Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης
Σε μια εποχή που το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, η ΔΕΘ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και στην προώθηση των συμφερόντων της.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς ένας σπουδαίος θεσμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά μία ζωντανή πλατφόρμα η οποία προσφέρει στις ελληνικές βιομηχανίες την ευκαιρία να αναδείξουν τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζουν και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν σε χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό, κυρίως σε αυτή την περίοδο όπου ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα για τις βιομηχανίες είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, με τα κενά που καταγράφονται να είναι διαφορετικά ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή.

Βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή με πολλές προκλήσεις, αλλά και πολλές ευκαιρίες. Η ελληνική βιομηχανία πρέπει να επανακτήσει την ελκυστικότητα της, τόσο ως εργοδότης όσο και ως επαγγελματική επιλογή. Ωστόσο, για να καταστεί αυτό εφικτό, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί κοινωνική αποδοχή των τεχνικών επαγγελμάτων και να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που προορίζεται για την ελληνική βιομηχανία και ιδίως τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιφέρεια. Χρειάζεται, επίσης, επαναπροσδιορισμός του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο ΣΒΕ επενδύει στρατηγικά στην εύρεση του κατάλληλου προσωπικού για την κάθε επιχείρηση. Με ολοκληρωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις, υποστηρίζουμε την καινοτομία μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Γιατί η σύγχρονη ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μας ισοδυναμεί με την ισχυρή ανάπτυξη της βιομηχανίας μας. Και η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Γι’ αυτούς τους λόγους, σε συνεργασία με τη Deloitte, εκπονήσαμε μία ποιοτική μελέτη για τα προβλήματα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η μελέτη αυτή αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση στην Ελλάδα. Και μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα, όπως η εμπειρία άλλων χωρών και οι κύριες τάσεις (με εστίαση στη βιωσιμότητα, τις νέες τεχνολογίες, τη συμπερίληψη και τις δημογραφικές αλλαγές), εντοπίζει τα σημεία προς βελτίωση της ΕΕΚ στην Ελλάδα.

Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα καταλήξαμε σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 13 σύγχρονων και ρεαλιστικών προτάσεων για τη βελτίωση του ευρύτερου πλαισίου που διέπει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που απευθύνεται στην ελληνική βιομηχανία.

Μας οδήγησε, επίσης, στη διαμόρφωση των στρατηγικών στόχων του ΣΒΕ, οι οποίοι είναι:

- Αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των κονδυλίων που διατίθενται για την ΕΕΚ και ενίσχυση της διαφάνειας στην αξιοποίησή τους.

- Αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για εξειδικευμένα για τη βιομηχανία προγράμματα ΕΕΚ, στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού και πλάνου δράσης και κατά αναλογία, τουλάχιστον, της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

- Ουσιαστική βελτίωση της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας και ευθυγράμμιση της ΕΕΚ με τις ανάγκες της βιομηχανίας.

- Ενεργοποίηση και κινητοποίηση των ίδιων των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ΕΕΚ στη βιομηχανία.

- Ενίσχυση της εικόνας και της ελκυστικότητας της βιομηχανίας ως εργοδότη και ως επιλογή καριέρας, με στόχο και την αντίστοιχη ενίσχυση της ελκυστικότητας και της κοινωνικής αποδοχής των τεχνικών επαγγελμάτων και της ΕΕΚ.

Στον ΣΒΕ πιστεύουμε ότι η επίτευξη τέτοιων σημαντικών στόχων απαιτεί διάλογο, συνέργειες και συνεργασία. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι 13 προτάσεις μας έχουν παρουσιαστεί και κατατεθεί προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, με την πεποίθηση ότι η εφαρμογή τους θα βελτιώσει άμεσα την εικόνα της εργασίας στην Ελλάδα και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% έως το 2027.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:29

Ογδόντα έξι χρόνια από τον τορπιλισμό της «Έλλης» στην Τήνο

10:20

Δεκαπενταύγουστος: Αυξημένη η έξοδος από το λιμάνι του Πειραιά

09:59

Nvidia: Αναθεωρεί τα σχέδια για στήριξη κατασκευής κέντρου δεδομένων της OpenAI

09:48

Δεξαμενόπλοιο των ΗΑΕ υπέστη επίθεση στο στενό του Ορμούζ

09:38

Anthropic: Η αποτίμηση της IPO της βασίζεται σε προβλέψεις για έσοδα 190-200 δισ. δολαρίων το 2028

09:26

Υεμένη: Οκτώ νεκροί στο υπό κυβερνητικό έλεγχο λιμάνι Μόκα από χτυπήματα των Χούθι

09:12

Καναδάς – ΗΠΑ: Παραμένει το χάσμα για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας

08:59

Παναγιά της Τήνου: Το μεγάλο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου

08:54

Κολομβία: Έξι νεκροί εξαιτίας έκρηξης σε ανθρακωρυχείο

08:48

Ινδονησία: Τουλάχιστον 20 νεκροί απ' το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

08:35

15 εντυπωσιακές Παναγίες του Αιγαίου: Παράδοση και τοπία που κόβουν την ανάσα

08:30

Ιράν σε Τραμπ: Το Ορμούζ δεν μπορεί να καταληφθεί με τιτιβίσματα

08:19

Η νέα στρατηγική των Βρυξελλών απέναντι στις απειλές για δασμούς

08:12

Οι χώρες όπου τα σκουπίδια είναι τόσο λίγα που εισάγουν απορρίμματα – Πώς βγάζουν εκατομμύρια

08:06

Λιανεμπόριο: Οι «χαμηλές πτήσεις» των εκπτώσεων και η ύστατη ευκαιρία του Αυγούστου

08:00

Εξωδικαστικός: «Δίχτυ» προστασίας στην πρώτη κατοικία με εκποίηση των άλλων ακινήτων

23:55

Ιταλία: Οι αρχές ανέκτησαν έργα των Ρενουάρ, Σεζάν και Ματίς, που είχαν κλαπεί από μουσείο

23:47

Η Ρωσία παραδέχεται νέες ελλείψεις καυσίμων εν μέσω των ουκρανικών επιθέσεων

23:38

Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Σελλίων

23:24

Τραμπ: Σύντομα θα κηρύξω τα Στενά του Ορμούζ περιοχή των ΗΠΑ

23:16

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα κερδών για τον S&P 500 με ολίγο προβληματισμό...

23:04

Φωτιά στη Χαλκική: Ελεύθεροι δύο εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ που παρουσιάστηκαν αυτοβούλως

22:55

Πυροσβεστική: 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο - Τέσσερις συλλήψεις σε Μυτιλήνη, Πάτρα και Κάλαμο

22:46

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1 δολαρίου την Παρασκευή, ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο 5%

22:42

Samsung: Πράσινο φως από FDA για χρήση ασύρματων ακουστικών ως βοηθήματος ακοής

22:20

Πηγή χαράς και κινδύνου η θάλασσα - Τι προτείνουν οι ειδικοί ως μέτρα προστασίας από τον πνιγμό

22:08

Μπέρναμ: H Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή - «Πυριτιδαποθήκη» η χώρα

21:56

Χαλκιδική: Ο Δήμος Κασσάνδρας ανέστειλε λόγω της πυρκαγιάς όλες τις εκδηλώσεις

21:42

ΗΠΑ: Ο Λουίτζι Μαντζιόνε παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον CEO της UnitedHealthcare

21:30

Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη σχεδόν 1% καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τα επιτόκια


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider