Υπαρξιακός κίνδυνος για φέτα και λάδι από τον παρατεταμένο πληθωρισμό

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπαρξιακός κίνδυνος για φέτα και λάδι από τον παρατεταμένο πληθωρισμό
Εάν ήμασταν αναγκασμένοι να περιγράψουμε με δύο λέξεις την ελληνική γαστρονομία, οι περισσότεροι θα λέγαμε «Χωριάτικη σαλάτα». Δηλαδή τομάτα, πιπεριές, φέτα, λάδι και ρίγανη. Σε λίγο, έτσι όπως πάνε οι τιμές, το πιάτο αυτό θα το βλέπουμε στα μουσεία σαν έκθεμα!

Εάν ήμασταν αναγκασμένοι να περιγράψουμε με δύο λέξεις την ελληνική γαστρονομία, οι περισσότεροι θα λέγαμε «Χωριάτικη σαλάτα». Δηλαδή τομάτα, πιπεριές, φέτα, λάδι και ρίγανη. Σε λίγο, έτσι όπως πάνε οι τιμές, το πιάτο αυτό θα το βλέπουμε στα μουσεία σαν έκθεμα!

Η φέτα, βρίσκεται ήδη σε πολύ υψηλή τιμή από 13 έως 15 ευρώ το κιλό. Οι πάσης φύσεως πωλητές ομολογούν ότι η ζήτηση έχει πέσει πολύ. Πάνε οι εποχές του «βάλε μου κι ενάμιση κιλό φέτα». Εάν εμείς που μάθαμε τη φέτα από τα σπίτια μας σταματήσουμε να τη τρώμε, γιατί να τη φάνε οι ξένοι επισκέπτες μας ή καταναλωτές; Εάν ξαφνικά οι Ιταλοί σταματήσουν να πίνουν εσπρέσο ή οι Γάλλοι να πίνουν κόκκινο κρασί, εσείς δεν θα αναρωτηθείτε γιατί; Το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι με τη φέτα.

Το ελαιόλαδο αυτή τη στιγμή πωλείται σε υψηλές τιμές περί τα 8 ευρώ το κιλό. Πρόσφατα πωλήθηκε από Συνεταιρισμό 7,7 ευρώ το κιλό. Με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά είναι χρονιά ακαρπίας για την ελιά, το ελαιόλαδο στο ράφι θα ακριβύνει κι άλλο. Κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει, αλλά αυτοί που αγοράζουν 7,7 συν ΦΠΑ δεν θα το πουλήσουν 8 ευρώ, όσο δηλαδή έχει σήμερα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ρίξετε λαδάκι στη σαλάτα σας, θα έχετε κάνει μια μικρή επένδυση της τάξης του 1 με 2 ευρώ, ανάλογα το πόσο...κακομαθημένοι είστε. Τι φαντάζεστε, ο μέσος εστιάτορας θα ρίξει στη σαλάτα που σερβίρει το λάδι που έριχνε; Προφανώς όχι, θα ψάξει να βρει μια ποιο οικονομική λύση.

Για τη τομάτα και τις πιπεριές δεν μπορούμε να πούμε και πολλά πράγματα, αφού ο κλάδος των οπωρολαχανικών είναι αυτός που πρώτος εφηύρε την έννοια «κερδοσκοπία». Ο όρος απληστία που φοριέται πολύ τις τελευταίες ημέρες, ωχριά μπροστά στην κερδοσκοπία του κλάδου των φρέσκων προϊόντων. Καθηγητής με πείρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα!!!

Με τη φέτα στα 15 ευρώ, το λάδι στα 10 ευρώ και τη τομάτα πολύ υψηλά, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο χαρακτήρας της ελληνικής διατροφής βρίσκεται υπό αναμόρφωση. Δεν λέμε κίνδυνο, γιατί τα διατροφικά θέματα είναι πολύ δυναμικά και προσαρμόζονται στην εποχή τους. Στις συνήθειες, τον τρόπο ζωής, την σωματική καταπόνηση, την ύπαρξη παιδιών, την ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού. Έτσι, η πτώση της κατανάλωσης φέτας, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται και κατόπιν σύστασης ιατρού. Αλλά εδώ, στην Ελλάδα του 2023, η τιμή είναι το βασικό κριτήριο αγοράς. Από την άλλη όσο και να σας συστήσει ο διατροφολόγος σας να βάζετε ελαιόλαδο στη σαλάτα, θα του πείτε «με 10 ευρώ το κιλό;»

Με βάση τα συμβαίνοντα στην αγορά σήμερα, όπου οι πάσης φύσεως εμπλεκόμενοι αρνούνται να μειώσουν την κερδοφορία τους προκειμένου να βοηθήσουν την κατανάλωση, είναι σχεδόν βέβαιο οτι οι τιμές στο ράφι δεν πρόκειται να επιστρέψουν εκεί που ήταν ακόμη και όταν πέσουν οι τιμές παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα. Η συμπεριφορά αυτή είναι ένα νέο φαινόμενο το οποίο υπαγορεύεται από την ύπαρξη υψηλού πληθωρισμού στα βασικά καταναλωτικά είδη, όπως είναι τα τρόφιμα.

Εάν αυτά συμβαίνουν στη πλευρά της ζήτησης, σκεφτείτε τι συμβαίνει στην αγορά της παραγωγής. Για την παραγωγή φέτας ασχολείται ένας στους τέσσερεις αγρότες. Αυτοί που παράγουν ζωοτροφές, αυτοί που τις μαζεύουν και τις εμπορεύονται, οι τσελιγκάδες με τα κοπάδια τους, οι μεταποιητές με τα εργοστάσιά τους. Τι θα γίνει όλος αυτός ο κόσμος εάν εσείς ελαττώσετε τη φέτα που τρώτε με τα λαδερά, τώρα Ιούλιο μήνα; Προς το παρόν η καλή, η μάλλον εξαιρετική, εξαγωγική πορεία του προιόντος κρατάει όλο αυτό το κύκλωμα σε κίνηση. Η ζωή όμως μας έχει διδάξει οτι τακτικά κάτι εξωγενές συμβαίνει και η φόρα ανακόπτεται. Μια νέα νομοθετική ρύθμιση, μια μεγάλη εξαγορά, μπορεί να είναι αρκετές για να συμβεί το κακό. Γι΄αυτό, η ύπαρξη ακμαίας εσωτερικής αγοράς που βασίζεται σε αυτό που λέει το όνομά της “παραδοσιακή φέτα”, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξής της. Αλλά με 15 ευρώ το κιλό...

Ο κλάδος του ελαιολάδου από την άλλη έχει κι αυτός ένα πολύ σοβαρό αποτύπωμα στην πρωτογενή παραγωγή . Σήμερα η ελαιοκαλλιέργεια έχει επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη κι εκεί που οι γεωπόνοι φωνάζουν ότι δεν κάνει! Ένα πλήθος μικροιδιοκτητών αγροτών και ετεροεπαγγελματιών, έχει γεμίσει την ύπαιθρο ελιές με διάφορες δικαιολογίες ο καθένας: να ασχολούμαι όταν πάρω σύνταξη, να θυμούνται τα παιδιά μου τον πατέρα τους, να βγάζουμε το λάδι της χρονιάς. Τα περισσότερα από αυτά τα αγροτεμάχια θα περιέλθουν σύντομα στα αζήτητα.

Οι επαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί, πασχίζουν να μεγαλώσουν και να εκσυγχρονιστούν, αλλά δεν τους βοηθάει ο περίγυρος. Το δύσκολο ανάγλυφο της χώρας, ο πολυτεμαχισμός, η δυσκολία με τα νερά, η έλλειψη εργατών όχι μόνο για την συγκομιδή αλλά και την καθημερινή φροντίδα, είναι μερικά από τα προβλήματα. Όλοι αυτοί για να κρατηθούν ζωντανοί χρειάζεται να πωλούν προϊόν σε ικανοποιητικές τιμές και επαρκείς ποσότητες. Με υψηλές τιμές, οι ποσότητες δεν μπορεί να είναι επαρκείς, το προϊόν θα πωλείται με δυσκολία.

Οι πολύ υψηλές τιμές στο ράφι για τα δύο τόσο χαρακτηριστικά Ελληνικά προϊόντα διατροφής υποσκάπτουν την πορεία τους στο μέλλον. Τώρα είναι η αγορά που έχει τον λόγο. Είναι ίσως από τις λίγες φορές που δεν μπορούμε να πούμε «τι κάνει το κράτος?». Μάλλον δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε αυτή τη φάση, αργότερα ίσως ναι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:54

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Καζάνια στο Πέραμα

09:46

Ανοικτά τα εμπορικά πρώτη Κυριακή της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου

09:41

Ανήλικη παραβατικότητα: ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο πίσω από τη δημόσια ανησυχία

09:33

ΕKT: Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρώπη

09:18

Τουρισμός: Με ούριο άνεμο μπαίνει το 2026 παρά το «μπλόκο» των εορτών

09:10

7 ιδέες για ρομαντικές χειμερινές αποδράσεις στην Ελλάδα

08:56

Στεγαστικό: 29 παρεμβάσεις διετίας 2025-2026 συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ

08:46

Γροιλανδία: Ικανοποίηση απ' την ευρωπαϊκή αντίδραση στις απειλές Τραμπ

08:32

Γυναίκες: Τι ποσό δικαιούνται για να ανοίξουν επιχείρηση ή να αναλάβουν μισθωτή εργασία - Τα προγράμματα που «τρέχουν»

08:23

UBS: Οι 35 κυκλικές μετοχές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία που ξεχωρίζουν λόγω CFROI

08:16

Ενέργεια: Στην εκκίνηση νέες «πράσινες» επενδύσεις – Ρεύμα για βιομηχανίες

08:06

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σταθερές οι τιμές στην Ελλάδα αλλά οι διαφορές ανά περιοχή φθάνουν και τα 200 ευρώ

08:00

Η Γροιλανδία επαναφέρει στο προσκήνιο τον διατλαντικό εμπορικό πόλεμο στην απόλυτη μορφή του

23:58

Συνελήφθησαν δύο άντρες στην Παιανία για απόπειρα εκβίασης και κλοπή

23:37

Δένδιας: Η Λατινική Αμερική είναι πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα από ό,τι πιστεύουμε

23:15

Κακλαμάνης: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη «νέα Αφρική»

23:10

Συμφωνία ΕΕ–Mercosur: Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

22:48

Αλεξανδρούπολη: Συλλήψεις για ναρκωτικά

22:29

VDA: Το κόστος των νέων δασμών Τραμπ θα ήταν τεράστιο για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή βιομηχανία

22:16

Χαρακόπουλος: Να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια

21:54

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕE θα παραμείνει προσηλωμένη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της

21:47

Κίνα: Ετήσια αύξηση 5% κατέγραψε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2025

21:18

Συλλήψεις φυγόποινων σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα

20:59

ΗΠΑ: Καλεί την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει κάθε επιθετική δράση μεταξύ Χαλεπίου και Ράκα

20:24

Ισραήλ: Αμφισβητεί τη σύνθεση της παλαιστινιακής επιτροπής που είναι αρμόδια για τη διοίκηση της Γάζας

20:16

Γεραπετρίτης για το Γ. Βασιλείου: Ένας πραγματιστής πατριώτης, όχι των εύκολων συνθημάτων

19:52

EE και Mercosur υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου

19:48

Σκέρτσος: Περισσότερη ασφάλεια και στη θάλασσα

19:35

ΥΠΑ: Ξεκινούν στις 19/1 οι προγραμματισμένες εργασίες αναβάθμισης υποδομών διαδρόμου του Αεροδρομίου Ηρακλείου

19:13

Κικίλιας: Πρώτη μας προτεραιότητα η προστασία και η ασφάλεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider