Θεσσαλικός κάμπος: Χάθηκαν περιουσίες και ακόμα ψαχνόμαστε...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θεσσαλικός κάμπος: Χάθηκαν περιουσίες και ακόμα ψαχνόμαστε...
Μετά τη μεγάλη καταστροφή που έφερε ο «Daniel» ακόμα ψαχνόμαστε. Επιτροπές επί επιτροπών, συναντήσεις, προεκλογικές συναντήσεις (μέρες που είναι) και τελικά τι έγινε για όλους αυτούς τους αγρότες που είναι πνιγμένοι κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά; Σχεδόν τίποτα.

Μετά τη μεγάλη καταστροφή που έφερε ο «Daniel» ακόμα ψαχνόμαστε. Επιτροπές επί επιτροπών, συναντήσεις, προεκλογικές συναντήσεις (μέρες που είναι) και τελικά τι έγινε για όλους αυτούς τους αγρότες που είναι πνιγμένοι κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά; Σχεδόν τίποτα. Ευτυχώς υπάρχουν οι εθελοντές και οι συνάδελφοι τους που προς το παρόν τους στηρίζουν όσο μπορούν.

Συναντώ φίλους και πελάτες μου από χωριά που βρίσκονται δίπλα στη «νέα» Κάρλα, όπως αυτή σχηματίστηκε μετά τις βροχές και είναι απεγνωσμένοι. Μπορεί ο Πηνειός από τα 10-11 μέτρα να υποχώρησε λίγο κάτω από τα 3 στην πόλη της Λάρισας, ωστόσο στη περιοχή της Κάρλας που πλημμύρισε η υποχώρηση του νερού δεν είναι ούτε 50 πόντοι.

Πραγματική Ιστορία από τα παρακάρλια χωριά

Ένας φίλος, που το σπίτι του αλλά και η εκμετάλλευση του είναι στα παρακάρλια χωριά μου λέει, «σώθηκε το σπίτι μου, ωστόσο η περιούσια μου και η δουλειά μου χάθηκαν κάτω από τα νερά και παραμένουν θαμμένα κάτω από το νερό και τη λάσπη. Καλλιεργούμε 3 οικογένειες 1200 στρέμματα γης και από αυτά τα 900, είναι πλέον κάτω από το νερό και μάλιστα στο πιο ρηχό σημείο το νερό έχει βάθος 1 μέτρο!» και συνεχίζει «το τρακτέρ μου, τα μηχανήματα μου, τα λάστιχα, ακόμα και οι αποθήκες μου είναι κάτω από το νερό. Φοβάμαι και αναρωτιέμαι πως θα ζήσω την οικογένεια μου και πως θα αποπληρώσω όλες αυτές τις αγορές που έκανα με σκοπό να είμαι έτοιμος για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά!».
Η περιοχή στα παρακάρλια που παραμένει πλημμυρισμένη και φαίνεται πως μάλλον θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση για αρκετό καιρό (επιστήμονες αναφέρουν έως και 2 χρόνια) έχει έκταση από 130.000 έως και 150.000 στρέμματα. Χωριά ολόκληρα και οικογένειες αγροτών καλλιεργούσαν αυτές τις εκτάσεις. Καλλιέργειες σιταριού, βαμβακιού, τριφυλλιών, βιομηχανικής τομάτας, κλπ αλλά και μόνιμων καλλιεργειών, όπως αμύγδαλα, φιστίκια, κλπ χάθηκαν κάτω από το νερό.

Δείτε ένα μικρό βίντεο της περιοχής

Το πρόβλημα εκτός από οικονομικό πλέον, γίνεται και κοινωνικό. Το νερό πέρασε πάνω από το 30% του Θεσσαλικού κάμπου περίπου. Οι καταστροφές ωστόσο έχουν διακυμάνσεις και είναι σε μικρότερη έκταση. Υπάρχουν μόνιμες καταστροφές, όπως αυτή του φίλου αγρότη παραπάνω που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί τίθεται θέμα επιβίωσης, υπάρχουν καταστροφές μεγάλες, εξοπλισμού και παραγωγής, που αν αποζημιωθούν γρήγορα θα επανέλθουν στην παραγωγή αυτές οι εκμεταλλεύσεις με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ΑΕΠ της Θεσσαλίας, αλλά και της χώρας γενικότερα και υπάρχουν και μικρότερες καταστροφές που οι αγρότες θα τους αντιμετωπίσουν με ίδιους πόρους και θα περιμένουν και την ενίσχυση της πολιτείας.

Πολλοί κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο και πολλοί από αυτούς και τις εγκαταστάσεις τους, ωστόσο και αυτοί που επέζησαν όλης αυτής της καταστροφής στην περιοχή, σύντομα θα αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί δε θα μπορούν να βρουν ζωοτροφές ή αυτές που θα βρίσκουν θα είναι πολύ ακριβές για πολλούς λόγους και σίγουρα όχι μόνο κερδοσκοπίας.

Μέχρι τώρα σε καμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν έχει δει κανείς να μπαίνει κάτι στο ταμείο τους. Προς το παρόν ο χρόνος κυλά και γίνονται μόνο καταγραφές. Πολύ απλά για κάποιες κατηγορίες από τους παραπάνω πληγέντες… δεν υπάρχει χρόνος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:46

Βρετανία: Ο Στάρμερ ζητάει συγγνώμη από τα θύματα του Έπστιν

14:44

Ξεκινά η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τον ΕΟΠΥΥ μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων

14:39

Τουρκία για συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη: Θα εξεταστούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών

14:38

Στην Άγκυρα 6 και 7 Φεβρουαρίου η Επίτροπος Διεύρυνσης για τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας

14:30

Μαρινάκης: Δεν μπορεί να μιλάει κάποιος για διεθνές δίκαιο και ταυτόχρονα να μιλάει για το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας

14:29

Ρωσία και Ουκρανία θα ανταλλάξουν αιχμαλώτους για πρώτη φορά μετά από 5 μήνες

14:25

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ελληνική Ένωση Καφέ

14:23

WSJ: Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να διευκολύνει την απόλυση ανώτερων ομοσπονδιακών υπαλλήλων

14:23

Meet the Stars, Feel the Game: Η απόλυτη premium εμπειρία της EuroLeague με την υπογραφή της bwin!

14:20

Καφούνης: Να επιδείξουμε όλοι την ίδια ωριμότητα και στην εφαρμογή της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας

14:08

Πάτησε φρένο στην αυγή του 2026 η BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Στο 3,75%

14:07

Και πάλι εκτός αγοράς η έπαυλη Λόπεζ-Άφλεκ - Δεν την αγοράζει κανείς

14:00

Ξάνθη: Ένας προορισμός γεμάτος ιστορία και πολιτισμό

13:59

Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Αντίθετες με το διεθνές δίκαιο οι δηλώσεις» για τα 12 ναυτικά μίλια

13:54

Μητσοτάκης: Ο Πολιτισμός μπορεί να αναδειχθεί κεντρικός αναπτυξιακός πυλώνας

13:49

Συνάντηση Γεωργιάδη - Θεμιστοκλέους με αντιπροσωπεία από τους Συλλόγους Μαιών - Μαιευτών

13:48

Συνελήφθη στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων – Κατηγορείται ότι μετέδιδε μυστικές πληροφορίες

13:40

Κρεμλίνο: «Χάσιμο χρόνου» οι ισχυρισμοί περί σχέσεων του Έπστιν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

13:35

Βρετανία: 36 βρέφη πιθανόν με συμπτώματα δηλητηρίασης από μολυσμένο γάλα

13:30

Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση

13:28

Χατζηθεοδοσίου: Ρύθμιση 120 δόσεων χωρίς δημοσιονομικό κόστος μπορεί να αυξήσει τα δημόσια έσοδα

13:24

«Το 2026 θα είναι το έτος αντίστασης εναντίον της Shein», λέει Γάλλος υπουργός

13:18

Έκρηξη στη Βιολάντα: Πραγματογνώμονες της ΔΑΕΕ στο σημείο - Νέες έρευνες για τα αίτια

13:06

Κόκκινα δάνεια: Απόφαση σταθμός από Άρειο Πάγο - Τόκος στη μηνιαία δόση και όχι στο σύνολο

13:05

Μπορεί το ευρώ να βάλει δύσκολα στις τράπεζες;

13:03

Νοσοκομείο Μεταξά: Σε λειτουργία η 5η χειρουργική αίθουσα - Έως 500 περισσότερες επεμβάσεις ετησίως

13:03

Σχεδόν το 70% των Ελλήνων μένει σε δικό του σπίτι - Σε ποια χώρα το ποσοστό είναι 94%

12:55

Metron: Θετικό το αποτύπωμα του 2025 - Οι στόχοι για τη νέα χρονιά

12:40

«Διαφάνεια»: Η πρόταση του Ινστιτούτου Τσίπρα για τον έλεγχο του δημόσιου χρήματος

12:37

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider