Πόλεις που η «αγορά» τους στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα θα πληγούν...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόλεις που η «αγορά» τους στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα θα πληγούν...
Οι παραγωγές φέτος σε πολλά αγροτικά προϊόντα «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία.

Οι παραγωγές φέτος σε πολλά αγροτικά προϊόντα «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία. Σιτηρά, φρούτα και λαχανικά, ζωοτροφές, κλπ προϊόντα υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τις επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως οι αγρότες θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται σημαντικά από τη μείωση των πωλήσεων τους και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής των γεωργικών προϊόντων, ο ισολογισμός τους στο τέλος θα είναι μάλλον αρνητικός. Θα πει κανείς, μπορεί να είναι μειωμένες οι παραγωγές, ωστόσο είναι αυξημένες οι τιμές... δυστυχώς κάνουν λάθος... Το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων αυτών, συνήθως τις καρπώνονται οι μεσάζοντες και όχι οι αγρότες μας.

Επίσης, οι πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων έρχονται με πολλές αναταράξεις και σημαντικές μειώσεις. Τις αναταράξεις αυτές δημιουργεί η εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία είναι σε ισχύ από 1/1/2023 και θα συνεχίσει μέχρι και το 2027 τουλάχιστον. Για το 2023 στο καλύτερο σενάριο, θα πληρωθούν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ λιγότερα χρήματα αγροτικών ενισχύσεων, σε σχέση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα έτη. Οι σχετικές απώλειες στη χώρα μας μπορεί να αγγίξουν έως και το μισό δισεκατομμύριο περίπου αν έχουμε κακοδιαχείριση της ΚΑΠ. Στη Γερμανία γράφεται πως οι απώλειες αυτές άγγιξαν το 1 δισ. αγροτικών ενισχύσεων για την χρονιά 2023, ενώ μειωμένη απορρόφηση κονδυλίων φαίνεται πως έχει και η γειτονική Ιταλία.

Μπορεί κάποιοι εκτός αγροτικού τομέα να κοιτούν με απάθεια όλα όσα εξελίσσονται στον αγροτικό χώρο, ωστόσο όταν το αγροτικό εισόδημα θα μειωθεί σημαντικά αυτό θα επηρεάσει και τους λοιπούς επαγγελματίες στις πόλεις όπου οι αγρότες δραστηριοποιούνται και καταναλώνουν.

Αν εξαιρέσει κανείς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι λοιπές πόλεις ανά την Ελλάδα (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Νάουσα, Βέροια, Ορεστιάδα, Ρέθυμνο, Χανιά, Κόρινθος, κλπ) έχουν σημαντικό ποσοστό αγροτών οι οποίοι ζουν και καταναλώνουν εκεί. Το αγροτικό εισόδημα πλήττεται ήδη από τις καταστροφές και τις μειωμένες πωλήσεις, ενώ τις μειώσεις ενισχύσεων, οι αγρότες, θα τις δουν στο λογαριασμό τους για πρώτη φορά προς τα τέλη του 2023, οπότε και πληρώνονται συνήθως αυτές. Εστίαση, εμπόριο, λοιπές υπηρεσίες σχετικές και άσχετες με τον αγροτικό τομέα θα αρχίσουν σιγά σιγά να βλέπουν μειώσεις στους τζίρους τους.

Αλήθεια οι πληγές που θα ανοίξουν στην επαρχία λέτε να αφήσουν ανεπηρέαστες της μεγαλουπόλεις; Αθήνα, Θεσσαλονίκη;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:34

ΗΠΑ: Σε υψηλό πέντε μηνών οι κενές θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο

17:29

Λαμία: Άνοιξαν οι παράδρομοι στον Μπράλο - Μένουν οι ουρές των αυτοκινήτων

17:09

Παπαγαρυφάλλου: Πρότυπο ευρωπαϊκής διασυνοριακής συνεργασίας η συμμαχία Alpha Bank και UniCredit

16:58

Σε στάση αναμονής η Wall Street με το βλέμμα στη Fed

16:55

Μετρό Θεσσαλονίκης: Περισσότερες από 27 εκατ. μετακινήσεις σε ένα χρόνο - Στο 99,88% η ακρίβεια δρομολογίων

16:49

Το Top 20 των ανατιμήσεων και η παγίδα του δομικού πληθωρισμού

16:45

United Group: Ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ

16:39

Θεοδωρικάκος: Οι προϋποθέσεις για μια ισχυρή και ασφαλή Ελλάδα

16:36

DW: «Καμπανάκι» για γερμανικό χρέος: 30ετές ομόλογο στο 3,46%

16:32

Διάστημα: Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς ανέμους

16:32

Δίκη για Predator: Δέκα πρόσωπα που προέκυψαν από καταθέσεις μαρτύρων κάλεσε το δικαστήριο

16:30

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία επιταχύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

16:28

Η Χρυσή Διάκριση ZERO WASTE HORECA για το Porto Elounda Golf & Spa

16:23

Όμιλος V+O: Ο Βασίλης Μουρδουκούτας αναλαμβάνει Chief Strategy & Growth Officer

16:17

Microsoft: Νέες επενδύσεις 23 δισ. δολ. στην Τεχνητή Νοημοσύνη - Μεγάλη έμφαση στην Ινδία

16:15

Ποιον ψηφίζει το ChatGPT ως κορυφαίο Έλληνα πολιτικό

16:11

ΡΑΑΕΥ: Έρευνα για χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρισμού - Επιτόπιοι έλεγχοι σήμερα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

16:00

Κομισιόν: Κανένα εθνικό σχέδιο δεν έχει απορριφθεί

15:59

Μερτς για νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ: Κατανοητή αλλά και απαράδεκτη

15:58

Στουρνάρας: «Θαύμα» όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη στην Ελλάδα

15:51

Χαμάς: Η νέα φάση της εκεχειρίας στη Γάζα δεν θα ξεκινήσει όσο το Ισραήλ «συνεχίζει τις παραβιάσεις»

15:51

ΔΕΣΦΑ: Ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως μεσογειακού κόμβου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα με το έργο ApolloCO₂

15:46

ΟΑΣΘ: «Έξυπνες» κάμερες στα λεωφορεία - Πιλοτική 24ωρη λειτουργία ΜΜΜ τον Δεκέμβριο

15:39

Κρεμλίνο: «Απόλυτη βλακεία» ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να εισβάλει σε χώρα του NATO

15:33

Home Depot: Προβλέπει πωλήσεις και κέρδη κάτω από τις εκτιμήσεις για το 2026

15:21

Δούκας: Να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια επενδύοντας στη βιωσιμότητα

15:14

EnEarth: Μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία για επέκταση στη Βουλγαρία

15:12

Unicef: «Σοκαριστικά» υψηλός ο αριθμός των παιδιών με οξύ υποσιτισμό στη Γάζα

15:11

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τα αγροτικά μπλόκα

15:10

Μητσοτάκης για μέτρα στους πληγέντες σε Μάνδρα και Μάτι: Πράξεις ουσιαστικής στήριξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider