Ένας χρόνος Ουκρανίας Vs Ρωσίας: Πού είναι οι αγορές έναν χρόνο μετά;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένας χρόνος Ουκρανίας Vs Ρωσίας: Πού είναι οι αγορές έναν χρόνο μετά;
Έναν χρόνο πριν, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εισβάλλει στην Ουκρανία και το ξημέρωμα βρήκε τις αγορές να κατακλύζονται από πιέσεις καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποτιμήσουν μια νέα κατάσταση.

Έναν χρόνο πριν, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εισβάλλει στην Ουκρανία και το ξημέρωμα βρήκε τις αγορές να κατακλύζονται από πιέσεις καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποτιμήσουν μια νέα κατάσταση. Εκείνη την ημέρα, εντύπωση είχε κάνει το γεγονός ότι οι αμερικανικές αγορές είχαν μια πολύ καλύτερη συμπεριφορά, μια ένδειξη ότι η Αμερική δεν θα επηρεαζόταν από αυτή την εξέλιξη, κάτι που τελικά δεν απείχε καθόλου από την πραγματικότητα.

Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη, όπως επίσης μαζί με την Ουκρανία και σημαντικοί προμηθευτές αγροτικών προϊόντων, ένα ντόμινο ξεκίνησε τόσα στις αγορές ενέργειας όσο και σε αυτές των αγροτικών προϊόντων με τους αντίστοιχους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων ήταν τι θα συνέβαινε στην Ευρώπη το χειμώνα που ερχόταν καθώς όλοι έβλεπαν ελλείψεις ενέργειας και πολικές θερμοκρασίες. Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν σε εκτόξευση τις τιμές της κιλοβατώρας τον Αύγουστο, όμως το γεγονός ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου κύλησε ομαλά και ο χειμώνας ξεκίνησε και συνεχίστηκε ήπια, οδήγησαν στην κατακόρυφη αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στους επενδυτές

Με το ξέσπασμα του πολέμου, ξεκίνησαν και οι ανησυχίες για τους επενδυτές οι οποίοι βρήκαν μια νέα κατάσταση που τους δημιούργησε φόβο. Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό, τώρα, ένα χρόνο μετά, να θυμηθούμε τις κυριότερες αντιδράσεις.

«Θα έχουμε πυρηνικό πόλεμο»

«Πρέπει να πουλήσουμε τις επενδύσεις γιατί θα καταστραφούν όλα»

«Τώρα ήρθε η στιγμή να έχουμε μόνο χρυσό, που είναι η καλύτερη επένδυση»

Όμως για μια ακόμα φορά, όλοι οι φόβοι αποδείχθηκαν υπερβολικοί και ανεδαφικοί και οι επενδυτές οι οποίοι είχαν πλάνο και έμειναν σε αυτό, βγήκαν κερδισμένοι. Ποια είναι η εικόνα των αγορών και των χαρτοφυλακίων όμως, ακριβώς ένα χρόνο μετά;

Ας ξεκινήσουμε από τον χρυσό, ο οποίος στο μυαλό όλων των επενδυτών αποτέλεσε την ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή. Το μοναδικό επενδυτικό asset που θα τους έδινε ασφάλεια και αποδόσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ο χρυσός σημειώνει απώλειες 4,2% ένα χρόνο μετά και έφτασε να καταγράφει απώλειες έως και 15% δηλαδή όσο και οι μετοχές.

Πηγή: Bloomberg

Κόστος κιλοβατώρας και τιμή φυσικού αερίου

Το εκκωφαντικό ράλι και των δυο χρηματιστηριακών προϊόντων κατέληξε όπως όλα τα αντίστοιχα ράλι που αγνοούν τους νόμους της κανονικότητας. Ένα χρόνο μετά, η τιμή του φυσικού αερίου είναι 48,5% χαμηλότερα και η τιμή της κιλοβατώρας 56% χαμηλότερα.

Πηγή: Bloomberg

Μετοχές – Εμπορεύματα – Ομόλογα

Οι απώλειες των μετοχών είναι συγκρατημένες και στην πραγματικότητα δεν οφείλονται στον πόλεμο αλλά στην κατακόρυφη άνοδο του πληθωρισμού εντός του 2022 και στις επιθετικές ενέργειες που πραγματοποίησε η Fed για τον περιορισμό του. Ίσα-ίσα, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωναν σημαντικά κέρδη έχοντας αποτιμήσει τον κίνδυνο του πολέμου ως: ελάχιστος.

Πηγή: Bloomberg

-Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.

- Η XSpot Wealth (EU) Ltd. έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό αδείας 235/14

Σχετικά με την XSpot Wealth

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC - αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός. Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων. Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://xspotwealth.com/

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:40

Βενεζουέλα: Η Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» αν πάει στη Νορβηγία για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

09:35

Quest: Αισιοδοξία για το 2025, επενδύσεων συνέχεια και στο βάθος νέες εξαγορές

09:29

ΗΠΑ: Η κυριότερη υπηρεσία δημόσιας υγείας διαδίδει ψευδή θεωρία για τα εμβόλια

09:25

Ιαπωνία: Πακέτο οικονομικής τόνωσης $135 δισ. στην πρώτη μεγάλη κίνηση της Τακαΐτσι

09:23

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του υπ. Εθνικής Άμυνας

09:12

Δένδιας για Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων: Θωρακίζουμε την Ελλάδα με αλλαγές σε μέσα και φιλοσοφία

09:00

Ο πρόεδρος της Βολιβίας καταργεί το υπουργείο Δικαιοσύνης

08:54

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν - Προβληματικό το σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία

08:53

Ένα ελληνικό ξενοδοχείο στα κορυφαία του κόσμου

08:36

Πού θα κριθεί το στοίχημα της κατανάλωσης το 2026

08:20

Από τις 600 αιτήσεις μετεγκατάστασης στον Έβρο, μόνο 2 πληρούν τις προϋποθέσεις - Συμπτωματικό ή υπάρχουν λόγοι;

08:09

Η Ουκρανία θα εκχωρήσει το Ντονμπάς στη Ρωσία, κατά το σχέδιο που πρότειναν οι ΗΠΑ

08:06

«Βουτιά» στη μέση δαπάνη των τουριστών δείχνει ο Σεπτέμβριος

08:00

Τι «τρέχει» με το νέο Αεροδρόμιο Πάρου (Aktor)

07:50

Τι λένε οι Συστάσεις για την Ελλάδα - Η μεσαία τάξη της Κίνας - Οι πράσινες βελόνες παραμένουν στη θέση τους

07:45

ΕΕΣΥΠ: Έσοδα 322,1 εκατ. το 2026, προβλέψεις για 2,66 δισ. το 2028 - Από ποια projects προέρχονται

07:33

Προϋπολογισμός: Οι κίνδυνοι που απειλούν την ελληνική οικονομία - Τα τρία κακά σενάρια

07:30

Εργάνη: 120.000 περισσότερες απολύσεις τον Οκτώβριο - Καλπάζουν οι χαμηλόμισθες θέσεις

07:22

Dimand - ΦΙΞ: Ξεκινά το μεγάλο project 196 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη, με ξενοδοχείο και κατοικίες

07:20

Ο λογαριασμός του 2026: Πόσους φόρους θα πληρώνουν κάθε μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

07:12

Motor Oil: Αρχές 2026 η ενοποίηση NRG & ΗΡΩΝ - Θετικό και το 4ο τρίμηνο

07:10

Η δυναμική της Credia - Το παζλ των επεκτάσεων του Μετρό - Νέα ήθη και έθιμα

23:55

Οι 10 κανόνες για ευτυχισμένα και ισορροπημένα παιδιά

23:44

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

23:33

Γάλλος στρατηγός: Η χώρα να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο «να χάσει τα παιδιά της»

23:22

ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από COVID-19 και 162 νέες εισαγωγές

23:11

H Fed έριξε βαριά τη σκιά της σε Wall Street και Nvidia - «Βουτιά» 2,16% για Nasdaq

23:00

Απαντά η Αθήνα στη Ζαχάροβα: Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών αυτοδικαίως απορρίπτονται

22:48

Λιθουανία: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του αεροδρομίου του Βίλνιους

22:34

Ζαχάροβα: H Ρωσία θα απαντήσει κατάλληλα στην Ελλάδα για την κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider