Εβδομάδα αξιολόγησης για την κυβέρνηση - Πόσο αποτελεσματικό ήταν το lockdown

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα αξιολόγησης για την κυβέρνηση - Πόσο αποτελεσματικό ήταν το lockdown
Τα πρώτα που θα ανοίξουν, όταν ξεκινήσει η σταδιακή και προσεκτική άρση των όποιων περιορισμών, θα είναι τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.

Η κυβέρνηση πήρε περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τα δεδομένα ως το τέλος της άλλης εβδομάδας, όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει «ορατότητα» στους πολίτες, ενώ όλο και πιο δύσκολο φαίνεται να γίνεται το άνοιγμα της εστίασης.

Η ανακοίνωση της παράτασης του lockdown τουλάχιστον ως τις 7/12 από τον Στέλιο Πέτσα χθες δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Τουναντίον, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε στρατηγικά να τελειώσει τη συζήτηση για την παράταση ή μη των περιορισμών μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε μια προσπάθεια να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων. Αυτό, δε, θα είναι και το πνεύμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, όπου θα ανοίξει, μάλιστα, και τα χαρτιά του σε μια συνέντευξη σε τοπικό μέσο (Status FM) μετά από καιρό.

Είναι σαφές, πάντως, ότι από την επόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου θα ξεκινήσουν πιο εντατικές διεργασίες για την προοδευτική άρση των περιορισμών, έστω όποιων περιορισμών αρθούν. Ο χρόνος της αξιολόγησης δεν είναι κάποιο…φετίχ του πρωθυπουργού, αλλά η ανάγκη να υπάρξει επαρκής χρόνος, προκειμένου να φανεί η αποτύπωση του lockdown και στον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων, αλλά και στο σύστημα Υγείας που πιέζεται και σε μερικές περιοχές, όπως η Δράμα, υπερβαίνει τα όριά του.

Συνεπώς, με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει αυτή την ώρα στο τραπέζι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιολογήσει, μαζί με τους συνεργάτες του και τους ειδικούς την κατάσταση και προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις, όπως είπε ο ίδιος χθες, μιλώντας με παιδιά του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, τις όποιες αποφάσεις.

Πρόκειται, πάντως, για αποφάσεις που δεν είναι εύκολες, ενώ και ο πρωθυπουργός έχει να σταθμίσει και πολλές παραμέτρους, αλλά και τον «άγνωστο» του ρίσκου. Όπως είπε, πάντως, ο ίδιος χθες, τα πρώτα που θα ανοίξουν, όταν ξεκινήσει η σταδιακή και προσεκτική άρση των όποιων περιορισμών, θα είναι τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Μια ενδεικτική ημερομηνία είναι η 7η Δεκεμβρίου, αν προκριθεί επιδημιολογικά. Σε αυτό το σενάριο, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια θα ακολουθήσουν στις 14/12, έστω και για 10 μέρες, τη διακοπή για τα Χριστούγεννα.

Από εκεί και πέρα, ξεκινούν οι πιο σύνθετες ασκήσεις. Το λιανεμπόριο με έναν τρόπο θα ανοίξει περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αν και ορισμένες πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετούν το άνοιγμα ειδικά των εποχικών καταστημάτων νωρίτερα, περί τις 10/12. Ισχυρό σενάριο, πάντως, αν επιτρέπεται επιδημιολογικά, είναι ένα άνοιγμα περί τις 14/12, με τα εμπορικά κέντρα να έπονται κατά μερικές ημέρες. Δεν πρέπει, δε, να αποκλειστεί το σενάριο σε ορισμένες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές (π.χ. Δράμα, Ημαθία κλπ.) η άρση των περιορισμών να μην είναι ταυτόχρονη.

Όσο για την εστίαση, όσο περνούν οι ημέρες, τόσο πιο δύσκολο γίνεται ακόμα και το άνοιγμα των καφέ και των μπαρ. Η εστίαση, εν όλω και όχι μόνο τα νυχτερινά μαγαζιά, λειτούργησε ως εστία υπερμετάδοσης μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ και ο τρόπος ανοίγματος, με ισχυρούς περιορισμούς και ωράριο ως τις 21:00, μπορεί να μην…συμφέρει καν τους μαγαζάτορες. Οριστική απόφαση δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, αλλά θεωρείται δύσκολο η κυβέρνηση να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο, σε αυτή τη φάση.

Εκεί έγκειται, άλλωστε, και το δίλημμα του κ. Μητσοτάκη: αναζητεί τη φόρμουλα που θα δώσει ορισμένες ανάσες σε πολίτες και αγορά, χωρίς να ρισκάρει, όμως, ένα τρίτο κύμα, πριν το εμβόλιο, κάτι που θα είχε σημαντικές και οικονομικές, αλλά και πολιτικές συνέπειες, με τη δυσαρέσκεια των πολιτών για ορισμένους χειρισμούς της κυβέρνησης από το καλοκαίρι και μετά να μην περνά απαρατήρητη.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider