Η Ελλάδα στο κάδρο του παγκόσμιου τουρισμού και η συμβολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ελλάδα στο κάδρο του παγκόσμιου τουρισμού και η συμβολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Η Ελλάδα μια κατεξοχήν τουριστική χώρα έχει να επιδείξει ένα δυναμικό, ραγδαία εξελισσόμενο, πλουραλιστικό τουριστικό προϊόν, το οποίο αναδεικνύει και τη μοναδικότητά της.

Τα τελευταία χρόνια, όλες οι μελέτες σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο, κατατάσσουν την Ελλάδα σταθερά σε έναν από τους top 5 προορισμούς στη Μεσόγειο. Η δυναμική του τουριστικού προϊόντος κάθε χώρας είναι το κλειδί για την απόδοση της τουριστικής της βιομηχανίας, της οποίας η συνεισφορά αντανακλάται στην εθνική οικονομία.

Η Ελλάδα μια κατεξοχήν τουριστική χώρα έχει να επιδείξει ένα δυναμικό, ραγδαία εξελισσόμενο, πλουραλιστικό τουριστικό προϊόν, το οποίο αναδεικνύει και τη μοναδικότητά της. Το 2023 ο τομέας του τουρισμού όχι μόνο ανέκαμψε, αλλά ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα – ρεκόρ ενισχύοντας σημαντικά την εθνική οικονομία. Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα από τον τουρισμό το 2023 ανήλθαν κοντά σε 20,5 δισ. ευρώ, περαιτέρω υπολογίζεται ότι οι τουριστικές αφίξεις ανήλθαν σε 32,7 εκατομμύρια και η άμεση συμβολή του τομέα στο ΑΕΠ της χώρας άγγιξε το 13% ή €28,5 δισ. που είναι και το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε ο τομέας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το 2023 επιτεύχθηκαν ιστορικά ρεκόρ επιβατών κρουαζιέρας, καθώς εξυπηρετήθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύρια. Επιπλέον, οι επενδύσεις στον τουρισμό σημείωσαν σημαντική αύξηση, φθάνοντας τα €5,1 δισ. Συνεπώς είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν κομβικής σημασίας τομέα για την Ελλάδα, ενισχύοντας την απασχόληση και την οικονομική ευημερία, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και σε νησιωτικές περιοχές.

Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα έφερε μαζί της και την άνθηση της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, προσφέροντας εναλλακτικές επιλογές διαμονής στους επισκέπτες και ανοίγοντας νέες δυνατότητες στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και σ’ αυτό το πεδίο παρατηρούμε ότι η Ελλάδα έχει προσαρμοστεί - ή καλύτερα - έχει ενσωματώσει διεθνείς τάσεις που έχουν διαμορφωθεί και ενισχυθεί περαιτέρω ειδικότερα μετά την πανδημική περίοδο.

Η δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν πλέον καθιερωθεί και καταγράφουν ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι ξεπερνούν τον μέσο όρο της τουριστικής βιομηχανίας. Η μεγέθυνση του κλάδου βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι σημαντική, σύμφωνα με τις αναλύσεις μας στην Delfi Partners, τόσο σε επίπεδο δυναμικότητας (προσφερόμενων κλινών) όσο και σε επίπεδο εσόδων. Το 2023 ο μέγιστος αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έφτασε τις 212.199 μονάδες, που αντιστοιχούν συνολικά σε 939.000 κλίνες. Οι επιδόσεις αυτές καταγράφηκαν συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2023. Συγκριτικά, τα αντίστοιχα στοιχεία για τον Ιούλιο του 2022 ήταν 195.231 καταλύματα και 875.000 κλίνες. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, λειτουργούν σήμερα 10.047 εγγεγραμμένες ξενοδοχειακές μονάδες, που διαθέτουν συνολικά 444.389 δωμάτια και 887.748 κλίνες.

Εάν εστιάσουμε και εμβαθύνουμε περαιτέρω στην οικονομική πτυχή των βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα εντοπίσουμε ότι ο κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης αγοράς παρουσιάζει αξιοσημείωτη άνοδο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αντιπροσωπεύει γύρω στο 30% του κύκλου εργασιών του ξενοδοχειακού κλάδου το 2023. Σε απόλυτους αριθμούς τα συνολικά έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης υπολογίζονται σε πέραν των 3,5 δισ. ευρώ Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν είναι ανταγωνιστικά των ξενοδοχείων και δεν πρέπει να αντικρίζονται ως τέτοια, καθώς είναι ένα διαφορετικό τουριστικό προϊόν που προσφέρουν τελείως διαφορετικές υπηρεσίες και έχει διαφορετική φιλοσοφία από τα ξενοδοχεία. Πρόκειται άλλωστε για μια διεθνή τάση, η οποία εκ του αποτελέσματος έχει συνεισφέρει στην μετεξέλιξη του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας, εάν ληφθεί υπόψη ότι καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου τουρίστα ή αν θέλετε μιας συγκεκριμένης κατηγορίας τουριστών, που αναζητούν αυτού του είδους τα καταλύματα για τις διακοπές τους.

Προσέλκυση επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας

Όσο η βραχυχρόνια μίσθωση αποκτά με σταθερό ρυθμό τον δικό της ζωτικό χώρο στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, είναι φυσικό επόμενο να δομείται, πέριξ αυτής, ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα υπηρεσιών που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, η ενίσχυση του τουρισμού μέσω της ανάπτυξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει αντίκτυπο όχι μόνο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά ενισχύεται όλο το «οικοσύστημα» της τοπικής κοινωνίας. Επί παραδείγματι, ενισχύεται η τοπική αγορά, τα καταστήματα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι σχετικοί χώροι πολιτισμού.

Συνεπώς, οι ανάγκες στελέχωσης αυτού του οικοσυστήματος είναι αυξημένες εάν ληφθεί υπόψη ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων και οι αποδόσεις που προσφέρουν έχουν προσελκύσει και συνεχίζουν να προσελκύουν ξένους και ντόπιους επενδυτές. Παρατηρούμε επίσης ότι υπάρχουν επενδυτές, που για να μετριάσουν το ρίσκο της επένδυσής τους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αποκτούν ακίνητα σε διαφορετικές τοποθεσίες. Η λειτουργία εταιρειών όπως η Phaedrus Living, έρχεται να καλύψει τις ανάγκες τόσο των επενδυτών, όσο και των ιδιοκτητών ακινήτων που διαθέτουν τα ακίνητά τους για να εξασφαλίσουν αποδόσεις. Η εξειδίκευση στη διαχείριση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι εξόχως σημαντική αφενός για την εύρυθμη λειτουργία των οικιών ή των διαμερισμάτων και αφετέρου για την αύξηση των αποδόσεων των ακινήτων.

Στην πράξη οι ιδιοκτήτες/επενδυτές δεν χρειάζεται να εμπλέκονται σε θέματα ενοικίασης, συντήρησης, καθαριότητας και άλλων διαδικασιών που απαιτούν χρόνο για να διευθετηθούν. Ταυτόχρονα, εταιρείες όπως η Phaedrus Living, είναι σε θέση να διασφαλίσουν ότι τα καταλύματα διαθέτουν όλα εκείνα που ζητούν οι τουρίστες για τις διακοπές τους ώστε να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Τα πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία από την ανάπτυξη της βιομηχανίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ήδη εμφανή και καθίστανται εδώ και αρκετά έτη μετρήσιμα. Ενισχύουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, την αγορά εργασίας και συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, που έχουν άμεσο αντίκρισμα και στον τομέα των κατασκευών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Σλοβακία: Από την 1η Ιανουαρίου απαγορεύεται το «πολύ γρήγορο περπάτημα»

23:45

Στην Αιθιοπία η COP32 το 2027 - «Άστεγη» μέχρι στιγμής η σύνοδος του 2026

23:32

Η BYD στοχεύει να πουλήσει έως και 1,6 εκατ. οχήματα στο εξωτερικό το 2026

23:22

ΕΛΤΑ: Οι εργαζόμενοι αναμένουν το τελικό σχέδιο αναδιοργάνωσης για να καθορίσουν τη στάση τους

23:18

Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων και στενός συνεργάτης του Νετανιάχου

23:14

Πιερρακάκης: Aπό το 2019 έγιναν όσες άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν γίνει στα πρώτα 17 χρόνια του ευρώ

23:04

Wall Street: Ράλι και ρεκόρ για τον Dow Jones πριν την εκπνοή του shutdown

22:48

Δένδιας: Αντιμετωπίζουμε υπαρκτή απειλή - Αναγκαιότητα η πλήρης μεταρρύθμιση των ΕΔ

22:32

Ρουμανία: Προς εθνικοποίηση η τοπική θυγατρική της Lukoil

22:21

Πετρέλαιο: Κέρδη πάνω από 1% καθώς οι κυρώσεις πλήττουν τις ρωσικές εξαγωγές

22:09

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 11/11/2025: Δείτε τα αποτελέσματα - Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:02

Παλαιστίνη: «Μεταρρυθμίσεις» και ταχεία διεξαγωγή εκλογών υποσχέθηκε ο Αμπάς

21:52

Quality & Reliability: Τρεις εξαγορές με χρηματοδότηση από ομολογιακό δάνειο 19,1 εκατ.

21:35

Κλήρωση Eurojackpot 11/11/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:28

ΟΗΕ: Σειρά κρατών ζητούν από τη Λιβύη να κλείσει τα κέντρα κράτησης μεταναστών

21:15

Ιράν: Εξαρθρώθηκε «δίκτυο κατασκοπείας» των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ, Ισραήλ

20:57

UBS για Ευρωζώνη: Έρχεται… ανάπτυξη στις «πλάτες» των καταναλωτών – Η περίπτωση της Ελλάδας

20:48

Τραμπ: Είμαστε αρκετά κοντά σε συμφωνία με την Ινδία για μείωση δασμών

20:36

Formula 1: Ο Τότο Βολφ πουλάει μέρος του ποσοστού του στην Mercedes για 6 δισ. δολάρια

20:28

Βόρεια Μακεδονία: Σκάνδαλο με τις κοινοτικές επιδοτήσεις για τον αγροτικό τομέα - Πέντε συλλήψεις για χρηματισμό

20:22

Η Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση ΔΕΕ «για την οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς»

20:16

Ελβετία: Πάνω από 25 εκατ. δολ. για ένα μπλε διαμάντι σε δημοπρασία του Christie's

20:07

EXAE: Στηρίζει ομόφωνα την αναθεωρημένη Δημόσια Πρόταση της Euronext

20:00

Ουκρανία: Στα 100 εκατ. δολάρια το ύψος του σκανδάλου διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα

19:52

Θεοδωρικάκος: Υλοποιούμε την παραγωγική και ανταγωνιστική Ελλάδα του 2030

19:49

ΥΠΕΝ: 100.000 νοικοκυριά στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

19:40

Μεταναστευτικό: H Ελλάδα στα πρώτα επιλέξιμα κράτη της ΕΕ για πρόσβαση στη «Δεξαμενή Αλληλεγγύης»

19:35

Συντριβή τουρκικού C130 στη Γεωργία - Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων

19:22

Ευρωαγορές: Δεύτερη σερί άνοδος με ισχυρή Ελβετία - «Άλμα» 8% για την Vodafone

19:17

Oura: Αναμένει διπλασιασμό εσόδων για δύο συναπτά έτη - Κοντά στα 2 δισ. το 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider