Η καθυστέρηση του ΟΣΔΕ 2023 δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα των αγροτών;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η καθυστέρηση του ΟΣΔΕ 2023 δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα των αγροτών;
Οι δηλώσεις καλλιέργειας μέσω των οποίων πληρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων (περίπου 1,9 δισ. ετησίως) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Οι δηλώσεις καλλιέργειας μέσω των οποίων πληρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων (περίπου 1,9 δισ. ετησίως) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα έτη, τον Μάιο του εκάστοτε έτους, δινόταν η πρώτη παράταση για να οριστικοποιηθούν και να κλείσουν οι δηλώσεις καλλιέργειας των αγροτών (ΟΣΔΕ). Φέτος, πλησιάζουμε στον Ιούνιο και ακόμα είμαστε σε αναμονή εκκίνησης της διαδικασίας. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες ενημερώσεις, ωστόσο το σύστημα παραμένει κλειστό.

Η καθυστέρηση οφείλετε κυρίως στην αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από 1/1/2023 και των προϋποθέσεων που απορρέουν από την εφαρμογή αυτής. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε διαδικασία έκδοσης αποφάσεων ώστε να εκκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων, ωστόσο είμαστε ακόμα σε αναμονή.

Το θέμα που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η καθυστέρηση εκκίνησης της διαδικασίας σύνταξης των δηλώσεων καλλιεργειών είναι, μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση των πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ρευστότητα στις «τσέπες» γεωργών και κτηνοτρόφων σε μια εποχή που αυτοί έχουν καλλιεργήσει με αυξημένο κόστος παραγωγής και όπως φαίνεται οι τιμές των προϊόντων τους για το 2023 ΔΕ θα είναι ανάλογες του κόστους αυτού.
Επίσης, πολλές τράπεζες συνδέουν την πίστωση που θα δώσουν στους αγρότες μέσω της «κάρτας αγρότη» με τη δήλωση καλλιέργειας τους και τις ενισχύσεις που αναγράφονται τελικά σε αυτή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία σύνταξης. Φέτος, όλοι οι παραγωγοί θα δουν να αναγράφονται τα οριστικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης στη δήλωση καλλιέργειας τους (ΟΣΔΕ) προς το τέλος του έτους, όταν και θα ολοκληρωθεί η εκ νέου κατανομή αυτών, για το σύνολο των αγροτών, για την υφιστάμενη ΚΑΠ.

Φυσικά, οι τράπεζες έχουν προβλέψει τρόπους για να καλύψουν τους πελάτες τους, ωστόσο τα ποσά αυτά δε θα είναι ανάλογα των προηγουμένων ετών (κατά πάσα πιθανότητα το όριο πίστωσης θα είναι ποσοστό του ποσού των προηγούμενων ετών) και αυτό θα συμβεί γιατί δε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το 2023.

Για παράδειγμα η τράπεζα Πειραιώς, με την οποία συνεργάζονται περισσότερο οι αγρότες, δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του ορίου της «κάρτας αγρότη» με υπολογισμό του ως ποσοστό επί της Βασικής Ενίσχυσης του 2022, ειδικά για όσους έκαναν χρήση της Κάρτας της Τράπεζας Πειραιώς, κατά το προηγούμενο έτος.

Όμως, για όσους αγρότες δεν έκαναν χρήση της Κάρτας Αγρότη το 2022, η Τράπεζα Πειραιώς θα δέχεται και νέα αιτήματα για Κάρτα του Αγρότη με την προσκόμιση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2023 και μόλις είναι δυνατή η ολοκλήρωση της υποβολής της. Αυτό σημαίνει πως αυτοί, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία της συγκεκριμένης τράπεζας προς τα τέλη του έτους, αν όχι από τις αρχές του επόμενου.

Αναμένουμε πάντως εντός των επόμενων εβδομάδων να εκκινήσει η διαδικασία σύνταξης των δηλώσεων καλλιέργειας αγροτών. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και σίγουρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα Σεπτεμβρίου, αν όλα πάνε καλά, δύο τουλάχιστον μήνες αργότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:12

Στα €865 η μέση σύνταξη ΕΦΚΑ τον Απρίλιο - Πολύ χαμηλότερα τα ποσά την τελευταία 10ετία

07:07

H Βουλγαρία για την Eurobank - Το μυστικό της ανόδου της ΔΕΗ - Ο ΟΤΕ και το ερώτημα που δεν τέθηκε

23:58

Κατάρ: Η χρήση των Στενών του Ορμούζ ως «εργαλείου πίεσης» θα μπορούσε μόνο να εμβαθύνει την κρίση

23:38

Ρωσία: Κατηγορεί την Αρμενία ότι παρέχει μία πλατφόρμα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι για αντι-ρωσικά σχόλια

23:15

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

22:47

Ρωσία: Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ θα επισκεφτούν τη Μόσχα «αρκετά σύντομα»

22:18

Χαρακόπουλος: Τα ονόματα στη «μαρκίζα» να μπαίνουν και στα δύσκολα

21:47

Ρύπανση κατά τον ανεφοδιασμό κρουαζιερόπλοιου στον Πειραιά – Δύο συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου

21:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι που αφαίρεσαν με την απειλή μαχαιριού χρήματα από 15χρονο

21:00

Ισπανία-χανταϊός: Περισσότεροι από 90 άνθρωποι θα έχουν απομακρυνθεί από το Hondius μέχρι το τέλος της ημέρας

20:39

Λετονία: Ο υπ. Άμυνας παραιτήθηκε αφού ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δεξαμενές πετρελαίου

20:24

Νετανιάχου: Ο πόλεμος στο Ιράν δεν έχει τελειώσει - Πρέπει να πάρουμε το ουράνιο

20:17

Τραμπ: Χρειαζόμαστε μόνο δύο επιπλέον εβδομάδες για να πλήξουμε όλους τους στόχους στο Ιράν

19:59

Γαλλία: Συμπτώματα χανταϊου παρουσίασε επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius κατά την πτήση επαναπατρισμού

19:28

Guardian: Ο Τραμπ μεταβαίνει στο Πεκίνο γνωρίζοντας ότι ο Σι κρατά όλα τα χαρτιά

19:00

ΗΠΑ: Ο κίνδυνος για τις big tech και τη Wall Street από πιθανή υποχώρηση κεφαλαίων του Κόλπου

18:52

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγή 13 ατόμων έπειτα από παρέμβαση σε κατάστημα στη Θέρμη

18:46

Εξάρχου: Ο Κάθετος Διάδρομος εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά στοιχήματα της Ελλάδας

18:13

Ανδριανός: Μεγάλη η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές Daniel και Elias

18:07

Microsoft: Στον αέρα η δημιουργία κέντρου δεδομένων στην Κένυα

17:30

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα έχει συναντήσεις σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα πριν από τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Σι

17:19

Τζιτζικώστας από Έβρο: Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους

17:00

Στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» επιστρέφει η αγορά πληροφορικής

16:55

Θεμιστοκλέους: Στον αέρα η προκήρυξη για 1.113 μόνιμες θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ

16:41

Δύο λέμβοι με περισσότερα από 90 άτομα εντοπίστηκαν στα νότια της Κρήτης

16:22

Ιράν: Απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ – Άγνωστο το τι

16:12

Κικίλιας: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα

15:59

Η Βρετανία μετά τις κάλπες της 7ης Μαΐου - Σοβαρό ρήγμα στο βρετανικό κομματικό σύστημα

15:41

Θριαμβευτής του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 ο Τσέχος Βάτσλαβ Γέζεκ

15:35

Αlphabet: Ράλι 160% για την μετοχή της σε ένα έτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider