«Βυθίζεται» η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής: Νομισματική κρίση και ανεξέλεγκτος πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βυθίζεται» η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής: Νομισματική κρίση και ανεξέλεγκτος πληθωρισμός
Με τον πληθωρισμό να αγγίζει σε ετήσια το 30% και με ένα νόμισμα που βλέπει την συναλλαγματική αξία του να υποχωρεί καθημερινά, η Νιγηρία αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών.

Με τον πληθωρισμό να αγγίζει σε ετήσια το 30% και με ένα νόμισμα που βλέπει την συναλλαγματική αξία του να υποχωρεί καθημερινά, η Νιγηρία αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών, κάτι που έχει προκαλέσει οργή και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, το νάιρα Νιγηρίας «κατρακύλησε» νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στην αγορά συναλλάγματος τη Δευτέρα, σε σχεδόν 1.600 από το 900 που βρισκόταν στην αρχή του 2024.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει τουλάχιστον 10 δισ. δολ. για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά ξένου συναλλάγματος και να σταθεροποιήσει το νάιρα, που έχει διολισθήσει περίπου στο 70% από τον Μάιο του 2023 όταν ο ίδιος ανέλαβε επίσημα καθήκοντα, έχοντας κληρονομήσει μια χώρα σε δεινή οικονομική θέση, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας του και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ο Τινούμπου παρέδωσε τον έλεγχο στον ορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας, «καταβαραθρώνοντας» το νάιρα, ενώ οι παρεμβάσεις της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής στην αυγή του 2024, οδήγησε σε μια ακόμα de facto υποτίμηση του τοπικού νομίσματος.

Οι αυστηροί έλεγχοι στο συνάλλαγμα έχουν επίσης δημιουργήσει τεράστια συσσωρευμένη ζήτηση για δολάρια ΗΠΑ σε μια εποχή που οι άμεσες ξένες επενδύσεις και οι εξορύξεις πετρελαίου βρίσκονται σε πτώση. «Η αποδυναμωμένη συναλλαγματική ισοτιμία θα ενισχύσει τον εισαγόμενο πληθωρισμό, ο οποίος θα επιδεινώσει τις πιέσεις τιμών στη Νιγηρία», δήλωσε ο Πίτερ Σκριμπάντε, ανώτερος οικονομολόγος της Oxford Economics. «Η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και η επιδείνωση των πιέσεων στο κόστος ζωής θα παραμείνουν εστίες ανησυχίες καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, περιορίζοντας περαιτέρω τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.

Η Νιγηρία αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και με τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό των 210 εκατ. κατοίκων, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να εκτινάσσεται στα ύψη, με τον ΔΤΚ να αγγίζει το 29,9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σε υψηλό από το 1996. Η αύξηση του κόστους ζωής οφείλεται στη διαρκή άνοδο των τιμών των τροφίμων που εκτινάχθηκαν κατά 35,4% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής και η οικονομική δυσπραγία οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα με τον εκτινασσόμενο πληθωρισμό και το βυθισμένο νόμισμα, η Νιγηρία είναι αντιμέτωπη επίσης με ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, υψηλή ανεργία και μείωση της παραγωγής πετρελαίου - με τον «μαύρο χρυσό» να αποτελεί το κυρίαρχο εξαγωγικό της προϊόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΕΧΒ: H «Διακήρυξη της Αμβέρσας» για μία Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία

Βρετανία: Δημοσιονομικό πλεόνασμα-ρεκόρ 16,7 δισ. στερλινών τον Ιανουάριο

Η μετοχή της Amazon μπαίνει στον Dow Jones

gazzetta
gazzetta reader insider insider