Παρατείνεται το lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρατείνεται το lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου
«Η απόφαση είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό», δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού, κατά μια εβδομάδα, ήτοι μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι αρχικά τα περιοριστικά μέτρα είχαν τεθεί σε ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου.

«Παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί», δήλωσε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας πως «η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό».

Πρώτες ενδείξεις μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε επίσης ο Στέλιος Πέτσας για να συμπληρώσει πως «τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα».

Ποιες περιοχές προκαλούν ανησυχία

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «κάποιες περιοχές αποτελούν πηγή ανησυχίας. Τέτοιες περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος».

Επεσήμανε ότι «ιδίως για την πόλη της Πάτρας ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται». Τόνισε: «Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης».

Πώς θα γίνει η άρση των περιορισμών

Οι οριστικές ανακοινώσεις για το σχέδιο άρσης των περιορισμών αναμένονται από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, το επίκεντρο της πανδημίας, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Σχολεία

Τα πρώτα στη χρονοσειρά του ανοίγματος είναι τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλές συσκέψεις, όχι μόνο για τη διαδικασία της επανεκκίνησης των μαθημάτων, αλλά και για τη στρατηγική των τεστ που θα γίνουν στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων. Πιθανότατα δηλαδή θα διεξαχθούν στοχευμένοι έλεγχοι πριν το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων για να διαπιστωθεί η επιδημιολογική εικόνα, καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και κοινωνικότητα σε σχέση με τα μικρότερα. Έτσι, τα δημοτικά αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου. Υπάρχει στο τραπέζι βέβαια ένα σενάριο να συντμηθεί ο χρόνος των διακοπών των Χριστουγέννων.

Καταστήματα

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, το επικρατέστερο σενάριο είναι το άνοιγμα να γίνει σε περισσότερες φάσεις. Η πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσει με τα καταστήματα εποχικών ειδών, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, αλλά σίγουρα όχι στις 7 Δεκεμβρίου. Επίσης, θα είναι διαφορετική η ημερομηνία ανοίγματος των καταστημάτων του λιανεμπορίου και των μεγάλων εμπορικών κέντρων, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξουν μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

Εστίαση

Για την εστίαση, δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση, αλλά βρίσκονται στο τραπέζι δύο εισηγήσεις. Η μια είναι να μην ανοίξει καθόλου η και η άλλη να ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια με αυστηρούς περιορισμούς στα άτομα ανά τραπέζι, στις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, χωρίς μουσική κι έως τις 9 το βράδυ. Επίσης, υπάρχει ένα σενάριο για μάσκες και στα τραπέζια. Μπαρ και κέντρα διασκέδασης δε θα ανοίξουν καθόλου.

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να επηρεάσει και από ποια ώρα και μετά θα ισχύει η απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ. Αν η εστίαση είναι ανοιχτή, θα ξεκινάει πιο αργά η απαγόρευση, γύρω στις 10-11, ενώ αν δεν ανοίξει, μπορεί η απαγόρευση να είναι πιο νωρίς. Και σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι μετακινήσεις με SMS.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider