Οι αγορές πήραν την επιβεβαίωση που ήθελαν από την Fed - Τα μηνύματα που έστειλε ο Πάουελ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγορές πήραν την επιβεβαίωση που ήθελαν από την Fed - Τα μηνύματα που έστειλε ο Πάουελ
Ο Πάουελ είπε ότι τα υψηλότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα. Η Wall Street έκανε νέα ιστορικά υψηλά, όμως επικρατεί σκεπτικισμός εάν θα μπορέσει να διατηρήσει το σημερινό ράλι.

Οι αγορές πήραν αυτό ακριβώς που ήθελαν από την Federal Reserve, την επιβεβαίωση ότι θα γίνουν φέτος τρεις επιτοκιακές μειώσεις, ό,τι δηλαδή «είχε τάξει» στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Από τότε όμως έως σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα: ο πληθωρισμός παρουσίασε κλιμάκωση επί δύο διαδοχικούς μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με τα στοιχεία να είναι υψηλότερα του αναμενόμενου και την αμερικανική οικονομία να παραμένει ανθεκτική. Η εξέλιξη αυτή έκανε κάποιους επενδυτές να ανασκευάσουν τις προσδοκίες τους ως προς τις επιτοκιακές μειώσεις υπό τον φόβο ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μεταθέσει για μετά τον Ιούνιο τη μείωση των επιτοκίων.

Η επιβεβαίωση έφερε μεγάλη ευφορία στην αγορά, η οποία εκδηλώθηκε με ράλι και με νέα κλεισίματα ρεκόρ για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 να ξεπερνά το επίπεδο των 5.200 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του. "Παρότι ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δεν έγινε περιστέρι, ο τόνος του ήταν πιο ήπιος απομακρύνοντας τις πρόσφατες ανησυχίες της αγοράς", αναφέρει ο Άλεξ Κόφι, αναλυτής της ΤD Ameritrade.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα Μarkets Live Pulse του Βloomberg, oι αμερικανικές μετοχές θα χάσουν ταχύτητα και οι ομολογιακές αποδόσεις θα αυξηθούν παρότι η Fed επανεπιβεβαίωσε τις τρεις επιτοκιακές μειώσεις για φέτος. Οι επενδυτές αναμένουν ότι ο S&P 500 θα αυξηθεί τις 5.454 μονάδες έως τα τέλη του 2024 από τις 5.225 της Τετάρτης, γεγονός που σημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης θα επιβραδυνθεί δεδομένου ότι ο δείκτης έχει ενισχυθεί φέτος περίπου 10% μετά τα κέρδη 24% πέρυσι. Η έρευνα αμφισβητεί την ικανότητα της Wall Street να διατηρήσει το ράλι. Aναφορικά με το δολάριο, μόλις ένα 18% αναμένει ότι ο δείκτης δολαρίου θα αυξηθεί από τα σημερινά επίπεδα, ενώ περισσότεροι από το ένα-τρίτο προβλέπει ότι θα παραμείνει στάσιμο και οι υπόλοιποι βλέπουν πτώση. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί 2% φέτος.

Τα κρυφά μηνύματα

Μέσα στον χείμαρρο των λέξεων από το ανακοινωθέν της Fed και τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ κάποια σημεία ξεχώρισαν. Και κάτω από τα δεδομένα υπήρξε μια σιωπηρή παραδοχή ότι η Fed θα παραμείνει αρκετά υπομονετική απέναντι στον πληθωρισμό προκειμένου να επιτύχει μια ήπια προσγείωση, διαβάζοντας πίσω από την φράση του Πάουελ ότι «τα στοιχεία των δύο πρώτων μηνών του έτους για τον πληθωρισμό δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα». «Αυτό ήταν ένα μήνυμα και η αγορά το εξέλαβε έτσι, ότι η Fed θα ανεχθεί ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό για περισσότερο», είναι η ερμηνεία που έδωσε ο Mοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Αllianz.

Διαβάστε ακόμα: Αμετάβλητα για 5η διαδοχική φορά τα επιτόκια της Fed - Τρεις μειώσεις μέσα στο 2024

Σε αυτό το σημείο όμως προκύπτει ένα φιλοσοφικό ερώτημα: Πόσο καιρό μπορεί η Fed να δεχτεί υψηλότερο από τον επιθυμητό πληθωρισμό προτού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσαρμόσουν de facto το στοχευμένο ποσοστό πληθωρισμού; Εάν κάποιος ισχυρίζεται ότι θα γίνει πλούσιος μια μέρα, αλλά προς το παρόν είναι χαρούμενος που κερδίζει μόνο μια δεκάρα την ημέρα, είναι πραγματικά ο στόχος του να γίνει πλούσιος;

Ο Γουίλιαμ Ντάντλι, πρώην διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, εντόπισε ένα σημαντικό στοιχείο στην απάντηση του Πάουελ σε μια ερώτηση σχετικά με το εάν οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ χαλαρές. "Απέφυγε να κάνει λόγο για χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών. Όταν όμως δεν δέχεται την χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών, τι κάνει; Αναγκάζει τις οικονομικές συνθήκες να χαλαρώσουν περισσότερο", σημειώνει ο Ντάντλι.

Τι είπε ο Πάουελ

Ο Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε ότι τα επιτόκια έχουν πιθανότατα φθάσει σε κορύφωση και θα μειωθούν κάποια στιγμή στη διάρκεια του έτους έτους, όμως με βάση το ένστικτό του, είπε ότι δεν θα μειωθούν σε τόσο χαμηλά επίπεδα όσο στο παρελθόν. Προειδοποίησε ότι οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και δίδεται μεγάλη προσοχή στους κινδύνους και γι΄αυτό, όπως είπε, η Fed είναι προετοιμασμένη να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Αξιολογούμε προσεκτικα τα στατιστικά στοιχεία για να λάβουμε τις αποφάσεις μας ανά συνεδρίαση. Οι προβλέψεις μας δεν είναι προσχεδιασμένες. Εάν υπάρξει περαιτέρω εξασθένηση στην αγορά εργασίας, αυτός θα είναι ένας λόγος για να αρχίσουμε μειώσεις επιτοκίων», τόνισε.

Επανέλαβε ότι δεν έχει «χτιστεί» ακόμη η εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να αρχίσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια και εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο δρόμος για τη μείωση δεν θα είναι ομαλός, χωρίς ωστόσο τα πρόσφατα στοιχεία του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου να αλλάζουν τη γενική εικόνα, παρότι ήταν υψηλότερα του αναμενομένου. «Δεν αντιδρούμε υπερβολικά αλλά ούτε και τα αγνοούμε».

Αναγνώρισε δε, ότι η οικονομία έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο χάρη στην αυξημένη καταναλωτική ζήτηση και την αποκατάσταση της αλυσίδας τροφοδοσίας. Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε ότι παραμένει σχετικά σφιχτή, ωστόσο υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και ο ρυθμός αύξησης των ονομαστικών μισθών έχει μετριαστεί.

Προσέθεσε έγινε συζήτηση και για τον ισολογισμό, με συναίνεση στο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης του ενεργητικού ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μεταβλητότητας στην αγορά.

Το ανακοινωθέν της Fed

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμενόταν, τα επιτόκιά της για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, στο εύρος διακύμανσης 5,25% έως 5,5%, σηματοδοτώντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να βλέπει τρεις μειώσεις των επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης έως τα τέλη του 2024, παρά την πιο αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς το στόχο του 2%.

Xαρακτήρισε τον πληθωρισμός "υψηλό" και αναθεώρησε τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία και τον πληθωρισμό προς τα πάνω - βλέπει το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών να αυξάνεται στο 2,6% έως τα τέλη του έτους από 2,4% που είχε προβλέψει το Δεκέμβριο.

Οι 10 από τους 19 αξιωματούχους της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής της εξακολουθούν να βλέπουν τα επιτόκια να υποχωρούν τουλάχιστον κατά 75 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους, διατηρώντας ακριβώς την πρόβλεψη που είχαν κάνει και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, παρά τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, για το 2025 η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης το 2025, λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα που είχε προβλέψει το Δεκέμβριο, που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων. Πάντως για το 2026 αναμένονται μειώσεις των 75 μονάδων βάσης, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί και το Δεκέμβριο.

Αναφορικά με την οικονομία, οι νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,1% για φέτος συγκριτικά με το 1,4% που είχε προβλεφθεί το Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται στο 4% στο τέλος του έτους, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,1%. Η άποψη των διαμορφωτών πολιτικής της Fed είναι ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να υποστηρίξει τα υψηλότερα επιτόκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider