Σε εξέλιξη είναι, όπως έχουμε αναφέρει, δύο σημαντικοί διαγωνισμοί που προωθεί η ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων σε Ραφήνα – Σπάτα και Μαραθώνα, αρχικού συνολικού προϋπολογισμού 175 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, ο ένας διαγωνισμός αφορά στην κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), όπου είχαμε «αποκλεισμούς» που έφεραν ενστάσεις, με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να περιμένει πλέον τον χρησμό της ΕΑΔΗΣΥ (Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Όπως έχουμε αναφέρει η επιτροπή διαγωνισμού απεφάνθη ότι τα δύο σχήματα που συνεχίζουν στη διαδικασία, που εκκίνησε προ 2ετίας και πίσω, είναι οι «ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ AQUA» και «ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε. – ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ». Αντιθέτως, όπως προκύπτει και από σχετικό πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού για τον Έλεγχο Δικαιολογητικών Συμμετοχής και Αξιολόγησης Τεχνικών Προσφορών, τέθηκαν εκτός της συνέχισης των διαδικασιών και της υποβολής οικονομικής πρότασης οι «ΤΕΡΝΑ – THALIS – ΗΛΙΟΧΩΡΑ», «ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΗΛΕΚΤΩΡ» και «INTRAKAT – ENVITEC». Ο κ. Σαχίνης, μιλώντας χτες σε εκπροσώπους του Τύπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΥΔΑΠ, εκτίμησε ότι έγινε πολύ σωστή δουλειά από την επιτροπή διαγωνισμού. Η οποία, όπως τουλάχιστον συμπλήρωσε, απέρριψε την πρώτη προσφορά (της ΤΕΡΝΑ) λόγω προβλημάτων ενός υπεργολάβου του σχήματος (από το εξωτερικό) και τις άλλες δύο λόγω της «διπλής» παρουσίας των AKTOR – Intrakat (πλέον ένας όμιλος), θέμα που επίσης δεν ξεπεράστηκε, αν και, όπως ανέφερε, ζητήθηκαν στοιχεία. Όπως σημείωσε, η ΕΥΔΑΠ θα ήθελε περισσότερες συμμετοχές για ενίσχυση ανταγωνισμού αλλά τα ζητήματα δεν λύθηκαν. Όμως, όπως ανέφερε, έτσι κι αλλιώς, υποβλήθηκαν προσφυγές από τους συμμετέχοντες, με την ΕΥΔΑΠ να αναμένει από Σεπτέμβριο την απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ για το μέλλον του διαγωνισμού.
Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται ειδικότερα η κατασκευή του ΚΕΛ Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού διάθεσης εκροών και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης (ΚΠΕΕ) συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος χώρου. Τοποθεσία εκτέλεσης της εργολαβίας είναι ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος, θέση Πλατύ Χωράφι για το ΚΕΛ και θέση Ακρωτήριο Βελάνι για τον υποθαλάσσιο αγωγό διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων. Το εν λόγω έργο είναι προφανώς σημαντικό για την ανατολική Αττική, ενώ ο ανάδοχος που θα επιλεγεί εκτός από την κατασκευή του θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του ΚΕΛ και του ΚΠΕΕ για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ.
Το ΚΕΛ Μαραθώνα
Για το ΚΕΛ Μαραθώνα πρόσφατα σημειώναμε τις πληροφορίες για 3 τουλάχιστον συμμετοχές, αλλά και για πιθανή κάθοδο στη διαδικασία, από την οποία απουσίαζαν ονοματα όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, μικρότερων σχημάτων που ειδικεύονται σε τέτοια projects. Με τον κ. Σαχίνη χτες να αναφέρει ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, δίχως να τους κατονομάσει. Πάντως, σημείωσε ότι ήδη βαίνει προς επικύρωση η σειρά μειοδοσίας ώστε να έχουμε προσωρινό ανάδοχο, καθώς η διαδικασία αυτή ήταν πιο εύκολη σε σχέση με την παραπάνω.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, υπήρχαν τελικά 6 προσφορές, με την πλέον συμφέρουσα να είναι αυτή της κοινοπραξίας υπό την Γκολιόπουλος, στα 40,5 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, μαζί με GIOVANNI PUTIGNANO & FIGLI S.R.L.. Ακολουθούσαν σε σειρά μειοδοσίας σχήματα όπως αυτό της Χρ. Κωνσταντινίδης – ΕΛΤΕΡΓΑ κ.α. (προσφορά σχεδόν 42 εκατ.), των ΜΕΤΚΑ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ (οριακά άνω των 42 εκατ. ευρώ), ЕРЕТВО А.Е.-ЕКТЕР А.Е.-ETBO A.T.E. (κοντά στα 44,9 εκατ.), ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.-WATT A.Ε. (περίπου 47 εκατ.) και κοινοπραξία υπό την Thalis (προσφορά στα 47,5 εκατ.). Βέβαια, οι διαγωνισμοί πάντα έχουν προβλέψεις περί επαρκειών και άλλων τεχνικών – οικονομικών θεμάτων, ενώ υπήρχε «διπλή» προσφορά (δαπάνη έργου και δαπάνη υπηρεσίας), με αποκλίσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Κατά συνέπεια αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΥΔΑΠ για το κατά πόσο ισχύουν οι παραπάνω προσφορές ή έχει προκύψει ανατροπή στη σειρά με τον έλεγχο φακέλων και στοιχείων.
Πρόκειται για την ανάθεση της κατασκευής του υπερσύγχρονου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Μαραθώνα, εκτιμώμενου ύψους 65,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης για επιπλέον τρία έτη λειτουργίας και συντήρησης). Το έργο θα περιλαμβάνει αντλιοστάσια μεταφοράς των λυμάτων, αγωγούς μεταφοράς των λυμάτων, Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μαραθώνα (ΚΕΛ Μαραθώνα), αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων αλλά και Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ). Το έργο αποτελεί ζωτικής σημασίας επένδυση για την περιβαλλοντική προστασία και την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Το ΚΕΛ θα εξυπηρετεί 51.000 ισοδύναμους κατοίκους στην αρχική φάση, με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης για εξυπηρέτηση έως 110.000 κατοίκων σε βάθος 40ετίας.