Περισσότερο από το αναμενόμενο μειώθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα από τους δασμούς αυξάνεται.
Συγκεκριμένα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 13.000 στις 228.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 230.000 αιτήσεις.
Οι σαρωτικοί δασμοί του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%, έχουν σαρώσει το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα, εντείνοντας την οικονομική αβεβαιότητα. Οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν η αδυναμία στις έρευνες για επιχειρήσεις και καταναλωτές επεκταθεί στα βασικά οικονομικά δεδομένα, όπως είναι οι αιτήσεις, ο πληθωρισμός και οι εκθέσεις για την απασχόληση.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) διατήρησε την Τετάρτη το βασικό επιτόκιο μιας ημέρας στο εύρος 4,25%-4,50%, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να σημειώνουν ότι «οι κίνδυνοι για υψηλότερη ανεργία και υψηλότερο πληθωρισμό έχουν αυξηθεί».
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι αυξήσεις των δασμών που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες», προσθέτοντας ότι «εάν συνεχιστούν, είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας».
Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα μετά από μια αρχική εβδομάδα βοήθειας, ένας δείκτης που υποδεικνύει τις προσλήψεις, μειώθηκε κατά 29.000 σε εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό 1.879 εκατομμυρίων κατά την εβδομάδα που έληξε στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με την έκθεση των αιτήσεων.
Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,2% τον Απρίλιο, αλλά η μέση διάρκεια της ανεργίας αυξήθηκε στις 10,4 εβδομάδες από 9,8 εβδομάδες τον Μάρτιο. Η οικονομία πρόσθεσε 177.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο.