Η καθυστέρηση του ΟΣΔΕ 2023 δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα των αγροτών;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η καθυστέρηση του ΟΣΔΕ 2023 δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα των αγροτών;
Οι δηλώσεις καλλιέργειας μέσω των οποίων πληρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων (περίπου 1,9 δισ. ετησίως) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Οι δηλώσεις καλλιέργειας μέσω των οποίων πληρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων (περίπου 1,9 δισ. ετησίως) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα έτη, τον Μάιο του εκάστοτε έτους, δινόταν η πρώτη παράταση για να οριστικοποιηθούν και να κλείσουν οι δηλώσεις καλλιέργειας των αγροτών (ΟΣΔΕ). Φέτος, πλησιάζουμε στον Ιούνιο και ακόμα είμαστε σε αναμονή εκκίνησης της διαδικασίας. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες ενημερώσεις, ωστόσο το σύστημα παραμένει κλειστό.

Η καθυστέρηση οφείλετε κυρίως στην αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από 1/1/2023 και των προϋποθέσεων που απορρέουν από την εφαρμογή αυτής. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε διαδικασία έκδοσης αποφάσεων ώστε να εκκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων, ωστόσο είμαστε ακόμα σε αναμονή.

Το θέμα που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η καθυστέρηση εκκίνησης της διαδικασίας σύνταξης των δηλώσεων καλλιεργειών είναι, μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση των πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ρευστότητα στις «τσέπες» γεωργών και κτηνοτρόφων σε μια εποχή που αυτοί έχουν καλλιεργήσει με αυξημένο κόστος παραγωγής και όπως φαίνεται οι τιμές των προϊόντων τους για το 2023 ΔΕ θα είναι ανάλογες του κόστους αυτού.
Επίσης, πολλές τράπεζες συνδέουν την πίστωση που θα δώσουν στους αγρότες μέσω της «κάρτας αγρότη» με τη δήλωση καλλιέργειας τους και τις ενισχύσεις που αναγράφονται τελικά σε αυτή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία σύνταξης. Φέτος, όλοι οι παραγωγοί θα δουν να αναγράφονται τα οριστικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης στη δήλωση καλλιέργειας τους (ΟΣΔΕ) προς το τέλος του έτους, όταν και θα ολοκληρωθεί η εκ νέου κατανομή αυτών, για το σύνολο των αγροτών, για την υφιστάμενη ΚΑΠ.

Φυσικά, οι τράπεζες έχουν προβλέψει τρόπους για να καλύψουν τους πελάτες τους, ωστόσο τα ποσά αυτά δε θα είναι ανάλογα των προηγουμένων ετών (κατά πάσα πιθανότητα το όριο πίστωσης θα είναι ποσοστό του ποσού των προηγούμενων ετών) και αυτό θα συμβεί γιατί δε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το 2023.

Για παράδειγμα η τράπεζα Πειραιώς, με την οποία συνεργάζονται περισσότερο οι αγρότες, δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του ορίου της «κάρτας αγρότη» με υπολογισμό του ως ποσοστό επί της Βασικής Ενίσχυσης του 2022, ειδικά για όσους έκαναν χρήση της Κάρτας της Τράπεζας Πειραιώς, κατά το προηγούμενο έτος.

Όμως, για όσους αγρότες δεν έκαναν χρήση της Κάρτας Αγρότη το 2022, η Τράπεζα Πειραιώς θα δέχεται και νέα αιτήματα για Κάρτα του Αγρότη με την προσκόμιση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2023 και μόλις είναι δυνατή η ολοκλήρωση της υποβολής της. Αυτό σημαίνει πως αυτοί, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία της συγκεκριμένης τράπεζας προς τα τέλη του έτους, αν όχι από τις αρχές του επόμενου.

Αναμένουμε πάντως εντός των επόμενων εβδομάδων να εκκινήσει η διαδικασία σύνταξης των δηλώσεων καλλιέργειας αγροτών. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και σίγουρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα Σεπτεμβρίου, αν όλα πάνε καλά, δύο τουλάχιστον μήνες αργότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:29

ΥΠΑΜ Γερμανίας: «Δεν υπάρχει οριστική ακύρωση για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων»

17:26

Η επόμενη μέρα της εργασίας: Ασφάλεια, ισορροπία και ποιότητα ζωής

17:24

Οι Βρυξέλλες «δεν θελουν κλιμάκωση» του εμπορικού πολέμου

17:19

Συνάντηση Μητσοτάκη - Βάντεφουλ: Συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

17:11

ΟΛΠ: Νέος CFO και αναπληρωτής CEO ο Li Zhenyu

17:03

Πιερρακάκης: «Αβεβαιότητα και διάρκεια οι λέξεις που καθορίζουν τον αντίκτυπο από την κατάσταση στη Μ. Ανατολή»

17:00

Καθήκοντα Chief Operations Officer στη MEGA BROKERS αναλαμβάνει η Μαρι-Λωρ Μαμάνη

16:49

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο Ιράν

16:44

Τα ΗΑΕ κατηγορούν το Ιράν ότι επιτέθηκε σε τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ

16:31

Συντονιστική σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο 2026 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

16:26

Κεραμέως για 4ημερη εργασία: «Τα ωραία τα λόγια, τα ανεφάρμοστα»

16:26

Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας: Το νέο στοίχημα των δεξιοτήτων

16:22

Βάντεφουλ: «Χώρα φίλη η Ελλάδα» - Εμβάθυνση σχέσεων και κοινές πρωτοβουλίες για Ορμούζ

16:00

Τι γυρεύει η κα Κοβέσι στον Ευρωπαϊκό Νότο;

15:45

Ξεκινά το AdventureWEEK - Η Πελοπόννησος στο επίκεντρο του βιώσιμου adventure τουρισμού

15:36

ΟΗΕ: Οι γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται περισσότερο από την αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους

15:34

Ρεκόρ αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

15:22

Η GameStop διεκδικεί την eBay και ετοιμάζεται για «επίθεση»

15:13

Αύξηση 96,4% στα EBITDA της R Energy1 το 2025

15:04

Πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

15:04

Γεραπετρίτης: «Προτιθέμεθα να αναλάβουμε ενεργό ρόλο για ασφαλή διέλευση του Ορμούζ»

15:04

Έρευνα ΕΚΤ: Προσωρινή η επιτάχυνση του πληθωρισμού

14:58

Γερμανία: Τρία αριστερά κόμματα αποχωρούν από το Χ λόγω παραπληροφόρησης

14:50

Μητσοτάκης προς Κουμπίλιους: «Η άμυνα είναι ευρωπαϊκό δημόσιο αγαθό και απαιτεί κοινό δανεισμό»

14:46

Νέα Εποχή στις Σπουδές Κτηνιατρικής στην Κύπρο: Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου επενδύει στην εκπαίδευση του μέλλοντος

14:45

Κομισιόν για απειλές Τραμπ: «Όταν υπογράφεις μια συμφωνία με την ΕΕ, ξέρεις ότι αυτό θα πάρεις»

14:42

Σκλαβενίτης: Αλλάζει ξανά τις χρεώσεις για τις online παραγγελίες

14:40

Χήτος: Επένδυση 7 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό της μονάδας Ζήρεια και «πράσινες» συσκευασίες

14:30

Στην ασφάλιση, ο σύμβουλος που εμπιστεύεσαι είναι το insurancemarket

14:23

Τι είναι ο χανταϊός από τον οποίο πέθαναν 3 άνθρωποι σε κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider