Ένας χρόνος Ουκρανίας Vs Ρωσίας: Πού είναι οι αγορές έναν χρόνο μετά;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας χρόνος Ουκρανίας Vs Ρωσίας: Πού είναι οι αγορές έναν χρόνο μετά;
Έναν χρόνο πριν, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εισβάλλει στην Ουκρανία και το ξημέρωμα βρήκε τις αγορές να κατακλύζονται από πιέσεις καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποτιμήσουν μια νέα κατάσταση.

Έναν χρόνο πριν, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εισβάλλει στην Ουκρανία και το ξημέρωμα βρήκε τις αγορές να κατακλύζονται από πιέσεις καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποτιμήσουν μια νέα κατάσταση. Εκείνη την ημέρα, εντύπωση είχε κάνει το γεγονός ότι οι αμερικανικές αγορές είχαν μια πολύ καλύτερη συμπεριφορά, μια ένδειξη ότι η Αμερική δεν θα επηρεαζόταν από αυτή την εξέλιξη, κάτι που τελικά δεν απείχε καθόλου από την πραγματικότητα.

Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη, όπως επίσης μαζί με την Ουκρανία και σημαντικοί προμηθευτές αγροτικών προϊόντων, ένα ντόμινο ξεκίνησε τόσα στις αγορές ενέργειας όσο και σε αυτές των αγροτικών προϊόντων με τους αντίστοιχους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων ήταν τι θα συνέβαινε στην Ευρώπη το χειμώνα που ερχόταν καθώς όλοι έβλεπαν ελλείψεις ενέργειας και πολικές θερμοκρασίες. Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν σε εκτόξευση τις τιμές της κιλοβατώρας τον Αύγουστο, όμως το γεγονός ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου κύλησε ομαλά και ο χειμώνας ξεκίνησε και συνεχίστηκε ήπια, οδήγησαν στην κατακόρυφη αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στους επενδυτές

Με το ξέσπασμα του πολέμου, ξεκίνησαν και οι ανησυχίες για τους επενδυτές οι οποίοι βρήκαν μια νέα κατάσταση που τους δημιούργησε φόβο. Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό, τώρα, ένα χρόνο μετά, να θυμηθούμε τις κυριότερες αντιδράσεις.

«Θα έχουμε πυρηνικό πόλεμο»

«Πρέπει να πουλήσουμε τις επενδύσεις γιατί θα καταστραφούν όλα»

«Τώρα ήρθε η στιγμή να έχουμε μόνο χρυσό, που είναι η καλύτερη επένδυση»

Όμως για μια ακόμα φορά, όλοι οι φόβοι αποδείχθηκαν υπερβολικοί και ανεδαφικοί και οι επενδυτές οι οποίοι είχαν πλάνο και έμειναν σε αυτό, βγήκαν κερδισμένοι. Ποια είναι η εικόνα των αγορών και των χαρτοφυλακίων όμως, ακριβώς ένα χρόνο μετά;

Ας ξεκινήσουμε από τον χρυσό, ο οποίος στο μυαλό όλων των επενδυτών αποτέλεσε την ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή. Το μοναδικό επενδυτικό asset που θα τους έδινε ασφάλεια και αποδόσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ο χρυσός σημειώνει απώλειες 4,2% ένα χρόνο μετά και έφτασε να καταγράφει απώλειες έως και 15% δηλαδή όσο και οι μετοχές.

Πηγή: Bloomberg

Κόστος κιλοβατώρας και τιμή φυσικού αερίου

Το εκκωφαντικό ράλι και των δυο χρηματιστηριακών προϊόντων κατέληξε όπως όλα τα αντίστοιχα ράλι που αγνοούν τους νόμους της κανονικότητας. Ένα χρόνο μετά, η τιμή του φυσικού αερίου είναι 48,5% χαμηλότερα και η τιμή της κιλοβατώρας 56% χαμηλότερα.

Πηγή: Bloomberg

Μετοχές – Εμπορεύματα – Ομόλογα

Οι απώλειες των μετοχών είναι συγκρατημένες και στην πραγματικότητα δεν οφείλονται στον πόλεμο αλλά στην κατακόρυφη άνοδο του πληθωρισμού εντός του 2022 και στις επιθετικές ενέργειες που πραγματοποίησε η Fed για τον περιορισμό του. Ίσα-ίσα, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωναν σημαντικά κέρδη έχοντας αποτιμήσει τον κίνδυνο του πολέμου ως: ελάχιστος.

Πηγή: Bloomberg

-Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.

- Η XSpot Wealth (EU) Ltd. έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό αδείας 235/14

Σχετικά με την XSpot Wealth

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC - αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός. Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων. Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://xspotwealth.com/

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:32

Υπερταμείο: Μερίσματα 700 εκατ. στο Δημόσιο - Τι συμβαίνει με ΕΤΑΔ, Αεροδρόμια, Ακίνητα, Μαρίνες, Διώρυγα, Συγκοινωνίες

08:27

Μερτς από Ουάσιγκτον: Ανησυχία για την επόμενη μέρα στο Ιράν

08:18

Στεγαστική αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές: Τι αλλάζει

08:17

PPF: Έρχονται διαγωνισμοί άνω του 1 δισ. - Στο επίκεντρο Σιδηρόδρομος, ΔΕΘ, logistics, κτηριακά projects, ΕΛΑΣ

08:12

Ποιοι κλάδοι θα βρεθούν μετά από χρόνια με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας - Τι αυξήσεις προβλέπει η πρώτη ΣΣΕ

08:02

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή ή μη 42 κατηγορουμένων

07:56

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Πόσο αντέχει η Ελλάδα αν κλιμακωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή

07:44

Οι Έλληνες φίλοι του Μακρόν - Με συγκίνηση ο Δένδιας στην Κύπρο - Και τι θα το κάνουν οι Ισπανοί το ελαιόλαδό τους;

07:41

Ο Τραμπ αρνείται πως σύρθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο με το Ιράν

07:32

Λιμάνια: Τι έρχεται για Ελευσίνα, Λαύριο, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα - Σε εξέλιξη συνολικός σχεδιασμός και master plans

07:24

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι σημαίνει η (μετοχική) «είσοδος» στην ΕΥΔΑΠ με το «βλέμμα» στον κύκλο του νερού

07:18

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Τρομάζει η διάχυση της κρίσης

07:12

Ανασφάλιστα οχήματα: Προ των πυλών τα ραβασάκια με πρόστιμα έως 1.000 ευρώ

07:07

Έρχεται το πακέτο για τη βιομηχανία - Τι θα γίνει με επιτόκια - Χάσαμε το 2026 στο ΧΑ

00:16

Φιντάν: Λανθασμένη στρατηγική η επίθεση του Ιράν στις χώρες του Κόλπου

00:09

Διεθνή ΜΜΕ: Νέος ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν ο Μοτζτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ

23:58

Η Ιρλανδία θα στείλει για πρώτη φορά στρατιωτικούς ακολούθους σε πρεσβείες της

23:47

Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ: «Ο πόλεμος δεν ήταν η επιλογή μας» - «Πυρά» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

23:35

Ανδρουλάκης: «Νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κράτος και πολίτη»

23:22

Γλύτωσε τα χειρότερα η Wall Street μετά την πρωτοβουλία Τραμπ

23:10

Μαρινάκης: Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό

22:57

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε υπόγεια εγκατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

22:44

Growth Awards 2026: Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις βραβεύτηκαν για επενδύσεις και καινοτομία

22:31

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 3,2 εκατ. ευρώ

22:19

Πιερρακάκης: Οι 3 βασικές προτεραιότητες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

22:07

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:56

Χατζηδάκης: Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

21:45

Ιράν: Το υπ. Άμυνας διαβεβαιώνει πως δεν έχει χρησιμοποιήσει τα πλέον προηγμένα όπλα του

21:34

Διάγγελμα Μακρόν: Στέλνουμε αμυντικά συστήματα στην Κύπρο

21:25

Δολάριο, ομόλογα και επιτόκια έστειλαν τον χρυσό σε χαμηλό 2 εβδομάδων

gazzetta
gazzetta reader insider insider