Οι αγορές που έφεραν τα τουριστικά ρεκόρ του 2023

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγορές που έφεραν τα τουριστικά ρεκόρ του 2023
Οι αυξημένες τουριστικές ροές αλλά και το αυξημένο «πορτοφόλι» των επισκεπτών που ταξίδεψαν στη χώρα μας το 2023 ήταν οι βασικοί τροφοδότες των φετινών ρεκόρ του τουρισμού.

Οι αυξημένες τουριστικές ροές αλλά και το αυξημένο «πορτοφόλι» των επισκεπτών που ταξίδεψαν στη χώρα μας το 2023 ήταν οι βασικοί τροφοδότες των φετινών ρεκόρ του τουρισμού. Όσο για τις κύριες αγορές που συνέβαλαν στη θεαματική αυτή πορεία, παρέμειναν ίδιες σε απόλυτους αριθμούς, με μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τις επιδόσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε το προηγούμενο έτος κατά 17,6% ενώ η μέση δαπάνη παρατηρήθηκε αυξημένη σε σχέση με το 2019 - παρ' ότι καταγράφηκε μειωμένη κατά 2,7% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Γεγονός που συνετέλεσε σε αύξηση των τουριστικών εσόδων της τάξης του 15,2% στο σύνολο του έτους.

Παρότι η καλή πορεία παρατηρήθηκε στην πλειονότητα των 12 μηνών, ώθηση στο συνολικό αποτέλεσμα του τουρισμού που προσέγγισε το 2023 τα 20,5 δισ. ευρώ, - ξεπερνώντας τόσο τις επιδόσεις του 2019 όσο και τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου και της αγοράς- δόθηκε και από την καλή πορεία του Δεκεμβρίου.

Οι Γερμανοί έσωσαν τον Δεκέμβριο

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της του του ΤτΕ το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Δεκέμβριο του 2023 εμφάνισε πλεόνασμα 114,9 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 66,8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 41,5% φτάνοντας τα τα 344,2 εκατ. ευρώ, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 32% σε 765,5 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η μέση δαπάνη παρουσίασε αύξηση της τάξης του 6%.

Ειδικά τον τελευταίο μήνα του έτους η άνοδος προέκυψε κατά κύριο λόγο από την γερμανική αγορά, οι επισκέπτες της οποίας σχεδόν διπλασιάστηκαν - η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 87,2% σε 83,6 χιλ. ταξιδιώτες. Ενώ μάλιστα στην αρχή του έτους οι Γερμανοί ταξιδιώτες φάνηκαν συγκρατημένοι ως προς τις δαπάνες τους, στο τέλος του έτους το κλίμα αντιστράφηκε οδηγώντας σε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 110,5% από την Γερμανία, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα 52,9 εκατ. ευρώ. Αύξηση 10,9% παρατηρήθηκε και στις εισπράξεις από την αγορά της Γαλλίας οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 12,4 εκατ. ευρώ με τους επισκέπτες να αυξάνονται κατά 19,1% φτάνοντας τους 21,2 χιλ. ταξιδιώτες.

Στον αντίποδα αρνητικό πρόσημο παρατηρήθηκε στις εισπράξεις του Ηνωμένου Βασιλείου, μειώθηκαν κατά 19,1% και διαμορφώθηκαν στα 21,1 εκατ. ευρώ καθώς η ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 30,4%. Παρόμοια ήταν η εικόνα και από την αμερικανική αγορά με τις εισπράξεις από τις ΗΠΑ να μειώνονται κατά κατά 27,6% και τους επισκέπτες κατά 19,4%, ήτοι 36,6 χιλ. ταξιδιώτες.

Οι αγορές που κυριάρχησαν το 2023

Σε ετήσια βάση και σε απόλυτους αριθμούς διατηρήθηκε η κυριαρχία της γερμανικής αγοράς η ταξιδιωτική κίνηση από την οποία έφτασε τους 4.764,2 χιλ. Ταξιδιώτες. Ακολούθησε η Μ. Βρετανία με 4.591,7 χιλ. ταξιδιώτες ενώ στην τρίτη και την τέταρτη θέση βρέθηκαν η Γαλλία και οι ΗΠΑ με 1.831 και 1.406,5 χιλ. ταξιδιώτες αντίστοιχα. Από άποψη ταξιδιωτικής κίνησης βέβαια, την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε η αμερικανική αγορά, η ταξιδιωτική κίνηση από την οποία αυξήθηκε κατά 29,2% και ακολούθησαν η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης κατά 9,5%, κατά 4,2% και κατά 2,4% αντίστοιχα.

Όσο για τις εισπράξεις, την μεγαλύτερη συνεισφορά σε απόλυτους αριθμούς είχε η Γερμανία η οποία συνεισέφερε περί τα 3,5 δισ. ευρώ και ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ οι εισπράξεις των οποίων έφτασαν τα 3,3 δισ. ευρώ, 1,4 δισ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Και στην περίπτωση των εισπράξεων βέβαια, οι υψηλότερες ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στην αμερικανική αγορά, 14%, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία να επονται σημειώνοντας αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων της τάξης του 11,6%, 9,5% και 5,8% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν για ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης: Πάει καλά η υλοποίηση – Διασφαλίστε την επάρκεια της δημόσιας διοίκησης

Goldman Sachs: Πώς θα κινηθούν οι μετοχές κατά τη διάρκεια της πρώτης μείωσης των επιτοκίων - «Ταύρος» για τους επόμενους 3-6 μήνες

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Στο φουλ οι μηχανές, τέλος χρόνου σε 9 ημέρες – Συνάντηση Χατζηδάκη με εκπροσώπους τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider