Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Η αρχή για να γεφυρωθεί το κενό...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Η αρχή για να γεφυρωθεί το κενό...
Η μεγάλη φυσική καταστροφή που συντελέστηκε στη Θεσσαλία έφερε στην επιφάνεια με έναν «επιτακτικό» τρόπο το «κενό» προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα και την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Η μεγάλη φυσική καταστροφή που συντελέστηκε στη Θεσσαλία έφερε στην επιφάνεια με έναν «επιτακτικό» τρόπο το «κενό» προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα και την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα σε παρόμοιες περιπτώσεις. Στη συνέχεια ακολούθησε το μέτρο για το μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 10% στις ασφαλισμένες κατοικίες αλλά και η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Η έκπτωση στις ασφαλισμένες κατοικίες εφαρμόστηκε ήδη για πρώτη φορά μέσα στο 2024 και είναι αναμφίβολα ένα ενθαρρυντικό μέτρο. Υπολογίζεται ότι για περίπου 300.000 περιπτώσεις εκδόθηκε εκπτωτικός φόρος έως και 10%, ενημερώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου για το μέτρο και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του να έχει κανείς ασφαλισμένη την περιουσία του, εντοπίστηκαν οι «αδυναμίες» στα συμβόλαια όσων ήθελαν να πάρουν την έκπτωση αλλά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ώστε να τη διεκδικήσουν από του χρόνου και «άνοιξε» ο πραγματικός διάλογος μεταξύ πολιτείας και ιδιωτικής ασφάλισης για το πώς μπορούν να συνεργαστούν προς όφελος της κοινωνίας.

Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα και μέσα από την εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων και της κυβέρνησης: Η συνέργια κράτους και ασφαλιστικής αγοράς για να γεφυρωθεί το κενό προστασίας στις φυσικές καταστροφές. Για αυτό και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι στην ουσία η αρχή μίας σειράς μέτρων που θα δούμε να υλοποιούνται με στόχο να διασφαλίζεται ότι μετά από μία πλημμύρα ή ένα σεισμό κανείς δεν θα χάνει το σπίτι του ή την επιχείρησή του. Άλλωστε είναι γεγονός ότι στην ατζέντα όλων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ έχει τεθεί σε προτεραιότητα η πολιτική για τις φυσικές καταστροφές καθώς η κλιματική κρίση αποτελεί πλέον μεγάλο αποσταθεροποιητκό παράγοντα για τις τοπικές οικονομίες. Δεν είναι επομένως τυχαίο που βλέπουμε στην Ελλάδα αυτή τη μεταστροφή προς συμπράξεις με την ιδιωτική ασφάλιση. Η ασφαλιστική αγορά σκοπέυει άλλωστε μέσα στο επόμενο διάστημα να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο-πρόταση στην κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην χώρα μας. Ζητήματα που επίσης έχει θέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων είναι και η παροχή φοροκινήτρων προς τους καταναλωτές προκειμένου να μπορέ4σουν πιο εύκολα να αγοράσουν ασφαλιστικά προγράμματα κατοικίας, υγείας, ζωής κ.οκ.

Η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών σε ακραία φυσικά φαινόμενα που προκαλούν μεγάλες ζημιές όπως αυτή που είδαμε στη Θεσσαλία είναι εξαιρετικά σημαντική στις ζωές των ανθρώπων. Παρά το μικρό ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών και επιχειρήσεων η καταιγίδα Daniel δημιούργησε, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, απαιτήσεις στις Ασφαλιστικές εταιρείες ύψους 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 390 εκατ. ευρώ αφορούσαν αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που είτε έχουν ήδη δοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία εκταμίευσης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις μπορεί να φαίνονται μεγάλες αλλά δεν προβληματίζουν τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, καθώς μέσω των Αντασφαλιστικών συμβάσεων που έχουν με πολυεθνικούς Αντασφαλιστικούς ομίλους, έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν τη ζημιά και να εκταμιεύσουν άμεσα τα ποσά στους δικαιούχους.

Μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες και εργοστάσια στη Θεσσαλία με ζημιές εκατομμυρίων ευρώ σε μικρότερο διάστημα από ένα μήνα πήραν μέσα από τα ασφαλιστήρια τους συμβόλαια μεγάλες προκαταβολές αποζημιώσεων για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν άμεσα τις καταστροφές και να μην χάσουν χρονοδιαγράμματα και παραγωγές.

Το πώς θα αντιμετωπίσουμε σαν χώρα τις φυσικές καταστροφές θα καθορίσει και το πως θα μπορέσουν ολόκληρες περιοχές να επιβιώσουν μετά από τέτοια συμβάντα. Οι ΣΔΙΤ στην αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και των καταστροφών είναι στο πλαίσιο της πολιτικής που προωθείται, αρχής γενομένης με την έκπτωση 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:42

Interpol: Περίπου 5.800 συλλήψεις και κατάσχεση 300 εκατ. δολαρίων σε παγκόσμια επιχείρηση κατά της απάτης

09:21

Γεωργιάδης: Από στρώμα ασθενούς ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Σισμανόγλειο - Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές

09:14

Στις Βρυξέλλες ο Πιερρακάκης για Eurogroup και ECOFIN - Η ατζέντα

09:05

Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος: Ασυμβίβαστο υπουργικού και βουλευτικού αξιώματος

08:41

Ασπρόπυργος: Μεγάλη φωτιά σε επιχείρηση - Ήχησε το 112

08:33

Τράπεζες: Πώς μοιράζεται το παιχνίδι μεταξύ yield και growth

08:33

Βενεζουέλα: Στους 3.811 οι νεκροί του διπλού σεισμού - Έκκληση στην Αγγλία για την αποδέσμευση 30 τόνων χρυσού

08:28

Aman at Sea: Θα πληρώνατε 25.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε κρουαζιέρα;

08:16

«Στήνεται» το πλαίσιο για τις μειώσεις τιμών από Σεπτέμβριο - Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση εργασίας

08:05

Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά στη δυτική Ευρώπη

08:01

Χρυσός: Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν, η εποχικότητα ευνοεί και το επενδυτικό αφήγημα παραμένει ισχυρό

07:53

«Ήλιος»: Στα 866€ η μέση σύνταξη τον Ιούνιο - 774€ για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και 1.308€ για το Δημόσιο

07:48

Κτηματολόγιο: Ψηφιακές οι αιτήσεις χωρικών μεταβολών - Το νέο σύστημα που αλλάζει τις συναλλαγές ακινήτων

07:42

Το γαλάζιο σινιάλο στους αγρότες - Το τηλεοπτικό μπλόκο - Οι φευγάτοι από τον ΣΥΡΙΖΑ

07:38

Samsung Wallet: Ξεκίνησε στην Ελλάδα η μάχη των ψηφιακών πορτοφολιών - Πώς αλλάζουν οι πληρωμές

07:33

Τραμπ: «Πήραν τηλέφωνο από το Ιράν, θέλουν συμφωνία πάρα πολύ - Δεν ξέρω αν είναι άξιοι»

07:24

Lamda: «Βγαίνουν» 350 διαμερίσματα στο Ελληνικό μέχρι το τέλος του 2026

07:20

Βιομηχανία: Ξανά στο τραπέζι με την κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους - Ποιο μέτρο εξετάζεται

07:10

Φορολογικές δηλώσεις: Εξετάζεται παράταση υποβολών έως τις 22 Ιουλίου

07:04

Στο πικ τα νέα στεγαστικά - Η Τράπεζα Άμυνας και η Ελλάδα - Πρωτιά με φόντο την Ακρόπολη

23:48

Apple: Συμφωνία-μαμούθ με την Broadcom για παραγωγή τσιπ στις ΗΠΑ

23:42

SpaceX: Η μετοχή χάνει την ορμή της μετά την IPO-ρεκόρ των 85,7 δισ. δολαρίων

23:41

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν

23:28

Wall Street: Ο Dow Jones «λούστηκε τις συνέπειες» της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

23:04

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε απορρίπτει τις επικρίσεις σχετικά με τη στάση του έναντι του Τραμπ

22:37

Τέλος στο ατελείωτο ψάξιμο για πάρκινγκ - Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει το Parkout

22:22

Το πετρέλαιο παίρνει «φωτιά» μετά τη νέα ένταση στον Κόλπο

22:00

Ανησυχία Γκουτέρες για αναζωπύρωση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων στον Κόλπο

21:48

Ο Τραμπ καλείται να καταβάλει 5,8 εκατ. δολ. στην Ε. Τζιν Κάρολ για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση

21:16

Νίκη Κεραμέως: Πρόσθετοι ωφελούμενοι από τη ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider