Κρίσιμες αποφάσεις Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς συνοχή και κόντρα στην πραγματικότητα της αγοράς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμες αποφάσεις Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς συνοχή και κόντρα στην πραγματικότητα της αγοράς
Δεν είναι πρώτη φορά που αποφάσεις του ΥΠΑΤΤ προκαλούν ή θα προκαλέσουν αναταραχή στην αγορά. Αυτή τη φορά, όμως, θα πρέπει να απολογηθούν και κυρίως να αποζημιώσουν όσους θα αδικήσουν με τις άστοχες αποφάσεις τους.

Οι επιδοτήσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους, δίνονται με βάση ένα πολύπλοκο γραφειοκρατικό και διοικητικό σύστημα. Φέτος, που άλλαξε η ΚΑΠ, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, υπήρξε ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κατανομής χρημάτων, το οποίο ελάχιστη σχέση είχε με το παλιό.

Δυστυχώς. τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ πολύ άσχημα! Μόλις προχθές, για παράδειγμα, κυκλοφόρησαν οι οδηγίες εφαρμογής των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων, μιας καινοτόμου προσέγγισης που ανταμείβει τους αγρότες που προστατεύουν το περιβάλλον.

Οι πληρωμές θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο, οι αιτήσεις θα τελειώσουν στις 25 Αυγούστου, λέμε τώρα…, και όλα αυτά θα αφορούν το καλλιεργητικό έτος 2022-2023. Δηλαδή, τώρα μας ανακοινώνεται ότι για να πάρεις επιδότηση επειδή φροντίζεις το έδαφος, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ το φθινόπωρο του 2022 ΝΑ ΕΙΧΕΣ κάνει αυτές τις ενέργειες και κυρίως ΝΑ ΕΙΧΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ να τις τεκμηριώσεις με αυτό το τρόπο που εμείς θέλουμε και σου αποκαλύπτουμε 8 μήνες μετά!!!

Ακόμη κι εμείς, που δεν απέχουμε πολύ από τους Δελφούς και το ομώνυμο μαντείο και θα μπορούσαμε να έχουμε προνομιακή πρόσβαση στη Πυθία, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει σωστά τόσα πράγματα, ώστε να πάρουμε τα χρήματα που η Ευρωπαϊκή Κοινωνία αποφάσισε να δώσει στους αγρότες για να προστατεύσουν το έδαφος, για παράδειγμα.

Άρα, η καθυστέρηση αυτή των υπηρεσιών και πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΑΤΤ που ουσιαστικά ακυρώνει τη πρώτη χρονιά εφαρμογής των μέτρων, δεν αφορά τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι ίδιοι αισθάνονται εδώ και καιρό, ότι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Η καθυστέρηση αυτή όμως, θίγει στην ουσία την δεδηλωμένη επιθυμία της ευρωπαϊκών κοινωνιών να προστατεύσουν το περιβάλλον και μέσω της αγροτικής παραγωγής. Επομένως, οι υπηρεσίες και οι πολιτικές ηγεσίες είναι υπόλογες, όχι απέναντι σε εμάς τους Έλληνες πολίτες, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν γνωρίζει σύνορα.

Κι ας παρακάμψουμε προς στιγμή το θέμα της καθυστέρησης, και να μπούμε στην ουσία των αποφάσεων. Από προσεκτική ανάγνωση των ανακοινώσεων, δεν προκύπτει μια κάποια ολοκληρωμένη πολιτική, αλλά μια συρραφή ενεργειών φιλικών προς το περιβάλλον. Είναι σαφές ότι όταν φροντίζεις τους επικονιαστές για παράδειγμα, σπέρνοντας τα κατάλληλα βοτάνια γύρω γύρω από το περιβόλι σου, εισπράττεις επιδότηση 5 ευρώ το στρέμμα. Το τι γίνεται μέσα στο κτήμα, δεν ενδιαφέρει κανέναν!!! Εσύ μπορεί να έχεις σπείρει την απαιτούμενη ζώνη γύρω γύρω για να πάρεις τα 5 ευρουλάκια και μέσα να είσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ με τη ψεκαστήρα και να κυνηγάς ότι πετάει να το δηλητηριάσεις.

Δεν προκύπτει δηλαδή μια συγκροτημένη πολιτική προστασίας των εποικονιαστών για παράδειγμα, ώστε ο αγρότης να μπει στον πειρασμό να ψάξει κάτι επί του θέματος και να αναπτύξει μια κάποια δράση: να σταματήσει, για παράδειγμα τους πρωινούς ψεκασμούς και να κάνει βραδινούς, όταν χρησιμοποιεί εντομοκτόνα.

Κι ας παρακάμψουμε κι αυτό το θέμα (πολύ large δεν μας βρίσκετε σήμερα;) και να πάμε σε θέματα ουσίας και χρημάτων. Σου λέει, ότι εάν οργώσεις το χωράφι σου τον Οκτώβριο και το ξανασπείρεις καλαμπόκι την άνοιξη, το μεσοδιάστημα θα πρέπει να το έχεις καλυμμένο με κάποια από τα φυτά μιας λίστας χρησιμοποιώντας πιστοποιημένο σπόρο. Ο πιστοποιημένος σπόρος είναι μια πολύπλοκη και μακρόχρονη διαδικασία, που στόχο έχει το τελικό προϊόν να είναι κατά το δυνατόν καλύτερο, ή εάν το προτιμάτε, η αρχή της παραγωγικής διαδικασίας να είναι όσο ποιο κοντά στην επιστήμη γίνεται. Ναι αλλά εδώ, στην εδαφοκάλυψη, δεν στοχεύουμε σε τελικό προϊόν, αλλά σε κομμένο χόρτο το οποίο δεν θα πουλήσουμε, αλλά με το όργωμα την άνοιξη θα το ξαναθάψουμε στη γη. Και για ένα τέτοιο υποπροϊόν, του υποπροιόντος καλούμαστε να αγοράσουμε πανάκριβο πιστοποιημένο σπόρο! Σαν να φοράς ολοκαίνουργα ακριβά παπούτσια ενώ ξέρεις οτι θα περπατήσεις σε λασπωμένο χωματόδρομο...

Το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση είναι σε μια κανονική χρονιά, μία ή άλλη.

Συνεπώς, αυτό δεν είναι επιδότηση αλλά μεταφορά χρημάτων μέσω των αγροτών σε τρίτους, όπως οι σποροπαραγωγείς, τα καύσιμα κ.α. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί σε μια πιο διασταλτική ερμηνεία, ότι ο αγρότης που θέλει να προστατέψει το έδαφός του από την κλιματική αλλαγή, θα μπορεί τώρα να το κάνει χωρίς κόστος. Ναι, αλλά στις ανακοινώσεις αναφέρεται δικαιούχοι είναι οι αγρότες και το ποσό ενίσχυσης είναι αυτό. Εάν λοιπόν η πολιτική είναι απλώς ο αγρότης να καλύψει το κόστος, η φρασεολογία θα έπρεπε να είναι αποζημίωση ή κάτι άλλο. Η επιδότηση είναι καθαρά λεφτά. Στα πάσης φύσεως επιδόματα, δεν περιμένει το κράτος να πάρει κάτι πίσω από τους δικαιούχους, εκτός ίσως της ψήφου τους, εδώ γιατί θα πρέπει να περιμένει να πάρει πίσω ισόποσες υπηρεσίες περιβάλλοντος;

Και όλα αυτά, θα τα δεχόταν κανείς εάν στην Ελλάδα υπήρχε ένας ακμαίος κλάδος παραγωγής πιστοποιημένων σπόρων. Εάν οι μισοί παραγωγοί τρέξουν το φθινόπωρο να αγοράσουν πιστοποιημένους σπόρους για τα όσα αναφέρονται στις οικολογικές δράσεις, να είστε σίγουροι ότι θα τιναχθεί η μπάγκα στον αέρα! Οι εμπορευόμενοι θα ξεπουλήσουν μέσα σε λίγες ημέρες σε πολύ υψηλές τιμές και καλά θα κάνουν, αφού το κράτος αποφάσισε να τους κάνει ξαφνικά πλούσιους δίνοντάς τους μια προίκα.

Εμείς μετά θα ψάχνουμε να βρούμε σπόρο να σπείρουμε και το κράτος να φορολογήσει τα... υπερκέρδη κατά το πρότυπο της ενέργειας. Δεν είναι πρώτη φορά που αποφάσεις του ΥΠΑΤΤ προκαλούν ή θα προκαλέσουν αναταραχή στην αγορά. Αυτή τη φορά, όμως, θα πρέπει να απολογηθούν και κυρίως να αποζημιώσουν όσους θα αδικήσουν με τις άστοχες αποφάσεις τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:03

Σαουδική Αραβία: Τουλάχιστον 19 ξένοι προσκυνητές νεκροί στη διάρκεια του φετινού προσκυνήματος στη Μέκκα

19:46

Adidas: Εσωτερική έρευνα ύστερα από καταγγελία για δωροδοκία στελεχών της στην Κίνα

19:33

ΕΛΑΣ: Αναζητά πληροφορίες για το τροχαίο με το βυτιοφόρο που πήρε φωτιά στην Αθηνών – Κορίνθου στις 7/6

19:23

Στην εποχή του «Σφάξε με Αγά μου να Αγιάσω» η λειτουργία της αγοράς σιταριού στην Ελλάδα

19:00

Πόρισμα Ντράγκι: Αναβολή για την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου - Σκέψεις για γαλλοσουηδικό μοντέλο

18:53

Ανδρουλάκης: Ανοίγει τα χαρτιά του τη Δευτέρα

18:33

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση σε συγκεντρωση διαμαρτυρίας αύριο έξω από το Ωδείο Αθηνών για την Συμφωνία των Πρεσπών

17:50

ΗΠΑ: Η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων διέσωσε το πλήρωμα του ελληνόκτητου πλοίου Tutor

17:34

Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ μετά τη σύλληψη γνωστού δικηγόρου για ενδοοικογενειακή βία

17:00

Αέριο: Άλμα 30% στην κατανάλωση – Στην παραγωγή ρεύματος το μεγαλύτερο μερίδιο

16:54

Βρετανία: Σαρωτική ήττα των Συντηρητικών δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

16:31

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ψέματα και αθλιότητες

16:16

Novo Nordisk: Στη Γερουσία των ΗΠΑ θα καταθέσει ο CEO της φαρμακοβιομηχανίας για τις τιμές των Ozempic - Wegovy

15:54

Ελβετία: Δεν υπέγραψαν όλες οι χώρες το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου για την Ουκρανία

15:33

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιβραβεύει «πρόθυμα» στελέχη της

15:25

Νεκρός ανασύρθηκε ένας 86χρονος από πηγάδι στην Ελευσίνα

15:20

Γερμανία: Η αστυνομία του Αμβούργου πυροβόλησε άτομο που απείλησε αστυνομικούς

15:04

Κέρκυρα: Εντοπίστηκε νεκρός ο αγνοούμενος Αμερικανός στο Μαθράκι

14:49

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία να υπερασπίζεται τον εαυτό της

14:35

CNBC: Ο Τραμπ δεν ξέρει γιατί μιλάει - Το πόρισμα κορυφαίων CEO

14:05

Βουλγαρία: Η κεντρική τράπεζα δημοπρατεί έντοκα γραμμάτια αξίας 200 εκατομμυρίων λέβα

14:00

Συμπλοκή με τραυματία από σφαίρα στα Χανιά

13:48

Δανία: Προετοιμάζει τους πολίτες για πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία - Αποθηκεύστε τρόφιμα και νερό

13:32

Χανίγια: Η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός «συνάδει» με τις αρχές του σχεδίου των ΗΠΑ

13:27

Γεραπετρίτης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Μουσταφά

13:23

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 55χρονος για υπόθεση βιασμού

13:16

Για κακούργημα κατηγορείται γνωστός δικηγόρος που φέρεται να ξυλοκόπησε την σύζυγο του

13:12

Πάτρα: Τραυματίστηκε 10χρονος μαθητής από ρίψη βεγγαλικών σε σχολική εκδήλωση

13:00

Πώς η BrookLane «ρίχνει» 1 δισ. ευρώ στο ελληνικό real estate

12:54

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Έναρξη εξετάσεων για τα Ειδικά Μαθήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider