Οι εργοστασιακές τιμές στην Κίνα κατέγραψαν την πιο απότομη πτώση των τελευταίων έξι μηνών τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν για τρίτο μήνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερα οικονομικά κίνητρα, καθώς η χώρα και η ηγεσία της αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως αναφέρει το Reuters, η παρατεταμένη ύφεση της αγοράς κατοικίας, το υψηλό χρέος των νοικοκυριών και η εργασιακή ανασφάλεια έχουν προκαλέσει εμπόδια στις επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες, διατηρώντας ζωντανές τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Τώρα, η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενους εξωτερικούς κινδύνους από τα εμπορικά εμπόδια που όρθωσαν οι δασμοί του προέδρου Τραμπ.
Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες για αποκλιμάκωση των εντάσεων καθώς οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας ξεκίνησαν στην Ελβετία το Σάββατο.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) μειώθηκε κατά 2,7% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, χειρότερα από την πτώση 2,5% τον Μάρτιο, αλλά ήταν μικρότερος από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για πτώση 2,8%, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν το Σάββατο.
«Η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επίμονες αποπληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. «Η πίεση μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι εξαγωγές πιθανότατα θα αποδυναμωθούν».
«Ακόμα κι αν η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορέσουν να σημειώσουν πρόοδο και να μειώσουν τους δασμούς στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, οι δασμοί είναι απίθανο να επιστρέψουν στο επίπεδο πριν από τον Απρίλιο», πρόσθεσε ο Zhang. «Απαιτείται πιο προληπτική δημοσιονομική πολιτική για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης και την αντιμετώπιση του προβλήματος του αποπληθωρισμού».
Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ισοφαρίζοντας την πτώση κατά 0,1% που σημειώθηκε τον Μάρτιο.
Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και καυσίμων, διαμορφώθηκε στο 0,5% τον Απρίλιο.
Η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την τόνωση της κατανάλωσης σε διάφορους τομείς και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα τόνωσης, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων επιτοκίων και μιας σημαντικής ένεσης ρευστότητας.
Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές, οι κολοσσοί του λιανικού εμπορίου της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των JD.com και Freshippo, ιδιοκτησίας της Alibaba, έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν μέτρα για να βοηθήσουν τους εξαγωγείς να στραφούν στην εγχώρια αγορά. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις τιμές, καθώς η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει υποτονική λόγω των αβέβαιων προοπτικών.
Οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας φέτος κάτω από τον επίσημο στόχο του περίπου 5%, αποδίδοντας την υποβάθμιση στον καταστροφικό εμπορικό πόλεμο.