Αλκοολούχα ποτά: Έσπασαν το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλκοολούχα ποτά: Έσπασαν το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές
Ενισχύονται οι εξαγωγές των ελληνικών αποσταγμάτων στο εξωτερικό. Σε ποιες αγορές κατευθύνονται. Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών

Ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική αποκτά η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, ξεπερνώντας δε σε αξία τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το 2023 ο κλάδος της ελληνικής ποτοποιίας/αποσταγματοποιίας κατέγραψε άνοδο των εξαγωγών σε αξία κατά 9,4% στα επίπεδα των 106,09 εκατ. ευρώ έναντι 96,97 εκατ. ευρώ το 2022, σπάζοντας το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των εξαγωγών σε απόλυτες τιμές ήταν της τάξης των 9,12 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά, παρότι το 2023 οι εξαγωγές του συνόλου των ευρωπαϊκών αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με το 2022.

Σε αντίθεση με τη συνολική αξία και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΣΕΑΟΠ, οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών σε ποσότητα κινήθηκαν πτωτικά το 2023, υποχωρώντας κατά 5,02% έναντι του 2022 και κατά 2 εκατ. κιλά σε απόλυτες τιμές. Αυξητική καταγράφεται το 2023 και η εξέλιξη της μέσης τιμής μονάδος, ανά εξαγόμενο κιλό ποτού όπου εμφανίζει αύξηση κατά 15,2%.

Σε ό,τι αφορά την πενταετία 2019-2023, ο κλάδος της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών καταγράφει αύξηση των εξαγωγών σε αξία κατά 39,3%, αλλά και σε ποσότητα κατά 5,2%.

Τι οδήγησε στη μείωση των εξαγωγών προς το Ιράκ

Το 2023 καταγράφηκε, ωστόσο, πτώση του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών προς Τρίτες χώρες, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη μείωση των εξαγωγών προς το Ιράκ, όπου την περασμένη χρονιά εφαρμόστηκε ο νόμος περί απαγόρευσης εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών.

Η αρνητική αυτή μεταβολή, έπληξε ιδιαίτερα τις ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων καθώς το Ιράκ αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη χώρα προορισμού των ελληνικών αλκοολούχων ποτών και οι επιπτώσεις αυτές μεταφράζονται σε πτώση 22% σε ποσότητα και μείωση 16% σε αξία σε σύγκριση με το 2022.

Πού κατευθύνονται τα ελληνικά αποστάγματα

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, τα κράτη μέλη της ΕΕ - 27 αποτελούν σταθερά τους σημαντικότερους προορισμούς για τις εξαγωγές των ελληνικών αποσταγμάτων, με ποσοστό 76% σε αξία (ήτοι 80,7 εκατ. ευρώ) και 78% σε ποσότητα (ήτοι 28,4 εκατ. κιλά).

Η Γερμανία εμφανίζεται σταθερά στην πρώτη θέση αποτελώντας βασική χώρα εξαγωγής των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, καθώς εκεί κατευθύνεται το 40% σε αξία (42,5 εκατ. ευρώ) και το 45,4% σε ποσότητα (16,5 εκατ. κιλά) της ελληνικής ποτοποιίας.

Δεύτερη σημαντικότερη χώρα προορισμού των ελληνικών αλκοολούχων ποτών εξακολουθεί να είναι -παρά την πτώση - το Ιράκ, με αξία εξαγωγών 14,6 εκατ. ευρώ και ποσότητα 5,6 εκατ. κιλά, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία με 10 εκατ. ευρώ (καταγράφει αύξηση 25,7% σε αξία), η Ολλανδία με 5 εκατ. ευρώ (με αύξηση 98% σε αξία), η Αυστρία με 3,8 εκατ. ευρώ (με αύξηση 194% σε αξία), η Πολωνία με 3,7 εκατ. ευρώ (καταγράφει πτώση ,1% σε αξία), η Αλβανία με 2,9 εκατ. ευρώ, οι ΗΠΑ με 2,2 εκατ. ευρώ (πτώση 14% σε αξία) και το Ισραήλ με 0,96 εκατ. ευρώ (πτώση 6,6% σε αξία).

Μεγάλος πρωταγωνιστής των ελληνικών εξαγωγών το ούζο

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ, το ελληνικό ούζο αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή των εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών, παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ.

Το ούζο αποτελεί διαχρονικά το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας, καταλαμβάνοντας το 2023 το 58% της αξίας και το 68% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.

Οι εξαγωγές του ούζου εντός ΕΕ-27 παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε αξία κατά 13,5%, ενώ σε ποσότητα εμφάνισαν μείωση κατά 1,8%, σε σύγκριση με το 2022. Σε αντίθεση με την ΕΕ, οι εξαγωγές του ούζου προς Τρίτες χώρες εμφανίζουν μεγάλη μείωση και σε αξία και σε ποσότητα, για την οποία ευθύνεται η μείωση των εξαγωγών του προς το Ιράκ. Ειδικότερα, η ποσοστιαία μείωση σε αξία είναι της τάξης του 13% και η ποσοστιαία μείωση σε ποσότητα της τάξης του 19%.

Ως προς τις σημαντικότερες χώρες εξαγωγής του ούζου, την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία με 46,5% του συνόλου σε αξία και 50,8% σε ποσότητα, ακολουθεί το Ιράκ με 23,3% σε αξία και 21,9% σε ποσότητα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με 13% σε αξία και 10,7% σε ποσότητα.

Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς αν και αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μερίδιο (≈2% σε αξία και ≈1% σε ποσότητα) του συνόλου των εξαγωγών, καταγράφουν σταθερή άνοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται το νέο e-katanalotis – Τι θα περιλαμβάνει η αναβαθμισμένη πλατφόρμα

Το καλό και το κακό σενάριο για την ανάκαμψη των αερομεταφορών το 2022

«Έξυπνη Μεταποίηση»: Έργο του Ταμείου Ανάκαμψης 73.227.620 ευρώ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider