλο του Γραμματέα της ΚΟ του κόμματος στην θέση του Γ. Καλαφάτη πηγαίνει ο Γιάννης Μπούγας. Ο κ. Καλαφάτης στον οποίο φαίνεται ότι ΄χρεώθηκε’ το φιάσκο με την μη άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη στην πρώτο ψηφοφορία που είχε γίνει στην Ολομέλεια (μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση του Γιάννη Κουρτάκη εκδότη των Παραπολιτικών) που πηγαίνει στο Μακεδονίας-Θράκης, τοποθετείτε ο Γιάννης Μπούγας, Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής στην παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Δείτε εδώ αναλυτικά τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider