Προς όφελος ποιων αλλάζει τελικά η γεωργία από το 2023;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προς όφελος ποιων αλλάζει τελικά η γεωργία από το 2023;
Η έντονη φιλοπεριβαλλοντική στροφή της Ευρωπαϊκής γεωργίας και κτηνοτροφίας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους γεωργούς και κτηνοτρόφους μας.

Η έντονη φιλοπεριβαλλοντική στροφή της Ευρωπαϊκής γεωργίας και κτηνοτροφίας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους γεωργούς και κτηνοτρόφους μας. Έρχονται νέες γεωργικές πρακτικές που σκοπό έχουν να προσφέρουν στους καταναλωτές πιο ασφαλή προϊόντα (θεωρητικά) με ταυτόχρονη μείωση όμως της παραγωγικής δυναμικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Από το 2023 (2024 για την ακρίβεια) οι παραγωγοί μας θα πρέπει να εναλλάσσουν τις καλλιέργειες στα αγροτεμάχια τους, έστω και αν αυτοί δεν το επιθυμούν. Επίσης θα πρέπει να μείνει σε αγρανάπαυση υποχρεωτικά ένα ποσοστό γης, σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις για τους ίδιους.

Εκτός των άλλων, από το 2023 θα αρχίσουν να μειώνονται τα επιτρεπόμενα μέχρι σήμερα φυτοφάρμακα και ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ είναι να μειωθούν οι διαθέσιμες δραστικές αυτών μέχρι το 2030 στο 50%. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν και κατά πόσο μπορούν οι εταιρείες να αντικαταστήσουν αυτά τα φάρμακα με άλλα φιλικότερα προς το περιβάλλον και πόσο αποτελεσματικά θα είναι τελικά αυτά ως προς την αντιμετώπιση των εχθρών των καλλιεργειών. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν σε όλο τον κόσμο κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου σχετικά με μια επικείμενη διατροφική κρίση και έκρηξη αύξησης τιμών στα τρόφιμα (και τα δύο μάλλον είναι σε εξέλιξη).

Από την άλλη, και τις προηγούμενες δεκαετίες είδαμε τέτοιες πρακτικές. Φάρμακα ιδιαίτερα δραστικά να απαγορεύονται και να αντικαθίστανται από άλλα φιλικότερα προς το περιβάλλον (οι παλαιότεροι θα θυμούνται το DDT… με διαφημίσεις σε ξένα δίκτυα να δείχνουν ανθρώπους να κάνουν μπάνιο με αυτό…). Οι αλλαγές ωστόσο στο παρελθόν μάλλον ήρθαν με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με ότι γίνεται σήμερα και σίγουρα όχι σε μια περίοδο που αναρωτιόμαστε πώς θα «ταΐσουμε» τον κόσμο, ιδιαίτερα αυτόν στις λεγόμενες υποανάπτυκτες χώρες.

Η στρατηγική της επόμενης ΚΑΠ στην Ευρώπη ζυμώθηκε σε εποχές ηρεμίας… στην προ του ρωσοουκρανικού πολέμου και COVID-19 εποχής. Τότε ίσως υπήρχε μια λογική περισσότερο κατανοητή για τα όλα όσα πρέπει να εφαρμόσουμε σήμερα. Παραμένει ερώτημα και συζητιέται έντονα στους κύκλους των αγροτών, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων αγροτών, αν και κατά πόσο έπρεπε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πολιτική στις μέρες μας.

Πάντως, η ιστορία μας έχει δείξει ότι η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα δυσκίνητη ως προς τις αποφάσεις της, πόσω μάλλον ως προς τις αλλαγές στρατηγικών, έστω και αν αυτό είναι επιβεβλημένο να συμβεί.

Φαίνεται πάντως πως όσο άκαιρες και αν είναι αυτές οι στρατηγικές και δύσκολο να εφαρμοστούν έχουμε μείνει πίσω ΚΑΙ ως προς την ενημέρωση των γεωργών και κτηνοτρόφων μας. Οι σπορές είναι σε εξέλιξη ή σε ορισμένες περιοχές έχουν ολοκληρωθεί και κανείς δεν έχει ενημερώσει αυτούς για τις επικείμενες αλλαγές, πλην του ιδιωτικού τομέα όπου γίνονται σποραδικές προσπάθειες ενημέρωσης.

Με απλά λόγια, οι αγρότες μας βαδίζουν σε… «αχαρτογράφητα νερά με βάρκα την ελπίδα»...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ανδρουλάκης: Όλοι όσοι ζητούν ένα κράτος δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και προσωπικής ελευθερίας, τώρα ήρθε η ώρα να ακουστούν

23:37

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταστρέψει σχεδόν τα μισά αποθέματα πυραύλων του Ιράν

23:15

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακή προσέλευση Βαλκάνιων εμπορικών επισκεπτών στην Artozyma

22:48

ΥΠΠΟ: Τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στους Φιλίππους το 2025

22:17

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 20χρονη η οποία εμπλέκεται σε περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών

21:47

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 34χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της συντρόφου του

21:18

Σχεδόν 18 χιλιάδες φορτία ελέγχθηκαν το 2025 στους Συνοριακούς Σταθμούς Κτηνιατρικού Ελέγχου

21:06

Παρέμβαση Ταγιάνι στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

20:59

Αυστρία: Η Austrian Airlines απομακρύνει από το Ομάν εργαζόμενους της Lufthansa

20:30

Ιράν: Διακόπηκε η μετάδοση της κρατικής τηλεόραση της οποίας η έδρα στην Τεχεράνη έγινε στόχος πληγμάτων

20:23

Αραγτσί: Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις

20:12

ΗΠΑ: Μόλις ένας στους τέσσερις Αμερικανούς τάσσεται υπέρ των επιθέσεων στο Ιράν

20:01

Ρωσία: Μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ θα οδηγήσει σε σημαντικές ανισορροπίες στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας

19:42

Τραμπ: Οι ΗΠΑ «κατέστρεψαν και βύθισαν» εννέα ιρανικά πολεμικά πλοία

19:24

Νετανιάχου: Οι ισραηλινές επιθέσεις στην Τεχεράνη θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες

19:16

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε μπαρ στο Όστιν του Τέξας

18:44

Τραμπ: Έχω συμφωνήσει να μιλήσω με τους Ιρανούς - Οι προηγούμενοι έκαναν τον έξυπνο

18:29

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Με την αποχώρηση του Χαμενεΐ, αναδύεται μια ανανεωμένη ελπίδα για τον λαό του Ιράν

18:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Από τον «κόκκινο Φλεβάρη» στον εμπόλεμο Μάρτιο

17:52

Κικίλιας: Σε αυξημένη επιφυλακή το υπ. Ναυτιλίας για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ

17:46

Συνελήφθη ο σύντροφός της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή στον Κολωνό

17:22

Μέση Ανατολή: Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σύγκρουση

17:14

Aegean: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς το Ισραήλ, το Ιράκ, τον Λίβανο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία

16:34

Μειώσεις έως 23% στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Μάρτιο

16:24

ΑΑΕΑ&ΠΚ: Άμεση και εντατική παρέμβαση στην αγορά καυσίμων

16:16

«Πάγωσε» η μεταφορά LNG και πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ - Νεκρός από πλήγμα σε δεξαμενόπλοιο

16:04

Τσουκαλάς: Πρώτη φορά παρακολουθούμε κυβέρνηση να πανηγυρίζει επειδή κάποιοι ιδιώτες πιθανώς έκαναν πάρτι κατασκοπείας στη χώρα

15:56

Σκέρτσος: Οργανωμένο κράτος απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα

15:45

Ισραήλ: Εννιά νεκροί στα κεντρικά της χώρας από πλήγμα ιρανικού πυραύλου

15:39

ΥΠΕΞ: Ενεργοποιεί 10 τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες στη Μέση Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider