Η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα: Τάσεις και προοπτικές για το 2025

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα: Τάσεις και προοπτικές για το 2025
Αθήνα / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images - Ideal Image
Ο τομέας της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Short-Term Rental - STR) στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ο τομέας της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Short-Term Rental - STR) στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Delfi Partners & Co., η αγορά προσαρμόζεται σε νέες ρυθμιστικές αλλαγές και οικονομικές συνθήκες, δημιουργώντας ευκαιρίες για επενδυτές που είναι πρόθυμοι να εξελιχθούν μαζί της.

Παγκόσμιο και Ελληνικό Οικονομικό Πλαίσιο

Η παγκόσμια οικονομία παρουσίασε μέτρια επιβράδυνση το 2023, με την ανάπτυξη να μειώνεται από 3,5% το 2022 σε 3,1%. Αυτή η τάση συνεχίστηκε το 2024, διατηρώντας ρυθμό ανάπτυξης 3,1%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει μια μικρή βελτίωση, με αύξηση στο 2,2% το 2025.

Στην Ελλάδα, η οικονομία διατήρησε τη δυναμική της το 2024, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η χώρα διατήρησε την επενδυτική βαθμίδα που ανέκτησε το 2023, ενισχύοντας σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 9,6% στο τέλος του 2024.

Οι πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να υποχωρούν, με τον ετήσιο ρυθμό να πέφτει στο 2,6% τον Δεκέμβριο του 2024 από 3,5% το προηγούμενο έτος. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και τη βελτιωμένη σταθερότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Αγορά Βραχυχρόνιας Μίσθωσης

Η ελληνική αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης παραμένει ισχυρή, με 212.199 μονάδες σε όλη τη χώρα το 2023. Ωστόσο, η ζήτηση ποικίλλει ανά περιοχή, επηρεαζόμενη από τα τουριστικά πρότυπα και την εποχικότητα.

Το Νότιο Αιγαίο (46.370 μονάδες), η Κρήτη (32.242 μονάδες) και τα Ιόνια Νησιά (33.618 μονάδες) κυριαρχούν στην αγορά, κυρίως λόγω του εποχιακού τουρισμού. Αντίθετα, η Αττική (27.820 μονάδες) επωφελείται από πιο σταθερό τουρισμό, υποστηριζόμενη από επαγγελματικά ταξίδια και επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στην Αθήνα.

Νέες Ρυθμίσεις και Τάσεις

Οι ελληνικές αρχές έχουν εισαγάγει νέα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς και τη σταθεροποίηση της στέγασης. Οι εγγραφές STR έχουν ανασταλεί έως το 2026 σε περιοχές υψηλής πυκνότητας όπως το Κουκάκι, τα Εξάρχεια και το Παγκράτι. Επιπλέον, οι πολεοδομικοί κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση υπόγειων και ημιυπόγειων χώρων χωρίς φυσικό φωτισμό, ενώ οι αναδιαμορφωμένοι βιομηχανικοί χώροι πρέπει να πληρούν αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας.

Οι λειτουργικές απαιτήσεις τώρα ορίζουν ελάχιστο εμβαδόν 12 τ.μ. για δωμάτια και 25 τ.μ. για ολόκληρες μονάδες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να εγκαταστήσουν πυροσβεστήρες, ανιχνευτές καπνού και σήμανση εξόδου κινδύνου, ενώ όλες οι ιδιοκτησίες STR απαιτούν τουλάχιστον 500.000 ευρώ ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Ζήτηση και Τιμές

Τα στοιχεία του 2024 δείχνουν ότι τα μικρότερα ακίνητα, όπως τα στούντιο και τα μονόκλινα διαμερίσματα, παρουσιάζουν την πιο σταθερή απόδοση, με ποσοστά πληρότητας από 60% έως 80% και μέση διαμονή 4 έως 5 νύχτες.

Τα δίκλινα ακίνητα, με υψηλότερες τιμές από 120 έως 180 ευρώ ανά διανυκτέρευση, επωφελούνται από υψηλά επίπεδα πληρότητας έως και 85%. Τα τρίκλινα διαμερίσματα επιτυγχάνουν τιμές μεταξύ 200€ και 300€ ανά διανυκτέρευση, αλλά αντιμετωπίζουν χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας από 55% έως 70%.

Στρατηγικές για Επενδυτές

Η Delfi Partners & Co. προτείνει τέσσερις βασικές στρατηγικές για τους επενδυτές στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης:

1. Γεωγραφική Διαφοροποίηση: Οι επενδυτές στρέφονται προς αναδυόμενους προορισμούς με χαμηλότερη προσφορά STR, επιτρέποντας λιγότερη ρυθμιστική πίεση και μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης.

2. Μεσοπρόθεσμες Μισθώσεις: Αναδύεται μια τάση προς τις μεσοπρόθεσμες μισθώσεις ως εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές STR, στοχεύοντας ψηφιακούς νομάδες, εκπατρισμένους και εταιρικούς ταξιδιώτες που αναζητούν πλήρως επιπλωμένες διαμονές για ένα έως έξι μήνες.

3. Προσφορά Υψηλής Ποιότητας: Η αγορά στρέφεται προς ακίνητα υψηλότερης ποιότητας, ενεργειακά αποδοτικά και τεχνολογικά ενσωματωμένα. Οι επενδυτές που επικεντρώνονται στην έξυπνη τεχνολογία οικιακής χρήσης, τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες check-in και τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας θα προσελκύσουν επισκέπτες υψηλού επιπέδου.

4. Επαγγελματική Διαχείριση: Η Επαγγελματική Διαχείριση είναι κρίσιμη καθώς η συμμόρφωση γίνεται πιο περίπλοκη και ο ανταγωνισμός εντείνεται. Με την αυξανόμενη συμμετοχή επενδυτών, όσοι βελτιστοποιούν την τιμολόγηση, ενισχύουν την εμπειρία των επισκεπτών και εξορθολογούν τις λειτουργίες τους αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πολλοί στρέφονται σε εξειδικευμένους διαχειριστές, όπως η Phaedrus Living, μια κορυφαία εταιρεία διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων που επιλέγει και διαχειρίζεται υψηλής ποιότητας επιπλωμένα διαμερίσματα σε προνομιακές αστικές και τουριστικές τοποθεσίες.

Αξιοποιώντας στρατηγικές δυναμικής τιμολόγησης, τοπική γνώση και ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης εταιρείες όπως η Phaedrus Living βοηθούν τους ιδιοκτήτες να μεγιστοποιήσουν την πληρότητα και τις αποδόσεις των ακινήτων τους. Τα δεδομένα της αγοράς δείχνουν ότι οι επαγγελματίες διαχειριστές επιτυγχάνουν 5-10% υψηλότερη πληρότητα μέσω επιχειρησιακής αποδοτικότητας και στρατηγικής τοποθέτησης.

Συμπερασματικά, καθώς το τοπίο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα αλλάζει, οι επενδυτές που υιοθετούν τη γεωγραφική διαφοροποίηση, αναβαθμίζουν τις ιδιοκτησίες τους για ζήτηση υψηλού επιπέδου, στρέφονται προς τις μεσοπρόθεσμες μισθώσεις και αξιοποιούν την επαγγελματική διαχείριση θα είναι καλύτερα τοποθετημένοι για μακροπρόθεσμη επιτυχία. Η προσαρμοστικότητα και η στρατηγική προσέγγιση θα είναι κρίσιμες για την αποτελεσματικότερη πλοήγηση σε αυτήν την εξελισσόμενη αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:29

Χαλκιδική: Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για «ανεξέλεγκτες χωματερές» σε περιοχές της Σιθωνίας

21:19

Ρεκόρ πτωχεύσεων στη Γερμανία

21:04

Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς φτάσαμε στην ολοκλήρωση του Ε65

21:00

Χρυσός: Πτώση 2% καθώς η άνοδος του πετρελαίου «φουντώνει» ξανά τα επιτόκια

20:49

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο πνιγμού - 300.000 θάνατοι ετησίως

20:45

Τράπεζα Πειραιώς: Επιστροφή κεφαλαίου 0,40 ευρώ ανά μετοχή από τις 7 Αυγούστου

20:37

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στην ΠΕ Ρόδου - 51 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:16

Μητσοτάκης: «Ο Ε65 είναι η απάντηση στην ερώτηση πού πηγαίνουν τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης»

20:09

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απειλές των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας από και προς τη Σαουδική Αραβία

20:06

Μέση Ανατολή: Ξαναγράφεται ο χάρτης των ροών πετρελαίου

19:54

Ποιος είναι ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας - Ε65

19:43

Ευρωαγορές: Κόκκινα ταμπλό με φόντο πετρέλαιο και Μέση Ανατολή

19:41

Ιρανικά ΜΜΕ: Αμερικανικός πύραυλος έπληξε το νησί Κεσμ

19:36

Έκρηξη σε εργοστάσιο επισκευής σκαφών στα Χανιά - Ένας σοβαρά τραυματίας

19:25

Παπαθανάσης: Η στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας αποτέλεσμα της ισχυρής οικονομίας

19:21

21ο πακέτο κυρώσεων: Η ΕΕ «χτυπά» σκληρά ρωσική ενέργεια, τράπεζες και κρυπτονομίσματα

19:13

Interwood: Νέο έργο 900.000 ευρώ στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

19:08

Μητσοτάκης για ηλεκτρικά πατίνια: «Όταν μιλάμε για παιδιά, πρόληψη και ασφάλεια έρχονται πρώτες»

18:49

Alpha Bank: Ακυρώνει 59 εκατ. μετοχές - Στις 28 Ιουλίου η παύση διαπραγμάτευσης

18:44

Στα 1,35 τρισ. δολάρια τα υπό διαχείριση assets της BlackStone - Ισχυρό β' τρίμηνο

18:43

O Τραμπ εξετάζει μαζικές επιθέσεις κατά του Ιράν - «Δεν έχουν υποστεί ακόμη αρκετό πόνο»

18:40

Ιράν: Έστειλε Διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και εξαρτηματα πυραύλων στους Χούθι της Υεμένης

18:33

Alter Ego Media: Από 27/7 στο ταμπλό οι 226.560 νέες μετοχές

18:28

Εγκρίθηκε η εθνική στρατηγική για την προσιτή στέγη - 2.750 νέες κοινωνικές κατοικίες σε ακίνητα του δημοσίου

18:26

Βενεζουέλα: Ο διπλός σεισμός προκάλεσε ζημιές ύψους σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων

18:19

Χατζηδάκης: Σύγχρονο δίκτυο και τρένα στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη ως το Δεκέμβριο

18:14

«Βέρτιγκο» στο Χρηματιστήριο λόγω brent και… STOXX

18:03

Πράσινο φως Κομισιόν για την τελική αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης - Ποια προγράμματα ενισχύονται

18:01

JP Morgan: «Πρωταθλήτρια» στo comeback των εταιρικών κερδών η Ευρώπη

17:55

Κέρδη 434 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο για τη Nokia


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider