Σκυλακάκης: Μέτρο στις επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης – Απαραίτητοι πόροι και για την κλιματική προσαρμογή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Μέτρο στις επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης – Απαραίτητοι πόροι και για την κλιματική προσαρμογή
Όσον αφορά τις νέες «πράσινες» τεχνολογίες, είναι αναγκαίο η χώρα μας να επενδύσει εκεί όπου ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως τα offshore αιολικά, σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το Delphi Economic Forum.

«Δεν υπάρχουν χρήματα για να κάνουμε και μία "πολυτελή" ενεργειακή μετάβαση και μία στοιχειώδη προσαρμογή στην κλιματική κρίση», σημείωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, μιλώντας στο Delphi Economic Forum.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η ενεργειακή μετάβαση να γίνει εξαιρετικά αποτελεσματικά, χωρίς να μπουν υπερφιλόδοξοι στόχοι. Παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα πόρων για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, καθώς η κλιματική αλλαγή θα είναι εδώ για τις επόμενες 10ετίες, όσο και αν μειωθούν στο μεταξύ οι εκπομπές ρύπων.

Η κεντρική κατεύθυνση είναι πως θα πρέπει να παρέχονται όσο το δυνατόν λιγότερες επιδοτήσεις, κάτι που σημαίνει πως είναι απαραίτητο να αποσύρονται οι ενισχύσεις από τις «πράσινες» τεχνολογίες οι οποίες έχουν ωριμάσει. Επίσης, η στήριξη πρέπει να αφορά περισσότερο το CAPEX (τις κεφαλαιουχικές δαπάνες) και λιγότερο το OPEX (τα λειτουργικά κόστη), με το δεύτερο μάλιστα να είναι και λιγότερο προβλέψιμο.

Στην περίπτωση των ΑΠΕ, αυτό σημαίνει για παράδειγμα διακοπή των λειτουργικών ενισχύσεων και απόσυρση του net-metering. Στον αντίποδα, θα προωθηθούν παρεμβάσεις που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, όπως η Απόκριση Ζήτησης.

«Κινδυνεύουμε ενθαρρύνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον στις ΑΠΕ να καταστρέψουμε τις επενδύσεις. Κι αυτό γιατί οι υπόλοιπες συνιστώσες του ηλεκτρικού συστήματος δεν μπορούν να αναπτυχθούν με την ίδια ταχύτητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τους κλάδους του φυσικού αερίου και του υδρογόνου, ο υπουργός ανάφερε πως το κρίσιμο στοιχείο είναι να επενδύσουμε τη σωστή στιγμή. «Οι χώρες επενδύουν νωρίτερα εκεί που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε αντίθετη περίπτωση επενδύουν αργότερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα offshore αιολικά, καθώς διαθέτει ένα από τα καλύτερα δυναμικά στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο. Όσον αφορά το υδρογόνο, υπογράμμισε πως υπάρχει κατανάλωση αερίου στον κλάδο διύλισης, ο οποίος στη χώρα μας είναι ισχυρός. «Έχουμε όμως τεχνολογίες για να αναπτύξουμε παραγωγική δραστηριότητα ή θα είμαστε απλοί καταναλωτές;», αναρωτήθηκε.

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός, η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκρίνεται στα οικονομικά «σήματα». Ιδίως, μάλιστα, όταν έρχεται ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο -όπως η κακοκαιρία Daniel- και πρέπει να περιορίσει τις επιδοτήσεις για να διαθέσει πόρους για την αποκατάσταση των καταστροφών.

Οι στόχοι χρειάζονται εξονυχυστική εξέταση, χωρίς ιδεοληψία, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. Η φύση της Ευρώπης -που είναι ένας σχεδιασμός συμβιβαστικός και βαθιά πολιτικός- εμπεριέχει αδυναμίες. Όσο δεν υπήρχε στο τραπέζι το κόστος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αυτές οι αδυναμίες δεν αναδεικνύονταν.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θεωρούσε ότι αν προχωρούσε γρήγορα τις πολιτικές απανθρακοποίησης, θα αποσοβούσε την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική κρίση. Ωστόσο, καθώς οι εκπομπές της «Γηραιάς Ηπείρου» είναι ένα μικρό ποσοστό των παγκόσμιων αέριων ρύπων, η μείωσή τους δεν ήταν αρκετή για να προληφθεί η προσαρμογή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, χρειάζεται μία πιο συνετή πολιτική από την πλευρά της Ε.Ε., με πιο σκληρή διαπραγματευτική στάση. «Γιατί δεν μπορεί η Ευρώπη, όταν οι υπόλοιπες χώρες αρνούνται να συναινέσουν, να αποφασίζει να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα. Η Ε.Ε. πέτυχε τελείως στην πολιτική που χάραξε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη διαφορά όμως ότι οι ΑΠΕ δεν κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Εκεί απέτυχε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σάρδη (Energean): Η βιομηχανία φυσικού αερίου χρειάζεται ένα θετικό σήμα από την ΕΕ

Πατέλης: Χρειάζεται να γίνουν πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε πολλούς τομείς

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε 12-18 μήνες οι αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις – Εμβληματικά πρότζεκτ 3-4 δισ. ευρώ 

gazzetta
gazzetta reader insider insider