Θεσσαλικός κάμπος: Χάθηκαν περιουσίες και ακόμα ψαχνόμαστε...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θεσσαλικός κάμπος: Χάθηκαν περιουσίες και ακόμα ψαχνόμαστε...
Μετά τη μεγάλη καταστροφή που έφερε ο «Daniel» ακόμα ψαχνόμαστε. Επιτροπές επί επιτροπών, συναντήσεις, προεκλογικές συναντήσεις (μέρες που είναι) και τελικά τι έγινε για όλους αυτούς τους αγρότες που είναι πνιγμένοι κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά; Σχεδόν τίποτα.

Μετά τη μεγάλη καταστροφή που έφερε ο «Daniel» ακόμα ψαχνόμαστε. Επιτροπές επί επιτροπών, συναντήσεις, προεκλογικές συναντήσεις (μέρες που είναι) και τελικά τι έγινε για όλους αυτούς τους αγρότες που είναι πνιγμένοι κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά; Σχεδόν τίποτα. Ευτυχώς υπάρχουν οι εθελοντές και οι συνάδελφοι τους που προς το παρόν τους στηρίζουν όσο μπορούν.

Συναντώ φίλους και πελάτες μου από χωριά που βρίσκονται δίπλα στη «νέα» Κάρλα, όπως αυτή σχηματίστηκε μετά τις βροχές και είναι απεγνωσμένοι. Μπορεί ο Πηνειός από τα 10-11 μέτρα να υποχώρησε λίγο κάτω από τα 3 στην πόλη της Λάρισας, ωστόσο στη περιοχή της Κάρλας που πλημμύρισε η υποχώρηση του νερού δεν είναι ούτε 50 πόντοι.

Πραγματική Ιστορία από τα παρακάρλια χωριά

Ένας φίλος, που το σπίτι του αλλά και η εκμετάλλευση του είναι στα παρακάρλια χωριά μου λέει, «σώθηκε το σπίτι μου, ωστόσο η περιούσια μου και η δουλειά μου χάθηκαν κάτω από τα νερά και παραμένουν θαμμένα κάτω από το νερό και τη λάσπη. Καλλιεργούμε 3 οικογένειες 1200 στρέμματα γης και από αυτά τα 900, είναι πλέον κάτω από το νερό και μάλιστα στο πιο ρηχό σημείο το νερό έχει βάθος 1 μέτρο!» και συνεχίζει «το τρακτέρ μου, τα μηχανήματα μου, τα λάστιχα, ακόμα και οι αποθήκες μου είναι κάτω από το νερό. Φοβάμαι και αναρωτιέμαι πως θα ζήσω την οικογένεια μου και πως θα αποπληρώσω όλες αυτές τις αγορές που έκανα με σκοπό να είμαι έτοιμος για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά!».
Η περιοχή στα παρακάρλια που παραμένει πλημμυρισμένη και φαίνεται πως μάλλον θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση για αρκετό καιρό (επιστήμονες αναφέρουν έως και 2 χρόνια) έχει έκταση από 130.000 έως και 150.000 στρέμματα. Χωριά ολόκληρα και οικογένειες αγροτών καλλιεργούσαν αυτές τις εκτάσεις. Καλλιέργειες σιταριού, βαμβακιού, τριφυλλιών, βιομηχανικής τομάτας, κλπ αλλά και μόνιμων καλλιεργειών, όπως αμύγδαλα, φιστίκια, κλπ χάθηκαν κάτω από το νερό.

Δείτε ένα μικρό βίντεο της περιοχής

Το πρόβλημα εκτός από οικονομικό πλέον, γίνεται και κοινωνικό. Το νερό πέρασε πάνω από το 30% του Θεσσαλικού κάμπου περίπου. Οι καταστροφές ωστόσο έχουν διακυμάνσεις και είναι σε μικρότερη έκταση. Υπάρχουν μόνιμες καταστροφές, όπως αυτή του φίλου αγρότη παραπάνω που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί τίθεται θέμα επιβίωσης, υπάρχουν καταστροφές μεγάλες, εξοπλισμού και παραγωγής, που αν αποζημιωθούν γρήγορα θα επανέλθουν στην παραγωγή αυτές οι εκμεταλλεύσεις με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ΑΕΠ της Θεσσαλίας, αλλά και της χώρας γενικότερα και υπάρχουν και μικρότερες καταστροφές που οι αγρότες θα τους αντιμετωπίσουν με ίδιους πόρους και θα περιμένουν και την ενίσχυση της πολιτείας.

Πολλοί κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο και πολλοί από αυτούς και τις εγκαταστάσεις τους, ωστόσο και αυτοί που επέζησαν όλης αυτής της καταστροφής στην περιοχή, σύντομα θα αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί δε θα μπορούν να βρουν ζωοτροφές ή αυτές που θα βρίσκουν θα είναι πολύ ακριβές για πολλούς λόγους και σίγουρα όχι μόνο κερδοσκοπίας.

Μέχρι τώρα σε καμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν έχει δει κανείς να μπαίνει κάτι στο ταμείο τους. Προς το παρόν ο χρόνος κυλά και γίνονται μόνο καταγραφές. Πολύ απλά για κάποιες κατηγορίες από τους παραπάνω πληγέντες… δεν υπάρχει χρόνος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:52

Χατζηδάκης για εξαγορά HSBC Μάλτας από Credia Bank: Σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο και την ελληνική οικονομία

19:47

Νετανιάχου: Το Ισραήλ πρέπει να γίνει «Αθήνα και σούπερ-Σπάρτη» για να αντιμετωπίσει την απομόνωση

19:44

Τσιάρας: Καταστροφικό για γεωργία και κτηνοτροφία ένα lockdown λόγω ζωονόσων

19:35

Reuters: Η Ρωσία μπορεί να μειώσει την εξόρυξη πετρελαίου εξαιτίας των επιθέσεων ουκρανικών drones

19:31

Παπασταύρου: Σε χρόνο ρεκόρ η εκκίνηση έργων πρόληψης και αποκατάστασης στον πυρόπληκτο Φενεό

19:18

Ευρωαγορές: Βουτιά στους δείκτες με πιέσεις στις τράπεζες

19:12

CrediaBank: Στα 200 εκατ. ευρώ το τίμημα για την HSBC Μάλτας

19:10

Intralot: Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων

18:46

«Ένα λιοντάρι έφυγε»: Μέριλ Στριπ, Τζέιν Φόντα και Ντόναλντ Τραμπ αποχαιρετούν τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ

18:45

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πότε ξεκινάει η δημόσια προσφορά του ομολόγου 500 εκατ. ευρώ

18:43

Ο e-ΕΦΚΑ εγκαινιάζει το νέο Dashboard - myEFKA

18:39

Χολέρα: Αύξηση σε κρούσματα και θανάτους για δεύτερη χρονιά παρά την ύπαρξη εμβολίου

18:36

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απένειμε χάρη σε 25 ακόμη κρατούμενους,

18:24

ΝΥΤ: «Προσπάθεια φίμωσης και αποθάρρυνσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας» η μήνυση Τραμπ

18:18

Ρωσία: Μόσχα και Μινσκ υιοθετούν «υπεύθυνη προσέγγιση» στα πυρηνικά όπλα

18:12

Επ. Κεφαλαιαγοράς: ΟΚ στο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -Διαγραφή μετοχών Metlen από ΧΑ

18:04

Δαμασκός: Ιορδανία και ΗΠΑ υποστηρίζουν σχέδιο ειρήνευσης στη Σουέιντα, επαρχία των Δρούζων

18:03

Noval Property: Αύξηση 17% στη λειτουργική κερδοφορία - Στα 679 εκατ. ευρλω το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

17:59

ΧΑ: Υπέκυψε στις πιέσεις ο Γενικός Δείκτης

17:57

Πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο εταιρείας στου Ρέντη

17:56

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναχώρησε για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο

17:52

Κεδίκογλου (Eldorado Gold): Στην τελική ευθεία η επένδυση στις Σκουριές

17:47

Aegean: Αύξηση 109% στα κέρδη μετά από φόρους το α' εξάμηνο - Ενισχυμένη επιβατική κίνηση

17:44

Βρετανία: Ο όμιλος ΜΜΕ Sky σχεδιάζει να καταργήσει 600 θέσεις εργασίας

17:43

Χατζηδάκης: Καταλύτης για προσέλκυση επενδύσεων το νέο Ταμείο Καινοτομίας και Υποδομών

17:41

Κικίλιας: Η ελληνική ναυτιλία συμβάλλει στην ευημερία της πατρίδας μας

17:37

«Δεν ξέρω πολλά γι' αυτό»: Ο Ντόναλντ Τραμπ για την ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

17:34

BofA: Το success story της Alpha Bank στο μεγαλύτερο τραπεζικό συνέδριο του Λονδίνου

17:33

Παπαθανάσης: Στόχος το σύνολο των διαθέσιμων πόρων να κατευθυνθεί στην οικονομία

17:28

Πιερρακάκης στο AIIS: Επιταχύνουμε τις αλλαγές για να πετύχουμε ισχυρή ανάπτυξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider