Θετικά αποτελέσματα και σύγκλιση ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης αναμένουν από το σημερινό ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου τα κυβερνητικά στελέχη. Οι καλοί οιωνοί, όπως σημειώνουν, φάνηκαν ήδη από την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση Τσακαλώτου – Λαγκάρντ διαπιστώθηκε σύγκληση απόψεων για το ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να επανέλθει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην ημερήσια διάταξη.
«Ήταν θετικό το κλίμα. Συμφωνήσαμε να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου για να βάλουμε επιτακτικά το θέμα του χρέους στην ημερήσια διάταξη. Θα κάνουμε τα πάντα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση εγκαίρως. Πιστεύουμε ως τότε θα έχει τελειώσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αν και ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει την στήριξη του Ταμείου για το χρέος, έσπευσε να διευκρινίσει πως ενδεχόμενη απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα -λόγω μιας πιθανόν αρνητικής έκθεσης βιωσιμότητας για το χρέος-, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία εξόδου της χώρας προς τις αγορές. «Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ακόμη και αν το ΔΝΤ παραμείνει εκτός του προγράμματος. Ωστόσο, έχουμε κοινό στόχο μια γρήγορη απόφαση για το ελληνικό χρέος», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Σε σχέση με το πότε μπορεί να γίνει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος ο αξιωματούχος υπογράμμισε πως η πρώτη αξιολόγηση του ΔΝΤ στη βάση του «επί της αρχής» προγράμματος με την Ελλάδα θα γίνει το Φεβρουάριου και πως η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης μπορεί να γίνει τότε. «Είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές», ανέφερε.
Την στρατηγική σημασία του ταξιδιού της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε άλλωστε και ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν την συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επέστρεψε» χαρακτηρίζοντάς την ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης. Από το Σικάγο αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τα οποία επιτρέπουν την προσέλκυση επενδύσεων.
Να υπενθυμίσουμε πως μετά τις συναντήσεις με τον Δήμαρχο του Σικάγου και τον Κυβερνήτη του Ιλινόις ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για την Ουάσιγκτον.Το τετ α τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ είναι το βράδυ της Δευτέρας ενώ την Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ.