Έναρξη των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021» - Ποια είναι τα μέλη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έναρξη των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021» - Ποια είναι τα μέλη
Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε και τα ονόματα όσων συμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή.

Μηνύματα για το παρόν και το μέλλον της χώρας εξέπεμψε μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται, να αγωνίζεται και στο τέλος να απελευθερώνεται», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επανάσταση του 1821, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο οι αξίες αυτές να διατηρούνται στον χρόνο ως «καύσιμο» για το μέλλον.

«Το 1821 είναι στιγμή ιδρυτική, αλλά ταυτόχρονα και στιγμή ρήξης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο διακύβευμα της εποχής, προσθέτοντας, κάνοντας τη γέφυρα με το 2021. «Ένα έθνος αναγεννιέται και μέσα από τις περιπέτειές του προοδεύει όσο κανένα άλλο στα Βαλκάνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ευκαιρία «επαναγνωριμίας με τον συλλογικό μας εαυτό». «Η υπόθεση των 200 χρόνων είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε αναφορά και στους Έλληνες της διασποράς. «Το νόημα του 1821 είναι διαρκές και οικουμενικό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το δημοκρατικό πνεύμα των Συνταγμάτων της επανάστασης διαπότισε την πολιτική ζωή του τόπου», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και σε μαύρες σελίδες όπως οι δικτατορίες, οι διχασμοί και οι εμφύλιες διαμάχες. «Όσο εμπνεόμαστε από τους θριάμβους, άλλο τόσο οφείλουμε να διδαχθούμε από τις τραγωδίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι το ισοζύγιο για τη χώρα μας είναι απολύτως θετικό και υπογράμμισε ότι από τις αξίες της ενότητας και του δημιουργικού σεβασμού διαπνέουν και τους εορτασμούς του 1821. Υπογράμμισε, δε, ότι η οργανωτική διάταξη των εορτασμών υπηρετεί το πνεύμα και έπλεξε το εγκώμιο της Γιάννας Αγγελοπούλου ως επικεφαλής του οργανωτικού σχήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε και τα ονόματα όσων συμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή. Αυτοί είναι οι καθηγητές Μαρκ Μαζάουερ, Ρόντρικ Μπίτον και Ρίτσαρντ Κλογκ, αλλά και η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Δημήτρης Γόντικας και ο Στάθης Καλύβας, το μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλης Ράπανος, ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, οι ιστορικοί Πασχάλης Κητρομηλίδης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Κώστας Κωστής, Ελπίδα Βόγλη, Ιωάννα Λαλιώτου, Μαρία Ευθυμίου, οι καθηγητές Νίκος Μουζέλης και Αριστείδης Χατζής, Γιάνης Βούλγαρης, ο οικονομολόγος και καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, οι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών Σταύρος Ζουμπουλάκης, Θεόδωρος Κουρεντζής, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρης Παπαϊωάννου, η Αικαρερίνη Καμηλάκη, οι εκπρόσωποι της καινοτομίας Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγκίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκος Νεγκρεπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Ταρνανάς, αλλά και ο Μάρκος Βερέμης και ο Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.

«Τότε ήταν η γέννηση, σήμερα είναι η αναγέννηση», είπε εν κατακλείδι ο κ. Μητσοτάκης, συνοψίζοντας την ιστορική συγκυρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider