Ελλάδα
25-06-2021 | 08:26

Αλλάζει το κλίμα στην αγορά ακινήτων

Μοιράσου το
Αλλάζει το κλίμα στην αγορά ακινήτων

Το 2020 υπήρξε μία χρονιά με προκλήσεις για την ελληνική Κτηματαγορά λόγω της πανδημίας, ωστόσο οι βάσεις του τομέα αποδείχτηκαν ανθεκτικές. Οι τιμές των περισσότερων κατηγοριών ακινήτων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά, έστω και με μειωμένο ρυθμό. Παράλληλα, το ενδιαφέρον απόκτησης ακινήτου μπορεί να μην υλοποιήθηκε πλήρως λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας και των γραφειοκρατικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, αλλά διατηρήθηκε.

Λόγω της συνεργασίας μας με τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων (τράπεζες, επιχειρήσεις του τομέα κτλ) αλλά και με θεσμικούς επενδυτές, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη διάθεση και των δύο πλευρών η οποία φαίνεται ιδιαίτερα αυξημένη. Διαπιστώνουμε ότι η αγορά ακινήτων σημειώνει σημαντική άνοδο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ότι το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί σημαντικός αριθμός πράξεων αγοραπωλησίας.

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι δεν είναι απλώς θέμα διάθεσης αλλά κυρίως οικονομικής ευχέρειας. Ωστόσο, από τις αρχές του 2021 διαφαίνεται η δυναμική που υπάρχει στον χώρο, και προβλέπουμε έντονη ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένουμε πως η ήδη μεγάλη προσφορά ακινήτων θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο καθώς η πρόσφατη επανέναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αυξάνει τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα.

Στην Delfi Partners, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης ακινήτων στους πελάτες μας, φροντίζουμε τα ακίνητα που διαχειριζόμαστε να είναι πλήρως μεταβιβάσιμα όταν θα βγουν στην αγορά, τόσο από τεχνικής όσο και νομικής πλευράς. Με αυτό τον τρόπο, μεγιστοποιούμε το όφελος για τους πελάτες μας οι οποίο μας εμπιστεύονται τη διάθεση των ακινήτων τους. Ειδικά αυτήν την περίοδο που η προσφορά θα είναι αυξημένη, δική μας δουλειά είναι να φροντίσουμε τα ακίνητα των πελατών μας να διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα σε σχέση με την τεχνική και νομική τους ετοιμότητα για μεταβίβαση.

Οι κύριοι λόγοι που η ελληνική αγορά διαθέτει ένα τόσο μεγάλο απόθεμα ακινήτων, είναι ο καθορισμός μη ρεαλιστικών τιμών πώλησης και η ύπαρξη πληθώρας προβληματικών ακινήτων. Και αν αναλύσουμε τελικά το μεγάλο απόθεμα ακινήτων που βρίσκεται προς διάθεση ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον και είναι και μεταβιβάσιμα.

Συγκεκριμένα, η εμπειρία μας, έχει δείξει πως πολλά ακίνητα διατίθενται πάνω από την πραγματική τους αξία, είτε γιατί στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και η συναισθηματική αξία για τον ιδιοκτήτη, είτε γιατί ο πωλητής έχει τη λανθασμένη εντύπωση για τις τιμές στις οποίες τελικά κλείνουν οι πράξεις στην αγορά. Επιπλέον ένα άλλο πρόβλημα που συνήθως υπάρχει και δυστυχώς πολλές φορές εντοπίζεται αργά, αφορά στην έλλειψη των απαιτούμενων αδειών/ νομιμοποιήσεων σε σχέση με ένα ακίνητο. Σε συνδυασμό με την δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν είναι λίγες οι φορές που τα πραγματικά προβλήματα ενός ακινήτου εμφανίζονται κατά την έναρξη των συμβολαιογραφικών διαδικασιών.

Διαθέτοντας σε βάθος γνώση της αγοράς, φροντίζουμε τέτοιου είδους ζητήματα να επιλύονται εγκαίρως και προτού ένα ακίνητο τεθεί προς πώληση. Φροντίζουμε να συμβουλεύουμε τους πωλητές ακινήτων για τον καθορισμό της σωστής/ ρεαλιστικής τιμής, να ελέγχουμε εάν τα ακίνητα είναι τελικά μεταβιβάσιμα και εάν δεν είναι φροντίζουμε να τα ετοιμάσουμε ώστε όταν διατεθούν στην αγορά να είναι ‘’ώριμα’’ προς μεταβίβαση, αλλά και ταυτόχρονα να συμβουλέψουμε τους αγοραστές και να τους καθοδηγήσουμε προς την ορθή επιλογή ακινήτου.

Εκτιμούμε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα είναι πολύ καλύτερο για την αγορά λόγω αύξησης του εγχώριου ενδιαφέροντος όσο και λόγω υλοποίησης συμφωνιών από επενδυτές. Ενδεικτικό είναι το αυξημένο ενδιαφέρον σε όλη την επικράτεια της χώρας για ακίνητα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των αυξημένων αναγκών για αποθηκευτικούς χώρους που έφερε η αύξηση του online εμπορίου.

Η Delfi Partners αξιοποιώντας πλήρως τη θέση της στην αγορά και έχοντας την πλήρη εμπιστοσύνη των πελατών της, θα λειτουργήσει για ακόμα μία φορά ως ένας κόμβος στον οποίο διατίθενται προς πώληση όλων των ειδών ακίνητα, χωρίς προβλήματα, και τον οποίο, πωλητές και ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να εμπιστευθούν για να τους προτείνει την πλέον κατάλληλη συμφωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Μαρίτα Σαμαρά
Μαρίτα Σαμαρά

Director, Delfi Partners & Company