Πλειστηριασμός ακινήτου: Μύθοι και αλήθειες

Μοιράσου το
Πλειστηριασμός ακινήτου: Μύθοι και αλήθειες
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται πλέον και οι πλειστηριασμοί έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας. 

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται πλέον και οι πλειστηριασμοί έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Η απειλή της απώλειας της ακίνητης περιουσίας μας είναι πιο ορατή και πιο πραγματική από ποτέ.

Οι διαδικασίες για να «βγει» ένα σπίτι σε πλειστηριασμό έχουν απλοποιηθεί και επιταχυνθεί με την νομοθεσία και τις τροποποιήσεις στην διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας να ενισχύουν τους δανειστές έναντι των οφειλετών.

Οι τροποποιήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια περίπου. Πρώτη και βασικότερη απώλεια των οφειλετών ήταν η κατάργηση της δυνατότητας αίτησης αναστολής κατά την έναρξη της αναγκαστικής εκτέλεσης. Πρακτικά σήμαινε ότι ο οφειλέτης όταν λάμβανε ειδοποίηση ότι ξεκινάει η κατάσχεση της περιουσίας του, μπορούσε να προσφύγει στο δικαστήριο και να ζητήσει την αναστολή μέχρι να κριθεί το ένδικο μέσο που είχε ασκήσει κατά της εκτέλεσης.

Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον. Τα όπλα τα δανειοληπτών μειώνονται και τα υπάρχοντα αποδυναμώνονται με τους νέους νόμους και την ηλεκτρονική διαδικασία πλειστηριασμού.

Από την άλλη οι εισπρακτικές εταιρείες και όσοι προσπαθούν να πιέσουν τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ασύμφορες για εκείνους νέες δανειακές συμβάσεις που ονομάζονται ρυθμίσεις, χρησιμοποιούν την καραμέλα του πλειστηριασμού, απειλώντας ότι αυτό θα γίνει την επόμενη μέρα.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα φυσικά.

Για να φτάσει ένα ακίνητο σε πλειστηριασμό πρέπει ακόμα και η τράπεζα ή εισπρακτική ή το fund να ακολουθήσει κάποια υποχρεωτικά βήματα.

Πρώτον: πρέπει να γίνει καταγγελία του δανείου

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε ένα εξώδικο που θα μας κοινοποιήσει ένας δικαστικός επιμελητής. Το εξώδικο αυτό θα λέει το ποσό της οφειλής μας ότι το δάνειο καταγγέλλεται και ότι θα πρέπει να πληρώσουμε άμεσα το συνολικό ποσό της οφειλής.

Στο εξώδικο αυτό μπορούμε να απαντήσουμε με δικό μας εξώδικο και να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητα της καταγγελίας εφόσον αυτό γίνει έγκαιρα και στον χρόνο που ορίζει η δανειακή μας σύμβαση για την αμφισβήτηση της καταγγελίας ή των οφειλόμενων ποσών.

Δεύτερον: Πρέπει να εκδοθεί και επιδοθεί σε μας Διαταγή Πληρωμής

Η διαταγή πληρωμής είναι δικαστική απόφαση εκτελεστή και σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για την αναγκαστική εκτέλεση. Όταν δε συνοδεύεται από επιταγή προς πληρωμή τότε ξεκινάει και η αναγκαστική εκτέλεση.

Εφόσον μας επιδοθεί διαταγή πληρωμής και ανεξάρτητα του αν θέλουμε να ρυθμίσουμε την οφειλή μας ή όχι, θα πρέπει να ασκήσουμε ανακοπή. Και τούτο διότι αν χάσουμε την σύντομη προθεσμία των 15 ημέρων για την ανακοπή, πρακτικά θα έχουμε αποδεχθεί ως ελάχιστη οφειλή μας αυτή που αναφέρεται στην Διαταγή Πληρωμής επιπλέον τόκων, εξόδων, αμοιβών δικηγόρων κ.τ.λ. Δεν θα έχουμε κανένα δικαίωμα στο μέλλον να αμφισβητήσουμε την οφειλή, τους όρους της δανειακής σύμβασης, ακυρότητες αυτής, καταχρηστικότητα της τράπεζας και πολλά άλλα.

Το δεύτερο βασικό είναι ότι μόνο τότε σε εκείνο το στάδιο της διαδικασίας μπορούμε πλέον να ασκήσουμε αίτηση αναστολής. Άρα αμα δεν ασκήσουμε τότε ανακοπή δεν θα μπορούμε σε κανένα άλλο χρονικό σημείο να ασκήσουμε και αίτηση αναστολής.

Πρέπει επομένως να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ελάχιστη προθεσμία των 15 ημερών που μας δίνεται από το νόμο, ώστε να ασκήσουμε και να εκμεταλλευθούμε τα λιγοστά μας όπλα και δικονομικά δικαιώματα.

Πρακτικά και αν μιλάμε για διαδικασία στα δικαστήρια Αθηνών, η ανακοπή μας θα συζητηθεί το 2027 οπότε ναι, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μέχρι τότε θα έχουμε αναστολή εκτέλεσης όχι μόνο για να αποφύγουμε τον πλειστηριασμό αλλά γιατί αυτό μας δίνει και ένα έξτρα διαπραγματευτικό χαρτί με τον δανειστή μας.

Άλλο ο δανειστής να ξέρει ότι δεν μπορεί να κατασχέσει μέχρι το 207 για παράδειγμα και άλλο να ξέρει ότι μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή.

Τρίτον: Κοινοποιείται κατασχετήρια έκθεση με το ακινητο, την αξία του και την ημερομηνία πρώτου πλειστηριασμού

Όταν φτάσουμε στο στάδιο αυτό τότε ναι, μπορούμε να πούμε ότι ο κίνδυνος απώλειας της περιουσίας μας είναι ορατός.

Και εδώ υπάρχουν ανακοπές που μπορούμε να κάνουμε όμως με τις ανακοπές αυτές μπορούμε μόνο να ακυρώσουμε τον συγκεκριμένο πλειστηριασμό και όχι την εκποίηση του ακινητου μας γενικά. Ουσιαστικά αν πετύχουμε κάτι αυτό είναι να κερδίσουμε χρόνο.

Από εδώ και πέρα ό,τι και αν κάνουμε αφορά μόνο την εκτέλεση και την διόρθωση της διαδικασίας της που σημαίνει ότι ο δανειστής μπορεί να επανέλθει εκ νέου για να βγάλει το σπίτι μας σε πλειστηριασμό.

Τι πρέπει να κάνουμε

Γενικά σε όλα τα βήματα πρέπει να συμβουλευόμαστε έγκαιρα δικηγόρο για να μας καθοδηγεί και να ασκήσει τα δικονομικά μέσα που προβλέπονται ώστε να προστατεύσει την περιουσία μας αλλά και να κερδίσει χρόνο διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που αυτό επιθυμουμε.

Ακόμα και σε περίπτωση που ο δανειστής μας μας προτείνει κάποια ρύθμιση και εφόσον δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τους τραπεζικούς όρους, είναι αναγκαίο να απευθυνθούμε σε δικηγόρο ώστε να αναλάβει αυτός την διαπραγματευση με τον πιστωτή μας ή έστω και να μας συνοδεύσει κατά την υπογραφή της ρυθμισης ώστε να την διαβάσει και να μας την εξηγήσει.

Πρέπει δε να γίνει σαφές ότι δεν είναι ντροπή ούτε απαγορεύεται να υπαναχωρήσουμε από την υπογραφή της ρύθμισης εφόσον δεν είχαμε κατανοήσει πλήρως το περιεχόμενο αυτής ή αν η ρύθμιση που μας προτείνεται εν τέλει δεν είναι βιώσιμη για μας.

Σκοπός όταν υπογράφουμε μια ρύθμιση δανείου, είναι αυτή να είναι βιώσιμη, δηλαδή να μπορέσουμε να την φέρουμε εις πέρας ώστε να εξοφλήσουμε την οφειλή μας. Η τακτική «ρύθμιση στην ρύθμιση», μόνο τους πιστωτές εξυπηρετεί, καθ’ότι αυξάνουν την οφειλή επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής και διαιωνίζουν την οφειλή.

Προσοχή λοιπόν: Πάντα υπογράφουμε εφόσον μας συμφέρει και όχι με την σκέψη ότι είναι κάτι προσωρινό, και σε ένα -δύο χρόνια βλέπουμε… Όχι, πρέπει να υπογράφουμε ρυθμίσεις που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε μέχρι τέλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:40

Άνοιξε τις πύλες του το εστιατόριο Athens Mezze στη Μητροπόλεως – Νέα επένδυση από τον όμιλο Καστελόριζο

08:27

«Κέντρο Καινοτομίας»: Νέο μοντέλο για τη σύμβαση αξίας 230 εκατ. ευρώ – Ο ιδιώτης, οι πληρωμές και το «κλειδί» του ξένου φορέα

08:19

Ρεύμα: Το φράγμα των 3 δισ. ευρώ έσπασε η ανάκτηση υπερεσόδων από τους παραγωγούς

08:11

Λιμένας Βόλου: Ποιοι είναι οι 8 «μονομάχοι» - Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΛΘ, η συνεργασία Intrakat – ΤΕΚΑΛ και τα διεθνή σχήματα

08:04

Εξωδικαστικός: Οφειλές 1,6 – 2 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν το επόμενο 5μηνο – «Κούρεμα» άνω του 30% έγινε στο 40% των ρυθμίσεων

07:59

Κακοκαιρία «Barbara»: Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες- Αυστηροί έλεγχοι της ΕΛΑΣ

23:59

Στις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» του European Green Deal ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου

23:46

Τοπικές βροχές το Σάββατο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά

23:31

Δήμας: Η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης

23:20

OHE σε Ισραήλ και Παλαιστίνη: Σταματήστε τον «παραλογισμό της κλιμάκωσης»

23:05

Wall Street: Η ισχυρή αγορά εργασίας «φούντωσε» την ανησυχία για τα επιτόκια και «κοκκίνισε» τους δείκτες

22:46

Σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας: Ενεργοποίηση 112 ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας Barbara

22:32

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να απαντήσει ο πολίτης στο δίλημμα Δημοκρατία, ή Νέα Δημοκρατία, Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης

22:25

Πετρέλαιο: Η ασάφεια για την κινεζική ζήτηση προκάλεσε εβδομαδιαίες απώλειες

22:12

Daly (Fed): H έκθεση για την αγορά εργασίας ήταν «ουάου!» - Αλλά δεν θα αλλάξει κάτι στην επιτοκιακή μας πολιτική

21:58

Μπάιντεν: Ενημερώθηκε για το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι - Επικροτεί την αναβολή της επίσκεψης Μπλίνκεν

21:38

Οικονόμου: Η ΝΔ μας κράτησε στην ΕΕ όταν ο Τσίπρας ζητούσε δανεικά από τον Πούτιν και καύσιμα από τον Μαδούρο

21:27

Τρ. Πειραιώς : Οι κτηνοτρόφοι επενδύουν στον εκσυγχρονισμό και παραγγέλνουν ρομποτικά συστήματα

21:14

Ισραήλ: Στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο που τους επιτέθηκε στη Δυτική Όχθη

20:56

Τα πλάνα της Intracom για την Κλουκίνας - Λάππας

20:53

Πεντάγωνο: Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι άλλαξε πορεία και πετά πάνω από τις κεντρικές ΗΠΑ

20:48

Ο «φόβος» των επιτοκίων έριξε τον χρυσό από τα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά

20:46

Πυροσβεστική: Ισχυρές συστάσεις στους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας Barbara

20:41

Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ: Νέα βοήθεια στην Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

20:30

Η BMW επενδύει 800 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροκίνηση στο Μεξικό

20:25

New Tork Times: Σχεδόν 200.000 οι νεκροί και τραυματίες Ρώσοι στον πόλεμο

20:18

ΕΕ: Συμφωνία των 27 για επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

20:00

Γιατί οι αγορές «γιορτάζουν», παρά την αύξηση των επιτοκίων

19:59

Ουκρανός ΥΠΑΜ: «Σιδερογροθιά» στην αντεπίθεση κατά της Ρωσίας τα Leopard 2, Challenger 2 και M1 Abrams

19:52

Τσίπρας: Η κυβέρνηση της διαφθοράς και της εκτροπής ήρθε η ώρα να κριθεί από τον ελληνικό λαό