Χατζηδάκης: Πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ενέργεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ενέργεια

Στα κεφάλαια που θα επενδυθούν στην Ενέργεια και στους τομείς προτεραιότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας την Τετάρτη το μεσημέρι στο συνέδριο του Economist.

«Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία, επιδιώκουμε η ανάπτυξη να έχει πράσινο χρώμα, αυτό είναι μια ιστορική πρόκληση και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε θετικά», σημείωσε ο υπουργός ενώ ανέφερε ότι τα πρώτα μηνύματα από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην ΕΕ για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι θετικά.

«Ακόμη και αν υπάρξουν κάποιες περικοπές σε επιμέρους δράσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει και το νέο ΕΣΠΑ που θα ενισχύσει τις δράσεις αυτές», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης ενώ μιλώντας για τις προτεραιότητες της ατζέντας του υπουργείο στον τομέα αυτό αναφέρθηκε σε 11 σημεία:

• Στην απεξάρτηση από τον άνθρακα και στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης τα οποία συνολικά (με τα δάνεια και τη μόχλευση που θα δημιουργηθεί) θα φθάσουν τα 5 δις. Ευρώ ενώ έχουν προβλεφθεί και 300 εκατ. για αποκαταστάσεις εδαφών που η χρηματοδότηση θα στηρίζεται σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
• ΑΠΕ: Προβλέπεται διπλασιασμός μεριδίου ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα (στο 35% μέχρι το 2030). Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις για πάνω από 10 δις σε δάνεια και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών αφορά σε ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε καινοτόμες τεχνολογίες (υβριδικές, αποθήκευση ενέργειας κλπ).
• Εκσυγχρονισμός δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας: προβλέπεται να αντληθούν 600 εκατ. ευρώ με έργα προτεραιότητας τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και τη δ’ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.
• Ηλεκτροκίνηση: Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ζητήσει 400 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν υποδομές σε μια προσπάθεια με στόχο να δημιουργηθούν 10.000 σημεία φόρτισης σε όλη τη χώρα.
• Ενεργειακή Αναβάθμιση: Για το καινούριο Εξοικονομώ-Αυτονομώ έχουν ζητηθεί 3 δις από Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα θα επεκταθούν και στα δημόσια κτήρια και στα ξενοδοχεία και βιομηχανίες. Οι πρωτοβουλίες είναι μέρος του innovation wave και αναμένεται να δώσουν ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο ενώ θα υπάρχουν παράπλευρα οφέλη σε πολλούς τομείς.
• Έξυπνοι μετρητές: προσφέρεται για πρώτη φορά ενίσχυση για smart home τεχνολογίες. Πρόγραμμα ύψους 850 εκατ. ευρώ από πόρους Ταμείου Ανάκαμψης (με δάνεια). «Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σε αυτό τον τομέα, πλεονεκτήματα, βάσεις ώστε ο Έλληνας consumer να είναι παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας», ανέφερε σχετικά ο υπουργός
• Χωροταξία: Για τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, το υπουργείο έχει αιτηθεί 350 εκατ. ευρώ. Έχουμε αιτηθεί 360 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων (πρόγραμμα «Διατηρώ»).
• Διαχείριση αποβλήτων: Αφορά σε μια προσπάθεια να συμβασιοποιηθούν έργα μέχρι τέλος 2021 στο πλαίσιο ΕΣΠΑ. Αλλά θα γίνει και ξεχωριστή προσπάθεια μέσω νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή για την ανακύκλωση. «Διεκδικούμε 660 εκατ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν 500 εκατ. από πλευράς ιδιωτικών επενδύσεων», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
• Προστασία της φύσης: Προβλέπονται 160 εκατ. ευρώ για προστασία των Natura.
• Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων: Προβλέπονται 310 εκατ. ευρώ για ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά σε 500.000 στρέμματα

Ματζούφας: Μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το τοπίο της ελληνικής οικονομίας

Αναλύοντας περαιτέρω, ο επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Ματζούφας, σημείωσε ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεν είναι απλώς 32 δις τα οποία θα χρηματοδοτήσουν ενδιαφέρουσες δράσεις.

«Φιλοδοξία μας είναι να πυροδοτήσει μια αλλαγή προτύπου στην ελληνική οικονομία προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο οικονομικό μοντέλο. Συνδέεται με τη δομή του Ταμείου, το οποίο συνδυάζει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αλλάξουν το τοπίο στην ελληνική και τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Τον πήχυ τον βάζουμε πολύ ψηλά. Περιλαμβάνονται πολλές ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και η ελληνική κυβέρνηση έχει απόλυτη γνώση του τρόπου υλοποίησης αυτών», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider