Προς όφελος ποιων αλλάζει τελικά η γεωργία από το 2023;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προς όφελος ποιων αλλάζει τελικά η γεωργία από το 2023;
Η έντονη φιλοπεριβαλλοντική στροφή της Ευρωπαϊκής γεωργίας και κτηνοτροφίας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους γεωργούς και κτηνοτρόφους μας.

Η έντονη φιλοπεριβαλλοντική στροφή της Ευρωπαϊκής γεωργίας και κτηνοτροφίας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους γεωργούς και κτηνοτρόφους μας. Έρχονται νέες γεωργικές πρακτικές που σκοπό έχουν να προσφέρουν στους καταναλωτές πιο ασφαλή προϊόντα (θεωρητικά) με ταυτόχρονη μείωση όμως της παραγωγικής δυναμικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Από το 2023 (2024 για την ακρίβεια) οι παραγωγοί μας θα πρέπει να εναλλάσσουν τις καλλιέργειες στα αγροτεμάχια τους, έστω και αν αυτοί δεν το επιθυμούν. Επίσης θα πρέπει να μείνει σε αγρανάπαυση υποχρεωτικά ένα ποσοστό γης, σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις για τους ίδιους.

Εκτός των άλλων, από το 2023 θα αρχίσουν να μειώνονται τα επιτρεπόμενα μέχρι σήμερα φυτοφάρμακα και ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ είναι να μειωθούν οι διαθέσιμες δραστικές αυτών μέχρι το 2030 στο 50%. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν και κατά πόσο μπορούν οι εταιρείες να αντικαταστήσουν αυτά τα φάρμακα με άλλα φιλικότερα προς το περιβάλλον και πόσο αποτελεσματικά θα είναι τελικά αυτά ως προς την αντιμετώπιση των εχθρών των καλλιεργειών. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν σε όλο τον κόσμο κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου σχετικά με μια επικείμενη διατροφική κρίση και έκρηξη αύξησης τιμών στα τρόφιμα (και τα δύο μάλλον είναι σε εξέλιξη).

Από την άλλη, και τις προηγούμενες δεκαετίες είδαμε τέτοιες πρακτικές. Φάρμακα ιδιαίτερα δραστικά να απαγορεύονται και να αντικαθίστανται από άλλα φιλικότερα προς το περιβάλλον (οι παλαιότεροι θα θυμούνται το DDT… με διαφημίσεις σε ξένα δίκτυα να δείχνουν ανθρώπους να κάνουν μπάνιο με αυτό…). Οι αλλαγές ωστόσο στο παρελθόν μάλλον ήρθαν με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με ότι γίνεται σήμερα και σίγουρα όχι σε μια περίοδο που αναρωτιόμαστε πώς θα «ταΐσουμε» τον κόσμο, ιδιαίτερα αυτόν στις λεγόμενες υποανάπτυκτες χώρες.

Η στρατηγική της επόμενης ΚΑΠ στην Ευρώπη ζυμώθηκε σε εποχές ηρεμίας… στην προ του ρωσοουκρανικού πολέμου και COVID-19 εποχής. Τότε ίσως υπήρχε μια λογική περισσότερο κατανοητή για τα όλα όσα πρέπει να εφαρμόσουμε σήμερα. Παραμένει ερώτημα και συζητιέται έντονα στους κύκλους των αγροτών, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων αγροτών, αν και κατά πόσο έπρεπε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πολιτική στις μέρες μας.

Πάντως, η ιστορία μας έχει δείξει ότι η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα δυσκίνητη ως προς τις αποφάσεις της, πόσω μάλλον ως προς τις αλλαγές στρατηγικών, έστω και αν αυτό είναι επιβεβλημένο να συμβεί.

Φαίνεται πάντως πως όσο άκαιρες και αν είναι αυτές οι στρατηγικές και δύσκολο να εφαρμοστούν έχουμε μείνει πίσω ΚΑΙ ως προς την ενημέρωση των γεωργών και κτηνοτρόφων μας. Οι σπορές είναι σε εξέλιξη ή σε ορισμένες περιοχές έχουν ολοκληρωθεί και κανείς δεν έχει ενημερώσει αυτούς για τις επικείμενες αλλαγές, πλην του ιδιωτικού τομέα όπου γίνονται σποραδικές προσπάθειες ενημέρωσης.

Με απλά λόγια, οι αγρότες μας βαδίζουν σε… «αχαρτογράφητα νερά με βάρκα την ελπίδα»...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:34

Γάζα: Κανένας όμηρος που απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 δεν κρατείται πλέον

23:26

Μερτς: Στόχος μας η εξέλιξη της Βόρειας Θάλασσας στον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο του κόσμου

23:12

Με τεχνολογική ώθηση στην εβδομάδα της Fed η Wall Street

22:57

Πρώτη και στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη η Volkswagen

22:45

Ήπιες απώλειες τη Δευτέρα για το πετρέλαιο, «άλμα» 29% το φυσικό αέριο

22:22

Κάρνεϊ: «Τακτική εμπορικών διαπραγματεύσεων» οι τελευταίες απειλές Τραμπ για τους δασμούς

22:08

Πολιτική Προστασία: Σε "Red Code" λόγω κακοκαιρίας η Κρήτη

21:53

Τραμπ: «Τραγωδία» ο θάνατος του Πρέτι - «Φταίνε οι Δημοκρατικοί»

21:47

Politico: Έκλεισε το εμπορικό deal ΕΕ - Ινδίας, τι προβλέπει για τους δασμούς

21:42

Μερτς: «Ανησυχητικό το επίπεδο της χρήσης βίας στις ΗΠΑ»

21:33

Παραστατίδης: «Η απάντηση στον αυταρχισμό είναι οι ισχυροί θεσμοί» - Εκδήλωση του Democrat

21:28

Χρυσός: Κατέκτησε την «κορυφή» των 5.100 δολαρίων - Νέο ιστορικό υψηλό και για το ασήμι

21:27

Κυρανάκης: Η υποχρέωση της αντικατάσταση παλαιών ταξί με ηλεκτροκίνητα αφορά μόνο 270 ιδιοκτήτες για το 2026

21:06

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 21 νεκροί από το πολικό ψύχος, πάνω από 800.000 νοικοκυριά στο σκοτάδι

20:52

Τσάφος: Είναι απολύτως ξεκάθαρο το όριο εγκατάστασης ΑΠΕ σε κάθε περιφερειακή ενότητα

20:40

Ρωσικές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ορισμένες πτήσεις λόγω διακοπής στο σύστημα κρατήσεων

20:26

Γκουτέρες: Το κράτος δικαίου αντικαθίσταται από τον νόμο της ζούγκλας

20:17

Κακοκαιρία: Πού έπεσε η περισσότερη βροχή - Πάνω από 43.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις

20:03

Ρούτε: «Όποιος πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς τις ΗΠΑ, ονειρεύεται»

20:00

Η «χρυσοφόρα» γκρίζα ζώνη του Χρηματιστηρίου Αθηνών

19:59

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

19:57

ΗΠΑ: Επτά νεκροί και ένας τραυματίας από τη συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους στο Μέιν

19:44

Το τελευταίο μίλι πριν το νέο μαραθώνιο

19:37

Ζελένσκι: O επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία να διεξαχθεί πριν από την Κυριακή

19:23

Η Γερμανία επαναφέρει τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα - Κονδύλια 3 δισ. ευρώ

19:05

Το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν έφθασε στη Μέση Ανατολή

18:50

Η Apple ανανεώνει το AirTag με μεγαλύτερη εμβέλεια και δυνατότερο ήχο

18:47

Τρίκαλα: Το βίντεο από την στιγμή της έκρηξης στο εργοστάσιο της Βιολάντα

18:39

MAIA 200: Η Microsoft χτίζει την επόμενη οικονομία ΑΙ

18:38

Σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη για την ευλογιά των προβάτων την Τρίτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider