Στις πολλές παγκόσμιες διατροφικές προκλήσεις προστέθηκε τώρα και το Ozempic, το δανέζικο χάπι αδυνατίσματος!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στις πολλές παγκόσμιες διατροφικές προκλήσεις προστέθηκε τώρα και το Ozempic, το δανέζικο χάπι αδυνατίσματος!
Η βάση της διατροφικής μας πυραμίδας, δηλαδή οι αγορές των βασικών συστατικών της τροφής μας όπως τα σιτηρά, οι ζωοτροφές, το ελαιόλαδο, ο καφές, μοιάζει να κλονίζεται και πάλι.

Η βάση της διατροφικής μας πυραμίδας, δηλαδή οι αγορές των βασικών συστατικών της τροφής μας όπως τα σιτηρά, οι ζωοτροφές, το ελαιόλαδο, ο καφές, μοιάζει να κλονίζεται και πάλι για πολλούς και διαφόρους λόγους: περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, θεσμικούς, γεωπολιτικούς.

Η ιεράρχησή τους είναι σε κάποιο βαθμό και υποκειμενικό θέμα με την έννοια οτι οι αρκετά εύποροι νοιάζονται να μη τους λείψει η αγαπημένη τους ποικιλία καφέ, ενώ οι οικονομικά ασθενέστεροι ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να αναχωρούν κουτσά στραβά τα φορτωμένα με ουκρανικά σιτηρά καράβια με την ανοχή της Ρωσίας και να διατηρείται η τιμή του ψωμιού σε λογικά (?) επίπεδα. Με το ίδιο σκεπτικό, κάποιοι προβληματίζονται με την πτώση της στάθμης του ποταμού Μισσισιπί στις ΗΠΑ, όπου διέρχεται το 60% των αμερικάνικων εξαγωγών, κυρίως καλαμποκιού και σόγιας ενώ άλλοι δίνουν προτεραιότητα στο φαινόμενο El Nino που αναμένεται να ανακάμψει φέτος δριμύτερο τους τελευταίους μήνες του χρόνου και να ανατρέψει τη συνήθη καιρική εξέλιξη των πραγμάτων.

Στα τέσσερα αυτά βασικά θέματα πιθανής αναταραχής που επηρεάζουν άμεσα τις αντίστοιχες παγκόσμιες αγορές, έχει προστεθεί τελευταία κι ένα ακόμη, κυριολεκτικά εισβάλοντας στα σούπερ μάρκετ που ψωνίζουμε. Αυτό ακούει στο όνομα Ozempic και είναι το νέο φάρμακο αδυνατίσματος χωρίς μεγάλη προσπάθεια, γνωστής Δανέζικης φαρμακευτικής εταιρείας που έχει σπάσει ταμεία σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Εικάζεται, διότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, οτι όσοι λαμβάνουν αυτό το σκεύασμα αδυνατίσματος, στρέφονται αμέσως και σε ποιο υγιεινό τρόπο διατροφής, αποφεύγοντας τα πάσης φύσεως λίπη, τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά. Το επιβεβαίωσε και ο Δ/νων Σύμβουλος της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανεμπορίου του κόσμου, της Wal Mart. Αλλοι συνάδελφοί του δήλωσαν οτι μελετούν το φαινόμενο, οι μισοί από αυτούς μάλιστα το χαρακτήρισαν σαν δυνητική απειλή, οι υπόλοιποι σαν μια συνήθη μεταβολή από τις πολλές που συμβαίνουν στο χώρο των τροφίμων.

Στην παγκόσμια αγορά τώρα του καφέ συμβαίνουν δύο μεγάλες μεταβολές. Η μία σχετίζεται με την πτώση της παραγωγής λόγω καιρού στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά αυτό θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει προσωρινό. Οι καταναλωτές στην ΕΕ είναι πια πολύ ευαίσθητοι σε θέματα βιωσιμότητας, ειδικά σε προιόντα απόλαυσης όπως ο καφές και ζητούν από το κύκλωμα παραγωγής και μεταποίησης μιας σειράς αναπτυσσόμενων χωρών να προσαρμοστουν στις αυξημένες προδιαγραφές που απαιτούν. Ετσι η προσφορά αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής τα οποία προφανώς εκφράζονται και στις τιμές του προιόντος.

Στα «μεγάλα» τώρα προιόντα, όπως τα δημητριακά και οι ζωοτροφές όπου διακινούνται εκατομμύρια τόννοι ετησίως, τα προβλήματα δεν λένε να σταματήσουν. Το νέο μεγάλο θέμα ακούει στο όνομα χαμηλή στάθμη στον ποταμό Μισσισιπή των ΗΠΑ, ενός βασικού υδάτινου δρόμου εξαγωγής καρπών από την εύφορη γη των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ. Τα δημητριακά μεταφέρονται από δεκάδες εσωτερικά σημεία με φορτηγίδες προς το λιμάνι της Ορλεάνης, με κάθε φορτηγίδα να μεταφέρει το ισόποσο των 1000 φορτηγών αυτοκινήτων! Οσο η στάθμη των νερών πέφτει, τόσο μειώνεται και το φορτίο που μεταφέρουν οι φορτηγίδες, ενώ συνάμα αυξάνεται το κόστος μεταφοράς. Δεδομένου των μικρών περιθωρίων κέρδους ανά μονάδα προιόντος που λειτουργεί το εμπόριο αυτό, η κατάσταση ακουμπά πια τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος. Ειδικά σε μια χρονιά σαν τη φετινή, όπου λόγω ξηρασίας οι αποδόσεις των καλλιεργειών ήταν πολύ χαμηλές, με τους αγρότες να αυτοσαρκάζονται λέγοντας “σιγά τις ποσότητες που πρέπει να μεταφέρουν, ας πάνε και δυο φορές παραπάνω...».

Στον εντυπωσιακό χάρτη που ακολουθεί, μπορεί κανείς με μια ματιά να εκτιμήσει τη σπουδαιότητα του ποταμού στις μεταφορές και την παραγωγή των ΗΠΑ.

Για να φτάσουμε στο γνωστό θέμα της μεταφοράς Ουκρανικών σιτηρών, που τη στιγμή αυτή διεξάγεται με τη γνωστή μέθοδο... γυαλό-γυαλό. Μετά την κατάρρευση της Διώρυγας της Κων/πολης το περασμένο καλοκαίρι, τα Ουκρανικά σιτηρά εξάγονται μεταξύ άλλων και δια θαλάσσης, με τα καράβια να εισέρχονται γρήγορα στο χώρο της Ρουμανίας και από εκεί γύρω γύρω να φτάνουν στο Βόσπορο. Είναι προφανές ότι το όλο εγχείρημα διεξάγεται με την ανοχή της Ρωσίας και μια απότομη αλλαγή στη διάθεσή της μπορεί να τινάξει κυριολεκτικά τα πράγματα στον αέρα. Ειδικά τώρα με τους πάσης φύσεως κερδοσκόπους να παραμονεύουν διαρκώς.

Τέλος, το γνωστό φαινόμενο Ελ Νίνιο, αναμένεται φέτος να βρεθεί σε έξαρση μέχρι το τέλος της χρονιάς, δημιουργώντας αβεβαιότητα στο όλο κύκλωμα παραγωγής τροφίμων. Ο ζεστός καιρός που συνεπάγεται η κορύφωση του φαινομένου, δεν είναι πάντοτε καλοδεχούμενη από τα σπαρτά και τα δένδρα. Η ονομασία «χειμερινές καλλιέργειες» τα λέει όλα: τα εν λόγω φυτά χρειάζονται κρύο για να αναπτυχθούν. Αλλά και πολλά παραγωγικά δένδρα, χρειάζονται να περάσουν μια περίοδο ψύχους, χαρακτηριστική για κάθε είδος. Οταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε αρχίζουν ανωμαλίες στην παραγωγή και όχι μόνο. Επιπλέον, εχθροί και αρρώστιες, ευνοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργούν περισσότερα και συχνά ποιο δυσεπύλητα προβλήματα.

Στο ευμετάβλητο αυτό σκηνικό που περιγράψαμε, μια σπίθα αρκεί να φέρει τη καταστροφή. Ακόμη και υπέρμετρη στροφή των καταναλωτών που χρησιμοποιούν αγωγή αδυνατίσματος σε νέου τύπου προιόντα, είναι ικανή να φέρει ανωμαλία στην αγορά και τις τιμές. Οσο για τυχόν αλλαγή στάση της Ρωσίας στο θέμα της μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών, ούτε να το σκέπτεται κανείς.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, εάν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πολιτικές βασισμένες σε επιδόματα, food pass προστασίας των αδυνάτων, πάσης φύσεως καλάθια και συμφωνίες κυρίων κυβέρνησης και επιχειρήσεων, θα είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες σε περίπτωση κρίσης.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στο γκρουπ των χωρών με τον πραγματικό πληθωρισμό στα τρόφιμα (δηλαδή από τον συνολικό πληθωρισμό να αφαιρεθεί ο πληθωρισμός των υπολοίπων αγορών) σε υψηλό σημείο. Φαίνεται λοιπόν, οτι οι διαρθρωτικές αδυναμίες, τόσο της αγροτικής μας οικονομίας όσο και της υπόλοιπης αγοράς τροφίμων, έχουν φτάσει σε δύσκολο σημείο. Αρα κάποιος θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με ποιό τρόπο ο Ελληνας θα τρώει σωστά και οικονομικά, πριν μάλιστα ξεσπάσουν μπόρες και θύελλες από τους παράγοντες που προαναφέραμε.

Και μη φανταστείτε οτι δεν μας αφορά η άνοδος της τιμής του καφέ ή η στροφή των καταναλωτών σε ποιό υγειινά προιόντα. Σκεφτείτε πως αντιδράσαμε όλοι, όταν πριν λίγο περισσότερο από χρόνο οι τιμές στα καφέ όλης της χώρας ανέβηκαν κατακόρυφα. Ολοι μας τότε κάναμε τον απλό υπολογισμό 2,5 ευρώ ο καφές επί 2 καφέδες την ημέρα επί 30 ημέρες το μήνα άρα 150 ευρώ το μήνα (τουλάχιστον) για καφέ.

Ποιoς προσπερνάει σήμερα 150 ευρώ χωρίς να δώσει σημασία;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:09

Εκλογές ΗΠΑ: Ελαφρύ προβάδισμα Τραμπ με 47%, δείχνει δημοσκόπηση της WSJ

09:01

Επίθεση στην Άγκυρα: Η Τουρκία βομβάρδισε 32 στόχους - θέσεις του PKK σε Ιράκ και Συρία

08:50

Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν σε πολέμους το 2023

08:45

Έκρηξη έξω από το Δημαρχείο Αυλώνα – Στόχος δύο ΑΤΜ

08:36

ETEπ: Οι βασικές προτεραιότητες και η χρηματοδοτική ατζέντα που έρχεται για την Ελλάδα

08:27

Το Βερολίνο υπερδιπλασιάζει τις εξαγωγές όπλων στο Τελ Αβίβ

08:18

Guardian: Ο Τραμπ κατηγορείται πως κακοποίησε μοντέλο που του σύστησε ο Επστάιν

08:09

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού – Πλήγμα και στη Δαμασκό

08:00

Δύο ελληνικά μπαρ στα 20 καλύτερα του κόσμου - Ψηλά η Αθήνα και το 2024

07:55

Ανατροπή με τις Νέες Ταυτότητες - Τι άλλαξε στα ραντεβού

07:50

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Οι προκλήσεις του νέου managing director και το στοίχημα στην αγορά μπύρας

07:45

Μητσοτάκης και Βούτσιτς επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας

07:40

Η απεργία συνεχίζεται στην Boeing: Οι εργαζόμενοι απέρριψαν την σύμβαση που πρότεινε η διεύθυνση

07:35

Εφορία: Ψάχνει κρυφά εισοδήματα και άφαντους φορολογούμενους – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

07:30

ΔΕΗ: Επιτυχία και στον «στίβο» των αγορών – Τι δείχνει η έκδοση του νέου 7ετούς ομόλογου

07:25

Αποκτά «ζωή» η φοιτητική εστία του Παντείου Πανεπιστημίου; - Ο σχεδιασμός του νέου διαγωνισμού

07:20

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρή θέση στις Παραχωρήσεις - Τι φέρνει το deal για Τέρνα Ενεργειακή

07:15

Τράπεζες: Νέες επισφάλειες 576 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο – Βαρίδι τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου ύψους 1 δισ.

07:10

Λοιμώδη νοσήματα: Αυξημένα τα κρούσματα το 2023 – Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο

07:05

Άγριο proxy war Κυριάκου - Αντώνη και στην μέση ο Παππάς - Ο Ανδρουλάκης πήρε φόρα για Μαξίμου

07:00

Είδες η ΔΕΗ; - AirBnb στο φουλ - Τι ψάχνει η Intracom στην Intralot - Παρεμβάσεις για τις εγγυητικές

23:52

Σαουδική Αραβία: Επτά εκτελέσεις μέσα σε μία ημέρα, οι πέντε για διακίνηση ναρκωτικών

23:38

ΗΠΑ: Η αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ουκρανία θα ήταν απόδειξη της «απόγνωσης» της Ρωσίας

23:25

Ιταλία: Οι γιατροί προκήρυξαν απεργία κατά του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού του 2025

23:18

Tesla: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη στο τρίμηνο - Ράλι 9% για τη μετοχή

23:07

Επεκτείνεται το πτωτικό σερί στην Wall Street - Στο -1,6% ο Nasdaq

22:45

Le Monde: Στα 2,8 δισ. ευρώ η κρατική δαπάνη για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων

22:32

Νετανιάχου: Η Χεζμπολάχ προετοίμαζε ακόμα μεγαλύτερη επίθεση από εκείνη της Χαμάς

22:20

Απώλειες άνω του 1% για το πετρέλαιο την Τετάρτη

22:08

SECF ΙΙ: Σε προνομιακή θέση η Ελλάδα στην ενεργειακή «σκακιέρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider