Πόλεις που η «αγορά» τους στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα θα πληγούν...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόλεις που η «αγορά» τους στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα θα πληγούν...
Οι παραγωγές φέτος σε πολλά αγροτικά προϊόντα «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία.

Οι παραγωγές φέτος σε πολλά αγροτικά προϊόντα «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία. Σιτηρά, φρούτα και λαχανικά, ζωοτροφές, κλπ προϊόντα υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τις επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως οι αγρότες θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται σημαντικά από τη μείωση των πωλήσεων τους και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής των γεωργικών προϊόντων, ο ισολογισμός τους στο τέλος θα είναι μάλλον αρνητικός. Θα πει κανείς, μπορεί να είναι μειωμένες οι παραγωγές, ωστόσο είναι αυξημένες οι τιμές... δυστυχώς κάνουν λάθος... Το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων αυτών, συνήθως τις καρπώνονται οι μεσάζοντες και όχι οι αγρότες μας.

Επίσης, οι πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων έρχονται με πολλές αναταράξεις και σημαντικές μειώσεις. Τις αναταράξεις αυτές δημιουργεί η εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία είναι σε ισχύ από 1/1/2023 και θα συνεχίσει μέχρι και το 2027 τουλάχιστον. Για το 2023 στο καλύτερο σενάριο, θα πληρωθούν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ λιγότερα χρήματα αγροτικών ενισχύσεων, σε σχέση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα έτη. Οι σχετικές απώλειες στη χώρα μας μπορεί να αγγίξουν έως και το μισό δισεκατομμύριο περίπου αν έχουμε κακοδιαχείριση της ΚΑΠ. Στη Γερμανία γράφεται πως οι απώλειες αυτές άγγιξαν το 1 δισ. αγροτικών ενισχύσεων για την χρονιά 2023, ενώ μειωμένη απορρόφηση κονδυλίων φαίνεται πως έχει και η γειτονική Ιταλία.

Μπορεί κάποιοι εκτός αγροτικού τομέα να κοιτούν με απάθεια όλα όσα εξελίσσονται στον αγροτικό χώρο, ωστόσο όταν το αγροτικό εισόδημα θα μειωθεί σημαντικά αυτό θα επηρεάσει και τους λοιπούς επαγγελματίες στις πόλεις όπου οι αγρότες δραστηριοποιούνται και καταναλώνουν.

Αν εξαιρέσει κανείς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι λοιπές πόλεις ανά την Ελλάδα (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Νάουσα, Βέροια, Ορεστιάδα, Ρέθυμνο, Χανιά, Κόρινθος, κλπ) έχουν σημαντικό ποσοστό αγροτών οι οποίοι ζουν και καταναλώνουν εκεί. Το αγροτικό εισόδημα πλήττεται ήδη από τις καταστροφές και τις μειωμένες πωλήσεις, ενώ τις μειώσεις ενισχύσεων, οι αγρότες, θα τις δουν στο λογαριασμό τους για πρώτη φορά προς τα τέλη του 2023, οπότε και πληρώνονται συνήθως αυτές. Εστίαση, εμπόριο, λοιπές υπηρεσίες σχετικές και άσχετες με τον αγροτικό τομέα θα αρχίσουν σιγά σιγά να βλέπουν μειώσεις στους τζίρους τους.

Αλήθεια οι πληγές που θα ανοίξουν στην επαρχία λέτε να αφήσουν ανεπηρέαστες της μεγαλουπόλεις; Αθήνα, Θεσσαλονίκη;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:15

Χαρακόπουλος: Αποδραματοποίηση των βουλευτικών παρεμβάσεων

22:46

ΥΠΠΟ- ΕΚΚΟΜΕΔ: Νέα εποχή για την οπτικοακουστική δημιουργία

22:20

Αεροπορικές υπό πίεση: Το Λονδίνο επιτρέπει συγχώνευση πτήσεων το καλοκαίρι

22:19

Συνελήφθησαν πέντε ανήλικοι για κλοπές στο κέντρο της Αθήνας

21:47

Γαλλία: Δύο μετανάστριες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διασχίσουν τη Μάγχη

21:18

Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

21:14

Τραμπ: Μελέτησα την ιρανική πρόταση - Δεν είναι αποδεκτή

20:59

Βρετανία: Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες από έκρηξη σε σπίτι στο Μπρίστολ

20:48

ΗΠΑ: Εξακριβώθηκε ότι ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου πυροβόλησε έναν αστυνομικό

20:32

Επίθεση σε φορτηγό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

20:22

DW: Βαρύτερο πλήγμα για τη Γερμανία θα ήταν η απομάκρυνση των πυραύλων Tomahawk

20:07

Παρουσιάζεται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

19:54

Ιράν: Λύση «πακέτο» εντός 30 ημερών προτείνει η Τεχεράνη

19:30

Ολοταχώς προς εκλογική ήττα ο Ντοναλντ Τραμπ

19:29

Μπέσεντ: Οι ΗΠΑ προκαλούν ασφυξία στο ιρανικό καθεστώς με τον οικονομικό αποκλεισμό

19:15

Μητσοτάκης: Άλμα της Ελλάδας στο διάστημα

18:57

Δύο κρατούμενοι νεκροί στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών

18:52

Ιταλία: O ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο πρόκειται να επισκεφθεί το Βατικανό και τη Ρώμη

18:18

Στουρνάρας: Ανησυχίες για ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πραγματικές και δικαιολογημένες

18:00

Επίσκεψη Τασούλα στην Αρμενία

17:49

ΔΟΑE: Drone έθεσε στο στόχαστρο εργαστήριο ελέγχου ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:39

Μαρινάκης για παγκόσμια ημέρα ελευθερίας Τύπου: Αυτά έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και άλλαξε το τοπίο στα ΜΜΕ

17:29

Μαρόκο: Αγνοούνται δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην άσκηση "African Lion 2026"

17:20

Τσίπρας: Γιατί αρνήθηκα να συμμετάσχω στη σειρά ντοκιμαντέρ του Σκάι

17:01

Οι επιθέσεις Τραμπ κατά Ευρωπαίων ηγετών επιδεινώνουν το ψυχρό κλίμα στις διατλαντικές σχέσεις

16:24

Σδούκου: Αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ

16:16

ΠΟΜΙΔΑ: Τα 10 βήματα της νέας διαδικασίας διαταγής απόδοσης μισθίου

16:13

Τα μνημόνια δεν χτίζονται σε μια μέρα

16:00

Παπασταύρου: Κάνουμε πράξη την ενεργειακή δημοκρατία

15:46

Εκτοξεύθηκαν οι πρώτοι ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider