Οι φωτιές δείχνουν γιατί χρειάζεται ένας ακμαίος αγροτικός πληθυσμός στα σύνορα. Εισπράξαμε το μήνυμα;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι φωτιές δείχνουν γιατί χρειάζεται ένας ακμαίος αγροτικός πληθυσμός στα σύνορα. Εισπράξαμε το μήνυμα;
Από τις φωτιές που ξέσπασαν τούτες τις ημέρες, η πλέον φορτισμένη ήταν αυτή της Αλεξανδρούπολης. Οι εσχατιές τις Ελλάδας καίγονται, για να μην πούμε τα σύνορα, πράγμα που θα δημιουργούσε άλλα συναισθήματα, όπως ανησυχίας, φόβου, αγωνίας, καχυποψίας.

Από τις φωτιές που ξέσπασαν τούτες τις ημέρες, η πλέον φορτισμένη ήταν αυτή της Αλεξανδρούπολης. Οι εσχατιές τις Ελλάδας καίγονται, για να μην πούμε τα σύνορα, πράγμα που θα δημιουργούσε άλλα συναισθήματα, όπως ανησυχίας, φόβου, αγωνίας, καχυποψίας.

Είμαστε πλέον όλοι μας πεπεισμένοι, ότι ζούμε σε ένα πολύπλοκο, καθόλου ευθύ και πολύ ασταθές περιβάλλον, φυσικό, γεωπολιτικό, οικονομικό, διατροφικό. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τη στιγμή αυτή, ούτε πως ξεκίνησε η φωτιά, ούτε εάν είχε απώτερους σκοπούς. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τον νέο τρόπο ζωής, καθόλου φιλικό προς το περιβάλλον, μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις πρώτου μεγέθους, που όπως αποδεικνύεται, δύσκολα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

Ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο στα χέρια μας είναι η συνεχής παρουσία σε ολόκληρη την ύπαιθρο, ανθρώπων δημιουργικών και ακμαίων, ικανών να αντιμετωπίζουν τις όποιες προκλήσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διότι εδώ η ταχύτητα μετράει! Τα μεγάλα τρακτέρ, μπορούν με ευκολία να κάνουν αντιπυρικές ζώνες σε εδάφη που δεν έχουν πολλές πέτρες. Αλλά κάποιος πρέπει να είναι εκεί επί τόπου να τα οδηγήσει.

Και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορεί παρά να απασχολούνται κατά κύριο λόγο με την αγροτική παραγωγή, την πρώτη της μεταποίηση, το δάσος, τα ποτάμια, τη φύση γενικότερα. Με τους σύγχρονους όρους, τα προϊόντα που αυτοί θα παράγουν, ξεκινούν την καριέρα τους με ένα φυσικό μειονέκτημα, αυτό της απόστασης από τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα. Για αυτό άλλωστε σήμερα, τα αγροτικά προϊόντα της Θράκης, αποδίδουν στους παραγωγούς τους, τιμές χαμηλότερες των αντίστοιχων της υπόλοιπης χώρας.

Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι όμορες χώρες έχουν χαμηλότερες τιμές, τόσο στα προϊόντα όσο και τα εφόδια και εισροές. Κατά συνέπεια και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται υποστηρικτικά προς την πρωτογενή παραγωγή, έχουν κι αυτές να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες προκλήσεις, άγνωστες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι προφανείς εύκολες προτάσεις θα ήταν να καθιερώσει το κράτος χαμηλότερη φορολογία, να δώσει κίνητρα, να κάνει να δείξει. Αυτό το έκανε τόσα χρόνια και το μόνο που έμεινε τα βιομηχανικά κουφάρια στις βιομηχανικές περιοχές της Θράκης. Για να γίνουμε ακόμη ποιο κυνικοί, ας φυλάξει πρώτα τις αποθήκες πυρομαχικών και τα νοσοκομεία, κι ας ασχοληθεί αργότερα με άλλα θέματα. Η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο...

Καλό λοιπόν θα ήταν να σκεφτούμε «αντισυμβατικά». Να σκεφτούμε τρόπους που θα βοηθήσουμε όλοι, Πολιτεία και πολίτες, θα βάλουμε όλοι πλάτη, κράτος και ιδιώτες, να συνεισφέρουμε όλοι μας, πλούσιοι και φτωχοί.

Να αντλήσουμε διδάγματα από την ιστορία μας, για την οποία τόσο υπερήφανοι είμαστε. Στα Βυζαντινά χρόνια, τα εκτεταμένα σύνορα της αυτοκρατορίας, το θέμα φύλαξης των αχανών συνόρων της ήταν πρώτου μεγέθους. Έτσι, δημιούργησαν τους Ακρίτες, ανθρώπους που έμεναν μόνιμα στα σύνορα, τους είχα δοθεί χωρίς ενοίκιο κρατική γη να την καλλιεργούν και είχαν απαλλαγεί από την φορολογία. Τα ακριτικά τραγούδια που έφτασαν μέχρι εμάς, υμνούν την γενναιότητά τους και τις ικανότητές τους. Στην ουσία οι Ακρίτες κάνοντας αγώνα υπέρ βωμών κι εστιών, προστάτευαν και τους υπόλοιπους πολίτες της αυτοκρατορίας από τους ξένους εισβολείς.

Το σώμα άλλαξε πολλές φορές μορφή και τελικά διαλύθηκε όταν σταμάτησαν τα φορολογικά προνόμια. Η ζωή στα σύνορα, δεν ήταν ποτέ εύκολη...

Ένας ακμαίος αγροτικός πληθυσμός σήμερα στο νομό Έβρου, στα χωριά της Ροδόπης ή στα ορεινά της Ξάνθης, διότι το κακό μπορεί να μας προκύψει και... εισαγόμενο, θα είναι εκεί και θα τρέξει πρώτος να σβήσει τη φωτιά, ανεξάρτητα εάν έχει μπει από κεραυνό, αμέλεια, ανθρώπινο χέρι λογικού, ψυχοπαθούς ή υστερόβουλου. Η Πυροσβεστική μας λέει ότι στην αρχή η φωτιά σβήνεται με ένα κουβά νερό, αργότερα με ένα τόνο νερό και στο τέλος σβήνει... στη θάλασσα. Για να την προλάβουμε όμως σε πρώτο στάδιο πρέπει να είναι κάποιος εκεί την κατάλληλη ώρα. Κι αυτό μπορεί τα το κάνει, μόνο ο ντόπιος γεωργός ή κτηνοτρόφος, ούτε οι ηλεκτρονικοί ανιχνευτές μόνοι τους, ούτε οι δορυφόροι, ούτε κανείς άλλος. Αυτά είναι εργαλεία βοηθητικά που θα εντοπίσουν την έναρξη της φωτιάς, το κουβά όμως θα τον ρίξει ο ντόπιος αγρότης, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Με τη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου ο αγρότης των χωριών έχει μετακομίσει στις πρωτεύουσες των νομών ή στις μεγαλύτερες επαρχιακές πόλεις, το πρόβλημα πάλι περιπλέκεται. Χρειαζόμαστε αγρότες να επανδρώσουν τα έρημα χωριά μας, παιδιά να παίζουν στις πλατείες, συντροφιές να πηγαίνουν βόλτα στις τοπικές ομορφιές του τόπου, παρέες να ανοίγουν τα ξεχασμένα μονοπάτια, κόσμος να χορεύει τοπικούς χορούς στα πανηγύρια, σχολές να διδάσκουν θρακιώτικη γκάιντα, καλοκαιρινά σχολεία με τοπικά θέματα. Ας θυμίσουμε, ότι πρόδρομος των σημερινών καλοκαιρινών φεστιβάλ, δηλαδή των διαδόχων των πανηγυριών, ήταν αυτό του Άρδα, παραπόταμου του Έβρου!

Αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα, αλλά ούτε και ακατόρθωτα. Πρέπει όμως να μπουν στο δημόσιο διάλογο, κυρίως τώρα που έχουμε κι εκλογές. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει το δικό της στίγμα, διαμορφώνοντας άμεσα κάποιους ιδιαίτερους άξονες πολιτικής για τους παραμεθόριους Δήμους. Για τα ιατρείας τους, τα σχολεία τους, την φροντίδα των ηλικιωμένων, την τεχνική βοήθεια των αγροτών, αυτό που σε όλα τα προγράμματα αναφέρεται σαν «άρση της απομόνωσης».

Η στελέχωση αγροτικών ιατρείων μικρών νησιών έχει καταγραφεί στα συν της προηγούμενης θητείας της.

Στη συνέχεια, θα ακουγόταν πολύ ευχάριστο και ίσως ως κορυφαία πράξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, κάποιες μεγάλες οικονομικές μονάδες να μας κοινοποιούσαν τις σκέψεις και προθέσεις τους να εμπλακούν στο θέμα. Ξεχωριστός ρόλος θα πρέπει να δοθεί στην ενεργοποίηση επιτυχημένων επαγγελματιών και επιχειρηματιών που με κάποιο τρόπο συνδέονται με την περιοχή, είτε ως καταγωγή είτε ότι πέρασαν καλά όταν ήταν φαντάροι, είτε όταν τους περιέθαλψε με ζεστασιά κάποιος ντόπιος όταν είχαν ένα τροχαίο ή όταν έβρεχε καταρρακτωδώς. Αυτοί οι άνθρωποι, έχουν τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία και κυρίως θέληση να πετυχαίνουν στόχους που βάζουν

Τέτοιους ανθρώπους από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο χρειαζόμαστε, όχι απλούς μελετητές ή παρατηρητές και αναλυτές φαινομένων. Μήπως και σωθούμε όλοι μας...

Επί του θέματος όμως θα επανέλθουμε... μάλλον δριμύτεροι!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες πήραν τα τρακτέρ για να φτιάξουν αντιπυρική ζώνη στον Έβρο

Υπόθεση ανοικτές παραλίες: Μήπως να ξεκινήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η διοικητική μεταρρύθμιση;

Όλες οι ειδήσεις

20:07

Κασσελάκης: Ιστορική παραποίηση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

20:04

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε περιοχές των περιφερειών Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

19:58

Πολάκης: Ήμουν, είμαι και παραμένω ΣΥΡΙΖΑ - Θα το ξαναέκανα

19:54

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Αναφορές σε Κύπρο, Αιγαίο και Μεσόγειο

19:52

Meta: Αντιμέτωπη με πρόστιμο «μαμούθ» 13,4 δισ. από την Ε.Ε. για το Marketplace

19:46

Γαλλία: Ανοίγει η αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Προσπαθεί να κλείσει την πόρτα στα μνημόνια

19:38

Πιερρακάκης για ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής: Το μέλλον τώρα ξεκινά να ανοίγεται μπροστά σας

19:34

Ε. Μυτιληναίος: «Yπεραντίδραση» ο φόρος στο φυσικό αέριο

19:20

Τραμπ: Καταδικάζει τη «βάναυση» στάση των Δημοκρατικών απέναντι στον Μπάιντεν

19:20

Unilever: Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η νέα οργανωτική δομή για τη χώρα μας

19:10

Το tech sell-off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές - Άνοδος 6% της Unilever

18:52

Παρίσι 2024: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων - Μέσα και ο Αντετοκούμπο

18:42

Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Σχεδόν τριπλάσιος ο χρόνος επίλυσης αστικών υποθέσεων σε σχέση με την ΕΕ

18:41

Εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης - Πώς αντέδρασε

18:31

Η ΕΥΔΑΠ ξεκινά μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού δικτύου

18:29

Έρευνα ΕΒΕΑ: Επενδυτικό ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις – μέλη του επιμελητηρίου

18:28

Πέρυσι και φέτος οι μεγαλύτεροι σε διάρκεια καύσωνες της σύγχρονης μετεωρολογικής ιστορίας στην Ελλάδα

18:19

Βουλή: Επίθεση Πολάκη κατά συνεργάτιδας του Άδ. Γεωργιάδη - Ξέσπασε σε λυγμούς η Λινού

18:15

Lockheed Martin: H Ελλάδα γίνεται το νεότερο μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας F-35

18:06

Lamda - Ελληνικό: Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση 5 οικοπέδων με τίμημα 106 εκατ. – Οι αγοραστές

18:00

Τζεφ Μπέζος: Σε πόσα χρόνια θα έμενε άφραγκος εάν ξόδευε 1 εκατ. δολάρια την ημέρα;

17:56

Όμιλος Fourlis: Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στην Trade Logistics στο Σχηματάρι

17:46

Υπεγράφη η μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης ανάμεσα στο ΥΠΑΑΤ, την Ολλανδική HVA και την ΤΕΡΝΑ

17:44

Alpha Finance: Ανοδική τροχιά για το ΧΑ το β’ εξάμηνο - Στόχος η κατάκτηση της επόμενης κορυφής

17:43

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για τα πανεπιστήμια

17:42

ΗΠΑ: Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει σύντομα τη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις

17:37

Φιντάν για Κυπριακό: Η Τουρκία έχει χιλιάδες στρατιώτες στα κατεχόμενα

17:33

ΓΣΕΒΕΕ: Δυνατότητες αξιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

17:31

Comeback του ΧΑ παρά τις διεθνείς πιέσεις

17:27

ΑΒΑΞ: Εξέδωσε επταετές ομολογιακό 300 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider