Νέα θετικά μηνύματα προς αγορές και οίκους αξιολόγησης από την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα θετικά μηνύματα προς αγορές και οίκους αξιολόγησης από την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Στόχος το δημόσιο χρέος να μειωθεί περαιτέρω στο 130,3% του ΑΕΠ το 2027 και να πέσει κάτω το όριο του 120% του ΑΕΠ το 2029.

Ένα νέο ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης αναμένεται να στείλει η Ελλάδα τον Ιούνιο με την πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 6,9 δισ ευρώ από το τελευταίο δάνειο του πρώτου μνημονίου. Πρόκειται για ακόμη μία κίνηση που βασίζεται στην ισχυρή δημοσιονομική θέση της χώρας και εντάσσεται στην πολιτική πρόωρης αποπληρωμής του δημόσιου χρέους που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στόχος το δημόσιο χρέος να μειωθεί περαιτέρω στο 130,3% του ΑΕΠ το 2027 και να πέσει κάτω το όριο του 120% του ΑΕΠ το 2029.

Προηγουμένως και ειδικότερα από εφέτος, η Ελλάδα θα έχει επιτύχει μία αξιοσημείωτη θετική ανατροπή. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις το 2026 το δημόσιο χρέος της χώρας θα σταματήσει να είναι το υψηλότερο ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ, θέση την οποία θα πάρει η Ιταλία. Αυτό θα συμβεί μετά τη σημαντική εφετινή πτώση που αναμένεται για το δημόσιο χρέος της χώρας μας στο 136,8% του ΑΕΠ κάτω από το αντίστοιχο της Ιταλίας που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 138,6% του ΑΕΠ.

Μέρος της κυβερνητικής πολιτικής είναι μία ακόμη πρόωρη αποπληρωμή δημοσίου χρέους προς το τέλος του έτους. Στο βαθμό που οριστικοποιηθεί θα πρόκειται για αποπληρωμή μέρους του δανείου των 110 δισ ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου. Σημειώνεται ότι με την πρόωρη αποπληρωμή των 6,9 δισ ευρώ του Ιουνίου η χώρα μας θα έχει καταφέρει να εξοφλήσει περίπου 28 δισ ευρώ από τα 52,3 δισ ευρώ του τελευταίου δανείου του πρώτου μνημονίου.

Με την κίνηση αυτή, εφέτος το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ετήσια μείωση του χρέους κατά 2,5% το ΑΕΠ!

Η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 2% και εφέτος παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν τροφοδοτεί τη δυναμική των πρωτογενών πλεονασμάτων και την πρόωρης εξόφλησης του δημοσίου χρέους. Παράλληλα με την πολιτική περιστολής της φοροδιαφυγής είναι οι κρίσιμοι παράγοντες πίσω από την ισχυρή δημοσιονομική θέση της χώρας την οποία επισημαίνουν στις εκθέσεις όλοι οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης.

Στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι να επιτευχθεί περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Έτσι θεωρείται κρίσιμος ο δεύτερος εφετινός γύρος των αξιολογήσεων από τους ξένους οίκους που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωσή της αξιολόγησης της DBRS, στις 18 του ίδιου μήνα θα ακολουθήσουν η Moody's και η Scope, στις 23 Οκτωβρίου θα έρθει η σειρά της Standard & Poor's για να ολοκληρωθεί ο κύκλος στις 6 Νοεμβρίου με τον οίκο Fitch.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Μακριά από τις επενδύσεις παραμένουν οι Έλληνες - Μικρή η συμμετοχή των ιδιωτών στις κεφαλαιαγορές

Τέσσερις χρυσές συμβουλές για να «λάμψετε» σε μια επαγγελματική συνέντευξη

Ο «χάρτης» ζήτησης και τιμών στις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες – Ρεκόρ διεθνούς ενδιαφέροντος, που εστιάζουν οι αγοραστές

Φόρτωση BOLM...

reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider