ΔΝΤ: Καμπανάκι για το τεράστιο χρέος της Ιταλίας - «Μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Καμπανάκι για το τεράστιο χρέος της Ιταλίας - «Μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών»
Το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ιταλίας μαζί με τις καθυστερήσεις στη δαπάνη των κονδυλίων της ΕΕ θα μπορούσαν να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, προειδοποίησε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ιταλίας μαζί με τις καθυστερήσεις στη δαπάνη των κονδυλίων της ΕΕ, «θα μπορούσαν να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών», προειδοποίησε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ετήσια έκθεσή του για την ιταλική οικονομία, το ΔΝΤ προέτρεψε την κυβέρνηση να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα - χωρίς κόστος εξυπηρέτησης του χρέους - περίπου 3% της παραγωγής για να διασφαλίσει μια σταδιακά μειούμενη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ.

Η Ιταλία σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026. Πέρυσι, είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Φέτος η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,4% του ΑΕΠ.

Όσο αφορά το χρέος της Ιταλίας, το δεύτερο μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ, θα ακολουθήσει μια ανοδική τάση προς το 140% του ΑΕΠ έως το 2026. Το 2023 το χρέος της μειώθηκε στο 137,3% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρουμανία: Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση των κυριότερων επενδυτριών χωρών για το 2023

Μία βραδυφλεγής βόμβα 34,5 τρισ. δολαρίων

Αύξηση 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε μία 10ετία λόγω AI

gazzetta
gazzetta reader insider insider