Bloomberg: Ο Πάουελ αναμένεται να επαναλάβει το «δεν υπάρχει βιασύνη» για μείωση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ο Πάουελ αναμένεται να επαναλάβει το «δεν υπάρχει βιασύνη» για μείωση των επιτοκίων
Ναι μεν οι ενδείξεις για τον πληθωρισμό είναι καλές, αλλά η προσέγγιση θα είναι υπομονετική αναφέρει ο επικεφαλής της Fed.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Ζερόμ Πάουελ αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμά του ότι δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων, ειδικά αφού νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές επιμένουν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πάουελ θα μεταβεί στο Καπιτώλιο, όπου θα παραδώσει την εξαμηνιαία έκθεση του για τη νομισματική πολιτική σε επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη και σε επιτροπή της Γερουσίας την Πέμπτη. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί του στη Fed τις τελευταίες εβδομάδες δήλωσαν ότι έχουν την πολυτέλεια να είναι υπομονετικοί όσον αφορά το πότε λάβουν τις αποφάσεις τους για μείωση των επιτοκίων.

«Ο κίνδυνος να προχωρήσουμε πολύ σύντομα έγκειται στο ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει και ότι οι πολύ καλές ενδείξεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες, αποδεικνύονται κατά κάποιο τρόπο ότι δεν είναι αληθινός δείκτης για το πού οδεύει ο πληθωρισμός», είχε αναφέρει ο Πάουελ σε συνέντευξή του στις αρχές Φεβρουαρίου.

Αυτή η προσεκτική προσέγγιση επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, από στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον περασμένο μήνα. Αλλά δεν είναι πιθανό να ικανοποιήσει τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ανησυχούν για το πώς η πορεία των ποσοστών του πληθωρισμού θα μπορούσε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αναμένεται να πιέσουν τον επικεφαλής της Fed αναφορικά με το γιατί η κεντρική τράπεζα διατηρεί το κόστος δανεισμού τόσο υψηλό, διακινδυνεύοντας να βλάψουν την οικονομία, όταν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο στον πληθωρισμό.

Το σημαντικότερο στοιχείο για την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η μηνιαία αναφορά θέσεων εργασίας που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η αύξηση της μετριάστηκε τον Φεβρουάριο σε 200.000 νέες θέσεις, μετά από μια αύξηση 353.000 έναν μήνα νωρίτερα, η οποία ήταν η μεγαλύτερη σε ένα χρόνο. Το ποσοστό ανεργίας φαίνεται να διατηρείται στο 3,7%, ενώ η αύξηση των ωριαίων αποδοχών πιθανότατα μειώθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider