Στον απόηχο της επίσκεψης του Γερμανού Καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ιδίως για την Ουκρανία (λίγες μέρες μετά το «πάγωμα» νέας αμερικανικής οικονομικής βοήθειας από το Κογκρέσο), ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, Rheinmetall, Αρμίν Πάπεργκερ (Armin Papperger) δηλώνει ευθαρσώς πως: «Εμείς και η Ουκρανία χρειαζόμαστε τους Αμερικανούς».
Η Rheinmetall επεκτείνει μαζικά τις παραγωγικές της δυνατότητες για την κατασκευή βλημάτων πυροβολικού, δηλώνει ο ίδιος.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία διπλασιασμού ή και τριπλασιασμού των ικανοτήτων μας για την παραγωγή σκόνης, η οποία απαιτείται μεταξύ άλλων για τα προωθητικά φορτία των βλημάτων πυροβολικού, σε μεμονωμένες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall Armin Papperger στη Handelsblatt.
Μέχρι το επόμενο έτος, η Rheinmetall θα είναι σε θέση να παράγει επαρκείς ποσότητες για τον εφοδιασμό της Ευρώπης. «Συνολικά, θέλουμε να παράγουμε έως και 700.000 βλήματα πυροβολικού ετησίως έως το 2025».
Εκτός από τα εργοστάσια στην Ισπανία και την Ουγγαρία, το εργοστάσιο της Rheinmetall στο Unterlüß της Κάτω Σαξονίας βρίσκεται στο επίκεντρο της επέκτασης.
Μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, ο Papperger σχεδιάζει να θεμελιώσει την επέκταση τη Δευτέρα.
Ο Σολτς είχε προηγουμένως κάνει εκστρατεία στις ΗΠΑ για νέα βοήθεια προς την Ουκρανία. Η υποστήριξη προς την Ουκρανία απειλείται να μειωθεί εκεί λόγω των εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Κατά την άποψη του Papperger, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μείζον πρόβλημα για την ασφάλεια της Ευρώπης. «Εμείς και η Ουκρανία χρειαζόμαστε τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν μεγάλα αποθέματα», δήλωσε το αφεντικό της Rheinmetall.
Ο 61χρονος αναμένει επίσης αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού μόλις λήξει το ειδικό ταμείο για του ομοσπονδιακού γερμανικού στρατού (Bundeswehr).
«Μόλις εξαντληθεί το ποσό, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση», δήλωσε.
Χωρίς αύξηση, θα είναι δύσκολο να καταστεί η Γερμανία ικανή για άμυνα. «Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να γίνει αυτό: ο αμυντικός προϋπολογισμός πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ή πρέπει να υπάρξει ένα άλλο ειδικό ταμείο».
Στο ερώτημα της Handelsblatt, σε σχέση με το πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η ίδια η Γερμανία για μια πιθανή ρωσική απειλή, ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall, επισημαίνει πως πολλοί στη Γερμανία δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει πόσο προβληματική είναι η κατάσταση ασφαλείας και πόσο απροετοίμαστη είναι σήμερα η χώρα.
Οι πολιτικοί, από την άλλη πλευρά, το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό τους τελευταίους μήνες, σημείωσε ο ίδιος.
Η εντύπωσή μου είναι ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ειδικότερα έχει κατανοήσει την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη.