Πατέλης: Στόχος είναι να διευρύνουμε το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πατέλης: Στόχος είναι να διευρύνουμε το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα
«Κάθε πολίτης να μπορεί να βρει την εργασία που επιθυμεί και του προσφέρει προσωπική ικανοποίηση και οικονομικές απολαβές».

Την ανάγκη υιοθέτησης κινήτρων για την είσοδο εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας τόνισε ο προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), με θέμα «Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση».

Στην ομιλία του, ο κ. Πατέλης εστίασε στο θέμα της έλλειψης προσωπικού που καταγράφεται στην αγορά εργασίας, ενώ τόνισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πρόκληση, αλλά και ευκαιρία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στόχος είναι να διευρυνθεί το εργατικό δυναμικό στη χώρα μας και κάθε πολίτης να μπορεί να βρει την εργασία που επιθυμεί και του προσφέρει προσωπική ικανοποίηση και οικονομικές απολαβές.

Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, χρειάζεται να δοθούν κίνητρα για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. Όπως είπε, προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη της γονεϊκότητας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση και των επιχειρήσεων να στηρίξουν τη γονεϊκότητα ενεργά με διάφορους τρόπους, ενώ είναι ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στους γονείς είτε στο ωράριο εργασίας τους είτε στη δυνατότητα να εργαστούν μέσω τηλεργασίας, ώστε να μπορούν να συνδυάσουν τη γονεϊκότητα με την εργασία.

Παράλληλα, ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι άλλη μια ομάδα του πληθυσμού που παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας είναι οι νέοι και οι φοιτητές, ενώ καταγράφεται υψηλό ποσοστό νέων που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται. Στόχος είναι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι επιδίωξη είναι να δοθούν κίνητρα συμμετοχής στην εργασία και στα άτομα με αναπηρία, αλλά και στους πολίτες που έφυγαν για εργασία στο εξωτερικό, με στόχο να επαναπατριστούν.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατέλης συμπλήρωσε ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν υφίστανται πλέον περικοπές στις συντάξεις τους, είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 100.000 συνταξιούχοι να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. «Το μέτρο έχει επιτυχία και πρέπει να εξετάσουμε και άλλα τέτοια μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ο κ. Πατέλης διευκρίνισε ότι μετακλήσεις και διμερείς συμφωνίες γίνονται. Ωστόσο, δεν μπορεί να λυθεί εξ ολοκλήρου το θέμα της έλλειψης προσωπικού μόνο με μετακλήσεις. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και σχολίασε ότι οι εργοδότες πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς και να προσφέρουν σωστές συνθήκες εργασίας, για να προσελκύσουν εργαζόμενους.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, Κατερίνα Νοτοπούλου, ανέφερε ότι η αξιοπρεπής διαβίωση έχει γίνει αγώνας δρόμου για το σύνολο των πολιτών και, στη χώρα μας, διευρύνονται συνεχώς οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Επίσης, δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και υποστήριξε ότι το πολυπόθητο «άλμα» της οικονομίας δεν θα έρθει ποτέ, όσο διαιωνίζονται τα διαρθρωτικά προβλήματα της παραγωγικής βάσης. Προσέθεσε ότι η Ελλάδα εμφανίζει σοβαρή απόκλιση σε σχέση τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές αγαθών και στην αγοραστική δύναμη, ενώ συμπλήρωσε ότι, ως προς το επίπεδο απασχόλησης, η χώρα μας καταλαμβάνει την προτελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην απασχόληση ανδρών και γυναικών.

Όπως είπε, οι νέες θέσεις εργασίας είναι κυρίως μερικής απασχόλησης ή χαμηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης. Τέλος, η κυρία Νοτοπούλου, έκανε λόγο για οδοστρωτήρα της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα, με «κατάργηση οκτάωρου και πενθήμερης εργασίας, ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας κ.ά.».

Τέλος, όπως σημείωσε, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διασφαλιστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να ενδυναμωθούν οι εργαζόμενοι. Ο πρώην υπουργός και μέλος ΠΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Φίλιππος Σαχινίδης, ανέφερε ότι, τα τελευταία 15 χρόνια, οι πολίτες είδαν τη μία κρίση να διαδέχεται την άλλη και το βιοτικό επίπεδο κατακρημνίστηκε, ενώ τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα πέρασαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι μια ανατροπή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ή μια αύξηση του κόστους των εισαγομένων επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών τής χώρας μας και ένα επιπλέον στοιχείο που καθιστά ευάλωτη την ελληνική οικονομία σε εξωγενείς διαταραχές είναι το δημόσιο χρέος.

Όπως τόνισε, στόχος της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους, για να καταστεί η οικονομία της χώρας μας πιο ανθεκτική στις εξωγενείς διαταραχές και να υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση να στηρίζονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, για να αναπτυχθεί η χώρα, χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε εξοπλισμό Τεχνολογίας και Πληροφορικής, με στόχο να μειωθεί η εξάρτησή της από τις εισαγωγές και, παράλληλα, η Ελλάδα να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα υστερεί στις πολιτικές που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο η ανάπτυξη να αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας, καθώς, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι περιφερειακές ανισότητες αυξάνονται.

Ο γενικός δ/ντής στο Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, τόνισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, σχολίασε ότι δεν είναι συμβατό από τη μια πλευρά ένα κομμάτι του πληθυσμού να είναι στο όριο της φτωχοποίησης και από την άλλη πλευρά να έχουμε τα επίπεδα κατανάλωσης που καταγράφονται. «Πρέπει να "ασπρίσει" η οικονομία, για να μειωθεί αυτή η παθογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, στόχος πρέπει να είναι η μείωση της υπερβολικής ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης, μετά το πρώτο κλιμάκιο μισθωτής εργασίας, που αποτελεί αντικίνητρο για την είσοδο στην αγορά εργασίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, έδωσε έμφαση στο ζήτημα των μισθών, καθώς και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Ο επιστημονικός δ/ντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Γιώργος Αργείτης, δήλωσε ότι είναι ανάγκη να σχεδιαστεί βιομηχανική πολιτική στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider