Πάουελ: H Fed είναι «προσεκτική» να μην ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων πολύ νωρίς - Αναμονή μέχρι τον Μάρτιο τουλάχιστον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: H Fed είναι «προσεκτική» να μην ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων πολύ νωρίς - Αναμονή μέχρι τον Μάρτιο τουλάχιστον
«Ο κίνδυνος να προχωρήσουμε πολύ σύντομα είναι ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει και ότι οι πολύ καλές αναγνώσεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες αποδεικνύονται ότι δεν είναι πραγματικός δείκτης για το πού οδεύει ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Oι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν μετά τον Μάρτιο για να δουν τα επιτόκια να μειώνονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σε αμερικανικό δίκτυο, λέγοντας πως οι αξιωματούχοι αναμένουν περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται στο 2%.

«Ο κίνδυνος να προχωρήσουμε πολύ σύντομα είναι ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει και ότι οι πολύ καλές αναγνώσεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες αποδεικνύονται ότι δεν είναι πραγματικός δείκτης για το πού οδεύει ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι έτσι», ανέφερε. «Αλλά το συνετό που πρέπει να κάνουμε είναι να του δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε ότι τα δεδομένα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 2% με βιώσιμο τρόπο».

Ο Πάουελ είπε ότι δεν είναι πιθανό η FOMC «να φτάσει σε αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης» σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού μέχρι τη συνάντηση της στις 19-20 Μαρτίου, απηχώντας τα σχόλια που έκανε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Ο δημοσιογράφος της εκπομπής ανάφερε ότι ο Πάουελ πρότεινε ότι η πρώτη περικοπή θα μπορούσε να γίνει γύρω στα μέσα του έτους, αν και η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης - η οποία περιλάμβανε σχόλια που δεν μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής - δεν το συμπεριλάμβανε.

Ο επικεφαλής της Fed είπε επίσης ότι δεν περιμένει ότι οι αξιωματούχοι να αλλάξουν «δραματικά» τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια για το 2024, οι οποίες τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι αναμένουν να φτάσουν στο 4,6% μέχρι το τέλος του έτους.

«Όλοι εκτός από μερικούς από τους συμμετέχοντες πιστεύουν ότι θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε να υποχωρούμε από την περιοριστική στάση μειώνοντας τα επιτόκια φέτος», εξήγησε ο Πάουελ. «Και έτσι, είναι σίγουρα η βασική περίπτωση, ότι θα το κάνουμε αυτό. Απλώς προσπαθούμε να διαλέξουμε τη σωστή στιγμή, δεδομένου του γενικού πλαισίου».

Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ο Πάουελ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη της κεντρικής τράπεζας να δει περισσότερα στοιχεία πριν μειώσει το κόστος δανεισμού. Ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως μια μείωση επιτοκίων είναι απίθανη το πρώτο τρίμηνο.

Η προτιμώμενη μέτρηση του πληθωρισμού της Fed επιβραδύνθηκε σε ποσοστό 2,6% μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 7,1% στα μέσα του 2022. Αν και αυτό εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η ανεργία διατηρήθηκε σε ιστορικό χαμηλό 3,7% τον Ιανουάριο, καθώς οι εργοδότες πρόσθεσαν άλλες 353.000 θέσεις εργασίας.
Το χρονοδιάγραμμα του φετινού άξονα πολιτικής θέτει μοναδικές προκλήσεις για τη Fed. Οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών έχουν εξοργίσει τους Αμερικανούς, επηρέασαν τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου Τζο Μπάιντεν και πιέζουν τον Πάουελ και τη Fed να κινηθούν εντός προεκλογικού πυρετού.

Ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η κεντρική τράπεζα παρερμήνευσε την άνοδο των τιμών το 2021, αποδίδοντας την σε προσωρινά σημεία συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Εκ των υστέρων, θα ήταν καλύτερο να είχε γίνει αυστηρότερη η πολιτική νωρίτερα. Είμαι στην ευχάριστη θέση να το πω αυτό», τόνισε ο Πάουελ. «Το τέταρτο τρίμηνο του ‘21, έγινε σαφές ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν παροδικός με την έννοια που ανέφερα. Και κάναμε στροφή και αρχίσαμε να συσφίγγουμε».

Πολλαπλοί παράγοντες επηρεασμού

Πέρα από τις προοπτικές των επιτοκίων, ο Πάουελ σχολίασε επίσης τους γεωπολιτικούς κινδύνους, την κινεζική οικονομία, το ομοσπονδιακό χρέος και τους κινδύνους στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνέντευξης.

Όσον αφορά στους τους γεωπολιτικούς κινδύνους ο Πάουελ δήλωσε: «Στην Ουκρανία διεξάγεται πόλεμος. Γίνεται πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Και υπάρχει πρόβλημα, πιθανό πρόβλημα στην Ασία. Και έτσι, όλα αυτά τα πράγματα αντιπροσωπεύουν κινδύνους. Αυτή τη στιγμή, οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ είναι λιγότερες».

Αναφερόμενος στην Κίνα ανέφερε: «Τα οικονομικά μας, ξέρετε, συστήματα παραγωγής μας δεν είναι βαθιά συνυφασμένα με τα δικά τους. Έτσι, εφόσον αυτό που συμβαίνει στην Κίνα δεν οδηγεί σε σημαντικές διαταραχές στην οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τότε οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ - μπορεί να τις αισθανόμαστε λίγο, αλλά δεν θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλες».

Για τη δημοσιονομική τροχιά των ΗΠΑ: «Είναι μη βιώσιμη. Δεν νομίζω ότι είναι καθόλου αμφιλεγόμενη. Και νομίζω ότι γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πορεία.

Για τα εμπορικά ακίνητα: «Εξετάσαμε τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων τραπεζών και φαίνεται να είναι ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα. Υπάρχουν ορισμένες μικρότερες και περιφερειακές τράπεζες που έχουν συγκεντρωμένα ανοίγματα σε αυτούς τους τομείς που αμφισβητούνται. Και, ξέρετε, συνεργαζόμαστε μαζί τους. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, ξέρετε, και εργαζόμαστε μαζί τους για να βεβαιωθούμε ότι έχουν τους πόρους και ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενες απώλειες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UniCredit: Κέρδη τριμήνου τριπλάσια των εκτιμήσεων - Επιστρέφει 8,6 δισ. ευρώ στους μετόχους

Φωτοβολταϊκά: Πώς οι «πράσινες» διμερείς συμβάσεις θα μειώσουν 30% το αγροτικό ρεύμα

Τρ. Πειραιώς: Στις 14 Φεβρουαρίου οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων – «Γκάζι» στην αποεπένδυση του ΤΧΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider