Την άμεση παράταση για την αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την άμεση παράταση για την αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών ζητά η ΓΣΕΒΕΕ
Στην επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι στέλνονται από την ΑΑΔΕ συνεχώς ενημερώσεις, προς επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες, να αντικαταστήσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σύγχυση στην αγορά για το τι τελικά ισχύει.

Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με κοινοποίηση και στο Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργο Πιτσιλή, έστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, ζητώντας την άμεση παράταση της αντικατάστασης των φορολογικών μηχανισμών, καθώς η προθεσμία εκπνέει την 1η Ιουλίου 2024 και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων που καθιστούν την αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών ανέφικτη. Στην επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι στέλνονται από την ΑΑΔΕ συνεχώς ενημερώσεις, προς επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες, να αντικαταστήσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σύγχυση στην αγορά για το τι τελικά ισχύει.

«Το ως άνω πρόβλημα έχει οξυνθεί διότι ακόμα δεν έχει οριστεί ποιες επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να προβούν σε αντικατάσταση των φορολογικών τους μηχανισμών. Ειδικότερα, ποιες επιχειρήσεις θεωρούνται ότι εμπίπτουν σε εκείνες της εστίασης που πρέπει, μέχρι της 1/7/2024, να αποσύρουν τις ΕΑΦΔΣΣ και τις απλές ΦΗΜ εστίασης και να τις αντικαταστήσουν με ΦΗΜΑΣ εστιατορίου ή ΦΤΜ εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή γενικότερα με την χρήση παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης. Με άλλα λόγια υπάρχει κίνδυνος επιχειρήσεις που έχουν ήδη συνδέσει τις ταμειακές τους μηχανές με τα POS να θεωρηθούν ότι δεν εκδίδουν απόδειξες από εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό, ακριβώς επειδή δεν έχει οριστεί ποιες επιχειρήσεις θεωρούνται εστίαση και προφανώς δεν αναφερόμαστε στα εστιατόρια. Οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις φαίνεται ότι θα κληθούν αδίκως να καταβάλουν τα εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπονται και χωρίς μάλιστα να έχουν αποκρύψει έσοδα».

Επιπλέον, η ΓΣΕΒΕΕ, υπενθυμίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στην αγορά προς διάθεση οι νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί (ΦΗΜΑΣ) με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εγκατάστασή τους παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν ορίσει το σχετικό ραντεβού με τους τεχνικούς, ενώ, παράλληλα, οι συνδέσεις ERP με πάροχο συνεχίζουν να παρουσιάζουν δυσκολίες στην διασύνδεση τους με τα POS.

«Με βάση τα παραπάνω η κοινή λογική ορίζει ότι θα έπρεπε να δοθεί εύλογη παράταση στο σχετικό χρονοδιάγραμμα ώστε οι υπόχρεες επιχειρήσεις να μπορέσουν να το ενσωματώσουν στην καθημερινή τους λειτουργία ομαλά. Αντί όμως για αυτό στέλνονται κατά συρροή ενημερωτικά e-mail από την φορολογική διοίκηση, ακόμα και σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στο σχετικό πεδίο εφαρμογής, έχοντας δημιουργήσει χάος στην αγορά, αφού τα εν λόγω e-mail καταλήγουν με αναφορά στα εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και τα οποία είναι αρκετά για να προκαλέσουν πρόβλημα επιβίωσης ιδίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δυστυχώς με τέτοιες επιπόλαιες και βιαστικές ενέργειες δεν ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου», αναφέρει στην επιστολή της η Γενική Συνομοσπονδία.

Τονίζεται μάλιστα ότι την ίδια στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση δεν έχουν εξασφαλίσει την ομαλή υιοθέτηση των μέτρων, φορτώνουν με άγχος τις επιχειρήσεις και δεν τις αφήνουν να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους ομαλά.

«Οι επιχειρήσεις δεν προσφέρονται ως πειραματόζωα μαθητευόμενων μάγων. Είναι απολύτως αναγκαίο άμεσα να δοθεί παράταση για την απόσυρση και παράλληλα την αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών τουλάχιστον μέχρι τις 31/10/2024. Διευκολύνετε την καθημερινότητα των επιχειρήσεων αίροντας τα εμπόδια εκείνα που είναι έξω από κάθε λογική» υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 72% η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας το πρώτο πεντάμηνο του 2024

«Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»: Πληρωμή 1.137 δικαιούχων - «Φορτίζω Παντού»: Παράταση για αιτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider