Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης
Σε μια εποχή που το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, η ΔΕΘ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και στην προώθηση των συμφερόντων της.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς ένας σπουδαίος θεσμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά μία ζωντανή πλατφόρμα η οποία προσφέρει στις ελληνικές βιομηχανίες την ευκαιρία να αναδείξουν τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζουν και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν σε χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό, κυρίως σε αυτή την περίοδο όπου ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα για τις βιομηχανίες είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, με τα κενά που καταγράφονται να είναι διαφορετικά ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή.

Βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή με πολλές προκλήσεις, αλλά και πολλές ευκαιρίες. Η ελληνική βιομηχανία πρέπει να επανακτήσει την ελκυστικότητα της, τόσο ως εργοδότης όσο και ως επαγγελματική επιλογή. Ωστόσο, για να καταστεί αυτό εφικτό, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί κοινωνική αποδοχή των τεχνικών επαγγελμάτων και να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που προορίζεται για την ελληνική βιομηχανία και ιδίως τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιφέρεια. Χρειάζεται, επίσης, επαναπροσδιορισμός του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο ΣΒΕ επενδύει στρατηγικά στην εύρεση του κατάλληλου προσωπικού για την κάθε επιχείρηση. Με ολοκληρωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις, υποστηρίζουμε την καινοτομία μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Γιατί η σύγχρονη ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μας ισοδυναμεί με την ισχυρή ανάπτυξη της βιομηχανίας μας. Και η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Γι’ αυτούς τους λόγους, σε συνεργασία με τη Deloitte, εκπονήσαμε μία ποιοτική μελέτη για τα προβλήματα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η μελέτη αυτή αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση στην Ελλάδα. Και μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα, όπως η εμπειρία άλλων χωρών και οι κύριες τάσεις (με εστίαση στη βιωσιμότητα, τις νέες τεχνολογίες, τη συμπερίληψη και τις δημογραφικές αλλαγές), εντοπίζει τα σημεία προς βελτίωση της ΕΕΚ στην Ελλάδα.

Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα καταλήξαμε σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 13 σύγχρονων και ρεαλιστικών προτάσεων για τη βελτίωση του ευρύτερου πλαισίου που διέπει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που απευθύνεται στην ελληνική βιομηχανία.

Μας οδήγησε, επίσης, στη διαμόρφωση των στρατηγικών στόχων του ΣΒΕ, οι οποίοι είναι:

- Αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των κονδυλίων που διατίθενται για την ΕΕΚ και ενίσχυση της διαφάνειας στην αξιοποίησή τους.

- Αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για εξειδικευμένα για τη βιομηχανία προγράμματα ΕΕΚ, στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού και πλάνου δράσης και κατά αναλογία, τουλάχιστον, της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

- Ουσιαστική βελτίωση της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας και ευθυγράμμιση της ΕΕΚ με τις ανάγκες της βιομηχανίας.

- Ενεργοποίηση και κινητοποίηση των ίδιων των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ΕΕΚ στη βιομηχανία.

- Ενίσχυση της εικόνας και της ελκυστικότητας της βιομηχανίας ως εργοδότη και ως επιλογή καριέρας, με στόχο και την αντίστοιχη ενίσχυση της ελκυστικότητας και της κοινωνικής αποδοχής των τεχνικών επαγγελμάτων και της ΕΕΚ.

Στον ΣΒΕ πιστεύουμε ότι η επίτευξη τέτοιων σημαντικών στόχων απαιτεί διάλογο, συνέργειες και συνεργασία. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι 13 προτάσεις μας έχουν παρουσιαστεί και κατατεθεί προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, με την πεποίθηση ότι η εφαρμογή τους θα βελτιώσει άμεσα την εικόνα της εργασίας στην Ελλάδα και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% έως το 2027.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Συνελήφθησαν δύο άντρες στην Παιανία για απόπειρα εκβίασης και κλοπή

23:37

Δένδιας: Η Λατινική Αμερική είναι πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα από ό,τι πιστεύουμε

23:15

Κακλαμάνης: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη «νέα Αφρική»

23:10

Συμφωνία ΕΕ–Mercosur: Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

22:48

Αλεξανδρούπολη: Συλλήψεις για ναρκωτικά

22:29

VDA: Το κόστος των νέων δασμών Τραμπ θα ήταν τεράστιο για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή βιομηχανία

22:16

Χαρακόπουλος: Να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια

21:54

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα παραμείνει προσηλωμένη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της

21:47

Κίνα: Ετήσια αύξηση 5% κατέγραψε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2025

21:18

Συλλήψεις φυγόποινων σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα

20:59

ΗΠΑ: Καλεί την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει κάθε επιθετική δράση μεταξύ Χαλεπίου και Ράκα

20:24

Ισραήλ: Αμφισβητεί τη σύνθεση της παλαιστινιακής επιτροπής που είναι αρμόδια για τη διοίκηση της Γάζας

20:16

Γεραπετρίτης για το Γ. Βασιλείου: Ένας πραγματιστής πατριώτης, όχι των εύκολων συνθημάτων

19:52

EE και Mercosur υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου

19:48

Σκέρτσος: Περισσότερη ασφάλεια και στη θάλασσα

19:35

ΥΠΑ: Ξεκινούν στις 19/1 οι προγραμματισμένες εργασίες αναβάθμισης υποδομών διαδρόμου του Αεροδρομίου Ηρακλείου

19:13

Κικίλιας: Πρώτη μας προτεραιότητα η προστασία και η ασφάλεια

19:00

«Εκρηκτικό» ξεκίνημα έτους στο ΧΑ - Το καλύτερο της δεκαετίας για τις τράπεζες

18:47

Τραμπ: Επέβαλε έξτρα δασμούς στις χώρες που έστειλαν στρατό στη Γροιλανδία

18:43

Κύπρος: Σοβαρό περιστατικό με πυροβολισμούς στη Λάρνακα - Αναφορές για τραυματίες

18:20

ΕΛΑΣ: Σημαντικό χτύπημα στον παράνομο τζόγο - 2 συλλήψεις και κατάσχεση 21 υπολογιστών σε κατάστημα στην Κυψέλη

18:12

Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις κατηγορούν την κυβέρνηση για «προδοσία» - Σε εξέλιξη βίαιες συγκρούσεις

17:49

DW: Το ΝΑΤΟ δοκιμάζει το σύνολο των αντοχών του στην Ευρώπη

17:32

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης εξασφαλίζει μόνο τα υπερκέρδη της ΔΕΗ, των τραπεζών και των γαλάζιων ακρίδων

17:17

Τσίπρας: Ο προοδευτικός κόσμος αναζητά μια ισχυρή κυβερνώσα προοδευτική δύναμη

17:00

Η βίαιη ενηλικίωση του Κάμπου: Το τέλος του μικροκαλλιεργητή και η επέλαση των «Big Ag»…

16:48

Γκουτέρες: Ευθυγράμμιση «ισχυρών δυνάμεων» με στόχο την «υπονόμευση» της διεθνούς συνεργασίας

16:28

Στους δρόμους οι Δανοί κατά των σχεδίων Τραμπ για την Γροιλανδία - «Γιάνκηδες, φύγετε»

15:53

Μασκ - Ο’Λίρι: Έγιναν μαλλιά - κουβάρια για το Starlink - «Είσαι ηλίθιος», «εσύ είσαι απόλυτος ηλίθιος»

15:37

Tesla: Σχεδόν ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό του τσιπ AI5 αυτόνομης οδήγησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider