ΕΚΤ: Οι traders «μαζεύουν» τα στοιχήματα για περικοπές επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Οι traders «μαζεύουν» τα στοιχήματα για περικοπές επιτοκίων
Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκιά της περισσότερο από 100 μονάδες βάσεις το 2024 (με 4 περικοπές των 0,25%).

Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκιά της περισσότερο από 100 μονάδες βάσεις το 2024 (με 4 περικοπές των 0,25%). Παρά το γεγονός πως βαθαίνει η κρίση στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης, μετά και την νέα πτώση του γερμανικού PMI τον Φεβρουάριο, οι traders δεν «βλέπουν» με καλό... μάτι την ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη στην 2η ισχυρότερη οικονομία του μπλοκ, τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ποντάρουν πως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα περιλαμβάνει περικοπές επιτοκίων ύψους 94 μονάδων βάσης, με το πρώτο «ψαλίδισμα» να λαμβάνει χώρα κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως τα στοιχήματα προέβλεπαν έως και 7 μειώσεις επιτοκίων φέτος, με αποτέλεσμα η συντηρητική μετατόπιση να οδηγεί το ευρώ σε άνοδο άνω του 0,6% στο 1,0888 έναντι του δολαρίου, υψηλό από τις 2 Φεβρουαρίου.

Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα οι traders «μαζεύουν» τα στοιχήματά τους για τις μειώσεις επιτοκίων από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, καθώς συμβιβάζονται με την νέα πραγματικότητα που λέει πως ο ταχύτερος ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες, είχε «σιωπηλή» αλλά αποτελεσματική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων ανέρχονται σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, ενώ στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός πάτησε «γκάζι» στο 2,9% από 2,4% προηγουμένως τον Δεκέμβριο, μεγαλώνοντας την απόσταση από την τιμή-στόχο της ΕΚΤ στο 2% και περιπλέκοντας έτσι τις προσδοκίες αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Νέα ιστορικά υψηλά για τον Nikkei

El País: Η Άνδρος στους 10 καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς της Ευρώπης για το 2024

Στο τραπέζι «χαράτσι» 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider