Μελέτη ΕΕΑ: Οι επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αυξήθηκαν κατά 3,3% τη τελευταία 3ετία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μελέτη ΕΕΑ: Οι επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αυξήθηκαν κατά 3,3% τη τελευταία 3ετία
Αυξήθηκαν οι επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης -είτε με τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων είτε με τη μορφή νομικών προσώπων- ανάμεσα στα έτη 2019-2022.

Αυξήθηκαν οι επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης -είτε με τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων είτε με τη μορφή νομικών προσώπων- ανάμεσα στα έτη 2019-2022. Αυτό προκύπτει από την δεύτερη μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με τον αριθμό των επαγγελματιών στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, τις νομικές μορφές δραστηριοποίησης τους και τα εισοδήματα τους.

Πρόκειται για μία μελέτη που έχει βασιστεί στα πλέον πρόσφατα δεδομένα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τόσο αναφορικά με τον αριθμό φορολογικών δηλώσεων -άρα και τον αριθμό των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο- όσο και με τα εισοδήματα που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές.

Σύμφωνα με τα βασικότερα ευρήματα:

  • Οι επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης -είτε με τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων είτε με τη μορφή νομικών προσώπων- αυξήθηκαν κατά 3,3% ανάμεσα στα έτη 2019-2022.
  • Αισθητά περισσότεροι επαγγελματίες (30,2%) επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν με τη μορφή νομικών προσώπων, πιθανώς λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
  • Σημαντική αύξηση της τάξης του 27,2% κατέγραψαν το 2022, συγκριτικά με το 2019, τα μικτά εισοδήματα τόσο σε επίπεδο ατομικών επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο νομικών προσώπων.
  • Οι μεσίτες ασφαλίσεων συνεισφέρουν αναλογικά περισσότερο (14%) στον τζίρο της διαμεσολάβησης συγκριτικά με το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν (6%).
  • Το ποσοστό καθαρών κερδών ανά είδος εταιρείας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης κυμαίνεται από 17,8% έως 36,4% (ατομικές επιχειρήσεις, ΟΕ/ΕΕ/ΙΚΕ, Ε.ΠΕ./ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, ΑΕ/ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ).
  • Μειωμένος καταγράφεται το 2022, συγκριτικά με το 2019, ο αριθμός των επαγγελματιών που εντάσσονται στην πρώτη κλίμακα, με εισόδημα έως 15.000 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει τη βελτίωση των εισοδημάτων.
  • Αξιοσημείωτη αύξηση (14,9 %) κατέγραψαν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που διατηρούν ΚΑΔ και άλλου επαγγέλματος με ανάλογη αύξηση και των εισοδημάτων τους.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Το ΕΕΑ, πιστό στη δέσμευση του για στήριξη των μελών του, προχώρησε στην εκπόνηση νέας μελέτης για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Θεωρούμε υποχρέωση μας να είμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών, σε μία γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι από τους πιο κομβικούς κλάδους του επιχειρείν. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η νέα μελέτη θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο «εργαλείο» όχι μόνο για τα μέλη μας αλλά για το σύνολο των επαγγελματιών».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΕΕΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης Δημήτρης Γαβαλάκης ανέφερε: «Αποτελεί πεποίθησή μου ότι ένας τομέας στον οποίο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών μπορεί να είναι χρήσιμο στα μέλη του είναι η παρακολούθηση της πορείας κάθε επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και η ανάδειξη στοιχείων που προσεγγίζουν, κατά το δυνατόν αντικειμενικά, το χθες, το σήμερα και το αύριο. Από την πεποίθηση αυτή ξεκίνησε και η σκέψη -που μετουσιώθηκε σε πράξη- για την πρώτη κλαδική μελέτη του 2019 και φυσικά η επιλογή για την επικαιροποίησή της αλλά και την εμβάθυνση σε στοιχεία που θα δώσουν αφενός σε κάθε επαγγελματία ή επιχείρηση αναγκαία εφόδια για να διαμορφώνει τη στρατηγική του, και αφετέρου σε κάθε εκπρόσωπο του κλάδου τα εφόδια που θα τεκμηριώνουν τις διεκδικήσεις του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οργή Γεωργιάδη για την κατά κόρον συνταγογράφηση φαρμάκου με αμφίβολη αποτελεσματικότητα

Bayer Ελλάς: Αναδεικνύει λύσεις για την υγεία και την αγροδιατροφή

Στουρνάρας: Δύο προϋποθέσεις για να διατηρήσει η Ελλάδα τη βιωσιμότητα χρέους

gazzetta
gazzetta reader insider insider