ΤΑΙΠΕΔ (PPF): Πώς προχωρά το mega πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» - Σε εξέλιξη projects 600 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ (PPF): Πώς προχωρά το mega πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» - Σε εξέλιξη projects 600 εκατ. ευρώ
Έργα, συμβάσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ προωθούνται ήδη, ολοκληρώνονται ή αναμένονται να προκηρυχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του mega προγράμματος «Αιγίς». Ποιες είναι οι παρεμβάσεις.

Έργα και διαγωνιστικές διαδικασίες ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) προωθούνται ήδη ή αναμένονται να προκηρυχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της μονάδας PPF υπό τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του mega προγράμματος «Αιγίς». Πρόκειται για παρεμβάσεις που σχετίζονται την προμήθεια Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων, οχημάτων με ειδικό εξοπλισμό, πυροσβεστικών, αεροπλάνων, ελικοπτέρων, drones και άλλου είδους εξοπλισμού στο πλαίσιο της ενίσχυσης και αναβάθμισης των δυνατοτήτων της χώρας να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, καταστροφές από κακοκαιρίες ή πυρκαγιές, προκειμένου να αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή δυνατότητα ειδικών σωμάτων στο τομέα της πρόληψης. Επί της ουσίας, Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ένα σύνολο παρεμβάσεων για την ενίσχυση των υποδομών και του τεχνικού εξοπλισμού, την ενσωμάτωση Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Προχωράει ταχύτατα η αναβάθμιση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας – Υπογραφές για τα 2 Super Puma

Προς την κατεύθυνση αυτή, μια ακόμα πολύ σημαντική σύμβαση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, υπογράφηκε προ ημερών για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα του πυροσβεστικού σώματος από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας ΚΥΡΙΑΚIΔΗΣ CYLINDER ΜΙΚΕ, Νικόλαο Κυριακίδη. Το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της μονάδας PPF, ωρίμασε και διενήργησε τον διαγωνισμό για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δύο Super Puma, με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων και τη μεγαλύτερη ευελιξία των δύο ελικοπτέρων για επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης, μεταφοράς/εκκένωσης πολιτών από πληγείσες περιοχές καθώς και για δασοπυρόσβεση. Η αναβάθμιση των δύο Super Puma περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια δύο μηχανισμών βαρούλκου διάσωσης και δύο ενσωματωμένων δεξαμενών αεροπυρόσβεσης. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), δήλωσε: «Αυτές οι διαδικασίες δείχνουν επί της ουσίας την πρόοδο της υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας αλλά και του εθνικού στόλου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και για την πρόληψη. Πρόκειται για μία ιστορική περίοδο που οφείλουμε όλοι να κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να παραδώσουμε στο Πυροσβεστικό Σώμα- που δίνει την ψυχή του και τη ζωή του για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των ζωών μας- ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα είναι αντάξιο των δυνατοτήτων του. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση των δύο Super Puma, έχουμε μια ακόμα σύμβαση η οποία έρχεται, Υπουργέ. Σας υπόσχομαι ότι σήμερα τελειώνουμε και την τελευταία διαδικασία των διευκρινίσεων που απαιτούνται, ούτως ώστε εκτός από τεχνικά να είναι και τυπικά εντάξει. Και θεωρούμε ότι η επόμενη περίοδος είναι μια πάρα πολύ γόνιμη περίοδος, καθότι έρχονται μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία θα συμβασιοποιηθούν και - να είστε βέβαιοι - ότι αυτό που θα φέρουμε εις πέρας, το κάνουμε κι εμείς με μεγάλη πίστη στο δημόσιο συμφέρον, αλλά και στη δική σας την επιχειρησιακή και πολιτική αγωνία, να ανταπεξέλθουμε στους χρόνους με τους οποίους δεσμευόμαστε απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ευρώπη είναι εδώ, πρέπει να το πούμε, η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της Ευρώπης, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κι εμείς θα τιμήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, υλοποιώντας τις μεγάλες συμβάσεις».

Το mega πρόγραμμα «Αιγίς» - Συμβάσεις και διαγωνισμοί

Ευρύτερα, όσον αφορά στο mega πρόγραμμα «Αιγίς», όπως αναφέραμε και στην αρχή, είναι σε εξέλιξη, και σε ξεχωριστά στάδια, έργα, προμήθειες και διαγωνισμοί συνολικού ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, και σε σχέση με δημοπρατημένα έργα, προς υποβολή φακέλου προσυμβατικού ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι παρεμβάσεις ύψους 121,9 εκατ. ευρώ, σε αξιολόγηση προσφορών είναι συβάσεις 265,6 εκατ. ευρώ, προς υπογραφή είναι συμβάσεις 7,6 εκατ. ευρώ ενώ σε στάδιο υποβολής προσφορών είναι διαγωνισμοί συνολικού ύψους 192,7 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι προς δημοπράτηση το αμέσως επόμενο διάστημα είναι ο διαγωνισμός με αντικείμενο την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για το ΥΠΕΘΑ (ποσότητα: 93 οχήματα), με προϋπολογισμό 19,3 εκατ. ευρώ, χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ 2021-2027 και ΕΤΕπ.

Για παράδειγμα, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασία του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει την ωρίμανση, τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και παρακολούθησης πορείας υλοποίησης για τα κατωτέρω έργα του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»:

Σε σχέση με διαγωνισμούς που δημοσιεύτηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας εντός του 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αιγίς», ξεχωρίζουν οι εξής δράσεις:

1. Αναβάθμιση δύο (2) ελικοπτέρων Super Puma (αφορά την αγορά 2 δεξαμενών νερού για ε/π Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος), με προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ και συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

2. Προμήθεια πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα (αφορά δύο διαγωνισμούς προμήθειας οχημάτων, ο πρώτος με χρηματοδότηση 100% από το ΤΑΑ και ο δεύτερος με χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και την ΕΤΕπ.). Ο 1ος διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 64,5 εκατ. ευρώ (ΤΑΑ) και αφορά σε προμήθεια 740 οχημάτων και ο δεύτερος έχει προϋπολογισμό 145,5 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2021-2027, ΕΤΕπ) και αφορά σε προμήθεια 418 οχημάτων.

3. Προμήθεια εξοπλισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα: Αφορά την προμήθεια διαφόρων ειδών απαραίτητων για το Πυροσβεστικό Σώμα όπως στολές, αναπνευστικές συσκευές, πυρίμαχες κουβέρτες, κ.λπ., με προϋπολογισμό 27 εκατ. (ΤΑΑ).

4. Προμήθεια τριών (3) εναέριων κέντρων επιχειρήσεων (Air Surveillance), με προϋπολογισμός 23,3 εκατ. ευρώ (ΤΑΑ & ΕΤΕπ, ποσότητα: 3 αεροσκάφη κατάλληλα διαμορφωμένα ως εναέρια κέντρα επιχειρήσεων).

5. Προμήθεια τριών (3) ελικοπτέρων μεσαίου μεγέθους μεταφοράς και υγειονομικών αποστολών (Προϋπολογισμός: 75 εκατ. ευρώ, χρηματοδότηση από ΤΑΑ & ΕΤΕπ).

6. Αναβάθμιση επτά (7) αεροσκαφών Canadair CL-415 (προϋπολογισμός 43 εκατ., ΤΑΑ).

7. Προμήθεια 25 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών (προϋπολογισμός 155 εκατ., ΤΑΑ, ΕΣΠΑ 2021-2027 & ΕΤΕπ).

8. Συστήματα πυρανίχνευσης & πυρόσβεσης, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το TAA. Αφορά την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης με θερμικές κάμερες και χρήση A.I. για την προστασία 22 αρχαιολογικών χώρων σε όλη τη χώρα.

9. Κάψουλες απομόνωσης & μεταφοράς ασθενών (προϋπολογισμός 3,1 εκατ. ευρώ, ΕΣΠΑ 2021-2027, ποσότητα: 24 κάψουλες και συνοδευτικός εξοπλισμός).

10. Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για το Πυροσβεστικό Σώμα (αφορά την προμήθεια διαφόρων ΜΑΠ όπως κράνη, στολές κ.λπ., με προϋπολογισμό 7,8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Ποσότητα: 40.000 τμχ. διαφόρων ειδών ΜΑΠ).

11. Προμήθεια 97 UAV Drones διαφόρων τύπων για εναέρια επιτήρηση (σε εξέλιξη ο διαγωνισμός ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, με πόρους από ΤΑΑ, ΕΣΠΑ 2021-2027).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider