Υπαρξιακός κίνδυνος για φέτα και λάδι από τον παρατεταμένο πληθωρισμό

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπαρξιακός κίνδυνος για φέτα και λάδι από τον παρατεταμένο πληθωρισμό
Εάν ήμασταν αναγκασμένοι να περιγράψουμε με δύο λέξεις την ελληνική γαστρονομία, οι περισσότεροι θα λέγαμε «Χωριάτικη σαλάτα». Δηλαδή τομάτα, πιπεριές, φέτα, λάδι και ρίγανη. Σε λίγο, έτσι όπως πάνε οι τιμές, το πιάτο αυτό θα το βλέπουμε στα μουσεία σαν έκθεμα!

Εάν ήμασταν αναγκασμένοι να περιγράψουμε με δύο λέξεις την ελληνική γαστρονομία, οι περισσότεροι θα λέγαμε «Χωριάτικη σαλάτα». Δηλαδή τομάτα, πιπεριές, φέτα, λάδι και ρίγανη. Σε λίγο, έτσι όπως πάνε οι τιμές, το πιάτο αυτό θα το βλέπουμε στα μουσεία σαν έκθεμα!

Η φέτα, βρίσκεται ήδη σε πολύ υψηλή τιμή από 13 έως 15 ευρώ το κιλό. Οι πάσης φύσεως πωλητές ομολογούν ότι η ζήτηση έχει πέσει πολύ. Πάνε οι εποχές του «βάλε μου κι ενάμιση κιλό φέτα». Εάν εμείς που μάθαμε τη φέτα από τα σπίτια μας σταματήσουμε να τη τρώμε, γιατί να τη φάνε οι ξένοι επισκέπτες μας ή καταναλωτές; Εάν ξαφνικά οι Ιταλοί σταματήσουν να πίνουν εσπρέσο ή οι Γάλλοι να πίνουν κόκκινο κρασί, εσείς δεν θα αναρωτηθείτε γιατί; Το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι με τη φέτα.

Το ελαιόλαδο αυτή τη στιγμή πωλείται σε υψηλές τιμές περί τα 8 ευρώ το κιλό. Πρόσφατα πωλήθηκε από Συνεταιρισμό 7,7 ευρώ το κιλό. Με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά είναι χρονιά ακαρπίας για την ελιά, το ελαιόλαδο στο ράφι θα ακριβύνει κι άλλο. Κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει, αλλά αυτοί που αγοράζουν 7,7 συν ΦΠΑ δεν θα το πουλήσουν 8 ευρώ, όσο δηλαδή έχει σήμερα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ρίξετε λαδάκι στη σαλάτα σας, θα έχετε κάνει μια μικρή επένδυση της τάξης του 1 με 2 ευρώ, ανάλογα το πόσο...κακομαθημένοι είστε. Τι φαντάζεστε, ο μέσος εστιάτορας θα ρίξει στη σαλάτα που σερβίρει το λάδι που έριχνε; Προφανώς όχι, θα ψάξει να βρει μια ποιο οικονομική λύση.

Για τη τομάτα και τις πιπεριές δεν μπορούμε να πούμε και πολλά πράγματα, αφού ο κλάδος των οπωρολαχανικών είναι αυτός που πρώτος εφηύρε την έννοια «κερδοσκοπία». Ο όρος απληστία που φοριέται πολύ τις τελευταίες ημέρες, ωχριά μπροστά στην κερδοσκοπία του κλάδου των φρέσκων προϊόντων. Καθηγητής με πείρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα!!!

Με τη φέτα στα 15 ευρώ, το λάδι στα 10 ευρώ και τη τομάτα πολύ υψηλά, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο χαρακτήρας της ελληνικής διατροφής βρίσκεται υπό αναμόρφωση. Δεν λέμε κίνδυνο, γιατί τα διατροφικά θέματα είναι πολύ δυναμικά και προσαρμόζονται στην εποχή τους. Στις συνήθειες, τον τρόπο ζωής, την σωματική καταπόνηση, την ύπαρξη παιδιών, την ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού. Έτσι, η πτώση της κατανάλωσης φέτας, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται και κατόπιν σύστασης ιατρού. Αλλά εδώ, στην Ελλάδα του 2023, η τιμή είναι το βασικό κριτήριο αγοράς. Από την άλλη όσο και να σας συστήσει ο διατροφολόγος σας να βάζετε ελαιόλαδο στη σαλάτα, θα του πείτε «με 10 ευρώ το κιλό;»

Με βάση τα συμβαίνοντα στην αγορά σήμερα, όπου οι πάσης φύσεως εμπλεκόμενοι αρνούνται να μειώσουν την κερδοφορία τους προκειμένου να βοηθήσουν την κατανάλωση, είναι σχεδόν βέβαιο οτι οι τιμές στο ράφι δεν πρόκειται να επιστρέψουν εκεί που ήταν ακόμη και όταν πέσουν οι τιμές παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα. Η συμπεριφορά αυτή είναι ένα νέο φαινόμενο το οποίο υπαγορεύεται από την ύπαρξη υψηλού πληθωρισμού στα βασικά καταναλωτικά είδη, όπως είναι τα τρόφιμα.

Εάν αυτά συμβαίνουν στη πλευρά της ζήτησης, σκεφτείτε τι συμβαίνει στην αγορά της παραγωγής. Για την παραγωγή φέτας ασχολείται ένας στους τέσσερεις αγρότες. Αυτοί που παράγουν ζωοτροφές, αυτοί που τις μαζεύουν και τις εμπορεύονται, οι τσελιγκάδες με τα κοπάδια τους, οι μεταποιητές με τα εργοστάσιά τους. Τι θα γίνει όλος αυτός ο κόσμος εάν εσείς ελαττώσετε τη φέτα που τρώτε με τα λαδερά, τώρα Ιούλιο μήνα; Προς το παρόν η καλή, η μάλλον εξαιρετική, εξαγωγική πορεία του προιόντος κρατάει όλο αυτό το κύκλωμα σε κίνηση. Η ζωή όμως μας έχει διδάξει οτι τακτικά κάτι εξωγενές συμβαίνει και η φόρα ανακόπτεται. Μια νέα νομοθετική ρύθμιση, μια μεγάλη εξαγορά, μπορεί να είναι αρκετές για να συμβεί το κακό. Γι΄αυτό, η ύπαρξη ακμαίας εσωτερικής αγοράς που βασίζεται σε αυτό που λέει το όνομά της “παραδοσιακή φέτα”, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξής της. Αλλά με 15 ευρώ το κιλό...

Ο κλάδος του ελαιολάδου από την άλλη έχει κι αυτός ένα πολύ σοβαρό αποτύπωμα στην πρωτογενή παραγωγή . Σήμερα η ελαιοκαλλιέργεια έχει επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη κι εκεί που οι γεωπόνοι φωνάζουν ότι δεν κάνει! Ένα πλήθος μικροιδιοκτητών αγροτών και ετεροεπαγγελματιών, έχει γεμίσει την ύπαιθρο ελιές με διάφορες δικαιολογίες ο καθένας: να ασχολούμαι όταν πάρω σύνταξη, να θυμούνται τα παιδιά μου τον πατέρα τους, να βγάζουμε το λάδι της χρονιάς. Τα περισσότερα από αυτά τα αγροτεμάχια θα περιέλθουν σύντομα στα αζήτητα.

Οι επαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί, πασχίζουν να μεγαλώσουν και να εκσυγχρονιστούν, αλλά δεν τους βοηθάει ο περίγυρος. Το δύσκολο ανάγλυφο της χώρας, ο πολυτεμαχισμός, η δυσκολία με τα νερά, η έλλειψη εργατών όχι μόνο για την συγκομιδή αλλά και την καθημερινή φροντίδα, είναι μερικά από τα προβλήματα. Όλοι αυτοί για να κρατηθούν ζωντανοί χρειάζεται να πωλούν προϊόν σε ικανοποιητικές τιμές και επαρκείς ποσότητες. Με υψηλές τιμές, οι ποσότητες δεν μπορεί να είναι επαρκείς, το προϊόν θα πωλείται με δυσκολία.

Οι πολύ υψηλές τιμές στο ράφι για τα δύο τόσο χαρακτηριστικά Ελληνικά προϊόντα διατροφής υποσκάπτουν την πορεία τους στο μέλλον. Τώρα είναι η αγορά που έχει τον λόγο. Είναι ίσως από τις λίγες φορές που δεν μπορούμε να πούμε «τι κάνει το κράτος?». Μάλλον δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε αυτή τη φάση, αργότερα ίσως ναι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:29

Ομοσπονδία γερμανικών βιομηχανιών: «Χάνονται 15.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα»

10:17

Πού γυρίστηκε η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν

10:05

Κοτταράς (ΣΤΑΣΥ): «Επενδύουμε σε τεχνολογίες που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα των μεταφορών»

09:52

Δήμας: Ο Ε65 αλλάζει τον χάρτη των οδικών μεταφορών στην ηπειρωτική Ελλάδα

09:44

Νέος γύρος επαφών Μαρκόπουλου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ

09:37

Ευκαιρίες για πρακτική άσκηση φοιτητών σε φορείς του ΥΠΕΞ από την Αβάνα μέχρι το Μπουένος Άιρες - Ο πίνακας με τις θέσεις

09:28

Η Mercosur ήρθε αθόρυβα

09:20

Σαουδική Αραβία: Οι ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους των Χούθι

09:12

Πρόταση με ισπανική «σφραγίδα» για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό – Τι είναι ο κανόνας 5×5

09:06

Οι εκπλήξεις που βλέπει η Morgan Stanley στις τράπεζες

09:00

ΔΕΘ 2026: Ποιες φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις εισοδημάτων «κλειδώνουν»

23:52

Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία έπληξε στόχους των Χούθι στη Χοντάιντα

23:48

Η ΕΕ θα καλέσει τον πρέσβη της Ρωσίας σε σχέση με την επίθεση στην ουκρανική πόλη Σλαβιάνσκ

23:33

Τυνησία: 900 εστίες φωτιάς σε διάστημα 3 ημέρων κατέγραψε η χώρα

23:17

Τραμπ: Μιλάμε με το Ιράν αλλά δεν είναι έτοιμοι ακόμη για μια συμφωνία

23:14

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα απωλειών για τον Dow - Τα chip «πλήγωσαν» ξανά τον Nasdaq

23:10

ΔΠΔ: Οι χώρες μέλη ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του γενικού εισαγγελέα Καρίμ Χαν - Αποσύρεται η Βενεζουελα

22:52

Ιράν: Πλοίο μεταφοράς LPG δέχτηκε επίθεση στο Ορμούζ - Για αμερικανικό πλήγμα μιλά η Τεχεράνη

22:49

Γαλλία: Έκτακτη συνεδρίαση για τις πυρκαγιές - «Θα κάνουμε τα πάντα για σώσουμε το Μπορντό»

22:28

Πετρέλαιο: Κέρδη 10% για το Brent σε εβδομαδιαία βάση, 8% το WTI

22:19

Τουρκία: Ο Οζγκιούρ Οζέλ ίδρυσε το «Νέο Κόμμα» και εξελέγη πρόεδρος

21:56

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική – Εκτεταμένες ζημιές και στην επαρχία

21:48

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση με υλικά ανακύκλωσης στο Μαρκόπουλο

21:45

Χρυσός: Κέρδη σχεδόν 1,5% στην εβδομάδα

21:29

Τεχεράνη: Για κάθε νεκρό Ιρανό θα σκοτώνουμε έναν Αμερικανό στρατιώτη

21:16

Επτά νέες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

21:00

Τραμπ κατά ΕΕ για το πρόστιμο στη Google: «Δεν είμαστε ο κουμπαράς της Ευρώπης»

20:54

Τα μηνύματα της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

20:41

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία προς Αεροδρόμιο - Παραμένουν καθυστερήσεις σε άλλα τμήματα

20:38

ΣΤΑΣΥ: Διακοπή κυκλοφορίας του τραμ στην περιοχή Πειραιά


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider