Η καθυστέρηση του ΟΣΔΕ 2023 δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα των αγροτών;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η καθυστέρηση του ΟΣΔΕ 2023 δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα των αγροτών;
Οι δηλώσεις καλλιέργειας μέσω των οποίων πληρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων (περίπου 1,9 δισ. ετησίως) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Οι δηλώσεις καλλιέργειας μέσω των οποίων πληρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων (περίπου 1,9 δισ. ετησίως) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα έτη, τον Μάιο του εκάστοτε έτους, δινόταν η πρώτη παράταση για να οριστικοποιηθούν και να κλείσουν οι δηλώσεις καλλιέργειας των αγροτών (ΟΣΔΕ). Φέτος, πλησιάζουμε στον Ιούνιο και ακόμα είμαστε σε αναμονή εκκίνησης της διαδικασίας. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες ενημερώσεις, ωστόσο το σύστημα παραμένει κλειστό.

Η καθυστέρηση οφείλετε κυρίως στην αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από 1/1/2023 και των προϋποθέσεων που απορρέουν από την εφαρμογή αυτής. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε διαδικασία έκδοσης αποφάσεων ώστε να εκκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων, ωστόσο είμαστε ακόμα σε αναμονή.

Το θέμα που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η καθυστέρηση εκκίνησης της διαδικασίας σύνταξης των δηλώσεων καλλιεργειών είναι, μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση των πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ρευστότητα στις «τσέπες» γεωργών και κτηνοτρόφων σε μια εποχή που αυτοί έχουν καλλιεργήσει με αυξημένο κόστος παραγωγής και όπως φαίνεται οι τιμές των προϊόντων τους για το 2023 ΔΕ θα είναι ανάλογες του κόστους αυτού.
Επίσης, πολλές τράπεζες συνδέουν την πίστωση που θα δώσουν στους αγρότες μέσω της «κάρτας αγρότη» με τη δήλωση καλλιέργειας τους και τις ενισχύσεις που αναγράφονται τελικά σε αυτή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία σύνταξης. Φέτος, όλοι οι παραγωγοί θα δουν να αναγράφονται τα οριστικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης στη δήλωση καλλιέργειας τους (ΟΣΔΕ) προς το τέλος του έτους, όταν και θα ολοκληρωθεί η εκ νέου κατανομή αυτών, για το σύνολο των αγροτών, για την υφιστάμενη ΚΑΠ.

Φυσικά, οι τράπεζες έχουν προβλέψει τρόπους για να καλύψουν τους πελάτες τους, ωστόσο τα ποσά αυτά δε θα είναι ανάλογα των προηγουμένων ετών (κατά πάσα πιθανότητα το όριο πίστωσης θα είναι ποσοστό του ποσού των προηγούμενων ετών) και αυτό θα συμβεί γιατί δε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το 2023.

Για παράδειγμα η τράπεζα Πειραιώς, με την οποία συνεργάζονται περισσότερο οι αγρότες, δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του ορίου της «κάρτας αγρότη» με υπολογισμό του ως ποσοστό επί της Βασικής Ενίσχυσης του 2022, ειδικά για όσους έκαναν χρήση της Κάρτας της Τράπεζας Πειραιώς, κατά το προηγούμενο έτος.

Όμως, για όσους αγρότες δεν έκαναν χρήση της Κάρτας Αγρότη το 2022, η Τράπεζα Πειραιώς θα δέχεται και νέα αιτήματα για Κάρτα του Αγρότη με την προσκόμιση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2023 και μόλις είναι δυνατή η ολοκλήρωση της υποβολής της. Αυτό σημαίνει πως αυτοί, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία της συγκεκριμένης τράπεζας προς τα τέλη του έτους, αν όχι από τις αρχές του επόμενου.

Αναμένουμε πάντως εντός των επόμενων εβδομάδων να εκκινήσει η διαδικασία σύνταξης των δηλώσεων καλλιέργειας αγροτών. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και σίγουρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα Σεπτεμβρίου, αν όλα πάνε καλά, δύο τουλάχιστον μήνες αργότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:04

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η επόμενη ημέρα μετά τη διόρθωση του Οκτωβρίου

09:55

Ενεργειακός κόμβος στο φυσικό αέριο η Ελλάδα

09:39

Ενισχύσεις 600 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο σε 2,4 εκατ. πολίτες

09:30

Ουκρανία: Χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ηλεκτροδότηση στη Ζαπορίζια λόγω ρωσικών επιθέσεων

09:21

Λίβανος: Τέσσερις νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

09:13

Τραμπ: Έδωσε διαταγή για πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Νιγηρίας

09:01

Τρεις νεκροί από αμερικανικό πλήγμα σε σκάφος που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά στην Καραϊβική

08:52

Νεκρός βρέθηκε στην Αράχωβα ο Γιάννης Λάλας που είχε κατηγορηθεί για την δολοφονία Καραϊβάζ

08:43

Τι εξετάζει η αστυνομία για τις συνθήκες του μακελειού στα Βορίζια

08:35

Η υποτιμημένη ιταλική πόλη με το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο

08:23

Career tips: Οι 5 κινήσεις που μπορούν να απογειώσουν την επαγγελματική σου πορεία

08:18

Ανακύκλωση σπάνιων γαιών: Η στρατηγική λύση για την άμυνα και την πράσινη μετάβαση

08:11

Νέους ή γκριζομάλληδες προτιμούν να προσλάβουν οι εργοδότες - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της «Εργάνης»

08:06

Ηλεκτρισμός: Ρεκόρ εξαγωγών και παραγωγής από αέριο – Ιστορικό υψηλό και για τις περικοπές ΑΠΕ

08:00

Πράσινα τιμολόγια: Από 13,9 έως 26,4 λεπτά ανά kWh τον Νοέμβριο – Ανοδικά σχεδόν όλοι οι πάροχοι

07:16

Βρετανία: Επίθεση με μαχαίρι σε τραίνο κοντά στο Κέιμπριτζ - 10 τραυματίες

23:58

Στο Μέτσοβο την Κυριακή ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Τασούλας

23:27

Ρωσία: Παραδίδονται οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Ποκρόβσκ

23:18

Η διεθνής δύναμη στη Γάζα θα πρέπει να έχει εντολή από τον ΟΗΕ, εκτιμούν Ιορδανία και Γερμανία

23:16

ΔΕΗ: Στα 13,9 λεπτά ανά kWh το πράσινο τιμολόγιο τον Νοέμβριο – Έκπτωση 26%

22:47

Μυρογιάννη: Νέα δεδομένα στη δημόσια διπλωματία και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό

22:16

Ν. Κορέα: Ζήτησε τη βοήθεια του Πεκίνου για την προώθηση της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο

21:47

Συνελήφθη 54χρονος στην Αττική για κλοπή ρολογιών από εταιρεία- Κατασχέθηκαν 94 ρολόγια

21:18

Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις κλοπών στη δυτική Θεσσαλονίκη

21:00

Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι εγκαινιάζει το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο- Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία

20:54

Κυρανάκης για υπόθεση κυκλώματος στο Κτηματολόγιο : Ένα διεφθαρμένο σύστημα που εκδικείται

20:47

Καλαφάτης: Επενδύουμε στην επιστημονική έρευνα που έχει ουσιαστικό και βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα

20:36

Ρωσία: Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία δεν θα βοηθήσει στην επίτευξη της οποιασδήποτε διευθέτησης

20:25

Γεραπετρίτης: Παρέμβασή του ΥΠΕΞ στο φόρουμ «Manama Dialogue» στο Μπαχρέιν

20:20

Συρία: Ο πρόεδρος της Άχμαντ αλ Σάρα θα επισκεφτεί την Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider