ΔΝΤ: Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΝΤ: Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα

Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει το 2018 το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και να εκτιμά ότι το πλεόνασμα θα κινηθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, ωστόσο δεν ζητά να ληφθούν μέτρα 2,4 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό 1,3% του ΑΕΠ που βλέπει στο πρόγραμμα του ESM.

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ήδη από τον Ιούλιο πως σε περίπτωση που η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM (πλεόνασμα 3,5%), οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου είχε από τον Ιούλιο αναφερθεί σε αυτή τη θέση του Ταμείου η οποία επιβεβαιώθηκε και σήμερα.

Στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ πηγές του Ταμείου ξεκαθάρισαν τη θέση του οργανισμού παραπέμποντας στην έκθεση που ενέκρινε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου και όπου γίνεται η σχετική αναφορά. Εκεί τονίζεται με σαφήνεια πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους καθορίστηκε σε 2,2% του ΑΕΠ (Next year’s primary surplus target has been set at 2.2 percent of GDP).

«Ο στόχος 2,2% για το 2018 είναι αυτός που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα. Αν πιαστεί αυτός, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», ανέφεραν σχετικά οι εν λόγω πηγές.

Αυτό απλά σημαίνει πως μόνον εάν η Ελλάδα δεν πετύχαινε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ που έχει τεθεί στο πρόγραμμα με το ΔΝΤ για το 2018, θα έπρεπε να λάβει μέτρα για να καλύψει το όποιο κενό. Αυτό ωστόσο θεωρείται απίθανο δεδομένου ότι Ταμείο τοποθετεί στο 1,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2017, ήτοι η διαφορά που θα πρέπει να καλυφθεί για το 2,2% είναι μόλις 0,5% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει εφέτος στο 2,21% του ΑΕΠ και στο 3,57% του ΑΕΠ το 2018, ήτοι υιοθετεί πολύ πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από αυτές του Ταμείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως 5 Νοεμβρίου στην προθεσμία έκδοσης

Εργασιακό νομοσχέδιο: «Λάστιχο» το ωράριο εργασίας, αλλάζει η ετήσια άδεια αναψυχής

«Έξυπνοι» μετρητές: Σε τηλεμέτρηση ήδη πάνω από 1 εκατ. καταναλωτές - 1,4 δισ. ευρώ για πλήρη επέκταση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider