Πόλεις που η «αγορά» τους στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα θα πληγούν...

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόλεις που η «αγορά» τους στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα θα πληγούν...
Οι παραγωγές φέτος σε πολλά αγροτικά προϊόντα «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία.

Οι παραγωγές φέτος σε πολλά αγροτικά προϊόντα «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία. Σιτηρά, φρούτα και λαχανικά, ζωοτροφές, κλπ προϊόντα υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τις επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως οι αγρότες θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται σημαντικά από τη μείωση των πωλήσεων τους και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής των γεωργικών προϊόντων, ο ισολογισμός τους στο τέλος θα είναι μάλλον αρνητικός. Θα πει κανείς, μπορεί να είναι μειωμένες οι παραγωγές, ωστόσο είναι αυξημένες οι τιμές... δυστυχώς κάνουν λάθος... Το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων αυτών, συνήθως τις καρπώνονται οι μεσάζοντες και όχι οι αγρότες μας.

Επίσης, οι πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων έρχονται με πολλές αναταράξεις και σημαντικές μειώσεις. Τις αναταράξεις αυτές δημιουργεί η εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία είναι σε ισχύ από 1/1/2023 και θα συνεχίσει μέχρι και το 2027 τουλάχιστον. Για το 2023 στο καλύτερο σενάριο, θα πληρωθούν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ λιγότερα χρήματα αγροτικών ενισχύσεων, σε σχέση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα έτη. Οι σχετικές απώλειες στη χώρα μας μπορεί να αγγίξουν έως και το μισό δισεκατομμύριο περίπου αν έχουμε κακοδιαχείριση της ΚΑΠ. Στη Γερμανία γράφεται πως οι απώλειες αυτές άγγιξαν το 1 δισ. αγροτικών ενισχύσεων για την χρονιά 2023, ενώ μειωμένη απορρόφηση κονδυλίων φαίνεται πως έχει και η γειτονική Ιταλία.

Μπορεί κάποιοι εκτός αγροτικού τομέα να κοιτούν με απάθεια όλα όσα εξελίσσονται στον αγροτικό χώρο, ωστόσο όταν το αγροτικό εισόδημα θα μειωθεί σημαντικά αυτό θα επηρεάσει και τους λοιπούς επαγγελματίες στις πόλεις όπου οι αγρότες δραστηριοποιούνται και καταναλώνουν.

Αν εξαιρέσει κανείς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι λοιπές πόλεις ανά την Ελλάδα (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Νάουσα, Βέροια, Ορεστιάδα, Ρέθυμνο, Χανιά, Κόρινθος, κλπ) έχουν σημαντικό ποσοστό αγροτών οι οποίοι ζουν και καταναλώνουν εκεί. Το αγροτικό εισόδημα πλήττεται ήδη από τις καταστροφές και τις μειωμένες πωλήσεις, ενώ τις μειώσεις ενισχύσεων, οι αγρότες, θα τις δουν στο λογαριασμό τους για πρώτη φορά προς τα τέλη του 2023, οπότε και πληρώνονται συνήθως αυτές. Εστίαση, εμπόριο, λοιπές υπηρεσίες σχετικές και άσχετες με τον αγροτικό τομέα θα αρχίσουν σιγά σιγά να βλέπουν μειώσεις στους τζίρους τους.

Αλήθεια οι πληγές που θα ανοίξουν στην επαρχία λέτε να αφήσουν ανεπηρέαστες της μεγαλουπόλεις; Αθήνα, Θεσσαλονίκη;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:17

Εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο με πτώση 5%

19:03

Το Βερολίνο καλεί τον Τραμπ να τερματίσει τον «ανεύθυνο» πόλεμο με το Ιράν

18:57

Πέμπτος σερί μήνας κερδών στις ευρωαγορές

18:41

Ιαπωνία: Στήριξη του γεν με παρέμβαση - ρεκόρ 96 δισ. δολαρίων

18:23

OPEC: Τρίζει η συνοχή του καρτέλ

18:19

Η παρέμβαση Γουόρς ρίχνει το Bitcoin κάτω από τα 80.000 δολάρια

18:09

Μαρινάκης: Πρωθυπουργός των μουσαμάδων ο Τσίπρας – Παραμένει αμετανόητος

17:58

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 1,74%, κράτησε «επαφή» με τις 2.700 μονάδες

17:52

ΜΕΓΑ: Αύξηση τζίρου το 2025 - Στήριξη εργαζομένων και καταναλωτών

17:41

Τουρνάς: «Ο πολίτης θέλει να γνωρίζει πότε θα λάβει την αρωγή και θα επιστρέψει στην κανονικότητα»

17:31

Επιστροφή ενοικίου: Διπλή πληρωμή το φθινόπωρο για εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές

17:26

Ποιες εταιρείες τροφίμων γύρισαν «σελίδα» μέσα στο καλοκαίρι

17:11

Νεπάλ: Υπό παρακολούθηση δύο λίμνες - Ο κίνδυνος πλημμύρας παραμένει

17:11

«Καμπανάκι» Γουόρς στο Τζάκσον Χολ για τον πληθωρισμό - «Έχουμε δουλειά να κάνουμε»

16:51

Τουρνάς: «Δύσκολη και η αυριανή ημέρα - Απαιτείται αυξημένη προσοχή από όλους»

16:50

«Διαγράφει» τα κέρδη της Wall Street ο Γουόρς

16:42

Ιταλία: Συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά της η ακροδεξιά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

16:31

Πρωτοποριακή μέθοδος χαρτογράφησης προβλημάτων ψυχικής υγείας σε συνομιλίες με AI

16:23

Με νέο διοικητικό συμβούλιο ο ΟΑΣΘ

16:16

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

16:08

Δομική Κρήτης: Νέα σύμβαση 5,45 εκατ. ευρώ για έργα στη Μεσσηνία

16:06

Μητσοτάκης από Πτολεμαΐδα: «Μία υγιής και κερδοφόρος ΔΕΗ επιτρέπει τη στήριξη της κοινωνίας»

16:03

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση βαφτίζει προστασία την εγκατάλειψη των οφειλετών»

15:48

Μητσοτάκης: Η πλήρης ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ αποτελεί κεντρική προτεραιότητα

15:39

Ανακαίνιση Κατοικίας: Παράταση προθεσμίας έως 30 Σεπτεμβρίου και διεύρυνση κριτηρίων

15:31

Η Ντόλι Πάρτον τα είχε όλα έτοιμα - Όλα όσα θα γίνουν μετά τον θάνατό της

15:25

ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζεται για άλλους 24 μήνες η απασχόληση των ανέργων απολυθέντων

15:20

Το ΥΠΕΞ του Ιράν πιέζει τις άλλες χώρες να μην εφαρμόσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ

15:14

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων στις 2 Σεπτεμβρίου

15:12

10 ξενοδοχεία στην Ιταλία για παραμυθένια διαμονή


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider