Τράπεζες: Δάνεια 30 δισ. ευρώ σε moratoria, στα 5 δισ. ευρώ τα νέα NPLs του Covid-19

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Δάνεια 30 δισ. ευρώ σε moratoria, στα 5 δισ. ευρώ τα νέα NPLs του Covid-19
Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2020, δάνεια 400.000 επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, τέθηκαν σε αναστολή πληρωμών από τις τράπεζες. Στα 5 δισ. ευρώ θα συγκρατηθούν τα νέα κόκκινα δάνεια, εκτίμησαν οι τραπεζίτες, μιλώντας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο ποσό των 5 δισ. ευρώ, εκτιμούν οι τράπεζες τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr.

Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε από τους τραπεζίτες στην τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο ημέρες πριν από την εκπνοή του 2020, με το θέμα των νέων κόκκινων δανείων της πανδημικής κρίσης, αλλά και αυτό των μορατόριουμ πληρωμών, να πρωταγωνιστεί (μαζί με νέο πτωχευτικό νόμο και ρευστότητα στην Οικονομία) στη συζήτηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τραπεζίτες ανέφεραν στον Πρωθυπουργό ότι το συνολικό ποσό των δανείων που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμών προσέγγιζε στο τέλος Νοεμβρίου 2020 τα 30 δισ. ευρώ και αφορούσε 400.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως είχε γράψει το insider.gr και επιβεβαιώθηκε στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, ουσιαστικά, με moratoria πληρωμών για όλο το 2021, προκειμένου να διευκολύνουν ταμειακά τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού και να επαναφέρουν τα δάνειά τους σε ομαλή αποπληρωμή, αναχαιτίζοντας, έτσι, νέο κύμα επισφαλειών.

Με την πολύτιμη στήριξη που λαμβάνουν από το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο θα επιδοτήσει για εννέα μήνες τα δάνεια πληττόμενων δανειοληπτών που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, αλλά και προγράμματα «παγώματος» δόσεων για τη σταδιακή μετάβαση των πελατών τους σε ομαλή αποπληρωμή, οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι θα περιορίσουν στο ελάχιστο τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Η αισιοδοξία αυτή αποτυπώνεται στην εκτίμησή τους για νέα «Covid» κόκκινα δάνεια, ύψους 5 δισ. ευρώ (σημειώνεται ότι η εκτίμηση αφορά συνολικά τα δάνεια σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης), έναντι της εκτίμησης για νέα NPLs 8 – 10 δισ. ευρώ που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι με το πρόγραμμα «Γέφυρα» η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο.

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, ενώ η κρατική επιδότηση για δάνεια που έχουν καταγγελθεί ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 50% το 2ο τρίμηνο και στο 30% το 3ο τρίμηνο.

Οι πρωτοβουλίες των τραπεζών για την ταμειακή διευκόλυνση των πελατών τους και την ομαλή μετάβασή τους σε κανονική αποπληρωμή αφορούν τα λεγόμενα step up προγράμματα. Αυτά προβλέπουν ενδεικτικά, μειωμένη στο μισό δόση για τα στεγαστικά δάνεια για όλο το 2021, μηδενική δόση για κάποιο διάστημα και μετά καταβολή της π.χ. στο ¼, στο ½ κλιμακωτά στη διάρκεια του έτους (π.χ. για τρεις μήνες μηδενική καταβολή και από τον 4ο μέχρι τον 9ο μήνα καταβολή του 50% της δόσης).

Παράλληλα, οι τράπεζες θα θέσουν σε αναστολή πληρωμών για όλο το 2021 δάνεια στον κλάδο του Τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) έχει δώσει παράταση στα moratoria πληρωμών δανείων για όλες τις τράπεζες της ΕΕ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Η παράταση θα ισχύσει για δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή, έχει αναβληθεί για αργότερα η πληρωμή τους ή έχει μειωθεί η δόση, στο πλαίσιο γενικευμένων μορατόριουμ πληρωμών, για όχι περισσότερους από 9 μήνες συνολικά, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων «διακοπών» πληρωμών (payment holidays) που τυχόν είχαν χορηγήσει οι τράπεζες.

Κατόπιν της παράτασης που έχει δώσει η ΕΒΑ, επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 που δεν είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίων ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, εφόσον αποδεδειγμένα πλήττονται από την πανδημική κρίση, μπορούν να ζητήσουν από τις ελληνικές τράπεζες την ένταξή τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider