Τα τρία «ανοιχτά μέτωπα» του Αλέξη Τσίπρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τρία «ανοιχτά μέτωπα» του Αλέξη Τσίπρα
Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά την προαναγγελθείσα αλλαγή που επιδιώκει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει πλέον στις πλάτες του το «βάρος» της διακυβέρνησης της χώρας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει αρκετούς προβληματισμούς, αφού υπάρχουν αρκετά ανοιχτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά την προαναγγελθείσα αλλαγή που επιδιώκει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν όσον αφορά την αλλαγή αυτή.

Είναι ξεκάθαρο πως η «παλιά φρουρά» του κόμματος της Κουμουνδούρου προβληματίζεται από το κατά πόσο οι προθέσεις του Τσίπρα θα αλλοιώσουν την ταυτότητα του κόμματος. Έχει ειπωθεί επανειλημμένα πως μπορεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία να είναι επιβεβλημένο, όμως παράλληλα είναι αρκετοί αυτοί που σημειώνουν πως ένα άνοιγμα χωρίς όρια και προϋποθέσεις θα βλάψει τελικά το κόμμα.

Σημειώνουν πως ο κόσμος στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα αριστερό, ριζοσπαστικό κόμμα, αυτό ψήφισε κι αυτό επέλεξε να εμπιστευτεί. Υποστηρίζουν λοιπόν πως αν δεν διατηρηθεί αυτή η ταυτότητα, τότε ο κόσμος θα στραφεί είτε σε άλλα αριστερά κόμματα, όπως έγινε με εκείνους που επέλεξαν το κόμμα του κ. Βαρουφάκη στις τελευταίες εκλογές, είτε θα αναζητήσουν πιο «ξεκάθαρες» λύσεις στο μεσαίο χώρο, υπονοώντας το Κίνημα Αλλαγής.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κι εκείνοι που επιμένουν πως το 31,5% που στήριξε στις τελευταίες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστεροί ψηφοφόροι, αλλά ούτε και οι ψηφοφόροι που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει στο μέλλον. Σημειώνουν επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ο βασικός εκπρόσωπος του κεντροαριστερού χώρου για να μπορεί να εκφράσει όλους τους πολίτες που κινούνται στον χώρο αυτό.

Παράλληλα διαφωνία υπάρχει και για το πότε πρέπει να διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι καλύτερο να γίνει την άνοιξη κι όχι το φθινόπωρο, αλλά και το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ψηφιστεί από το συνέδριο ή από τη βάση του κόμματος.

Η μορφή της αντιπολίτευσης

Ένας δεύτερος «πονοκέφαλος» για τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί το τι είδους αντιπολίτευση θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της Κουμουνδούρου δεν είναι το ίδιο με εκείνο που ήταν τελευταία φορά στην αντιπολίτευση. Κυβέρνησε τη χώρα για περισσότερα από τέσσερα χρόνια και σε καμία περίπτωση δεν θέλει ο Τσίπρας να δώσει την εντύπωση κάποιου που κάνει αντιπολίτευση μόνο για τις εντυπώσεις, ενώ δεν θέλει επίσης να δείξει πως συμπεριφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα με τρόπο που είχε επικρίνει όταν βρίσκονταν το ίδιο στην εξουσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα επιδιώξει στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ να δώσει το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει το κόμμα της Κουμουνδούρου με αφορμή τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αυτούς τους δύο πρώτους μήνες και θα αναφερθεί στα θέματα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υψώσει τους τόνους. Τα εργασιακά θέματα, αλλά και η οικονομία θα είναι οι δύο τομείς στους οποίους αναμένεται να επιδιώξει ο Τσίπρας να υπάρξει η πιο έντονη σύγκρουση, αφού πρόκειται για δύο τομείς που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελείως διαφορετική προσέγγιση και πολιτική από τη ΝΔ.

Η αντιμετώπιση του Κινήματος Αλλαγής

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει ξεκάθαρα πως επιδιώκει το (ακόμα μεγαλύτερο) άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο μεσαίο χώρο όπου κύριος «αντίπαλος» αυτή τη στιγμή είναι το Κίνημα Αλλαγής. Θα είναι σαφώς πιο εύκολο για τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει κριτική στο ΚΙΝΑΛ όταν εκείνο συντάσσεται με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, όπως έγινε για παράδειγμα με το ζήτημα της απλής αναλογικής. Όμως μέχρι τώρα το ΚΙΝΑΛ δείχνει να παίρνει ίσες αποστάσεις τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία «δυσκολεύοντας» έτσι τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός περιμένει να δει το ύφος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το κόμμα της Φώφης Γεννηματά στο μέλλον, αφού όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου η κριτική «δεν μπορεί να αφορά μόνο το παρελθόν και τα πεπραγμένα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να επικεντρώνεται και στη σημερινή αντιπολίτευση του Κινήματος Αλλαγής».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider