OPEC: Σταθερός ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης στο πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
OPEC: Σταθερός ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης στο πετρέλαιο
Τον ίδιο ρυθμό στην αύξηση της ζήτησης αναμένει ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) να ακολουθήσει η αγορά του πετρελαίου για το 2024-2025.

Τον ίδιο ρυθμό στην αύξηση της ζήτησης αναμένει ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) να ακολουθήσει η αγορά του πετρελαίου για το 2024 και το 2025. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάστηκαν στην μηνιαία του έκθεση «υπάρχει χώρος για βελτίωση» και η ζήτηση φέτος πρόκειται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ το 2025 κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η πρόβλεψη του OPEC για οικονομική ανάπτυξη, είναι ήδη υψηλότερη από του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), με τις δύο προβλέψεις να σημειώνουν τη μεγαλύτερη διαφορά των τελευταίων 16 χρόνων. Κατά τον Οργανισμό, η ισχυρή ώθηση που δόθηκε στο τέλος του 2023 αναμένεται να συνεχίσει και το 2024 και ανέβασε κατά 0,1% τις εκτιμήσεις του μετά και την άνοδο που σημειώθηκε τον Ιανουάριο.

Όσον αφορά την προσφορά, η παραγωγή υγρών καυσίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, πρόβλεψη ελαφρώς αναθεωρημένη προς τα κάτω από εκείνη του Φεβρουαρίου. Η ανακοίνωση λαμβάνει υπ' όψιν τις πρόσφατες εθελοντικές προσαρμογές των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ για επιπλέον παραγωγή, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Η πρόβλεψη για την αύξηση της προσφοράς για τις χώρες εκτός του OPEC το 2025 είναι στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αριθμός αναθεωρημένος από την έκθεση του προηγούμενου μήνα λόγω των αλλαγών που έφερε το 2024 στον κλάδο. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και οι διακοπές του ανεφοδιασμού επηρέασαν τις τιμές του πετρελαίου ενώ έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια. Το ευρωπαϊκό αργό χθες διαπραγματευόταν περίπου στα 82 δολάρια ανά βαρέλι.

Αύξηση των τιμών σημειώθηκε το Φεβρουάριο καθώς συνέχισαν να ενισχύονται τα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου, αναφέρεται ακόμη από τον OPEC. Τέλος προβλέπει παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 2,8% για το 2024, βασιζόμενος στην προσδοκία για σταδιακή χαλάρωση του γενικού πληθωρισμού στη διάρκεια του έτους. Διατήρησε την πρόβλεψη του επόμενου έτους σταθερή στο 2,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Porsche: Προειδοποιεί για μειωμένη κερδοφορία αλλά αυξάνει το μέρισμά της

Wall Street: «Σπάει» εμφατικά το πτωτικό σερί μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Καρκίνος θυρεοειδούς: Οι «ένοχες» ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται

gazzetta
gazzetta reader insider insider