Η καθυστέρηση του ΟΣΔΕ 2023 δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα των αγροτών;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η καθυστέρηση του ΟΣΔΕ 2023 δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα των αγροτών;
Οι δηλώσεις καλλιέργειας μέσω των οποίων πληρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων (περίπου 1,9 δισ. ετησίως) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Οι δηλώσεις καλλιέργειας μέσω των οποίων πληρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων (περίπου 1,9 δισ. ετησίως) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα έτη, τον Μάιο του εκάστοτε έτους, δινόταν η πρώτη παράταση για να οριστικοποιηθούν και να κλείσουν οι δηλώσεις καλλιέργειας των αγροτών (ΟΣΔΕ). Φέτος, πλησιάζουμε στον Ιούνιο και ακόμα είμαστε σε αναμονή εκκίνησης της διαδικασίας. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες ενημερώσεις, ωστόσο το σύστημα παραμένει κλειστό.

Η καθυστέρηση οφείλετε κυρίως στην αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από 1/1/2023 και των προϋποθέσεων που απορρέουν από την εφαρμογή αυτής. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε διαδικασία έκδοσης αποφάσεων ώστε να εκκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων, ωστόσο είμαστε ακόμα σε αναμονή.

Το θέμα που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η καθυστέρηση εκκίνησης της διαδικασίας σύνταξης των δηλώσεων καλλιεργειών είναι, μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση των πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ρευστότητα στις «τσέπες» γεωργών και κτηνοτρόφων σε μια εποχή που αυτοί έχουν καλλιεργήσει με αυξημένο κόστος παραγωγής και όπως φαίνεται οι τιμές των προϊόντων τους για το 2023 ΔΕ θα είναι ανάλογες του κόστους αυτού.
Επίσης, πολλές τράπεζες συνδέουν την πίστωση που θα δώσουν στους αγρότες μέσω της «κάρτας αγρότη» με τη δήλωση καλλιέργειας τους και τις ενισχύσεις που αναγράφονται τελικά σε αυτή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία σύνταξης. Φέτος, όλοι οι παραγωγοί θα δουν να αναγράφονται τα οριστικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης στη δήλωση καλλιέργειας τους (ΟΣΔΕ) προς το τέλος του έτους, όταν και θα ολοκληρωθεί η εκ νέου κατανομή αυτών, για το σύνολο των αγροτών, για την υφιστάμενη ΚΑΠ.

Φυσικά, οι τράπεζες έχουν προβλέψει τρόπους για να καλύψουν τους πελάτες τους, ωστόσο τα ποσά αυτά δε θα είναι ανάλογα των προηγουμένων ετών (κατά πάσα πιθανότητα το όριο πίστωσης θα είναι ποσοστό του ποσού των προηγούμενων ετών) και αυτό θα συμβεί γιατί δε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το 2023.

Για παράδειγμα η τράπεζα Πειραιώς, με την οποία συνεργάζονται περισσότερο οι αγρότες, δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του ορίου της «κάρτας αγρότη» με υπολογισμό του ως ποσοστό επί της Βασικής Ενίσχυσης του 2022, ειδικά για όσους έκαναν χρήση της Κάρτας της Τράπεζας Πειραιώς, κατά το προηγούμενο έτος.

Όμως, για όσους αγρότες δεν έκαναν χρήση της Κάρτας Αγρότη το 2022, η Τράπεζα Πειραιώς θα δέχεται και νέα αιτήματα για Κάρτα του Αγρότη με την προσκόμιση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2023 και μόλις είναι δυνατή η ολοκλήρωση της υποβολής της. Αυτό σημαίνει πως αυτοί, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία της συγκεκριμένης τράπεζας προς τα τέλη του έτους, αν όχι από τις αρχές του επόμενου.

Αναμένουμε πάντως εντός των επόμενων εβδομάδων να εκκινήσει η διαδικασία σύνταξης των δηλώσεων καλλιέργειας αγροτών. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και σίγουρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα Σεπτεμβρίου, αν όλα πάνε καλά, δύο τουλάχιστον μήνες αργότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:37

Από 5 έως 10 Αυγούστου οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

16:27

Η Caterpillar αυξάνει τις προβλέψεις για τα έσοδα του έτους μετά από ισχυρό β' τρίμηνο

16:25

ΕΕ για μεταναστευτικό: Αλληλεγγύη στην Ισπανία και έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων

16:15

ΗΠΑ: Στα 73,3 δισ. δολάρια μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

16:06

Το Κατάρ κατηγορεί το Ισραήλ ότι καθυστερεί την εφαρμογή του σχεδίου ειρήνης για τη Γάζα

15:51

Θέουτα: Στους 75 οι νεκροί - «Δεν κινδύνευσε ο χώρος Σένγκεν», λέει η Μαδρίτη

15:43

Goldman Sachs: Το Brent θα κινείται στα 80-90 δολάρια έως ότου υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ή κλιμάκωση της σύγκρουσης

15:32

«Η Ουκρανία δε θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ», λέει ο πρώην αρχηγός ενόπλων δυνάμεων

15:24

Υεμένη: Οι Χούθι δηλώνουν ότι χτύπησαν σαουδαραβικό στόχο στο αεροδρόμιο Νατζράν

15:11

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές μετά τις δηλώσεις Μπέσεντ για πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν στο Ορμούζ

15:02

Πλατφόρμα myAGRO: Σε λειτουργία η νέα Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

14:59

Μπέσεντ: «Συμφωνία με Ιράν για άνοιγμα του Ορμούζ σήμερα ή αύριο» - Τι ζητά το Ιράν

14:54

Ανδρουλάκης: «Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού»

14:49

Lonely Planet: Αυτό το μέρος της Ελλάδας είναι ιδανικό για διακοπές τον Αύγουστο

14:47

Προειδοποίηση αγροτών: Έρχονται νέες αυξήσεις τιμών στο λάδι λόγω του καύσωνα

14:46

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε καφέ το πρωί

14:41

Ολοκληρώθηκε το «Youth’s Financial Literacy» της Πειραιώς σε συνεργασία με το The Tipping Point

14:38

Πλεύρης: «Η Ελλάδα ζητά μηχανισμό αναστολής ασύλου σε περιπτώσεις μαζικών μεταναστευτικών ροών»

14:30

Πολιτική αβεβαιότητα και θεσμική αδυναμία στην εξίσωση του κόστους δανεισμού

14:28

McDonald's: Κάτω από τις προσδοκίες οι πωλήσεις στις ΗΠΑ παρά τις προσφορές

14:05

Κικίλιας: Πάνω από 23,2 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 281.000 νησιώτες

14:04

Η Καλαμαριά ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Έχουν ακόμη περιθώρια ανόδου τα ακίνητα;

14:04

Πυρκαγιές: Σε "Red Code" αύριο σε Αττική, Εύβοια και Βόρειο Αιγαίο

13:58

Σε Ψάθα, Λούμπα και Μέγαρα μετέβη χθες το βράδυ ο Τουρνάς

13:58

Ολλανδία: Μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε φυσικό καταφύγιο της Λιμβουργίας

13:53

Θέουτα: Το Μαρόκο δηλώνει ότι είχε προειδοποιήσει την Ισπανία για τον μεταναστευτικό κίνδυνο

13:26

Palantir: Νέα αύξηση στις προβλέψεις για τα έσοδα του έτους - Άλμα 14% για τη μετοχή

13:24

Ο Ιούλιος 2026 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γαλλία

13:20

Έρευνα ΕΕΑ-Pulse: Το 83% στηρίζει τη μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και ΕΦΚ στα καύσιμα

13:13

Διατακτικές σίτισης: Επιστολή κοινωνικών εταίρων στο ΥΠΕΘΟΟ για αύξηση του ημερήσιου ορίου στα 10 ευρώ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider