Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Η αρχή για να γεφυρωθεί το κενό...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Η αρχή για να γεφυρωθεί το κενό...
Η μεγάλη φυσική καταστροφή που συντελέστηκε στη Θεσσαλία έφερε στην επιφάνεια με έναν «επιτακτικό» τρόπο το «κενό» προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα και την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Η μεγάλη φυσική καταστροφή που συντελέστηκε στη Θεσσαλία έφερε στην επιφάνεια με έναν «επιτακτικό» τρόπο το «κενό» προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα και την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα σε παρόμοιες περιπτώσεις. Στη συνέχεια ακολούθησε το μέτρο για το μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 10% στις ασφαλισμένες κατοικίες αλλά και η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Η έκπτωση στις ασφαλισμένες κατοικίες εφαρμόστηκε ήδη για πρώτη φορά μέσα στο 2024 και είναι αναμφίβολα ένα ενθαρρυντικό μέτρο. Υπολογίζεται ότι για περίπου 300.000 περιπτώσεις εκδόθηκε εκπτωτικός φόρος έως και 10%, ενημερώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου για το μέτρο και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του να έχει κανείς ασφαλισμένη την περιουσία του, εντοπίστηκαν οι «αδυναμίες» στα συμβόλαια όσων ήθελαν να πάρουν την έκπτωση αλλά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ώστε να τη διεκδικήσουν από του χρόνου και «άνοιξε» ο πραγματικός διάλογος μεταξύ πολιτείας και ιδιωτικής ασφάλισης για το πώς μπορούν να συνεργαστούν προς όφελος της κοινωνίας.

Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα και μέσα από την εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων και της κυβέρνησης: Η συνέργια κράτους και ασφαλιστικής αγοράς για να γεφυρωθεί το κενό προστασίας στις φυσικές καταστροφές. Για αυτό και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι στην ουσία η αρχή μίας σειράς μέτρων που θα δούμε να υλοποιούνται με στόχο να διασφαλίζεται ότι μετά από μία πλημμύρα ή ένα σεισμό κανείς δεν θα χάνει το σπίτι του ή την επιχείρησή του. Άλλωστε είναι γεγονός ότι στην ατζέντα όλων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ έχει τεθεί σε προτεραιότητα η πολιτική για τις φυσικές καταστροφές καθώς η κλιματική κρίση αποτελεί πλέον μεγάλο αποσταθεροποιητκό παράγοντα για τις τοπικές οικονομίες. Δεν είναι επομένως τυχαίο που βλέπουμε στην Ελλάδα αυτή τη μεταστροφή προς συμπράξεις με την ιδιωτική ασφάλιση. Η ασφαλιστική αγορά σκοπέυει άλλωστε μέσα στο επόμενο διάστημα να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο-πρόταση στην κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην χώρα μας. Ζητήματα που επίσης έχει θέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων είναι και η παροχή φοροκινήτρων προς τους καταναλωτές προκειμένου να μπορέ4σουν πιο εύκολα να αγοράσουν ασφαλιστικά προγράμματα κατοικίας, υγείας, ζωής κ.οκ.

Η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών σε ακραία φυσικά φαινόμενα που προκαλούν μεγάλες ζημιές όπως αυτή που είδαμε στη Θεσσαλία είναι εξαιρετικά σημαντική στις ζωές των ανθρώπων. Παρά το μικρό ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών και επιχειρήσεων η καταιγίδα Daniel δημιούργησε, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, απαιτήσεις στις Ασφαλιστικές εταιρείες ύψους 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 390 εκατ. ευρώ αφορούσαν αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που είτε έχουν ήδη δοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία εκταμίευσης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις μπορεί να φαίνονται μεγάλες αλλά δεν προβληματίζουν τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, καθώς μέσω των Αντασφαλιστικών συμβάσεων που έχουν με πολυεθνικούς Αντασφαλιστικούς ομίλους, έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν τη ζημιά και να εκταμιεύσουν άμεσα τα ποσά στους δικαιούχους.

Μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες και εργοστάσια στη Θεσσαλία με ζημιές εκατομμυρίων ευρώ σε μικρότερο διάστημα από ένα μήνα πήραν μέσα από τα ασφαλιστήρια τους συμβόλαια μεγάλες προκαταβολές αποζημιώσεων για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν άμεσα τις καταστροφές και να μην χάσουν χρονοδιαγράμματα και παραγωγές.

Το πώς θα αντιμετωπίσουμε σαν χώρα τις φυσικές καταστροφές θα καθορίσει και το πως θα μπορέσουν ολόκληρες περιοχές να επιβιώσουν μετά από τέτοια συμβάντα. Οι ΣΔΙΤ στην αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και των καταστροφών είναι στο πλαίσιο της πολιτικής που προωθείται, αρχής γενομένης με την έκπτωση 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:34

Κικίλιας: Ένταξη έργων λιμενικών υποδομών σε Σούδα και Λευκάδα, ύψους 26 εκατ. ευρώ

16:29

ΟΔΔΗΧ: Τρεις επανεκδόσεις ομολόγων το α' εξάμηνο του 2026

16:25

Ακίνητα: Νέα υποχώρηση 23,9% στις ξένες εισροές, στα 1,46 δισ. στο 9μηνο - Οι προοπτικές και οι προκλήσεις

16:17

Sky express: Νέα απευθείας σύνδεση Αθήνα - Λυών δύο φορές την εβδομάδα

16:16

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να αλλάξει απολύτως τίποτα

15:59

Οι 5 πιο καλοπληρωμένοι ηγέτες του κόσμου

15:38

Euronext: Κορυφαίος προορισμός παγκοσμίως για εισαγωγές εταιρειών-ομολόγων και το 2025

15:22

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Χαμηλές προσδοκίες για μαζική ένταξη στη ρύθμιση

15:21

Τιτάν: Στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο F.H.L. Η. Κυριακίδης

15:19

Υπό ρωσική πολιορκία η Οδησσός - Ζελένσκι: Η Μόσχα θέλει να σπείρει το χάος

15:14

Πρόστιμο σχεδόν 100 εκατ. ευρώ στην Αpple από την ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού

14:55

Γίνεται πράξη το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας - 365 εκατ. ευρώ για τον αγροδιατροφικό τομέα

14:49

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ: Ναι στην πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους

14:37

Κίνα: Σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου η κατάσχεση πλοίων από τις ΗΠΑ στην Βενεζουέλα

14:35

Οι νέοι Γενικοί Γραμματείς στα Υπουργεία

14:34

Η LPC στηρίζει τις οικογένειες του Ασπροπύργου

14:34

Lamda Development: Δωρεάν ίδιες μετοχές σε 25 στελέχη

14:32

Μητσοτάκης προς Αμπάς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας

14:30

Συνάντηση Παπασταύρου - Γκίλφοϊλ: Η ενέργεια βρίσκεται στον πυρήνα της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας

14:24

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει τίποτα εκδικητικό απέναντι στους αγρότες - Το πάρτι των επιδοτήσεων τελείωσε

14:20

Κίνα: Προσωρινοί δασμοί σε εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΕ

14:10

ΔΥΠΑ: 2.000 νέες θέσεις εργασίας για ΑμεΑ σε Δήμους - Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

14:06

Ιαπωνία: Ετοιμάζεται να θέσει ξανά σε λειτουργία το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό του κόσμου

14:03

Πιερρακάκης: Η πολιτική μας στοχεύει σε συνολική και διαρκή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος

14:00

Δημοσκόπηση Interview: Σταθερό προβάδισμα για τη ΝΔ - Τα πρόσωπα της χρονιάς

13:55

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Από το φυσικό αέριο στην καθετοποίηση και τη διαφοροποίηση

13:52

Τσιάρας: Ο διάλογος είναι απόδειξη ευθύνης και όχι υποχώρησης – Τα βασικά αιτήματα των αγροτών έχουν αντιμετωπιστεί

13:47

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα

13:42

Ιράν: Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων δεν είναι διαπραγματεύσιμο

13:32

Μαρινάκης: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ θα ενισχύσει τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider