Η πρόκληση των αναδυόμενων αγορών στην covid εποχή

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η πρόκληση των αναδυόμενων αγορών στην covid εποχή
H εξωστρέφεια πρέπει να αποτελεί τη βάση της εθνικής μας οικονομίας και βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας. 

Η πορεία των ελληνικών εξαγωγών για το 2020, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετική, με 3,5% αύξηση συγκριτικά με το 2019, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και την πανδημία των τελευταίου έτους, Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές το 2021 οδεύουν προς νέο ρεκόρ, μετά τη σημαντική αύξηση (24,7%) που σημείωσαν το α’ επτάμηνο (Ιανουάριος-Ιούλιος 2021), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά, ότι η εξωστρέφεια πρέπει να αποτελεί τη βάση της εθνικής μας οικονομίας και βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας.

Πέρα από τους παραδοσιακούς εξαγωγικούς προορισμούς όπως είναι η Γερμανία, η Τουρκία και η Ιταλία, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν πλέον εισέλθει, σε νέες, μεγάλες και γοργά αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Νότιο-Ανατολική Ασία και η Λατινική Αμερική. Οι αγορές αυτές, που εκπροσωπούν σήμερα το 42,5% των ελληνικών εξαγωγών συνολικά και 34,9% χωρίς τα πετρελαιοειδή, θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.

Οι εξαγωγικές προοπτικές σε αυτές τις χώρες είναι ευοίωνες μιας και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αναδυόμενες αγορές αναπτύσσονται, κατά μέσο όρο, δύο φορές πιο γρήγορα από τις οικονομίες των κρατών μελών του G7. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προς τις αναδυόμενες αγορές, με σημαντικές οικονομικές αλλά και γεωστρατηγικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι οικονομίες των αναδυόμενων κρατών θα είναι μέχρι το 2040 διπλάσιες από τις οικονομίες των κρατών G7. Τα επόμενα χρόνια, οι έξι από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο θα προέρχονται από τις αναδυόμενες οικονομίες με επικεφαλής την Κίνα (1η) και ακολουθούμενη από την Ινδία (2η) και την Ινδονησία (4η). Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι το ΑΕΠ της Κίνας και της Ινδίας αναμένεται να αντιπροσωπεύει έως το 2050, το 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ προβλέπεται να μετατοπιστούν στην τρίτη θέση, ενώ το ΑΕΠ της Ε.Ε. υπολογίζεται να πέσει κάτω από το 10% του παγκοσμίου ΑΕΠ.

Ποιο είναι όμως το οικονομικό όφελος για τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Στον ΣΕΒ, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις αναδυόμενες αγορές, γιατί βάσει των αναλύσεων του Exportready βλέπουμε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στους περισσότερους από τους κλάδους της οικονομίας. Για να βοηθήσουμε τους Έλληνες εξαγωγείς να διεισδύσουν στις αγορές αυτές, έχουμε δημιουργήσει το ExportReady, ένα ευρύ πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών, βασισμένο σε αντίστοιχες καλές πρακτικές του εξωτερικού και σε επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων μελών μας. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώσαμε με τον ΣΘΕΒ, την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, διαδικτυακή ημερίδα για τις αναδυόμενες αγορές, όπου εξετάσαμε σε βάθος τις αγορές της Αργεντινής, του Μεξικού και της Ταϊλάνδης, πού εντοπίζονται δυνατότητες για μεγαλύτερη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων και ποια είναι τα εμπόδια εισόδου.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, στις αναδυόμενες αγορές δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες διείσδυσης για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων και υπηρεσιών, οι οποίες φημίζονται για την ποιότητα τους. Το ίδιο ισχύει και για άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που συνεπάγονται ποιότητα και καινοτομία όπως τα φάρμακα, τα βιομηχανικά είδη, τα πλαστικά και τα χημικά. Ο λόγος, γιατί οι αγορές αυτές, στην πλειονότητά τους, έχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά: οικονομική άνθηση, νέο σε ηλικία πληθυσμό και αύξηση της μεσαίας τάξης που έχει αυξανόμενες καταναλωτικές και αναπτυξιακές ανάγκες. Έως το 2030 αναμένεται να ενταχθούν στη μεσαία τάξη, τρία δις από την Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική (δύο στην Ασία, ένα στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική). Με την αύξηση της μεσαίας τάξης, και την ευημερία των νοικοκυριών, το καταναλωτικό ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο σε ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Η αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών αλλάζει και στρέφεται σε προϊόντα πολυτελείας και σε brand names. Οι καταναλωτές αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην προσωπική τους φροντίδα και ψυχική ευεξία και υιοθετούν όλο και περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή στην καθημερινότητα τους.

Επίσης, σημαντικές ευκαιρίες στις αγορές αυτές προκύπτουν και για τις επιχειρήσεις πληροφορικής και τεχνολογίας αλλά και τις κατασκευαστικές και τις εταιρείες δομικών υλικών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδύσεις των αναδυόμενων αγορών σε υποδομές και νέες τεχνολογίες αυξάνονται συνεχώς και παράλληλα, υπάρχει μία έντονη στροφή των καταναλωτών στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών. Εδώ να αναφερθεί και η άφθονη χρηματοδότηση που διοχετεύεται στις αναδυόμενες αγορές από τους επενδυτές ανά τον κόσμο που ψάχνουν μεγαλύτερο αντίκρισμα στις επενδύσεις τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:52

Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:48

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για φερόμενη κατάχρηση κεφαλαίων από ακροδεξιούς ευρωβουλευτές

19:43

Ecofin: «Πράσινο φως» για είσοδο της Βουλγαρίας στο ευρώ - Οι αποφάσεις για ρήτρα διαφυγής

19:30

Αφγανιστάν: Το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά δύο ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν

19:16

Αλώβητες οι ευρωαγορές από την αβεβαιότητα των δασμών

19:11

Ρωσία: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) αποκτά τα δικά της κέντρα προφυλάκισης

19:05

Κομισιόν: Βελτιωμένη η εικόνα της Ελλάδας στο μέτωπο του κράτους δικαίου το 2024

18:57

Ιράν: Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία απειλούν με επαναφορά των κυρώσεων στην Τεχεράνη

18:57

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Δικαιώθηκε η επιλογή της Διαιτησίας με Gazprom - Τα οφέλη της συμφωνίας

18:51

Η Alpha Bank ενισχύει την εκτελεστική της ομάδα και περνά στην επόμενη φάση στρατηγικής ανάπτυξης

18:49

Τα 7 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι

18:38

Boeing: Παρέδωσε 60 αεροσκάφη τον Ιούνιο - Τα περισσότερα από το 2023

18:30

Τραμπ: Δεν θα πάρει παράταση το deadline της 1ης Αυγούστου για τους δασμούς

18:27

Τουρκία: Στη φυλακή και ο δήμαρχος Αδάνων - Σε κατ' οίκον περιορισμό ακόμα ένας

18:16

Νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ο Δ. Καιρίδης

18:04

Από πρωθυπουργός ξανά «μισθωτός»: Ο Ρίσι Σούνακ επιστρέφει στη Goldman Sachs

18:03

Bloomberg: Προειδοποίηση ΕΕ προς την Ιταλία για τους αυστηρούς όρους στο deal UniCredit - Banco BPM

18:01

ΕΤΑΔ: Η «Δομές Αττικής Μονοπρόσωπη ΑΕ» προσωρινή ανάδοχος για εκμίσθωση του Ξενία Ουρανούπολης

17:50

Αυτοκίνητο: Πόσες κινεζικές μάρκες κυκλοφορούν στην Ελλάδα

17:47

Κικίλιας για μεταναστευτικές ροές: Αν δεν αλλάξει κάτι, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πιο σκληρά μέτρα

17:43

Ισραήλ: Αξιωματούχος του στρατού παραδέχεται ότι το Ιράν έπληξε στρατιωτικές τοποθεσίες

17:39

ΧΑ: Άλμα 3,2% στις τράπεζες, εξαήμερο ράλι για τον ΓΔ

17:39

«Υγεία» και «Μητέρα»: Ένα campus υγείας που το διασχίζει ο περίπατος του Ιπποκράτη

17:38

Γαλλία: Σε πύρινο κλοιό η Μασσαλία - Έχουν καεί 7.000 στρέμματα δάσους

17:31

Πλεύρης: Θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες

17:31

Κατανοώντας το Λεμφοίδημα: Ένας οδηγός για τους ασθενείς

17:27

Aegean Airlines: Διατηρεί το ΑΑ στην πιστοληπτική ικανότητα από την Icap Crif Ratings

17:21

Η Daimler Truck καταργεί 5.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία έως το 2030

17:16

Τουρκία: Στις 11 Σεπτεμβρίου η δίκη του Ιμάμογλου για πλαστογράφηση πτυχίου

17:14

ΔΥΠΑ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προπληρωμένη κάρτα επιδομάτων - Τα πλεονεκτήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider