Πότε ο Long Covid οδηγεί σε αναπηρία ή σε επίδομα ΕΦΚΑ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε ο Long Covid οδηγεί σε αναπηρία ή σε επίδομα ΕΦΚΑ
doctor
Προκύπτει ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας αφότου νόσησαν με COVID-19.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από την COVID-19 προκύπτει ότι θα έχουν συμπτώματα για μικρό χρονικό διάστημα και μετά θα αναρρώσουν σε λίγες εβδομάδες. Ο χρόνος που χρειάζεται για να συνέλθει ένα άτομο από την COVID-19 είναι διαφορετικός για κάθε άτομο. Αυτό εξαρτάται από το πόσο σοβαρά νόσησε. Μπορεί επίσης να εξαρτηθεί από το αν έχει άλλες υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.

Προκύπτει ωστόσο ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας αφότου νόσησαν με COVID-19. Ορισμένες φορές μάλιστα, η COVID-19 κάνει ένα άτομο να αισθάνεται αδιαθεσία για πολλούς μήνες μετά την αρχική νόσηση. Αυτό ονομάζεται «long COVID» (παρατεινόμενα συμπτώματα COVID). Το long COVID μπορεί να διαρκέσει για πολλές εβδομάδες και μήνες, ακόμη και μετά που ένα άτομο δεν έχει πλέον τον ιό. Ακόμη και άτομα που είχαν ήπια μόλυνση COVID-19 και δεν χρειάστηκαν να πάνε στο νοσοκομείο, μπορεί επίσης να υποφέρουν από long COVID.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το σύνδρομο “Long Covid” χαρακτηρίστηκε προσφάτως ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ξεκίνησε εκστρατεία για την ενημέρωση του κοινού για τις επιπτώσεις του, αλλά και τους τρόπους προστασίας, με πρωταρχικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.Η ενημερωτική εκστρατεία αποτελείται από σύντομα βίντεο-προσωπικές μαρτυρίες, μέσω των οποίων ασθενείς με Long Covid μοιράζονται τις δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Οι κοινές ενδείξεις και συμπτώματα, όπως έχουν καταγραφεί έως και σήμερα, που μπορεί να συνεχιστούν μετά την αρχική μόλυνση ατόμων είναι:

  • κόπωση
  • δυσκολία αναπνοής
  • επίμονος βήχας
  • πόνος στο στήθος
  • πόνος στις αρθρώσεις
  • έλλειψη ενέργειας για άσκηση
  • πυρετός
  • πονοκέφαλοι
  • προβλήματα με τη μνήμη και δυσκολία καθαρής σκέψης («θολούρα»)
  • κατάθλιψη ή άγχος.

Πολλές μακροχρόνιες παρενέργειες της COVID-19 παραμένουν ωστόσο ακόμη άγνωστες.

Κατά τη γνώμη μου, λόγω της ευρύτατης αποδοχής της “LONG COVID” κατάστασης, σε εθνικό επίπεδο, τίθεται επείγον και άμεσο ζήτημα επικαιροποίησης του Κανονισμού Εκτίμησης βαθμού αναπηρίας (του νυν Κ.Ε.Β.Α), με την προσθήκη και πλήρη περιγραφή των βλαβών που συνεπάγεται η επέλαση της COVID-19 στην μεταθεραπευτική τους πορεία και αποκατάσταση.

Οι βλάβες αυτές θα πρέπει από τώρα να εκτιμηθούν με αυστηρά ιατρικά κριτήρια σε ποσοστά αναπηρίας, τα οποία ρεαλιστικά και ορθολογικά να συνδέονται αιτιωδώς με το βαθμό επανένταξης/επανεισόδου του εργαζόμενου ασθενούς στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε οι Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ να είναι σε θέση να κρίνουν νομίμως και βασίμως τις αιτήσεις αξιολόγησης αναπηρίας που θα κατατεθούν από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών από τον κορονοϊό.

Σε αρκετές περιπτώσεις, εκτιμάται ότι το ποσοστό αναπηρίας που θα κριθεί, κατά ιατρική και ασφαλιστική κρίση, ένεκα της επέλευσης της COVID-19, θα οδηγήσει αναπόφευκτα είτε σε λήψη συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω αναπηρίας, είτε ακόμη και σε κάποιο τύπο επιδόματος από τον e-ΕΦΚΑ.

Πάντως, η παρατηρούμενη κωλυσιεργία ως προς την αξιολόγηση των επιπτώσεων της COVID-19 σε επίπεδο ασφαλιστικής αναπηρίας όχι μόνο αποτελεί ανάχωμα στην εντεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αλλά, το κυριότερο, στερεί αδικαιολογήτως από τους νοσήσαντες το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, ένα αγαθό που βάλλεται ποικιλοτρόπως, αλλά αποτελεί διαχρονική πυξίδα στη συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική προστασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:02

Γεραπετρίτης προς Άγκυρα: «Οι μονομερείς οριοθετήσεις δεν έχουν καμία νομική ισχύ»

12:58

Η πολιτιστική κληρονομιά ως τεράστιο αναπτυξιακό κεφάλαιο

12:57

Μερτς: «Αγκαλιάστε τις αλλαγές» ζητά από τους Γερμανούς πολίτες και πολιτικούς

12:51

Πιερρακάκης: «Οι επενδύσεις στην ενέργεια αποτελούν την πιο αποτελεσματική μορφή κοινωνικής πολιτικής»

12:49

ΠΟΥ: Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τους πολίτες της από τη ζέστη

12:42

Ο Ζελένσκι θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Γαλλία

12:42

Συμφωνία Κύπρου - Γαλλίας: Η Άγκυρα κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

12:40

Παραιτήθηκε ο ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου

12:34

ΓΕΕΘΑ: Ανέλαβε καθήκοντα η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος Τύπου

12:34

Eπιστολή Τσιόδρα και 44 ευρωβουλευτών προς τη Μέτσολα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

12:30

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές καταιγίδες και μπουρίνια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

12:29

Growthfund Investor Summit 2026: Η Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού διαλόγου

12:26

FT: Η Κίνα ακύρωσε υψηλού επιπέδου συναντήσεις με την ΕΕ

12:22

Η Visa συνεργάζεται με την OpenAI για την υποστήριξη της επόμενης γενιάς εμπορίου μέσω ΤΝ

12:22

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προς το αρχείο οδεύει η υπόθεση της τουρκικής Halkbank

12:15

Ριζική μεταρρύθμιση στο κληρονομικό δίκαιο - Τι άλλαξε

12:11

Οι ξένοι επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

12:11

Κυρανάκης: «Η ΝΔ χρειάζεται πανστρατιά και ενότητα – Δεν περισσεύει κανείς»

12:11

ΙΟΒΕ: Έκθεση κοινωνικών και οικονομικών τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες

12:10

Χρηματοδότηση 115,85 εκατ. ευρώ στα Πανεπιστήμια και στην ΑΣΠΑΙΤΕ

12:00

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Εύβοια, Ροδόπη και Βοιωτία

11:49

CNN: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν παρά τις επιθέσεις - «Η εκεχειρία δεν έχει πια νόημα» λέει η Τεχεράνη

11:46

ΔΟΑΕ: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχασε πλήρως την εξωτερική τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα

11:31

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Μπατσελέ, υποψήφια για τη θέση γγ του ΟΗΕ και πρώην πρόεδρο της Χιλής

11:26

Καναδάς: Νομοσχέδιο για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών - Αυστηρότεροι κανόνες για chatbots

11:18

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος και επιλεκτικές κινήσεις

11:18

ΝΔ: Στα ψηφοδέλτια Παπαστεργίου, Παπαϊωάννου και Σδούκου στις επόμενες εκλογές

11:15

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις γυρίζουν σελίδα: Αύξηση περιθωρίων κέρδους για πρώτη φορά από το 2022

11:09

Το κόστος ζωής ασκεί πιέσεις στα δικαιώματα των ευρωπαίων

10:55

Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές εν αναμονή της απόφασης ΕΚΤ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider