Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης
Σε μια εποχή που το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, η ΔΕΘ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και στην προώθηση των συμφερόντων της.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς ένας σπουδαίος θεσμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά μία ζωντανή πλατφόρμα η οποία προσφέρει στις ελληνικές βιομηχανίες την ευκαιρία να αναδείξουν τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζουν και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν σε χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό, κυρίως σε αυτή την περίοδο όπου ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα για τις βιομηχανίες είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, με τα κενά που καταγράφονται να είναι διαφορετικά ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή.

Βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή με πολλές προκλήσεις, αλλά και πολλές ευκαιρίες. Η ελληνική βιομηχανία πρέπει να επανακτήσει την ελκυστικότητα της, τόσο ως εργοδότης όσο και ως επαγγελματική επιλογή. Ωστόσο, για να καταστεί αυτό εφικτό, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί κοινωνική αποδοχή των τεχνικών επαγγελμάτων και να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που προορίζεται για την ελληνική βιομηχανία και ιδίως τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιφέρεια. Χρειάζεται, επίσης, επαναπροσδιορισμός του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο ΣΒΕ επενδύει στρατηγικά στην εύρεση του κατάλληλου προσωπικού για την κάθε επιχείρηση. Με ολοκληρωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις, υποστηρίζουμε την καινοτομία μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Γιατί η σύγχρονη ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μας ισοδυναμεί με την ισχυρή ανάπτυξη της βιομηχανίας μας. Και η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Γι’ αυτούς τους λόγους, σε συνεργασία με τη Deloitte, εκπονήσαμε μία ποιοτική μελέτη για τα προβλήματα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η μελέτη αυτή αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση στην Ελλάδα. Και μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα, όπως η εμπειρία άλλων χωρών και οι κύριες τάσεις (με εστίαση στη βιωσιμότητα, τις νέες τεχνολογίες, τη συμπερίληψη και τις δημογραφικές αλλαγές), εντοπίζει τα σημεία προς βελτίωση της ΕΕΚ στην Ελλάδα.

Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα καταλήξαμε σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 13 σύγχρονων και ρεαλιστικών προτάσεων για τη βελτίωση του ευρύτερου πλαισίου που διέπει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που απευθύνεται στην ελληνική βιομηχανία.

Μας οδήγησε, επίσης, στη διαμόρφωση των στρατηγικών στόχων του ΣΒΕ, οι οποίοι είναι:

- Αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των κονδυλίων που διατίθενται για την ΕΕΚ και ενίσχυση της διαφάνειας στην αξιοποίησή τους.

- Αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για εξειδικευμένα για τη βιομηχανία προγράμματα ΕΕΚ, στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού και πλάνου δράσης και κατά αναλογία, τουλάχιστον, της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

- Ουσιαστική βελτίωση της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας και ευθυγράμμιση της ΕΕΚ με τις ανάγκες της βιομηχανίας.

- Ενεργοποίηση και κινητοποίηση των ίδιων των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ΕΕΚ στη βιομηχανία.

- Ενίσχυση της εικόνας και της ελκυστικότητας της βιομηχανίας ως εργοδότη και ως επιλογή καριέρας, με στόχο και την αντίστοιχη ενίσχυση της ελκυστικότητας και της κοινωνικής αποδοχής των τεχνικών επαγγελμάτων και της ΕΕΚ.

Στον ΣΒΕ πιστεύουμε ότι η επίτευξη τέτοιων σημαντικών στόχων απαιτεί διάλογο, συνέργειες και συνεργασία. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι 13 προτάσεις μας έχουν παρουσιαστεί και κατατεθεί προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, με την πεποίθηση ότι η εφαρμογή τους θα βελτιώσει άμεσα την εικόνα της εργασίας στην Ελλάδα και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% έως το 2027.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Αφγανιστάν: Απαγορεύεται η χρήση smartphone στους δημόσιους υπαλλήλους

23:53

Η Τεχεράνη εξετάζει την υπογραφή συμφωνίας από τους προέδρους Ιράν και ΗΠΑ

23:47

Στο παλάτι των Βερσαλλιών ο Τραμπ για το δείπνο με τον Μακρόν

23:32

Βρετανία: Το BBC θα καταργήσει 550 θέσεις εργασίας έως τον Μάρτιο του 2027

23:24

Πιερρακάκης: «Η ισχυρή πορεία της οικονομίας δεν έχει αξία αν δεν βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη»

23:13

Απώλειες στη Wall Street μετά το «παράθυρο» για αυξήσεις επιτοκίων από Fed

22:56

Πετρέλαιο: Κέρδη σχεδόν 1% έφερε η νέα απειλή Τραμπ προς το Ιράν

22:47

Τραμπ: Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα παραμείνουν «για κάποιο διάστημα» στην περιοχή του Κόλπου

22:22

Τουρκία: Απορρίπτει ως «αβάσιμη και ανακριβή» την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

22:14

Χρυσός: Απώλειες 1% μετά την «παύση» Fed

21:55

Το πρώτο μήνυμα Γουόρς στην προεδρία της Fed - Τι αλλαγές φέρνει

21:49

Τσίπρας: Δεν είναι λαϊκισμός η λαϊκότητα - Οι προτάσεις μας μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα των ανθρώπων

21:47

Στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο ο Ν. Δένδιας

21:28

Παπασταύρου: Εγκριση του Eastern Mediterranean Gateway Act από τις ΗΠΑ

21:01

Fed: Τέταρτο «φρένο» στα επιτόκια στο ντεμπούτο Γουόρς

21:00

ΔΑΑ: Υπερκάλυψη 5,2 φορές για το ομόλογο των 500 εκατ. – Προσφορές άνω των 2,6 δισ.

20:39

ΗΠΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Πύλη της Ανατολικής Μεσογείου

20:37

Το πλήρες κείμενο συμφωνίας 14 σημείων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

20:24

Κικίλιας: «Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και ενισχύουμε τη διαφάνεια για τους ναυτικούς μας»

20:14

Λίβανος: «Μεγάλη νίκη» χαρακτηρίζει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

19:59

Η Ουκρανία δεσμεύεται να απομονώσει την Κριμαία μέσω επιθέσεων με drones

19:35

Η Βουλγαρία δεν θα στηρίξει κυρώσεις της ΕΕ κατά του πατριάρχη της Ρωσίας ή της εταιρείας Lukoil

19:22

ΕΟΠΥΥ: Προσωρινός διοικητής ο Αθανάσιος Ζαμάνης

19:14

Τραμπ από G7: «Η συμφωνία με το Ιράν θα υπογραφεί αύριο ή την Παρασκευή»

19:14

G7 για κρίσιμα ορυκτά: Μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα

19:08

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά εν αναμονή Fed - Νέο υψηλό για τον Stoxx 600

19:00

Axios για ΗΠΑ - Ιράν: Εξ αποστάσεως η υπογραφή μνημονίου ακόμη και σήμερα

18:48

Η Ουκρανία προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 20 δισ. δολ.

18:40

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε καλές συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι

18:39

Μακρόν: «Ο Τραμπ και οι άλλοι ηγέτες στην G7 παραδέχθηκαν ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την ειρήνη»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider