Πότε ο Long Covid οδηγεί σε αναπηρία ή σε επίδομα ΕΦΚΑ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε ο Long Covid οδηγεί σε αναπηρία ή σε επίδομα ΕΦΚΑ
doctor
Προκύπτει ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας αφότου νόσησαν με COVID-19.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από την COVID-19 προκύπτει ότι θα έχουν συμπτώματα για μικρό χρονικό διάστημα και μετά θα αναρρώσουν σε λίγες εβδομάδες. Ο χρόνος που χρειάζεται για να συνέλθει ένα άτομο από την COVID-19 είναι διαφορετικός για κάθε άτομο. Αυτό εξαρτάται από το πόσο σοβαρά νόσησε. Μπορεί επίσης να εξαρτηθεί από το αν έχει άλλες υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.

Προκύπτει ωστόσο ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας αφότου νόσησαν με COVID-19. Ορισμένες φορές μάλιστα, η COVID-19 κάνει ένα άτομο να αισθάνεται αδιαθεσία για πολλούς μήνες μετά την αρχική νόσηση. Αυτό ονομάζεται «long COVID» (παρατεινόμενα συμπτώματα COVID). Το long COVID μπορεί να διαρκέσει για πολλές εβδομάδες και μήνες, ακόμη και μετά που ένα άτομο δεν έχει πλέον τον ιό. Ακόμη και άτομα που είχαν ήπια μόλυνση COVID-19 και δεν χρειάστηκαν να πάνε στο νοσοκομείο, μπορεί επίσης να υποφέρουν από long COVID.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το σύνδρομο “Long Covid” χαρακτηρίστηκε προσφάτως ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ξεκίνησε εκστρατεία για την ενημέρωση του κοινού για τις επιπτώσεις του, αλλά και τους τρόπους προστασίας, με πρωταρχικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.Η ενημερωτική εκστρατεία αποτελείται από σύντομα βίντεο-προσωπικές μαρτυρίες, μέσω των οποίων ασθενείς με Long Covid μοιράζονται τις δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Οι κοινές ενδείξεις και συμπτώματα, όπως έχουν καταγραφεί έως και σήμερα, που μπορεί να συνεχιστούν μετά την αρχική μόλυνση ατόμων είναι:

  • κόπωση
  • δυσκολία αναπνοής
  • επίμονος βήχας
  • πόνος στο στήθος
  • πόνος στις αρθρώσεις
  • έλλειψη ενέργειας για άσκηση
  • πυρετός
  • πονοκέφαλοι
  • προβλήματα με τη μνήμη και δυσκολία καθαρής σκέψης («θολούρα»)
  • κατάθλιψη ή άγχος.

Πολλές μακροχρόνιες παρενέργειες της COVID-19 παραμένουν ωστόσο ακόμη άγνωστες.

Κατά τη γνώμη μου, λόγω της ευρύτατης αποδοχής της “LONG COVID” κατάστασης, σε εθνικό επίπεδο, τίθεται επείγον και άμεσο ζήτημα επικαιροποίησης του Κανονισμού Εκτίμησης βαθμού αναπηρίας (του νυν Κ.Ε.Β.Α), με την προσθήκη και πλήρη περιγραφή των βλαβών που συνεπάγεται η επέλαση της COVID-19 στην μεταθεραπευτική τους πορεία και αποκατάσταση.

Οι βλάβες αυτές θα πρέπει από τώρα να εκτιμηθούν με αυστηρά ιατρικά κριτήρια σε ποσοστά αναπηρίας, τα οποία ρεαλιστικά και ορθολογικά να συνδέονται αιτιωδώς με το βαθμό επανένταξης/επανεισόδου του εργαζόμενου ασθενούς στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε οι Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ να είναι σε θέση να κρίνουν νομίμως και βασίμως τις αιτήσεις αξιολόγησης αναπηρίας που θα κατατεθούν από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών από τον κορονοϊό.

Σε αρκετές περιπτώσεις, εκτιμάται ότι το ποσοστό αναπηρίας που θα κριθεί, κατά ιατρική και ασφαλιστική κρίση, ένεκα της επέλευσης της COVID-19, θα οδηγήσει αναπόφευκτα είτε σε λήψη συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω αναπηρίας, είτε ακόμη και σε κάποιο τύπο επιδόματος από τον e-ΕΦΚΑ.

Πάντως, η παρατηρούμενη κωλυσιεργία ως προς την αξιολόγηση των επιπτώσεων της COVID-19 σε επίπεδο ασφαλιστικής αναπηρίας όχι μόνο αποτελεί ανάχωμα στην εντεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αλλά, το κυριότερο, στερεί αδικαιολογήτως από τους νοσήσαντες το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, ένα αγαθό που βάλλεται ποικιλοτρόπως, αλλά αποτελεί διαχρονική πυξίδα στη συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική προστασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Εξιχνιάστηκε μεγάλη διαδικτυακή απάτη σε βάρος ναυτιλιακής - Ανακτήθηκαν 4 εκατ. ευρώ

23:44

Ζελένσκι: «Παράλογο» που η παραγωγή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας δεν καλύπτει τη ζήτηση

23:31

Ισραήλ: Νέος διαγωνισμός για έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο

23:18

Κέρδη στη Wall Street: Νέο ρεκόρ για Dow Jones - Πρώτη φορά κατέκτησε τις 53.000 μονάδες

23:04

Ξεπέρασαν τους 3.500 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

22:50

Στη Ρώμη οι απευθείας συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου

22:38

Τουλάχιστον 22 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

22:25

Ρούτε: Σημαντικός ο ηγετικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

22:12

ΠΟΥ: Στη λίστα προϊόντων υγείας έκτακτης ανάγκης το 1ο διαγνωστικό τεστ για τον ιό BDBV

21:59

Βρετανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Πολωνία σημειώνουν πρόοδο στην αμυντική συνεργασία τους

21:45

Αλγερία: Ρεκόρ αποχής στις βουλευτικές εκλογές - Πρώτο κόμμα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο

21:32

Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας

21:20

Η Χαμάς διαλύει την κυβέρνηση της Γάζας - Επιμένει στον αφοπλισμό της το Ισραήλ

21:09

Στην Επ. Οικονομικών η Κύρωση Παραχώρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας - Το μήνυμα Μαρκόπουλου

20:57

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα των μηχανογραφικών από υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

20:44

Στην Κομ η σορός του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

20:31

«Απαγκιστρώθηκε» από τα υψηλά 2 εβδομάδων ο χρυσός με ήπιες απώλειες

20:20

ΑΑΔΕ: Ανανέωση της συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας / UNIC Athens

20:12

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ επιμένει στον αφοπλισμό της Χαμάς

20:12

Ελεγχόμενη πτώση για πετρέλαιο μπροστά σε Σαουδική Αραβία, OPEC και Στενά του Ορμούζ

20:00

Πώς ο Τραμπ προκάλεσε το μεγαλύτερο πετρελαϊκό σοκ στην ιστορία και βγήκε αλώβητος, προς το παρόν

19:55

Γαλλία: Στη Συρία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

19:50

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για Μ. Ανατολή: Η εκεχειρία δεν επαναφέρει την προπολεμική κατάσταση

19:38

Γερμανία: Εγκρίθηκε προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2027 - Περισσότερα χρήματα για την Άμυνα

19:33

Κ. Χατζηδάκης: Στη ΔΕΘ κοινωνικό πακέτο που θα γίνει πράξη

19:23

Ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία μέσω Σιδηροκάστρου

19:17

Επέστρεψαν σε πιο χαμηλές πτήσεις οι ευρωαγορές

19:07

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: 5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση υποδομών και αρχικό επίδομα στους πληγέντες

18:58

Μητσοτάκης: Στόχος μας είναι ένας σιδηρόδρομος, που οι πολίτες θα εμπιστεύονται ξανά

18:53

Μαρκόπουλος: «Χτίζουμε με τις 72 δόσεις κουλτούρα πληρωμών και ενισχύουμε τα ελληνικά νοικοκυριά»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider