Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης
Σε μια εποχή που το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, η ΔΕΘ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και στην προώθηση των συμφερόντων της.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς ένας σπουδαίος θεσμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά μία ζωντανή πλατφόρμα η οποία προσφέρει στις ελληνικές βιομηχανίες την ευκαιρία να αναδείξουν τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζουν και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν σε χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό, κυρίως σε αυτή την περίοδο όπου ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα για τις βιομηχανίες είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, με τα κενά που καταγράφονται να είναι διαφορετικά ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή.

Βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή με πολλές προκλήσεις, αλλά και πολλές ευκαιρίες. Η ελληνική βιομηχανία πρέπει να επανακτήσει την ελκυστικότητα της, τόσο ως εργοδότης όσο και ως επαγγελματική επιλογή. Ωστόσο, για να καταστεί αυτό εφικτό, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί κοινωνική αποδοχή των τεχνικών επαγγελμάτων και να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που προορίζεται για την ελληνική βιομηχανία και ιδίως τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιφέρεια. Χρειάζεται, επίσης, επαναπροσδιορισμός του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο ΣΒΕ επενδύει στρατηγικά στην εύρεση του κατάλληλου προσωπικού για την κάθε επιχείρηση. Με ολοκληρωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις, υποστηρίζουμε την καινοτομία μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Γιατί η σύγχρονη ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μας ισοδυναμεί με την ισχυρή ανάπτυξη της βιομηχανίας μας. Και η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Γι’ αυτούς τους λόγους, σε συνεργασία με τη Deloitte, εκπονήσαμε μία ποιοτική μελέτη για τα προβλήματα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η μελέτη αυτή αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση στην Ελλάδα. Και μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα, όπως η εμπειρία άλλων χωρών και οι κύριες τάσεις (με εστίαση στη βιωσιμότητα, τις νέες τεχνολογίες, τη συμπερίληψη και τις δημογραφικές αλλαγές), εντοπίζει τα σημεία προς βελτίωση της ΕΕΚ στην Ελλάδα.

Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα καταλήξαμε σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 13 σύγχρονων και ρεαλιστικών προτάσεων για τη βελτίωση του ευρύτερου πλαισίου που διέπει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που απευθύνεται στην ελληνική βιομηχανία.

Μας οδήγησε, επίσης, στη διαμόρφωση των στρατηγικών στόχων του ΣΒΕ, οι οποίοι είναι:

- Αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των κονδυλίων που διατίθενται για την ΕΕΚ και ενίσχυση της διαφάνειας στην αξιοποίησή τους.

- Αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για εξειδικευμένα για τη βιομηχανία προγράμματα ΕΕΚ, στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού και πλάνου δράσης και κατά αναλογία, τουλάχιστον, της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

- Ουσιαστική βελτίωση της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας και ευθυγράμμιση της ΕΕΚ με τις ανάγκες της βιομηχανίας.

- Ενεργοποίηση και κινητοποίηση των ίδιων των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ΕΕΚ στη βιομηχανία.

- Ενίσχυση της εικόνας και της ελκυστικότητας της βιομηχανίας ως εργοδότη και ως επιλογή καριέρας, με στόχο και την αντίστοιχη ενίσχυση της ελκυστικότητας και της κοινωνικής αποδοχής των τεχνικών επαγγελμάτων και της ΕΕΚ.

Στον ΣΒΕ πιστεύουμε ότι η επίτευξη τέτοιων σημαντικών στόχων απαιτεί διάλογο, συνέργειες και συνεργασία. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι 13 προτάσεις μας έχουν παρουσιαστεί και κατατεθεί προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, με την πεποίθηση ότι η εφαρμογή τους θα βελτιώσει άμεσα την εικόνα της εργασίας στην Ελλάδα και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% έως το 2027.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:55

Σε πλήρη εφαρμογή το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από 16/02

09:46

AI στις ελληνικές ΜμΕ: 1 στις 2 επιχειρήσεις επενδύει αλλά το χάσμα υλοποίησης παραμένει

09:36

Τι σημαίνει η απόφαση του ΑΠ για τα δάνεια που υπάγονται στον ν. Κατσέλη

09:22

Ζήτημα επιβίωσης για την ευρωπαϊκή βιομηχανία η αύξηση της ανταγωνιστικότητας

09:06

Τη Δευτέρα οι υπογραφές στη σύμβαση Ελληνικού Δημοσίου με Chevron-Helleniq Energy

08:55

ΕΝΦΙΑ: Εκπνέει τη Δευτέρα η προθεσμία για δηλώσεις της έκπτωση ως 20%

08:41

4 ελληνικές πόλεις για αξέχαστες Απόκριες

08:36

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα fitness trackers για όσους γυμνάζονται

08:30

ΕΕ – Άμυνα – ΝΑΤΟ: Η κλιματική πολιτική και το ρήγμα της στρατιωτικής εξαίρεσης στον CBAM

08:20

ΔΕΗ: Προ των πυλών το κοινωνικό ομόλογο των 5 εκατ. – Διάθεση στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας

08:13

Πόσο εφικτή είναι η ανατροπή της υπογεννητικότητας και υπογονιμότητας των Ελληνίδων τις επόμενες δεκαετίες

08:08

Στα μπλε τιμολόγια 65.000 νέα νοικοκυριά κάθε μήνα – Μείωση για τα πράσινα προϊόντα

08:00

Τουρισμός: Νωρίς ανοίγει η σεζόν και το 2026

23:58

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται και μετατρέπεται σε πόλη φιλική προς τους πολίτες και αναπτυξιακό και καινοτομικό κόμβο

23:37

Τη ζωή του έχασε 75χρονος σε τροχαίο στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής

23:15

Μπανγκλαντές: Ο νέος πρωθυπουργός, αφιέρωσε τη νίκη του σε εκείνους που «θυσιάστηκαν» για τη δημοκρατία

22:47

Περισσότερες από 100 προσωπικότητες εκφράζουν την υποστήριξή τους στην Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη

22:18

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανέστειλαν την παροχή μη αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών σε μεγάλο νοσοκομείο της Γάζας

21:47

Χαρακόπουλος: Στην Αλβανία έχει βαθιές ρίζες η ορθόδοξη παράδοση

21:18

Τασούλας: Παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης των θανόντων εν ώρα υπηρεσίας Αστυνομικών

21:00

Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και αναθεώρηση του Συντάγματος στο «μικροσκόπιο» της ΓΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

20:54

Αττική Οδός: Παρατείνεται έως το πρωί της Δευτέρας ο ολικός αποκλεισμός των κλάδων εισόδου από τη Μάνδρα μέχρι το Αιγάλεω

20:50

Κέρκυρα: Βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο επίκεντρο επίσκεψης της Ό. Κεφαλογιάννη

20:32

Ζελένσκι: Η αλλαγή διαπραγματευτή από τη Ρωσία έχει ως στόχο την αναβολή οποιωνδήποτε αποφάσεων

20:23

Ελβετία: Επιβεβαιώνει την επανάληψη των ΗΠΑ - Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα

20:14

Υπ. Εργασίας: : Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 20 Φεβρουαρίου

20:03

Προσωρινά κρατούμενος ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας Βιολάντα

19:35

ΕΚΤ: Ανοίγει τη «γραμμή σωτηρίας» της σε ευρώ σε σχεδόν όλες τις εκτός ευρώ κεντρικές τράπεζες

19:00

Διάσκεψη Μονάχου: Η μοναξιά της Ευρώπης, τα ανησυχητικά μηνύματα και οι νέες ισορροπίες

18:55

Γαλλία: Η VW θα παραπεμφθεί σε δίκη σχετικά με το προ 10ετίας σκάνδαλο «Dieselgate»

gazzetta
gazzetta reader insider insider