Δασμοί 100% στις κινηματογραφικές ταινίες που παράγονται εκτός ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δασμοί 100% στις κινηματογραφικές ταινίες που παράγονται εκτός ΗΠΑ
«Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία πεθαίνει πολύ γρήγορα (...) το Χόλιγουντ και πολλές άλλες περιοχές στις ΗΠΑ καταστρέφονται», υποστήριξε ο κ. Τραμπ. «Άλλες χώρες προσφέρουν κάθε είδους κίνητρα για να προσελκύουν κινηματογραφιστές μας και εταιρείες παραγωγής μας μακριά από τις ΗΠΑ», ανέφερε. Κατ’ αυτόν, πρόκειται για «συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς άλλων χωρών» που αποτελεί «απειλή» για την αμερικανική «εθνική ασφάλεια».

Δασμούς 100% σε ταινίες που παράγονται εκτός ΗΠΑ προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία πέθαινε «πολύ γρήγορα» λόγω των κινήτρων που προσέφεραν άλλα κράτη για να προσελκύσουν ταλέντα της χώρας τους. «Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια άλλων εθνών και, ως εκ τούτου, μια απειλή για την Εθνική Ασφάλεια», επεσήμανε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα εξουσιοδοτήσει τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Εμπορίου, να ξεκινήσουν αμέσως τη διαδικασία επιβολής δασμού 100% σε όλες τις ταινίες που παράγονται στο εξωτερικό και στη συνέχεια αποστέλλονται στις ΗΠΑ. «Θέλουμε ταινίες που γίνονται στις ΗΠΑ, ξανά!» τόνισε, βάζοντας στο στόχαστρο τα έργα που διανέμονται σε αμερικανικές αίθουσες και έχουν παραχθεί στο εξωτερικό.

Η παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στο Λος Άντζελες έχει μειωθεί κατά σχεδόν 40% την τελευταία δεκαετία, ενώ οι κυβερνήσεις διεθνώς προσφέρουν «γενναιόδωρες» φορολογικές εκπτώσεις για να προσελκύσουν παραγωγές και να αποκομίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα εσόδων του σινεμά και του Χόλιγουντ. Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικάνος έχει διατάξει να διενεργηθούν πολλές και διάφορες έρευνες για τις «συνέπειες στην εθνική ασφάλεια» εισαγωγών κάθε λογής, από τσιπς ως σπάνιες γαίες.

Κάθε έρευνα αυτής της φύσης είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος να μπορεί να προχωρήσει κατόπιν στην υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων με τα οποία επιβάλλονται δασμοί σε εισαγόμενα προϊόντα με το σκεπτικό ότι η ποσότητά τους που εισέρχεται στη χώρα απειλεί αντίστοιχους αμερικανικούς τομείς δραστηριότητας κι άρα την «εθνική ασφάλεια».

Δεν έδωσε πάντως καμιά λεπτομέρεια για τους όρους και τις προϋποθέσεις σχετικά με το σχέδιο επιβολής επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε ταινίες που παράγονται εκτός ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αποτελεί νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου τον οποίο έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος εναντίον -πρακτικά- όλων των μεγάλων εταίρων της χώρας του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Τραμπ αρνείται (ξανά) να αποκλείσει τη χρήση βίας για την προσάρτηση της Γροιλανδίας

Υστερούν ψηφιακά οι ελληνικές επιχειρήσεις – Το γράφημα της εβδομάδας

Ο Τραμπ ανοίγει ξανά τη φυλακή του Αλκατράζ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider