Νότια Κορέα: Μειωμένες οι εξαγωγές καθώς οι δασμοί πλήττουν τις αποστολές προς ΗΠΑ και Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νότια Κορέα: Μειωμένες οι εξαγωγές καθώς οι δασμοί πλήττουν τις αποστολές προς ΗΠΑ και Κίνα
Τα δασμολογικά μέτρα των ΗΠΑ έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία καθώς και στις εξαγωγές μας, αναφέρει η Σεούλ.

Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας μειώθηκαν τον Μάιο για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, καθώς οι αποστολές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα μειώθηκαν λόγω της παγκόσμιας εμπορικής σύγκρουσης που πυροδοτήθηκε από τους σαρωτικούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εξαγωγές από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας- ένα πρώιμο σημάδι για το παγκόσμιο εμπόριο- μειώθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι στα 57,27 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

«Οι μειώσεις στις εξαγωγές τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες αγορές, υποδηλώνουν ότι τα δασμολογικά μέτρα των ΗΠΑ έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία καθώς και στις εξαγωγές μας», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Νότιας Κορέας, Αν Ντουκ-γκέουν.

Η πρώτη πτώση από τον Ιανουάριο ακολούθησε αυξήσεις, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις τσιπ αντιστάθμισαν την καθοδική πίεση από τις απειλές του Τραμπ για δασμολογικούς περιορισμούς.

Η πτώση του Μαΐου, ωστόσο, ήταν ηπιότερη από την πρόβλεψη για πτώση 2,7% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Σε προσαρμοσμένη βάση ως προς τις εργάσιμες ημέρες, οι εξαγωγές στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 1,0%.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν στα μέσα Μαΐου σε μια 90ήμερη εκεχειρία, χαλαρώνοντας σημαντικά τους δασμούς που επιβάλλουν η μία στην άλλη χώρα, μετά από μήνες αντιποίνων, αλλά ο Τραμπ κατηγόρησε την Παρασκευή το Πεκίνο ότι παραβίασε τη συμφωνία και απείλησε να λάβει αυστηρότερα μέτρα. Είπε επίσης ότι θα διπλασιάσει τους παγκόσμιους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο στο 50%.

Οι «αμοιβαίοι δασμοί» του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων δασμών 25% στη Νότια Κορέα, βρίσκονται σε 90ήμερη παύση για διαπραγματεύσεις. Οι αποστολές της Νότιας Κορέας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο μειώθηκαν κατά 8,1% και αυτές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 8,4%. Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 4,0%, αυτές προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας μειώθηκαν κατά 1,3%, ενώ αυτές προς την Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 49,6%.

Οι εξαγωγές ημιαγωγών αυξήθηκαν κατά 21,2%, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για προηγμένα τσιπ, αλλά οι εξαγωγές αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 4,4% λόγω των αμερικανικών δασμών και της μείωσης της παραγωγής στο εργοστάσιο της Hyundai Motor, στο νέο εργοστάσιο στην πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές της Νότιας Κορέας μειώθηκαν κατά 5,3% στα 50,33 δισεκατομμύρια δολάρια, φέρνοντας το μηνιαίο εμπορικό ισοζύγιο σε πλεόνασμα 6,94 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο από τον Ιούνιο του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider