3+1 αλλαγές που θα φέρει το νέο Ασφαλιστικό σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
3+1 αλλαγές που θα φέρει το νέο Ασφαλιστικό σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους
Την τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, καθώς και νέες χαμηλότερες εισφορές.

Την τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και νέες χαμηλότερες εισφορές για τους μη μισθωτούς.

Το συνταξιοδοτικό μπαίνει και επισήμως τον Δεκέμβριο σε τροχιά αλλαγών, που θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου και θα αναπροσαρμόσουν από το 2020 βασικά συστατικά του, όπως:

- Τα ποσοστά αναπλήρωσης: Από την στιγμή που κρίθηκαν από το ΣτΕ αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, που καθορίζουν το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης, θα υπάρξουν αλλαγές που θα ευνοήσουν τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα ορίσει ο νέος νόμος, θα προβλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις εκείνων που αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης, καθώς ήταν οι πλέον αδικημένοι του σημερινού καθεστώτος, που προέβλεπε ανταποδοτικότητα 42,80% για 40 χρόνια ασφάλισης. Ειδικοί προβλέπουν πως το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50%.

- Οι εισφορές των μη μισθωτών: Το υπουργείο μελετά να καθιερώσει ένα νέο σύστημα εισφορών των μη μισθωτών, το οποίο θα είναι αποσυνδεδεμένο από το δηλωθέν στην Εφορία εισόδημα.

Το σύστημα αυτό θα αφορά 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και θα βασιστεί πάνω στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την εισφοροδότηση του ασφαλιστικού με το 20% των αποδοχών των ελευθέρων επαγγελματιών.

- Το εύρος των διεκδικούμενων αναδρομικών. Το 10μηνο που μεσολαβεί μεταξύ της δημοσίευσης της προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ (Ιούλιος 2015) και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), είναι η πλέον πιθανή περίοδος για δικαίωση και καταβολές αναδρομικών σε δόσεις.

Αντίθετα, ατονούν τα σενάρια διεκδικήσεων των παλαιών αναδρομικών από τους συνταξιούχους, καθώς η εικόνα του επανυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου κρίθηκε από το ΣτΕ συνταγματική, έστω και με οριακή πλειοψηφία (13 έναντι 12) .

Υπενθυμίζεται πως από το 2020 (ως αποτέλεσμα της κρίσης του ΣτΕ) θα δοθούν αυξήσεις σε τουλάχιστον 260.000 επικουρικές συντάξεις, σε συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ.

Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 50-200 ευρώ το μήνα, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματικός ο υπολογισμός τόσο των νέων επικουρικών –λόγω έλλειψης αναλογιστικής μελέτης – όσο και των παλαιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider