Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης
Σε μια εποχή που το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, η ΔΕΘ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και στην προώθηση των συμφερόντων της.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς ένας σπουδαίος θεσμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά μία ζωντανή πλατφόρμα η οποία προσφέρει στις ελληνικές βιομηχανίες την ευκαιρία να αναδείξουν τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζουν και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν σε χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό, κυρίως σε αυτή την περίοδο όπου ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα για τις βιομηχανίες είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, με τα κενά που καταγράφονται να είναι διαφορετικά ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή.

Βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή με πολλές προκλήσεις, αλλά και πολλές ευκαιρίες. Η ελληνική βιομηχανία πρέπει να επανακτήσει την ελκυστικότητα της, τόσο ως εργοδότης όσο και ως επαγγελματική επιλογή. Ωστόσο, για να καταστεί αυτό εφικτό, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί κοινωνική αποδοχή των τεχνικών επαγγελμάτων και να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που προορίζεται για την ελληνική βιομηχανία και ιδίως τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιφέρεια. Χρειάζεται, επίσης, επαναπροσδιορισμός του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο ΣΒΕ επενδύει στρατηγικά στην εύρεση του κατάλληλου προσωπικού για την κάθε επιχείρηση. Με ολοκληρωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις, υποστηρίζουμε την καινοτομία μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Γιατί η σύγχρονη ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μας ισοδυναμεί με την ισχυρή ανάπτυξη της βιομηχανίας μας. Και η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Γι’ αυτούς τους λόγους, σε συνεργασία με τη Deloitte, εκπονήσαμε μία ποιοτική μελέτη για τα προβλήματα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η μελέτη αυτή αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση στην Ελλάδα. Και μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα, όπως η εμπειρία άλλων χωρών και οι κύριες τάσεις (με εστίαση στη βιωσιμότητα, τις νέες τεχνολογίες, τη συμπερίληψη και τις δημογραφικές αλλαγές), εντοπίζει τα σημεία προς βελτίωση της ΕΕΚ στην Ελλάδα.

Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα καταλήξαμε σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 13 σύγχρονων και ρεαλιστικών προτάσεων για τη βελτίωση του ευρύτερου πλαισίου που διέπει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που απευθύνεται στην ελληνική βιομηχανία.

Μας οδήγησε, επίσης, στη διαμόρφωση των στρατηγικών στόχων του ΣΒΕ, οι οποίοι είναι:

- Αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των κονδυλίων που διατίθενται για την ΕΕΚ και ενίσχυση της διαφάνειας στην αξιοποίησή τους.

- Αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για εξειδικευμένα για τη βιομηχανία προγράμματα ΕΕΚ, στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού και πλάνου δράσης και κατά αναλογία, τουλάχιστον, της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

- Ουσιαστική βελτίωση της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας και ευθυγράμμιση της ΕΕΚ με τις ανάγκες της βιομηχανίας.

- Ενεργοποίηση και κινητοποίηση των ίδιων των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ΕΕΚ στη βιομηχανία.

- Ενίσχυση της εικόνας και της ελκυστικότητας της βιομηχανίας ως εργοδότη και ως επιλογή καριέρας, με στόχο και την αντίστοιχη ενίσχυση της ελκυστικότητας και της κοινωνικής αποδοχής των τεχνικών επαγγελμάτων και της ΕΕΚ.

Στον ΣΒΕ πιστεύουμε ότι η επίτευξη τέτοιων σημαντικών στόχων απαιτεί διάλογο, συνέργειες και συνεργασία. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι 13 προτάσεις μας έχουν παρουσιαστεί και κατατεθεί προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, με την πεποίθηση ότι η εφαρμογή τους θα βελτιώσει άμεσα την εικόνα της εργασίας στην Ελλάδα και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% έως το 2027.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:40

Βέλγιο: Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με τρένο - Πληροφορίες για νεκρούς

12:37

Σε αντίθετη κατεύθυνση ο κύκλος εργασιών για καταλύματα και εστίαση το α' τρίμηνο

12:29

Τσάφος: Τα αποτελέσματα του μετασχηματισμού στην ηλεκτρική ενέργεια για επενδύσεις, εξαγωγές, ΑΠΕ

12:27

«Φειδωλοί» εναντίον «Φίλων της Συνοχής»: Μάχη με παρελθόν και μέλλον

12:16

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιχείρηση για παράνομες επιδοτήσεις στη Θεσσαλονίκη - Δικογραφία κατά 138 ατόμων στη Κρήτη

12:10

Σκέρτσος: Η αξιοπιστία κρίνεται στα πεπραγμένα και όχι στα λόγια

12:07

Σε 2.172 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

12:05

Στάσσης: Έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στον μετασχηματισμό της ΔΕΗ

11:58

ΕΟΦ: Απαγορεύεται η διαφήμιση συνταγογραφούμενων και υπό έρευνα φαρμάκων

11:51

Στον Άρειο Πάγο η Μαρία Καρυστιανού: Κατέθεσε την ιδρυτική διακήρυξη της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»

11:43

Quiet Luxury στην κουζίνα: Οι 3 αποχρώσεις που επιλέγουν οι αρχιτέκτονες το 2026

11:35

Νέα φάση στρατηγικής ανάπτυξης για Coffee Berry με 5 άξονες - Αποχωρεί ο managing director

11:28

Μητσοτάκης: Επέκταση επιδότησης diesel με 15 λεπτά και τον Ιούνιο - Πότε μπαίνουν τα 150 ευρώ ανά παιδί

11:14

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση κόντρα στον πληθωρισμό

11:05

Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ δεν θα έχουν πλέον «ασφαλές καταφύγιο» στον Κόλπο

10:54

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια κατοχύρωση κερδών μετά από τετραήμερη άνοδο

10:51

Η Ferrari κυκλοφόρησε το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό της όχημα - Πτώση για τη μετοχή

10:50

Μαρινάκης για Τσίπρα: Η αλήθεια θα τον ακολουθεί για πάντα

10:43

Profit taking στις ευρωαγορές με φόντο το Ιράν

10:34

Uni.Fund: Νέες επενδύσεις στο pipeline και νέο fund στα σκαριά

10:29

Η Jumbo επεκτείνεται σε έξι νέες αγορές - Συμφωνία με Balfin

10:24

Κτηματολόγιο: Το 99% της χώρας διαθέτει πλέον αναρτημένα κτηματολογικά στοιχεία

10:13

Παπαθανάσης: Υπεβλήθη το διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

09:59

Η δυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για μία ακόμη ημέρα καύσωνα

09:51

Δημοσκόπηση Interview: Στο 26,1% η ΝΔ - Έκπληξη με τα κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού

09:42

Μόνο 1 στους 2 Έλληνες σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές - Η πλειοψηφία επιλέγει ηπειρωτική Ελλάδα

09:38

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βλήματα, περιλαμβανομένου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς

09:24

Υπέρ της αύξησης επιτοκίων από ΕΚΤ τον Ιούνιο η Σνάμπελ

09:22

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εγκαινιάζει τη σειρά διαλέξεων «Evolve Lecture Series» στο UNIC Athens, με πρώτο ομιλητή τον David Sinclair

09:09

Η Chanel «χρυσώνει» τους ιδιοκτήτες της - Ποια είναι τα αδέρφια Βερτχάιμερ

reader insider