ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες
Τα 34,4 τρισ. δολάρια έφτασε το χρέος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ. Και η ξέφρενη πορεία (χρέους) συνεχίζεται.

Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας δημοσιονομικά βάρη περίπου 1 τρισ. δολαρίων σχεδόν κάθε 100 ημέρες.

Σύμφωνα με το CNBC, το χρέος του έθνους πέρασε οριστικά στα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 4 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Νωρίτερα μέσα στην περσινή χρονιά, είχε φτάσει τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 και τα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 15 Ιουνίου 2023. Πριν από αυτό, η αύξηση του 1 τρισ. δολαρίων από τα 31 τρισ. δολάρια χρειάστηκε περίπου οκτώ μήνες.

Το χρέος των ΗΠΑ, το οποίο είναι το χρηματικό ποσό που δανείζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα, ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 34,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο επικεφαλής του τομέα επενδύσεων της Bank of America, Μάικλ Χάρτνετ, πιστεύει ότι το μοτίβο των 100 ημερών θα παραμείνει άθικτο, κατά την άνοδο του χρέους από τα 34 τρισ. δολάρια στα 35 τρισ. δολάρια.

«Δεν είναι περίεργο ότι η «υποβάθμιση του χρέους» πλησιάζει σε υψηλά όλων των εποχών, την ώρα που ο χρυσός έφτασε τα 2.077 δολάρια η ουγγιά και το bitcoin 67.734 δολάρια», ανέφερε ο Χάρτνετ.

Η Moody's Investors Service μείωσε την προοπτική της αξιολόγησης για την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε αρνητική από σταθερή τον Νοέμβριο λόγω των αυξανόμενων κινδύνων της δημοσιονομικής ισχύος της χώρας.

«Στο πλαίσιο των υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τη μείωση των κρατικών δαπανών ή την αύξηση των εσόδων», ανέφερε η Moody's για να αιτιολογήσει την απόφασή της. «Η Moody's αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν πολύ μεγάλα, αποδυναμώνοντας σημαντικά την απομείωση του χρέους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider