Ένας χρόνος Ουκρανίας Vs Ρωσίας: Πού είναι οι αγορές έναν χρόνο μετά;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας χρόνος Ουκρανίας Vs Ρωσίας: Πού είναι οι αγορές έναν χρόνο μετά;
Έναν χρόνο πριν, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εισβάλλει στην Ουκρανία και το ξημέρωμα βρήκε τις αγορές να κατακλύζονται από πιέσεις καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποτιμήσουν μια νέα κατάσταση.

Έναν χρόνο πριν, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εισβάλλει στην Ουκρανία και το ξημέρωμα βρήκε τις αγορές να κατακλύζονται από πιέσεις καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποτιμήσουν μια νέα κατάσταση. Εκείνη την ημέρα, εντύπωση είχε κάνει το γεγονός ότι οι αμερικανικές αγορές είχαν μια πολύ καλύτερη συμπεριφορά, μια ένδειξη ότι η Αμερική δεν θα επηρεαζόταν από αυτή την εξέλιξη, κάτι που τελικά δεν απείχε καθόλου από την πραγματικότητα.

Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη, όπως επίσης μαζί με την Ουκρανία και σημαντικοί προμηθευτές αγροτικών προϊόντων, ένα ντόμινο ξεκίνησε τόσα στις αγορές ενέργειας όσο και σε αυτές των αγροτικών προϊόντων με τους αντίστοιχους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων ήταν τι θα συνέβαινε στην Ευρώπη το χειμώνα που ερχόταν καθώς όλοι έβλεπαν ελλείψεις ενέργειας και πολικές θερμοκρασίες. Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν σε εκτόξευση τις τιμές της κιλοβατώρας τον Αύγουστο, όμως το γεγονός ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου κύλησε ομαλά και ο χειμώνας ξεκίνησε και συνεχίστηκε ήπια, οδήγησαν στην κατακόρυφη αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στους επενδυτές

Με το ξέσπασμα του πολέμου, ξεκίνησαν και οι ανησυχίες για τους επενδυτές οι οποίοι βρήκαν μια νέα κατάσταση που τους δημιούργησε φόβο. Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό, τώρα, ένα χρόνο μετά, να θυμηθούμε τις κυριότερες αντιδράσεις.

«Θα έχουμε πυρηνικό πόλεμο»

«Πρέπει να πουλήσουμε τις επενδύσεις γιατί θα καταστραφούν όλα»

«Τώρα ήρθε η στιγμή να έχουμε μόνο χρυσό, που είναι η καλύτερη επένδυση»

Όμως για μια ακόμα φορά, όλοι οι φόβοι αποδείχθηκαν υπερβολικοί και ανεδαφικοί και οι επενδυτές οι οποίοι είχαν πλάνο και έμειναν σε αυτό, βγήκαν κερδισμένοι. Ποια είναι η εικόνα των αγορών και των χαρτοφυλακίων όμως, ακριβώς ένα χρόνο μετά;

Ας ξεκινήσουμε από τον χρυσό, ο οποίος στο μυαλό όλων των επενδυτών αποτέλεσε την ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή. Το μοναδικό επενδυτικό asset που θα τους έδινε ασφάλεια και αποδόσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ο χρυσός σημειώνει απώλειες 4,2% ένα χρόνο μετά και έφτασε να καταγράφει απώλειες έως και 15% δηλαδή όσο και οι μετοχές.

Πηγή: Bloomberg

Κόστος κιλοβατώρας και τιμή φυσικού αερίου

Το εκκωφαντικό ράλι και των δυο χρηματιστηριακών προϊόντων κατέληξε όπως όλα τα αντίστοιχα ράλι που αγνοούν τους νόμους της κανονικότητας. Ένα χρόνο μετά, η τιμή του φυσικού αερίου είναι 48,5% χαμηλότερα και η τιμή της κιλοβατώρας 56% χαμηλότερα.

Πηγή: Bloomberg

Μετοχές – Εμπορεύματα – Ομόλογα

Οι απώλειες των μετοχών είναι συγκρατημένες και στην πραγματικότητα δεν οφείλονται στον πόλεμο αλλά στην κατακόρυφη άνοδο του πληθωρισμού εντός του 2022 και στις επιθετικές ενέργειες που πραγματοποίησε η Fed για τον περιορισμό του. Ίσα-ίσα, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωναν σημαντικά κέρδη έχοντας αποτιμήσει τον κίνδυνο του πολέμου ως: ελάχιστος.

Πηγή: Bloomberg

-Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.

- Η XSpot Wealth (EU) Ltd. έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό αδείας 235/14

Σχετικά με την XSpot Wealth

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC - αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός. Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων. Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://xspotwealth.com/

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:10

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 - Δείτε LIVE

20:09

ΑΑΔΕ: Φιλοξένησε την 3η Διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών Τελωνείων Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ

20:03

Κάλας σε Αραγτσί: Πόλεμος πλήρους κλίμακας θα είχε τεράστιο κόστος για όλη τη Μ. Ανατολή

19:52

Έκκληση Γκουτέρες σε ΗΠΑ και Ιράν για αποκατάσταση της εκεχειρίας

19:38

Βυθίστηκαν δύο τουριστικά σκάφη μετά από πυρκαγιά στους Παξούς

19:24

ΥΠΕΣ: Σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Τι παρουσίασε ο Θ. Λιβάνιος

19:10

Κέρδη στις ευρωαγορές κόντρα σε ΕΚΤ και Τραμπ - Ράλι 9% για Hugo Boss

19:01

Flexopack: Διανέμει καθαρό μέρισμα 0,166 ευρώ ανά μετοχή - 7 Ιουλίου η καταβολή

18:52

Autohellas: Στα 220,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το α' τρίμηνο

18:39

Καραμούζης (Εθνική): «Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις»

18:38

Συναντήσεις Παπασταύρου με Chevron και ExxonMobil στο Χιούστον - Τι συζητήθηκε

18:35

Δήμας: «Μέσα στο καλοκαίρι σε κυκλοφορία η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης»

18:33

«Εσφαλμένος συναγερμός» προκάλεσε εκκένωση τμήματος του Πενταγώνου

18:28

Lamda Development: Πρόωρη εξόφληση κοινού ομολογιακού δανείου 320 εκατ. ευρώ

18:24

Prodea: «Ναι» σε καθαρό μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή - Απόσχιση του κλάδου των logistics

18:15

Η Τεχεράνη απειλεί τις εταιρίες του Έλον Μασκ στη Μέση Ανατολή

18:05

Χατζηδάκης: «Εμείς με νέες ιδέες για το 2030, οι άλλοι με τοξικότητα και ψέματα»

17:56

Την Παρασκευή η ορκομωσία των νέων μελών της κυβέρνησης παρουσία Μητσοτάκη

17:48

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.400 μονάδες

17:41

«Καμπανάκι» από Παγκόσμια Τράπεζα: Καθοδική αναθεώρηση στο 2,5% για την ανάπτυξη το 2026

17:31

Premia Properties: Στις 24 Ιουνίου η πρόωρη εξόφληση ομολογιακού 100 εκατ. ευρώ

17:21

Πιερρακάκης: Κάθε ευρώ για την ενέργεια είναι μια επένδυση στην ευρωπαϊκή ισχύ

17:11

Μαρινάκης: Oριστική αδειοδότηση περιφερειακών καναλιών μετά από 28 χρόνια αδράνειας

17:05

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας - Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο

16:57

Μπέσεντ: «Τα παγωμένα ιρανικά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για αποζημιώσεις συμμάχων στον Κόλπο»

16:56

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για την ΑΜΚ μέχρι 530 εκατ. ευρώ - Μέχρι 23 Ιουνίου η ολοκλήρωση

16:53

Η METRO στηρίζει για 4η χρονιά τους εργαζομένους της στην επιθυμία τους να γίνουν γονείς

16:50

Wall Street: Rebound με ώθηση από τσιπ ενόψει IPO της SpaceX

16:49

Πιερρακάκης: «Ο ESM αποτελεί μέρος της δύσκολης αλλά επιτυχημένης πορείας ανάκαμψης της Ελλάδας»

16:35

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Η κατάληξή του θα είναι ίδια με των άλλων τυράννων της Ιστορίας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider